МВР

ОД Благоевград

 

14 сеп 2021

За успешна и безопасна учебна година

В навечерието на първия учебен ден, от директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Георги Кандев и кмета на Благоевград г-н Илко Стоянов бяха оповестени предприетите мерки за безопасна учебна година.

 С началото на новата учебна 2021/2022 година е в ход традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, чиято основна цел е гарантиране на сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя.

От ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението през новата учебна година. Преди началото на учебните занятия, в районите на детските градини и училищата, както и в района на други сгради, в които се осъществява организирано обучение са извършени проверки на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, улично осветление, предпазни огради и пешеходни ограждения от висок или нисък тип за канализиране на пешеходните потоци, които не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места. Извършена е и проверка на обезопасеността на входовете на сградите, като се провеждат срещи с охранителите да следят за хора със съмнително поведение и действията, които трябва да предприемат, ако забележат противообществени прояви.

Още от първия учебен ден полицейското присъствие в районите на учебните заведения, рискови пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на градския транспорт ще е засилено. От полицейските патрули ще се следи за неправилно и рисково движение на деца по улиците, като също така те ще подпомагат и безопасното пресичане на пътното платно. При установяване на нарушения от страна на водачи на ППС ще се взимат незабавни мерки в съответствие със ЗДвП.

Служители на Пътна полиция при ОДМВР-Благоевград ще продължат изнасянето на беседи по безопасност на движението по пътищата през цялата учебна година.

За периода 01.06.2021 г. – 31.08.2021 г. на територията на област Благоевград са настъпили 25  ПТП с участието на деца. В тях убити са две, тежко ранени са 10 и леко ранени са 18 деца.

.

Практически препоръки за учебната 2021/2022 година

За деца

1. Опознай маршрута до училище и обратно до дома.

2. Движи се по най-безопасния маршрут, като преминаваш през:

- подлез/надлез, ако има;

- по-слабо натоварени кръстовища;

- регулирани със светофар кръстовища;

- пешеходните пътеки.

3. Движи се по тротоара.

4. Ако няма тротоар, движи се най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.

5. Изчаквай автобуса на тротоара, не слизай на пътя.

6. Дори да си на пешеходна пътека, винаги преди да пресечеш, се огледай – наляво и надясно. Ако не приближава превозно средство, премини по най-бързия начин на отсрещната страна.

7. Когато се движиш навън и особено когато пресичаш, не ограничавай слуха си със слушалки и силна музика.

8. Ако използваш велосипед или тротинетка, ти си водач като останалите, които шофират мотопеди, мотоциклети и автомобили. Спазвай правилата, движи се най-вдясно по платното за движение и указвай с ръка, ако ще променяш посоката си на движение.

9. Постави светлоотразител на:

- раницата/чантата;

- връхната дреха – на ръкава, отпред и/или на гърба;

- на ръката и/или на крака;

- на маратонките/обувките.

10. Ако си в рискова ситуация или си свидетел на пътен инцидент, сигнализирай на телефон 112, а след това веднага уведоми родителите си.

 

За родители

1. Бъдете за пример на детето си и винаги спазвайте правилата!

2. Ако детето Ви за първи път е ученик, заедно преминете неколкократно маршрута до училище и обратно до дома.

3. Заедно изберете най-безопасния маршрут и преминавайте през подлезите или надлезите, ако има; през по-слабо натоварени или през регулирани със светофар кръстовища.

4. Напомняйте на детето си винаги да се движи по тротоара, а ако няма, да се движи най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.

5. Когато се движите пеша, за да пресечете безопасно, задължително използвайте пешеходните пътеки.

6. Когато сте на пешеходната пътека, винаги преди да пресечете, карайте детето да се огледа – наляво и надясно, и ако не приближава превозно средство, преминете по най-бързия начин на отсрещната страна.

7. Учете детето си да изчаква автобуса, трамвая или тролейбуса на тротоара и да не слиза на пътя.

8. Обяснете на детето си, колкото и да е пораснало, че когато е навън и особено когато пресича, не трябва да се разсейва с телефон, таблет или по друг начин и не трябва да ограничава слуха си със слушалки и силна музика.

