Република България

МВР

 

Актуално

Министър Маринов: Системата се нуждае от укрепване, гарантиране на сигурността на професионалните служители, кадровото и техническо обезпечаване

Един от приоритетите ще бъде тяхното практическо обучение

В днешния ден приключи моят професионален стаж, заяви министър Младен Маринов. В продължение на почти 28 години, аз и колегите ми преминахме през много горещи точки, решавахме сложни казуси, правихме всичко възможно да защитим нашите служители, както и всички, които работеха в съответните операции. Допускахме и грешки, които отчитахме и от които извеждахме правилните изводи, но продължавахме заедно да работим за сигурността на страната и хората. Днес поемам много сериозна отговорност и ще разчитам на всички вас, директорите в  министерството, за да продължим да подпомагаме професионалната дейност, заяви министър Младен Маринов при встъпването му на новия пост.  Той подчерта, че министерството е стъпило на две важни колони – политическото и професионално ръководство, които са изключително важни и без които ведомството не може да съществува. В ежедневната работа са възниквали спорове, но в откровен диалог са вземани най-правилните решения в името на по-добрата работа. Министър Маринов посочи, че ще разчита на Валентин Радев, на неговия опит и подкрепа в  парламента. Вътрешният министър благодари сърдечно на професионалния екип, който с верния си поглед е и основен двигател в дейността на министерството и увери, че ще направи всичко да бъде буфер между натиска отвън и възможността колегите да си вършат работата.  Той очерта и един от основните му приоритети  - обучението на служителите, защото системата се нуждае от укрепване, гарантиране на сигурността на професионалните служители, кадрово и техническо осигуряване. По думите му реформи трябва да има, но в момента трябва да акцентираме на стабилността и развитието на системата. Над 1 700 са новоназначените служители, тенденцията се обърна и сега напускат много по-малко професионалисти. Затова ще насочим усилията си към практическото им обучение, особено на тези, които всеки ден работят на „терен“.  Министър Маринов каза, че още днес ще потърси представителите на синдикалните организации в министерството, за да разговарят именно за развитието на човешките ресурси.  До момента се направи много за униформения състав и служителите го оценяват. Той припомни, че бяха увеличени заплатите, служителите получиха ново оборудване и униформи – заслуга на политическото ръководство.  Защитата на всеки полицай е важна за нас, допълни вътрешният министър и посочи, че тези усилия ще продължат и в бъдеще. В знак на уважение министър Младен Маринов връчи на своя предшественик плакет на МВР и личен подарък – колаж от снимки, свързани със значими събития от неговия период като министър на вътрешните работи.

Пожелавайки „на добър път“ на министър Маринов, Валентин Радев се спря на извървения за година и четири месеца път, в който са извършени много положителни неща – назначени са над   1000  полицаи, жандармеристи и гранични полицаи, предприети са решителни стъпки за противодействие на пътнотранспортните произшествия, службите доказаха своя професионализъм по време на европредседателството на страната ни. По думите му е необходимо оптимизиране на структурата, а основната задача е хората да останат  във  фокуса на вниманието на професионалното и политическото ръководство. Радев изрази надежда, че усилията, положени в укрепването на министерството ще продължи. Той благодари на професионалното и политическото ръководство за тяхното доверие и помощ и увери министър Маринов, че от парламента ще има неговата и на колегите му подкрепа. Като символ на приемственост ексминистър Радев връчи на своя колега тиролската шапка – един от символите на тройката председателство на Съвета на ЕС.

20 сеп 2018

Новини

Зам.-министър Стефан Балабанов призова за повече толерантност на пътя

Той бе гост на старта на мероприятието "Масовото нощно каране" 2018

Кампанията за безопасност на движение по пътищата, организирана от „София райдърс” се провежда за четвърта поредна година. Снощи шествието на мотористите в София отново събра хиляди водачи на две гуми. Зам.-министър Стефан Балабанов призова за толерантност на пътя и подчерта, че МВР стои зад инициативата на мотористите. Той отбеляза, че ролята на полицията е да охранява шествието, с цел да не допусне инциденти в момента, който мотористите почитат жертвите на пътни инциденти. Носителят на европейския трофей и четирикратен рали шампион на България Крум Дончев, призна, че на пистата се чувства по-спокоен, отколкото на пътя и напомни, че участниците в движението трябва да бъдат много концентрирани. Призивът ми към всички е да покажем, че и ние сме част от пътната мрежа, да внимаваме и най-вече да бъдем толерантни. Има място за всички на пътя. И дано там, където сме тръгнали да стигнем живи и здрави. Защото всички имаме семейства и приятели, които ни чакат”, допълни Георги Янчев от „София райдърс”. Шествието премина без инциденти и под засилена полицейска охрана.

23 сеп 2018

На ГКПП-Видин гранични полицаи и митнически инспектори задържаха 5 кг хероин, укрит в тайник на лека кола

Автомобилът „Мерцедес“ с българска регистрация е спрян за проверка на излизане от страната към 19.30 часа на 18 септември в района на ГКПП – Дунав мост Видин. Колата е селектирана от гранични полицаи, по чиято инициатива е поискана щателна митническа проверка. Първоначално превозното средство е сканирано с рентгенова апаратура.  Рентгенът  установил отклонение в конструкцията на автомобила.  В помощ на митническите инспектори е включено и специализираното куче Хера. В областта на багажника е установен добре замаскиран тайник зад регистрационния номер на колата.  Под  ръководството на дежурен разследващ полицай от ГПУ Видин и в присъствието на шофьора на колата, от тайника са извадени 10  правоъгълни пакета, обвити с индиго и облепени с тиксо. Общото тегло на извадените пакети е 5090 грама. Съдържанието на пакетите е проверено с полеви наркотест, който е реагирал на хероин. 
По случая е в ГПУ Видин е образувано досъдебно производство. Водачът на автомобила е задържан в следствения арест.

21 сеп 2018

МВР предприема всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на предстоящите празници

Създадена е организация за засилен контрол по пътищата, осигурени са допълнителни екипи по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния

Набелязани са конкретни мерки и е създадена организация във връзка с всички прояви, свързани с  честването на Деня на независимостта, чиито акцент ще е във Велико Търново, съобщиха от „Охранителна полиция“-ГДНП. Ще бъдат изградени допълнителни контролно-пропускателни пунктове,на които ще се извършват проверки включително и с метал-детектори.  В почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие, в градовете ще има допълнителни полицейски екипи, а в малките населени места ще бъдат включени екипи на жандармерията. 

През следващите 3 почивни дни се очаква и засилен трафик по пътищата на страната и през граничните пунктове.  Основно вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено по направленията към ГКПП- тата с Гърция и пътната мрежа към Велико Търново. Тези, които  ще пътуват в посока на Велико Търново, могат да се възползват от сайта на общинската администрация, където е  публикувана временната организация на движението. Още днес в следобедните часове ще започнем насищане на пътната мрежа с екипи на „Пътна полиция“, обясни инспектор Петър Соколов от отдел „Пътна полиция“. За територията на останалата част от страната също са предвидени екипи, които да подпомагат движението. Той призова пътуващите да подават своевременно сигнали в случаи на агресивно шофиране, за да могат полицейските екипи, които са в близост до мястото да реагират бързо спрямо тези водачи и да бъдат предприети съответните мерки по Закона за движение на пътищата. Инспектор Соколов напомни, че в отделни участъци има продължаващи ремонти и апелира шофьорите да проявят повече толерантност, за да не се допуснат тежки инциденти.

Гл.инспектор Любомир Костадинов, от отдел „Пътна полиция“ към СДВР добави, че от 13.30 часа на входно-изходните артерии на столицата ще се разполагат екипи, които да осигуряват трафика извън и в София. Очакваме потокът към магистрала „Хемус“ да е голям, ще се опитаме да направим две ленти на изход, каза той. Той уточни, че по направление Перник лентите също са две, а за 24 септември ще се обърне още една лента за вход. На магистрала „Люлин“ няма да има ограничения за товарни и леки автомобили, но водачите трябва да се съобразяват с временната организация, тъй като там текат ремонти. Той напомни и за стесненията на  17-ти км на АМ „Тракия“.

По повод шествието „Нощно каране“в София, в памет на загиналите мотористи, ще се включат около 1000 мотора и се очакват затруднения. Според предварителния график те няма да влизат в центъра на столицата и мероприятието трябва да приключи  до 21.30 ч., според  разрешението на Столична община. Участниците са предупредени да са с изправни мотори и с документи, които ще бъдат проверявани. Във връзка с Деня на мобилността в утрешния ден  ще бъде затворен „големият център“ в столицата от 10.00 до 17.00 часа. Това няма как  да не създаде допълнителни затруднения на хората, които се предвиждат между „Люлин“, „Цариградско шосе“ и „Младост“, допълни той.

Главен инспектор Аксиния Дейкова от ГД„Гранична полиция“ съобщи, че вече се наблюдава засилен трафик по границата, но засега няма струпвания. За следващите дни ще бъдат осигурени максимален брой служители по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния. Тя препоръча преди да се предприеме пътуване, да се предвиди достатъчно време, след това да се провери валидността на документите, които ще бъдат ползвани за пътуване. Особено внимание да се обърне на документите, които придружават непълнотлетните и малолетните лица. По думите ѝ е създадена организация, така че на граничните пунктове да се осигури добро взаимодействие с останалите служби в граничния контрол.

 

21 сеп 2018

Криминалисти разкриха домашна наркоплантация в село Голобрад

Криминалисти от полицейските управления в Ардино и Кърджали разкриха домашна наркоплантация за отглеждане и обработка на марихуана в специализирана съвместна операция за противодействие на разпространението на наркотици. В стопанска постройка в  ардинското село Голобрад полицаите открили  обрана и окачена да съхне част от наркореколтата.  Иззети са 350 грама сухи съцветия от наркотика, готови за употреба и  5,6 кг полусуха листна маса. В дворното място е имало засети растения от същата дрога, като ожънатата зелена маса е 8,3 кг. Дежурно – оперативна група извършила оглед на мястото.  

С полицейска мярка за 24 часа са задържани трима мъже на 31, 33 и 37 години. Образувано е досъдебно производство  по чл. 354 а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районната прокуратура в Ардино.

                     

21 сеп 2018

След незабавни действия полицаи от РУ – Сливница издириха и задържаха мъж за хулиганство на пътя

 

Бързи заградителни действия служители на РУ – Сливница предприели по сигнал, постъпил в полицията около 8.30 часа вчера. Според информацията, 20-ина минути по-рано на кръстовище в Божурище, лек автомобил „Ауди“ засякъл микробус „Фолксваген Транспортер“, след което водачът на колата нанесъл удари с юмруци по главата на другия шофьор и напуснал мястото на инцидента.

В резултат на незабавната реакция скоро полицаите установили и задържали извършителя на деянието. Срещу криминално проявения и осъждан 33-годишен мъж било образувано бързо производство, приключено и докладвано още същия ден в Районна прокуратура - Сливница. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 131, ал.1 вр. чл. 130 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

21 сеп 2018

Взаимно съдействие и подкрепа при решаване на принципни проблеми на служителите на МВР

Това декларираха министърът на вътрешните работи и представителите на синдикалните организации в МВР след днешната среща

 

„Поканих представителите на синдикатите в МВР, тъй като мой дълг в качеството ми на министър е както да представя моите виждания за  работата, така и да чуя от тях основните проблеми“. Това заяви след срещата, състояла се днес в Министерството на вътрешните работи, министър Младен Маринов. Той подчерта важната роля на синдикалните организации, независими от политическото и професионалното ръководство на МВР, както като коректив на ръководството, така и за съдействие при запознаване с актуалните въпроси и за защита на интересите и законовите действията на служителите пред обществото.

Вътрешният министър обобщи темите, по отношение на които има пълно съвпадение на мненията на отделните синдикални организации, засягащи основен кръг от служители: законодателните промени, подлагани на обсъждане; част от социалните пакети; и чисто практически, свързани с административна тежест и с униформеното облекло – който е сред въпросите в процес на решаване.

Синдикалните организации пожелаха успех на министър Маринов на новата позиция, отчитайки, че от успеха на един министър до голяма степен зависят успехите на хората, работещи във ведомството. Заявено бе пълно съдействие и подкрепа към вътрешния министър при преодоляване на принципни проблеми, които не могат да бъдат решени бързо, сред които хроничното недофинансиране на министерството и мотивацията на служителите.

На срещата с представителите на синдикалните организации в МВР участваха също заместник-министър Стефан Балабанов, заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, както и директорите на главните дирекции „Национална полиция“ и „Гранична полиция“ – главен комисар Христо Терзийски и главен комисар Светлан Кичиков.

21 сеп 2018

Министър Маринов участва в заседание на парламентарната комисия за борба с контрабандата

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов присъства на заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Той бе изслушан заедно с главния прокурор на Република България Сотир Цацаров във връзка с нелегалното производство, разпространение и търговия на цигари, борбата със сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор. Присъстваха също и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, директорите на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Национална полиция“ - главен комисар Ивайло Спиридонов и главен комисар Христо Терзийски.

Съвместната работа и комуникацията с прокуратурата е постоянна, в резултат са изведени основните проблеми и тенденции, по които се работи непрекъснато – заяви министърът на вътрешните работи Маринов. Той подчерта изключителната заслугата и на изградения в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. За постигнатите резултати свидетелства и последното изследване, огласено вчера от цигарените компании, подчерта министър Маринов.

 

20 сеп 2018

сигнали и съвети

Мобилно приложение

Услуги и полезна информация