МВР

ОД Бургас

 

24 юни 2021

Близо 100 малчугани от бургаската детска градина „Райна княгиня” дадоха старта на превантивната полицейска кампания „Безопасно лято“

Близо 100 малчугани от бургаската детска градина „Райна княгиня”, разположена в к-с „Славейков”, дадоха старта на превантивната полицейска кампания „Безопасно лято“ – част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”.

С шарен и наситен с игри и песни спортен празник възпитаниците на детската градина демонстрираха познанията си по пътна безопасност, като безгрешно определиха вида на различните пътни знаци, рисковите места за пресичане на пешеходци, както и правилната светофарна сигнализация за преминаване по пешеходната пътека.

Специален гост на превантивното събитие бе Константин Вангелов - младши автоконтрольор в моторизирано звено Сигма” към сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, който тества за употреба на алкохол директорката на детска градина „Райна княгиня” – г-жа Радослава Белчева. Нулевите показатели не изненадаха никой, тъй като г-жа Белчева е сред най-стриктните и дисциплинирани водачи на пътя. Пред малчуганите тя сподели своите наблюдения върху пътния травматизъм, като наблегна на най-конфликтните зони – детските площадки в близост до платната за движение. Като проблемно бе определено и поведението на близки роднини на подрастващите, които пресичайки неправилно и рисково в тяхно присъствие, подлагат на съмнение придобитите в детската градина познания за пешеходните пътеки, предимството на пешеходците и съобразяването с разрешителния зелен сигнал на светофарната уредба.

 Полицейската кампания „Безопасно лято” бе подкрепена и от директора на Центъра за административни услуги „Освобождение” в Бургас – г-н Тодор Колев, който бе и в ролята на родител. Г-н Колев поздрави малките палавници с участието в превантивната инициатива, като напомни, че най-големите спирачки за родителите – шофьори са именно техните деца, возещи се в автомобила.

Кампанията „Безопасно лято“ – част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” има за цел предотвратяване на пътнотранспортния травматизъм през активния туристически сезон от 1 юли до 31 август, като основната контролна дейност е насочена към установяване на нарушения, пряко влияещи върху травматизма за съответната територия. Проверки се извършват не само на водачите на превозни средства, но и спрямо пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и водачите на АТВ и на пътни превозни средства с животинска тяга. В населените места контролът от страна на „Пътна полиция” е насочен към участъците с пешеходни пътеки и в районите с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци.

Припоръки за лятна безопасност

Лятна безопасност

 за ползване от деца и възрастни през летния ваканционен период

 

ПЕШЕХОДЕЦЪТ  

Трябва:

 1. Да използва ТРОТОАРИТЕ, ПОДЛЕЗИТЕ И НАДЛЕЗИТЕ

 2. Да се оглежда В ДВЕТЕ ПОСОКИ, ПРЕДИ ДА ПРЕСЕЧЕ платното за движение, дори да е на пешеходна пътека.

 3. Да се движи СРЕЩУ ДВИЖЕНИЕТО и ПО БАНКЕТА, ако няма тротоар.

 4. Да премине, когато се убеди, че шофьорът го е видял и е разбрал, че ще пресича.

 5. Да пресича улицата по НАЙ-БЪРЗИЯ и БЕЗОПАСЕН начин.

 6. Да ПРЕСИЧА само на ЗЕЛЕНО.

 7. Да се ОГЛЕДА за приближаващи превозни средства ДОРИ светофарът ДА СВЕТИ ЗЕЛЕНО.

 8. Да НЕ ГЛЕДА В ТЕЛЕФОНА ИЛИ ТАБЛЕТА, когато пресича.

 9. ДА НАМАЛИ ЗВУКА, ако е със слушалки в/на ушите, за да възприема страничните шумове.

 10. Да БУТА ВЕЛОСИПЕДА СИ, ако е навършил 12 години и иска да се движи по тротоара или да премине през пешеходната пътека.

  БОНУС: ПЕШЕХОДЕЦЪТ трябва да постави светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато върви пеша в тъмното.

ВЕЛОСИПЕДИСТЪТ

Трябва:

 1. Да УПРАВЛЯВА велосипеда ПО ТРОТОАРА, ако не е навършил 12 години.

 2. За ИИЗПОЛЗВА велоалеята, ако има такава. 

 3. Да УПРАВЛЯВА велосипеда НАЙ-ВДЯСНО НА ПЪТЯ, ПО ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕТО, ако е навършил 12 години.

 4. ДА ИЗПОЛЗВА РЪЦЕТЕ СИ, за да укаже каква МАНЕВРА ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ (потегляне, завиване, заобикаляне или спиране).

 5. Да ИЗПОЛЗВА огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива.

 6. Да СЕ ОГЛЕЖДА често, за да знае кой още е на пътя.

 7. Да управлява велосипед, който е с РАБОТЕЩИ спирачки, светлини и звънец и който е оборудван със СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ.

 8. Да използва СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА, която е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако велосипедистът се движи извън населеното място.

 9. Да ДЪРЖИ С РЪЦЕТЕ си кормилото, а КРАКАТА да са на педалите на велосипеда.

 10. Да управлява велосипеда ПРЕД ИЛИ ЗАД ПРИЯТЕЛЯ СИ, а НЕ ДО НЕГО и да НЕ СЕ ХВАЩА/ДЪРЖИ за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно,  а ако се движи, може внезапно да ускори.

БОНУС: За ВОДАЧИТЕ НА ховърбордове, скейтбордове, тротинетки И ЗА ПРИДВИЖВАЩИТЕ СЕ С ролери, кънки и други подобни средства ВАЖАТ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ С ВЕЛОСИПЕД.

 

ВОДАЧЪТ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

Трябва:

 1. Да е ПРАВОСПОСОБЕН водач за категорията управлявано превозно средство: автомобил, мотопед или мотоциклет (да притежава свидетелство за управление на тази категория МПС).

 2. Да ШОФИРА ТРЕЗВЕН и да НЕ СЕ ДРОГИРА.

 3. Да НОСИ СВИДЕТЕЛСТВОТО си за управление на МПС и документите на ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО, което управлява.

 4. Да управлява МПС, което е:

       - РЕГИСТРИРАНО,

       - ИЗПРАВНО и преминало ГОДИШЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД,

       - за което е СКЛЮЧЕНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗАСТРАХОВКА „Гражданска отговорност” на автомобилистите;

       - за което има ПЛАТЕНА ПЪТНА ТАКСА (при управление извън населените места).

 5. Да ИЗПОЛЗВА обезопасителен КОЛАН/ защитна КАСКА и да контролира използването на обезопасителен колан/ защитна каска от ПЪТНИЦИТЕ.

 6. Да СПАЗВА ЗАКОНА за движението по пътищата, да НЕ ПРЕВИШАВА скоростта, да ОСИГУРЯВА ПРЕДИМСТВО на пешеходците и да бъде ТОЛЕРАНТЕН към останалите.

 7. Да НЕ СЕ РАЗСЕЙВА, докато шофира (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.).

 8. Съобразява поведението си с ПЪТНИТЕ и с АТМОСФЕРНИТЕ условия.

 9. Да НЕ ПРЕДОСТАВЯ МПС на неправоспособни водачи.

 10. Ако все още няма свидетелство за управление на МПС, но има навършени години за дадена категория МПС, да се запише на ШОФЬОРСКИ КУРС, ДА СЕ ЯВИ НА ИЗПИТ и да ПРИДОБИЕ ПРАВОСПОСОБНОСТ.

  БОНУС: Не забравяй, че ДЕЦАТА НЕ СА ВЪЗРАСТНИ! Бъди внимателен, когато преминаваш покрай деца, детски площадки, игрища, училища и през жилищни зони.

ПЪТНИКЪТ

Трябва:

 1. Да ПЪТУВА в автомобил или на мотопед/мотоциклет, управляван от ПРАВОСПОСОБЕН ВОДАЧ (който има свидетелство за управление на МПС).