9. Заедно с детето си проверете изправността на велосипеда или тротинетката. Напомняйте му, че с тези превозни средства е водач като останалите и трябва да спазва правилата, като се движи най-вдясно по платното за движение и указва с ръка, ако ще променя посоката си на движение.

10. Винаги в автомобила обезопасявайте детето си с детско столче, седалка или обезопасителен колан.

ВАЖНО! Задължително уточнете с детето си, че ако то попадне в рискова ситуация или е свидетел на пътен инцидент, трябва да сигнализира на телефон 112, а след това веднага да уведоми Вас.

За водачи

1. Преминавайте с  по-ниска от определената скорост, когато преминавате покрай:

- спирка за обществения транспорт;

- подлез или надлез;

- детска градина или училище;

- детска площадка;   

- спортна площадка или зала;

- парк или градина.

2. При наближаване на пешеходна пътека бъдете в готовност да спрете.

3. Когато давате предимство, се убедете, че не създавате предпоставки за пътен инцидент.

4. Бъдете концентрирани, не се разсейвайте особено ако по маршрута си забележите група деца.

5. При преминаване покрай велосипедист или водач на тротинетка, намалете скоростта и осигурете достатъчно странична дистанция.

6. Ако не сте сигурен, че дете на пътя е забелязало приближаването на Вашия автомобил, сигнализирайте отдалече, за да привлечете вниманието му.

7. Не очаквайте децата, които се движат по пътя винаги да имат правилно поведение. Не забравяйте, че те сега изучават правилата.

8. Ако сте водач на автобус, осигурете всяка седалка с обезопасителен колан.

9. Ако сте мотоциклетист, осигурете защитна каска и за пътника.

10. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол или наркотични вещества.

 

 


ОДМВР-Благоевград със засилено полицейско присъствие за безпроблемно пътуване през празничните и почивни дни

Предвид очаквания интензивен трафик и голям брой пътуващи към и от Р Гърция, през предстоящите 3 почивни дни от ОДМВР-Благоевград е създадена  организация за регулиране и подпомагане на движението по ПП1 Е-79 и АМ „Струма“, като приоритетно ще се контролират скоростните режими и ще се следи за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества.  При необходимост полицейските екипи ще бъдат в готовност за регулиране и подпомагане на движението. Със заповед на АПИ е ограничено движението на моторни превозни средства над  12 тона в района на Кресненското дефиле, като временната организация на движението е въведена в часовите интервали от 18:00 часа до 21:00 часа на 03.09.2021 г. и от 16:00 часа до 20:00 часа на 06.09.2021 г. и 12.09.2021 г.

ОДМВР – Благоевград пожелава спокойни и безопасни почивни дни и апелира за стриктно спазване на ЗДвП и толерантно отношение на пътя.


03 сеп 2021

В Благоевград тържествено бяха посрещнати пожарникарите, оказали помощ при пожарите в Северна Македония

Лично от директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов и в присъствието на кмета на Благоевград  г-н Илко Стоянов, областния управител г-н Николай Шушков, директора на РДПБЗН-Благоевград инж. Георги Пармаков, директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Георги Кандев и колеги от рeгиoнaлнaтa пoжaрнa cлужбa бяха посрещнати пожарникарите, оказали помощ в овладяването на пожара в Северна Македония.

Главен комисар Николов благодари на колегите си от името на ръководството на МВР и лично от свое име и ги поздрави за изключително добре изпълнена задача, благодарение на което не беше допуснато този сериозен пожар да застраши и достигне България. „Ние се чувстваме горди, че бяхте първи в помощ на нашите братя, близки и роднини от другата страна. Поздравления за изключително добре изпълнената задача, с която спасихте стотици къщи и села от изпепеляване. Бъдете пример за едни достойни хора, които заслужават да бъдат следвани. Аз се чувствам горд с вас.“ – каза главен комисар Николов и благодари на ръководителите, за това, че не бе допуснато никой от служителите да пострада.


11 авг 2021

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача