МВР

ОД Бургас

 

14 сеп 2017

Европейска седмица на мобилността 16-22 Септември

В рамките на Европейската седмица на мобилността / 16-22 септември/ на територията на Централната част на Бургас са предвидени редица дейности, с които да се провокират най-малките жители на крайморската община, а и техните родители, към използване на алтернативни начини за придвижване във всекидневието – велосипед, тротинетка, ролери, електрически автомобил, лонгборд, градски транспорт и пеша.

Седмицата ще стартира в Бургас ден по-рано – на 15-ти септември, като целта е да се отбележи първия учебен ден и се наблегне на един от най-важните приоритети, поставен във фокуса на гражданското общество в последните години, а именно пътната безопасност.

Организатори и активни участници в отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Бургас са : Община Бургас, ОДМВР – Бургас, РИОСВ – Бургас, Регионална лаборатория-Бургас, РЗИ – Бургас, БЧК – Бургас, Общински детски комплекс, Детските градини „Раковина”, „Слънце” и „Звездица Зорница”, училище „Ал.Г.Коджакафалията”, Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас, Сдружение ”SOS ПТП”, фондация „Безопасни улици от Валя” и Обществен дарителски фонд – Бургас.

Предвидено е на 15-ти септември от 11.00 ч. в рамките на час и половина за автомобили да се затвори ул. „Левски” в частта й от бул. „Христо Ботев” до бул. „Стефан Стамболов”. В този час на двете пешеходни пътеки / първата на бул. „Христо Ботев” малчугани от детска градина „Раковина” ще започнат да раздават на водачите на автомобили цветни балони и превантивни брошури, представящи дейността на различните институции в сферата на „пътната безопасност”. Същата активност е предвидена да се осъществи паралелно на втората пешеходна пътека, разположена в района на училище „Ал.Г.Коджакафалията” на бул. „Стефан Стамболов/. Цветните балони / общо 200 на брой” са осигурени от Обществен дарителски фонд – Бургас в партньорство с екипа на „Барутница.БГ”.

Успоредно с това подрастващи от училище „Ал.Г.Коджакафлията” и детски градини „Слънце” и „Звездица Зорница” ще се включат в конкурс за рисунка на асфалт „В града без кола”, състезания с тротинетка и велосипед и забавни викторини с участието на инспектор Хитами от Сдружение ”SOS ПТП”.

Доброволци от Младежката секция на БЧК ще демонстрират умения в първа долекарска помощ при различни рискови ситуации, а служителите от сектор „Пътна полиция” / с представители от моторизирано звено ”Сигма” и автопатрул за видеоконтрол на скоростта/ ще са на разположение на малчуганите и техните родители за да се запознаят нагледно с дейността на полицейското звено по пътна безопасност. С участието на полицейските служители ще се проведе и открит урок на тема „Моят безопасен път от дома до училище”.

На 15-ти септември официално ще се стартира и дейността по набиране на доброволци от Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас, които в три часови пояса : 07.30 – 08.30 ч.; 12.30 -13.30 ч. и 17.30 – 18.30 ч. съвместно със служителите на ОДМВР – Бургас да съдействат за правилното използване на пешеходни пътеки на най-натоварените пътни кръстовища в Бургас. Доброволците ще бъдат оборудвани със специални жилетки и „СТОП”-знаци, като за поощряване на инициативността им са предвидени различни бонуси. Записването на доброволците може да се осъществява на тел. 0878 333383 в Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас.

Мобилна емисионна станция за измерване на димни газове от автомобилите на Регионалната лаборатория – Бургас към ИАОС-София и РИОСВ-Бургас ще бъде позиционирана в района на ул. „Левски” / край площад „Тройката”/, като специалисти от специализираната институция ще демонстрират как се отчита чистотата на въздуха в Бургас. Демонстрацията ще включва измерване на основни характеристики на атмосферния въздух (серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, фини прахови частици), както и ниво на шум, излъчван в околната среда. В израз на подкрепа към Европейската седмица на мобилността, децата – доброволци от Общинския детски комплекс, които в първия учебен ден ще упътват желаещите към различните инициативи на площад „Тройката”, ще получат безплатно ползване на градския транспорт от общинска фирма „Бургас бус” за целия 15-ти септември.

От началото на инициативата - Европейската седмица на мобилността през 2002 г., включването на градове постепенно нараства, като освен в Европа, много са градовете и от други части на света, които се присъединяват. През 2016 г. кампанията е подобрила рекорда за брой участници – 2 427 града и населени места от 51 държави. Малко над половината от участващите градове, сред които и Бургас, са въвели постоянни мерки в областта на управлението на мобилността, достъпността на транспорта и изграждането на нова или по-добра велосипедна инфраструктура.

Честване на професионалния празник на служтелите от ГД ПБЗН

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. гр . Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

               Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове.

           През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

         По утвърдена традиция, огнеборците отбелязват своя професионален  празник със „Седмица на пожарната  безопасност ” , като тази година тя ще се проведе от 11 до 15 септември. Организаторите провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението , като голяма част от тях са насочени към децата.   Освен децата, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар . В празничния ден освен тържествени събрания е предвидено поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Във всички районни служби ще бъдат организирани дни на отворените врати и приемни за граждани.

Пожарникари и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат  и ученици от националните състезания по бедствия , аварии и катастрофи. За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се състоят работни срещи с кметове и представители на регионалните структури. Предвиждат се срещи с ветерани

 

М Е Р О П Р И Я Т И Я

на РДПБЗН Бургас

 

за провеждане Седмицата на пожарната безопасност и честването на Професионалния празник на служителите от ГД”ПБЗН”-МВР-14 септември

 

 

         1. Дни на отворените врати от 11.09. до 15.09.2017г. във всички районни служби за ПБЗН от областта.

         2. Пресконференция с представители на местните средства за масово осведомяване  на 13.09.2017 г. от 11.00 ч. в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас.

         3. Почитане  паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци чрез поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред сградата на РДПБЗН – Бургас на 13.09.2017 г. от 11.30 ч.

         4. Среща с ветерани в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас на 13.09.2017 г. от 16.30 ч.

         5. Представяне на възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас с разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации  пред жители  и гости на Бургас на площада пред паметника-мемориал „Пантеона”на 13.09.2017г. от 18.00 ч.

11 сеп 2017

Европейска седмица на мобилността

В рамките на Европейската седмица на мобилността / 16-22 септември/ на територията на Централната част на Бургас са предвидени редица дейности, с които да се провокират най-малките жители на крайморската община, а и техните родители, към използване на алтернативни начини за придвижване във всекидневието – велосипед, тротинетка, ролери, електрически автомобил, лонгборд, градски транспорт и пеша.

Седмицата ще стартира в Бургас ден по-рано – на 15-ти септември, като целта е да се отбележи първия учебен ден и се наблегне на един от най-важните приоритети, поставен във фокуса на гражданското общество в последните години, а именно пътната безопасност.

Организатори и активни участници в отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Бургас са : Община Бургас, ОДМВР – Бургас, РИОСВ – Бургас, Регионална лаборатория-Бургас, БЧК – Бургас, Общински детски комплекс, Детските градини „Раковина”, „Слънце” и „Звездица Зорница”, училище „Ал.Г.Коджакафалията”, Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас, Сдружение ”SOS ПТП”, фондация „Безопасни улици от Валя” и Обществен дарителски фонд – Бургас.

Предвидено е на 15-ти септември от 11.00 ч. в рамките на час и половина за автомобили да се затвори ул. „Левски” в частта й от бул. „Христо Ботев” до бул. „Стефан Стамболов”. В този час на двете пешеходни пътеки / първата на бул. „Христо Ботев” малчугани от детска градина „Раковина” ще започнат да раздават на водачите на автомобили цветни балони и превантивни брошури, представящи дейността на различните институции в сферата на „пътната безопасност”. Същата активност е предвидена да се осъществи паралелно на втората пешеходна пътека, разположена в района на училище „Ал.Г.Коджакафалията” на бул. „Стефан Стамболов/.

Успоредно с това подрастващи от училище „Ал.Г.Коджакафлията” и детски градини „Слънце” и „Звездица Зорница” ще се включат в конкурс за рисунка на асфалт „В града без кола”, състезания с тротинетка и велосипед и забавни викторини с участието на инспектор Хитами от Сдружение ”SOS ПТП”.

Доброволци от Младежката секция на БЧК ще демонстрират умения в първа долекарска помощ при различни рискови ситуации, а служителите от сектор „Пътна полиция” / с представители от моторизирано звено ”Сигма” и автопатрул за видеоконтрол на скоростта/ ще са на разположение на малчуганите и техните родители за да се запознаят нагледно с дейността на полицейското звено по пътна безопасност. С участието на полицейските служители ще се проведе и открит урок на тема „Моят безопасен път от дома до училище”.

На 15-ти септември официално ще се стартира и дейността по набиране на доброволци от Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас, които в три часови пояса : 07.30 – 08.30 ч.; 12.30 -13.30 ч. и 17.30 – 18.30 ч. съвместно със служителите на ОДМВР – Бургас да съдействат за правилното използване на пешеходни пътеки на най-натоварените пътни кръстовища в Бургас. Доброволците ще бъдат оборудвани със специални жилетки и „СТОП”-знаци, като за поощряване на инициативността им са предвидени различни бонуси. Записването на доброволците може да се осъществява на тел. 0878 333383 в Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас.

Мобилна емисионна станция за измерване на димни газове от автомобилите на Регионалната лаборатория – Бургас към ИАОС-София и РИОСВ-Бургас ще бъде позиционирана в района на ул. „Левски” / край площад „Тройката”/, като специалисти от специализираната институция ще демонстрират как се отчита чистотата на въздуха в Бургас. Демонстрацията ще включва измерване на основни характеристики на атмосферния въздух (серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, фини прахови частици), както и ниво на шум, излъчван в околната среда. В израз на подкрепа към Европейската седмица на мобилността, децата – доброволци от Общинския детски комплекс, които в първия учебен ден ще упътват желаещите към различните инициативи на площад „Тройката”, ще получат безплатно ползване на градския транспорт от общинска фирма „Бургас бус” за целия 15-ти септември.

От началото на инициативата - Европейската седмица на мобилността през 2002 г., включването на градове постепенно нараства, като освен в Европа, много са градовете и от други части на света, които се присъединяват. През 2016 г. кампанията е подобрила рекорда за брой участници – 2 427 града и населени места от 51 държави. Малко над половината от участващите градове, сред които и Бургас, са въвели постоянни мерки в областта на управлението на мобилността, достъпността на транспорта и изграждането на нова или по-добра велосипедна инфраструктура.

11 сеп 2017

Мащабна полицейска операция по противодействие разпространението на наркотични вещества

    Мащабна полицейска операция по противодействие разпространението на наркотични вещества бе проведена снощи от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас на територията на Слънчев бряг.

    Проверени бяха увеселителни и питейни нощни заведения, както и тату-студио, стриптийз бар и секс-шоп, разположени на главната алея в близост до х-л „Кубан”, за които е придобита информация, че разпространяват наркотични вещества.

    Задържани за срок от едно денонощие са четирима мъже, стопанисващи въпросните обекти. При проверките са намерени и иззети : различни наркотични вещества / сред които амфетамин, марихуана и кокаин/, пласирани сред клиенти на обектите / преимуществено чужденци/ от началото на активния летен сезон. По случаите е образувано досъдебно производство.   

01 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО