МВР

ОД Бургас

 

16-ти септември - Ден без загинали на пътя

Днешният 16-ти септември е обявен за Ден без загинали на пътя, като ще бъде отбелязан не само на територията на България, а и във всички страни, членуващи в Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL).

Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS), които тази година ще бъдат в седмицата от 16 до 22 септември. Мотото на превантивната акция е „Остани жив! Пази живота!”, като идеята е, че за жертвите на пътя отговорността е на всички, като призива е за внимание при участие в движението по пътищата, защита, както на себе си, така и на другите от пътни инциденти и вреди.

Тази година акцентът ще е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти. Този проблем,  като причина за произшествия, не се отнася само до водачите, а и до пешеходците, и пътниците, които с поведението си може да провокират рискова ситуация.

За успешното провеждане на кампанията Дни на безопасността на пътя и Деня без загинали на пътя – 16 септември, полицейското присъствие по автомагистралите, главните пътища, основните пътни артерии, водещи към по-големите населени места, както и в населените места, ще бъде засилено, като ще се следи основно за спазване забраните за използване на мобилен телефон при управление на индивидуално електрическо превозно средство, спазване забраните за ползване на мобилен телефон при управление на МПС без устройството „Свободни ръце”, ползване на обезопасителни колани от водачи и пътниците в моторните превозни средства, ползване на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и проверки за ползване на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите. 

16 сеп 2020

Инспектор Радостина Николова - медалист в Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканското първенство по карате за служители на МВР

Призовото второ място в Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканското първенство по карате за служители на МВР, проведено в Кранево, бе завоювано от дългогодишния състезател и медалист от ОДМВР – Бургас – инспектор Радостина Николова. Същата съвместно с младши инспектор Станислава Петкова от Пето Районно управление – Бургас се представиха в единствената женска двойка на престижното състезание в надпревара с множество участници от 23 дирекции на вътрешното министерство.

В състезанието ОДМВР – Бургас бе представена и от двойката мъже - Венилин Русинов и Милен Джиналийски, дългогодишни състезатели по полицейска лична защита.

За тандема Николова/Петкова това беше първо участие в дисциплината „Полицейска лична защита”, където се състезават само мъжки и смесени двойки.

В дисциплината „кумите”, категория „Open” Радостина Николова завоюва второ място, с което донесе отличие за Бургаската дирекция.

Радостина Николова е инструктор към „Централен полицейски карате и джу-джицу клуб“. От началото на миналата година клуба започна активно провеждане на мероприятия с насоченост „самозащита за жени“ в цялата страна. Николова и колегата й Калоян Димов планират създаването на група за лична самозащита за жени и изграждане на специални физически качества, която ще е уникална за Бургас.

Освен това на 10 и 11 октомври Бургас ще е домакин на Държавното първенство по джу-джицу и турнир по карате за деца под наслов „Млади приятели на полицията“, като състезанията ще се провеждат в спортния комплекс към Математическата гимназия.

14 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО