МВР

ОД Благоевград

 

15 ное 2018

Голямо количество канабис е намерено и иззето от полицейски служители на РУ-Сандански

При специализирана полицейска операция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества тази сутрин в землище на с. Левуново, общ.Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански, е спрян за проверка лек автомобил, управляван от 50-годишен мъж от Бургас.  В хода на проверката на автомобила, от полицейските служители, са намерени и иззети две чанти с пакети, опаковани със стреч фолио, съдържащи суха, зелена, тревиста маса. След направен полеви тест тревистата маса е реагирала положително на канабис с общо тегло около 11,050 кг. Водачът на автомобила е задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354А, ал.3 от НК.

Служители на ОДМВР-Благоевград и РУ-Сандански е откриха лаборатория за отглеждане на канабис

Вчера от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград и РУ-Сандански, е проведена акция срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, в хода на която е извършена проверка на къща в гр. Кресна, където е установена стая на приземен етаж, пригодена и работеща като лаборатория за отглеждане на канабис. Тя е била е оборудвана с въздуховоди,  лампи, трансформатори. Намерени са 41 тревисти растения, засадени в саксии, които след направен полеви тест са реагирали положително на канабис. Открити са също така торове и земеделски инвентар за отглеждането на растенията. В къщата е намерена и иззета и суха, тревиста маса, която след направен полеви тест е реагирала положително на канабис. В хода на извършените оперативно-издирвателни мероприятия е задържан мъж от гр. Кресна, като по случая е  образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354В, ал.1 от НК.

15 ное 2018

Проведен протест на територията на област Благоевград на 11.11.2018 г.

На 11.11.2018г. на територията на област Благоевград са проведени протестни действия с основания за провеждане: високите цени на горивата, увеличението на застраховката “Гражданска отговорност“ и увеличение на цената на питейната вода.

 

 Заявени и получени разрешения за провеждане на протести:

-   в община Разлог е получено заявление за провеждане на протест и е получено разрешение за провеждането му от кмета на община Разлог.

-  в община Благоевград е получено заявление за провеждане на протест и е получено разрешение за провеждането му от кмета на община Благоевград.

 

Заявени, но неполучени разрешения за провеждане:

- постъпило заявление в ОА-Петрич за предстоящ протест в района на зеленчукова борса с.Кърналово, общ.Петрич на главен път III-108, който да се проведе на 11.11.2018г. от 12.00 часа. От ОА-Петрич не е издавано разрешение за протеста. На лицето, от което е получено заявлението е съставен протокол за полицейско разпореждане с рег.№314р-16267/2018г. по чл.64 от ЗМВР. Протеста не е проведен.

 

Проведени, не заявени и нерегламентирани:

На 11.11.2018г. от 13.00 часа е проведено шествие с автомобили в град Петрич, което се е отправило към предзонието на ГКПП-Кулата и АМ“Струма, след което е преминало към блокиране на АМ“Струма“ в района на с.Кулата,общ.Петрич.

 

            Установени незаконосъобразни действия и констатирани правонарушения от страна на участниците в проявите:

            Затваряне на АМ“Струма“ преди  ГКПП-Кулата, за времето от 14.00 часа до 21.00 часа на 11.11.2018г.

            Установени правонарушения, лица, вид на нарушението, взето отношение и правна регламентация:

            Съставен 1 брой АУАН по чл. 257, ал.1 от ЗМВР, за неизпълнение на полицейско разпореждане по чл. 64 от ЗМВР. Съставен 1 брой АУАН по ЗДвП на водач на лек автомобил.

            Приблизителен брой участници в протестните действия/лица и автомобили/:

            -  в района на ГКПП-Кулата  приблизително 300 човека и около 60 автомобила.

                -  в района на с.Железница и с.Церово  приблизително 600 човека и около 500 автомобила.                                                                         

            -  в района на комплекс „Реденка“  приблизително 250 човека и около 70 автомобила.     Сред протестиращите са установени непъ        лнолетни лица, придружени от пълнолетни граждани.                                              

           

 

13 ное 2018

В ход е Акция "Зима"

За времето от 01.11.2018г. до 30.11.2018г. стартира традиционната Акция „Зима“, чиято цел е превенция над поведението на водачите на ППС и пешеходците при зимни условия. В рамките на акцията ще се проведат три кампании:

 

-           Кампания „С безопасно пътно средство през зимата“ – насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., която ще се проведе в периода от 01 до 10 ноември 2018г., като 6 ноември ще бъде обявен за Ден без велосипедисти -жертви на пътя.

 

-           Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците, която ще се проведе в периода от 11 до 20 ноември 2018г., като 13 ноември ще бъде обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя.

 

-           Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ – насочена към водачите на всички превозни средства, техническа изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците, която ще се проведе в периода от 21 до 30 ноември 2018г., като 20 ноември ще бъде обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.

 

За трите кампании на акцията са планирани специализирани полицейски операции със съответната насоченост. Съвместно с местните власти ще се извършват проверки за наличие на регистрация, изправността на светлинната и светлоотразителна сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. При проверките ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипедисти, ПС с животинска тяга и селскостопанска техника, като при установяване на движещите се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост ще се взима съответното отношение. Ще се извършва активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от страна на пешеходците, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места. Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, показващи явно намерение да пресекат неправилно, като при констатирани нарушения полицейските органи ще взимат отношение на място. По време на акция „Зима“ ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. При необходимост ще бъдат изготвени предписания до стопаните на пътя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗИМАТА Е БЕЗОПАСНА, КОГАТО СИ ГОТОВ ЗА НЕЯ!

 

За изправността

 

            Провери изправността на спирачната система (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)

            Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)

            Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

Принудителни административни мерки:

Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

При управление на технически неизправно ППС глобата е:

50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

200 лв. – при констатирани значителни неизправности

500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)

 

За гумите

            Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март) (чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП)

Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания

            Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП)

 

            Гумите с шипове са забранени (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

            Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

 

За поддръжката

            Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки

            Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг

            Смени водата с антифриз

            Провери работи ли парното

 

За сигурността

            Постави в багажника вериги за сняг, въже за теглене

            Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг

            При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж здраво волана, не променяй посоката на движение

 

За съобразителността

            Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за ремонти по маршрута си на движение

            Излез от вкъщи десетина минути по-рано, за да подготвиш автомобила си за път

            За планиран дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли дрехи 

07 ное 2018

РДПБЗН - Благоевград обявява втори търг с явно наддаване за продажба на употребявана извънщатна транспортна техника и машини

 

 

РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ  И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”  - БЛАГОЕВГРАД

 

Със заповед №8121з-1365/29.10.2018 г. на министъра на вътрешните работи е обявен втори търг с явно наддаване за продажба на употребявана извънщатна транспортна техника и машини както следва:

Вид на техниката

Марка

Модел

Шаси №

ДВГ №

Рег. №

Година на производство

Първона

чална тръжна цена за втори търг с включен ДДС

Адрес на съхранение

Лек автомобил

Опел

Вектра

W0L000036V1037264

X18XE142D5948

E6045KK

1996

350

гр. Благоевград, ул. „Полк. Кл Чамишки” № 3

Моторна помпа

TS

8/8/

 

837561

 

1983

500

гр. Петрич, ул. „Христо Ботев” № 3

Моторна помпа

TS

8/8/

 

870

 

1984

300

гр. Благоевград, ул. „Полк. Кл Чамишки” № 3

Моторна помпа

TS

8/8/

 

474

 

1984

300

Моторна помпа

TS

8/8/

 

1378

 

1984

300

Моторна помпа

TS

8/8/

 

675

 

1984

500

Моторна помпа

MAG

1

 

2340

 

1983

300

Осветителен прибор

Диамонд

 

 

097271 Д

 

1984

200

Диморефу

льор

VTA

60

 

11902-49

 

1980

225

Техниката ще бъде изложена за оглед 7 работни дни за времето от 15.11.2018 г. до 23.11.2018 г. от 10:00 до 12:00 ч. на адресите посочени в таблицата. Определената стъпка за наддаване е 5% от тръжната цена. Участниците следва да заплатят в дните за оглед 10% от тръжната цена на вещта, за която кандидатстват до 12:00 ч. на 26.11.2018 г. в касата на РДПБЗН- Благоевград. Търгът ще се проведе с явно наддаване на 27.11.2018 г. от 09:00 ч. в РДПБЗН Благоевград, ул. „Вл. Черноземски” №3. Разходите за получаването, прехвърлянето и нотариална заверка на договорите за покупно- продажба са за сметка на купувача.

07 ное 2018

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача