Република България

МВР

 

10 юли 2017

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев - на посещение в Европарламента в Брюксел

 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев бе на посещение в Европарламента в Брюксел. Той участва в изслушването на колегата си от Естония Андрес Анвелт за председателството на страната му на Съвета на ЕС и се запозна с опита на Талин. Исках да добия представа какво ни очаква. Много внимание бе отделено на информационните системи, както и на проблема Италия-Либия. Основен остава миграционният проблем. Това вероятно ще бъде един от въпросите, които ще се решават по време на нашето председателство в началото на следващата година, заяви министър Радев и изрази очакването си за солидарност от всички страни-членки. Трябва да бъдат чути всички страни, най-вече Италия, включително България и Гърция, които са засегнати в по-малка степен, допълни вътрешният министър. Валентин Радев добави, че скоро ще получим 1,2 млн. евро за охрана на границата ни - част от 160-те милиона евро, отпуснати от Брюксел. Средствата ще бъдат усвоени по възможно най-бързия начин. Новият транш ще послужи за изграждането на камери и системи за сигурност на инженерното съоръжение на границата.

Срещата на министър Радев в белгийската столица е началото на поредица от разговори, свързани с предстоящото председателство на България. В рамките на визитата той изслуша препоръките и очакванията към България, изразени от евродепутатите.

На снимките – министър Валентин Радев със Сесилия Викстром (АЛДЕ), докладчик по регламента Дъблин и темите убежище и миграция, и с Агустин Диаз Де Мера (ЕНП), докладчик по системата за интелигентни граници.Изображения

 13 юли 2017 | 12:49