Р. България

МВР

 

Актуално

Новини

Позиция на СДВР във връзка с нерегламентирания протест в събота

 

Във връзка с нерегламентирания протест в съботния ден бе създадена организация от СДВР, както и изготвен план - разстановка, поясни началникът на отдел „Охранителна полиция“в СДВР комисар Борислав Муеров. Той уточни, че протестът не е бил съгласуван със Столична община. Протестиращите, около 250, не са имали организатор, не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицейските служители, държали са се арогантно и грубо. С цел недопускане на пряко съприкосновение с полицейските служители и неизползване на физическа сила – практика по целия свят, е  предприето използването на лютив спрей. Този вид помощно средство е на въоръжение на полицията и е регламентиран в ЗМВР, както и в наредба от 2017 г.   След като протестиращите масово са се насочили към полицейската техника, са изблъскали спрян служебен автомобил. Последвало е предупреждение с полицейска сирена. След като и това не е респектирало протестиращите, с оглед на струпването и блъскането на хора и риск от по-тежки инциденти е използван лютивият спрей. Заради рязка промяна на течението са засегнати и протестиращи, и полицаи. Пораженията не са тежки. На този етап са изгледани записи и е назначена проверка по случая, обясни комисар Муеров. Той подчерта, че този вид помощни средства се използват именно при такива ситуации – нарушаване на обществения ред, съприкосновение с полицейски служител, нарушаване на целостта на служебна полицейска техника. Регламентирано е, че трябва да бъдат взети предвид атмосферните условия, но в случая рязката промяна поради течение е довела до този ефект. Използването на спрея е било насочващо, от буса, където са били притиснати първите протестиращи. Принципът на работа е да нямаме съприкосновение с протестиращите, допълни още Муеров.

Прекият ръководител на операцията комисар Радослав Стойнев, ОСПСОВОР, посочи, че помощно средство е използвано, за да предотврати критична ситуация.

18 мар 2019

Гл. комисар Николай Николов: Оценяваме положително работата на ОДМВР- София и напълно подкрепяме усилията на новото ръководство за създаване на безопасна среда за гражданите

Отчет-анализът на областната дирекция бе представен днес в присъствието на директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, зам.- директора на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев, директорите на РДПБЗН- София и РДГП- Драгоман, административните ръководители на Софийска окръжна прокуратура и Софийски окръжен съд и зам. - областния управител на Софийска област Николай Николов.

От името на професионалното ръководство на МВР главен комисар Николов даде положителна оценка за цялостната дейност на областната дирекция, отчитайки спецификата на населението и обслужваната територия. Оценката е на база постигнатото намаляване на престъпността и плавно повишаване на разкриваемостта, както и наложените добри практики преди всичко по отношение на превенцията на правонарушенията. Като много добри той окачестви предприетите от новото ръководство мерки и постигнатите резултати за подобряване на криминогенната обстановка в Ботевград и Ихтиман. Наблюдаваме вашата работа и напълно подкрепяме усилията, които полагате за осигуряване на безопасна среда за всички граждани в областта. Отчетените днес резултати показват, че посоката, в която вървите, е добра, подчерта още главен комисар Николов.

Положителна оценка за професионалното взаимодействие с разследващите полицаи, въпреки осезаемия кадрови дефицит, изказа и административният ръководител на СОП Наталия Николова. Тя наблегна на значимостта на работата с непълнолетни, на активния контрол на общоопасните средства и отработването на случаите на дребно хулиганство. Бързата и професионална работа на служителите, извършили първоначалните процесуално- следствени действия при двете тежки автобусни катастрофи, отнели живота на над 20 души, бе оценена от окръжния прокурор. Областната дирекция запазва доброто си ниво по отношение процедурите по ЗЕС, оценяваме всички аспекти на вашата нелека работа, коментира и Пламен Петков, председател на Софийския окръжен съд. Пълна подкрепа в усилията за намаляване на пътнотранспортния травматизъм декларира и зам.- областният управител на Софийска област Николай Николов, посочвайки, че са предприети мерки и до края на годината е планирано извършване на ремонти по главни пътни артерии в областта.

В отговор на направените коментари и препоръки директорът на ОДМВР- София ст. комисар Николай Спасов увери, че ръководството си дава ясна сметка, както за постигнатото, така и за допуснатите пропуски, за отстраняването на които са набелязани конкретни мерки и действия.

 

През изминалата 2018 г. регистрираните престъпления са с 5.3% по-малко от предходната година. Отново доминиращи са престъпленията, определяни като “битови”, като от общия брой регистрирани, кражбите заемат дял от 34.5%, а грабежите са 0.9%.

Общият брой на регистрираните престъпления против личността през 2018 г. бележи устойчивост, а разкриваемостта им спрямо 2017 г. бележи ръст с 8.5 пункта.

През 2018 г. са регистрирани 1287 престъпления против собствеността спрямо 1269 за 2017 г. Разкриваемостта е увеличена на 34.58% спрямо 30.10% за 2017 г. През периода са регистрирани 26 грабежа, спрямо 14 година по-рано. Разкриваемостта е 69.23%. По отношение на общоопасните престъпления има намаление  на регистрираните- 1310 спрямо 1533 за 2017 г., със 75.42% разкриваемост. С близо 21% се е увеличил броят на регистрираните престъпления с наркотични вещества спрямо 2017г., но разкриваемостта им бележи спад. При регистрираните престъпления за превеждане през граница (9 спрямо 11 за 2017 г.), се наблюдава спад, а разкриваемостта е 88.89%.

Извършените престъпления от малолетни и непълнолетни през 2018 г. се увеличават в сравнение с предходните години, като доминиращи са кражбите. В резултат на активните съвместни действия по Механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст за учебната 2018-2019г. бяха върнати 530 деца.

Нивото на регистрираните икономически престъпления на територията на ОДМВР - София отчита устойчивост. Разкриваемостта през 2018 г. е увеличена с почти 5 пункта спрямо предишните години. В хода на проведените през 2018г. специализирани полицейски операции са иззети: 336 028 къса цигари- увеличение с близо 80%, 1173,22 кг тютюн- увеличение над 3 пъти, 5339,74 литра алкохол- увеличение с над 65% и 19 535 литра гориво.

През 2018г. се отчита намаляване в броя на настъпилите пътнотранспортни произшествия като цяло, намаляване на загиналите, но увеличаване броя на ранените. Активно бе взаимодействието с АПИ, ОПУ – София и фирмите по пътно поддържане, както и с местните управленски структури по оказване на помощ и координация на действията за осигуряване безопасността на движението.

 

 

18 мар 2019

Министър Младен Маринов се срещна с представители на българската общност във Вашингтон

“Сътрудничеството между България и САЩ е на високо ниво и ние ще се постараем да продължим двустранния диалог в тази положителна посока. Ценим усилията на нашите партньори и помощта, която те ни оказват в определени ситуации”, заяви вътрешният министър.

В рамките на срещата, продължила повече от два часа, министър Маринов отговори на въпроси на  сънародниците ни, свързани с дейностите на министерството по линия на конвенционалната престъпност,  противодействието на  телефонните измами и борбата с трафика на наркотици. Сред актуалните въпроси бе и предложенията за промени, касаещи удължаване валидността на  паспортите на българските граждани.

В българската делегация участват още директорите на ГДБОП и Главна дирекция „Гранична полиция“ – главните комисари Ивайло Спиридонов и Светлан Кичиков.

18 мар 2019

Директорът на ОДМВР – Пловдив проведе среща с кметове на населени места от Карловския регион

 

Старши комисар Атанас Илков проведе работна среща с кметове от населените места от Карловския регион, по покана на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Пред представителите на местната власт директорът на полицията анонсира накратко постигнатите резултати в работата на дирекцията и районното управление през изминалата година и предстоящите цели и задачи за изпълнение.  Той подчерта, че и  през 2019 година водещи приоритети в дейността на пловдивската полиция остават борбата с битовата престъпност, особено в малките и отдалечени населени места, както и подобряването на пътнотранспортната обстановка и намаляване на пътния травматизъм. По време на разговорите бяха обсъдени подробности около посещенията на мобилните полицейски екипи и включването в състава им и на представители от пожарната, а също и насочените общи усилия за изграждане на цялостна система за видеонаблюдение на територията областта.

18 мар 2019

Шестима души, спасили детски живот, бяха наградени в Карлово

 

Директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков и кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчиха отличия на спасителите на 11-годишното момиченце и две нейни връстнички, озовали се в рискова ситуация на 10 март край водопад Сучурум.

На тържествена церемония в сградата на общината почетни грамоти, плакети и златни значки с образа на Левски получиха младите карловци Тони Танчев, ефрейтор Никола Върбанов от 61-а Стрямска бригада, Станимира Иванова и Радина Петрова и полицейските служители от районното управление мл. инспектори Ивайло Свиленов и Симеон Иванов. От името на близките на децата специална благодарност към шестимата отправи и майката на пострадалата тийнейджърка.

Връчвайки отличията, искам да пожелая на всички да продължават да бъдат преди всичко хора с големи сърца и с поведението си да са образец на доброта и човечност. С тези думи директорът на полицията изказа своето дълбоко уважение към четиримата млади хора за проявената смелост и изпълнен граждански дълг при бързата и адекватна реакция в спасяването на детския живот. Едновременно с това старши комисар Илков не скри гордостта си от проявения висок професионализъм и хуманност от страна на отзовалите се на сигнала двама полицаи, определяйки ги като пример за подражание сред останалите служители в ОДМВР – Пловдив.

18 мар 2019

Служители от ОДМВР – Ямбол откриха и иззеха археологични предмети и старинни монети при спецакция

Операцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол

Специализираната полицейска операция по противодействие на притежанието и разпространението на предмети, представляващи  културно-историческа ценност, е осъществена на 12 март от служители на ОДМВР - Ямбол, със съдействието на ГДНП.  В хода на операцията са извършени процесуално-следствени действия в имот в село Раздел, ползван от 30-годишен мъж. Там са открити и иззети над 50 старинни метални и керамични предмети, 15 старинни монети и метал детектор. При разследването е извършено претърсване в жилище в град Бургас, ползвано от  същия мъж, където е открит класьор с повече от 100 старинни монети. Иззетите и от двата адреса артефакти не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. По първоначални данни те носят белезите на културно-исторически ценности от III век пр.н.е. и от I-Ivвек.  

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал.6 от НК. Работата по цялостното документиране  на деянието продължава под надзора на Окръжна прокуратура- Ямбол.

18 мар 2019

Криминалисти на Плевен задържаха двама участници в телефонна измама

След изтичане на 24-часовата мярка за задържане са им наложени мерки за неотклонение "подписка"

Разследването е стартирало на 27 декември 2018 година, когато 84-годишна жена потърсила помощ в полицията. Същия ден за времето от 12.45 часа до 15.00 часа след поредица от телефонни обаждания възрастната жена се заблудила, че я търси нейна приятелка, която живее в чужбина. В разговора непознатият с преправен  глас й обяснил, че ѝ праща колет. Впоследстие на стационарния  телефон получила поредно обаждане от представил се за "служител на куриерска фирма". Под претекст, че трябва да се плати мито на границата за освобождаването на колета, я убедил да предаде в близост до дома си на непознат мъж 1 500 лева. По случая веднага бил уведомен прокурор и образувано досъдебно производство. При проведените оперативни действия бил задържан мъжът, взел парите от възрастната жена - 45-годишеният от село Петърница, общ. Долни Дъбник. В хода на разследването бил заловен и 23-годишен жител на гр. Ветово, въвел плевенчанката в заблуждение чрез телефони обаждания. 

Към настоящия момент и двамата мъже са привлечени в качеството на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.  Разпитани са и са признали вината си. Пожелали са да сключат споразумение с Районна прокуратура Плевен. Взета им е мярка за неотклонение "подписка". Нанесените имуществени щети на потърпевшата са възстановени изцяло.

18 мар 2019

Криминалисти на Велинград задържаха 24 – годишен за наркотични вещества

С прокурорско постановление му е наложена 72 – часова мярка за задържане

Действията на служители на „Криминална полиция” при РУ – Велинград стартирали в петък вечерта на територията на града. В хода на процесуално – следствените действия в жилището на 24 годишен мъж от Велинград били открити  30 пликчета – тип „спейс бек”, съдържащи суха зелена листна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана. Оттам криминалистите иззели и плик с канабис и 4 пакетчета с бяло прахообразно вещество, което се оказало метамфетамин, както и  електронна везна, пари и прибори са разфасоване на наркотици. Общото иззето количество наркотични вещества е около 45 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

В хода на разследването било установено, че дилърът е разпространявал дрога на територията на Велинградско и Ракитовско. Мъжът бил задържан с полицейска мярка за 24 часа, а по-късно с прокурорско постановления мярката му била удължена за 72 часа.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под ръководството на прокуратурата.

17 мар 2019

На Тодоровден конни полицаи от СДВР показаха майсторска езда

За поредна година домакин на кушиите бе стадионът в столичния квартал “Бенковски“

С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция“ от столичната дирекция на МВР почетоха Тодоровден. Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и кмета на район Сердика Тодор  Кръстев. Тържественото откриване на надпреварата започна на площада в квартал „Бенковски“ с празничен ритуал и водосвет. В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция“ премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. Главния секретар на МВР Ивайло Иванов връчи отличието на първенеца Светлана Търнева с  кобила Аида. Второто място зае Димитър Милушев с кон Аркан, който получи наградата си от директора на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. На трето място се класира  Любомир Златанов с кобила Дагда. Наградата му бе връчена от кмета на община Сердика  Тодор Кръстев.

След края на състезанията и демонстрациите деца имаха възможност да се запознаят с полицаите, да пояздят служебните коне, да се снимат с тях и да им се порадват.

16 мар 2019

Услуги и полезна информация

сигнали и съвети

Мобилно приложение