 2. Да ПЪТУВА в/на превозно средство, управлявано от ТРЕЗВЕН И НЕДРОГИРАН ВОДАЧ.

 3. Да пътува в превозно средство с ПОСТАВЕН обезопасителен КОЛАН/ защитна КАСКА и да бъде ВЗИСКАТЕЛЕН към ВОДАЧА, ако не си е ПОСТАВИЛ КОЛАН/КАСКА.

 4. Да се КАЧВА и СЛИЗА ОТДЯСНО на превозното средство, от СТРАНАТА НА ТРОТОАРА.

 5. Да СЕДИ на ЗАДНАТА СЕДАЛКА, ако не е навършил 12 години.

 6. Да ЗАЕМА в превозното средство МЯСТО, което НЕ ПРЕЧИ НА ВОДАЧА да контролира ППС.

 7. Да НЕ ПРЕЧИ на ВОДАЧА, да НЕ го РАЗСЕЙВА с поведението си (да не говори високо, да не пуска силно музиката).

 8. Да НЕ ПОДАВА ГЛАВАТА, РЪЦЕТЕ или КРАКАТА си през ПРОЗОРЕЦА/люка.

 9. Да ИЗИСКВА от ВОДАЧА да СПАЗВА СКОРОСТТА и ДА НЕ НАРУШАВА други правила.

 10. Да не пътува в ТЕГЛЕНО превозното средство.

  БОНУС: Да ПАЗИ ОКОЛНАТА СРЕДА и да НЕ ИЗХВЪРЛЯ нищо през прозореца.

23 юни 2021

Реорганизация на движението във връзка с провеждане на т.нар. „Черешова задушница”

   Във връзка с провеждане на т.нар. „Черешова задушница”, движението на автомобили в района на траурния парк от 07.30 ч. на 19.06.т.г. /събота/ до нормализиране на трафика ще бъде организирано еднопосочно, като МПС  ще влизат през източния вход /до бензиностанция “Петрол”/ и ще излизат през южния, на ул.”Транспортна” /главен вход/.

    Улица „Транспортна“ ще бъде затворена за движение за леки автомобили в участъка от кръговото движение до бензиностанция “Петрол” на влизане в гр.Бургас от гр.Варна, до кръстовището в близост до магазин „ЛИДЛ“, като движението ще бъде отклонявано към бул. „Димитър Димов“. Ще се пропускат само товарни автомобили и автобуси от градския и междуселищен транспорт.

    Полицейските служители ще бъдат разположени в близост до пешеходните пътеки, като ще осигуряват безопасното преминаване на пешеходци.

    Предвид обявената извънредна епидемиологична обстановка, полицията приканва гражданите да спазват противоепидемичните правила.

18 юни 2021

Благородна постъпка

   Калъфче с лични документи и сумата от 150 лв., загубена по случайност в района на кръстовището на бургаските улици „Александър Стамболийски” и „Стефан Стамболов”, бе върната от 38 годишната бургазлийка Райна Георгиева днес по обяд.

   Жената се прибирала към дома си, когато видяла на пешеходната пътека падналото калъфче. Отворила го и без въобще да се замисли го занесла в сградата на ОДМВР – Бургас на ул. „Христо Ботев” № 46. Служители от Първо Районно управление – Бургас извършили опис на намерената парична сума и документи, сред които освен личната карта и паричната сума, се намирали шофьорската книжка и синия талон на 47 годишен бургазлия.

   Същият, трогнат от благородния жест, не можа да сдържи сълзите си, като многократно благодари на Райна Георгиева, безкористно върнала намерените вещи. „Редки са случаите, в които освен документите се връща и паричната сума”, коментира бургазлията – „Щастлив съм, че се запознах с тази добра жена, чиято постъпка ме накара да върна вярата си в хората”.

   Райна Георгиева е безработна от няколко седмици. Завършила е бакалавърска степен по молекулярна биология и магистърска био-физико химия в Софийския университет. Има и докторантура по биофизика към БАН. Счита, че постъпката й е продиктувана от съпричастност: „Аз съм ставала жертва на джебчийска кражба и знам колко нерви и средства коства възстановяването на личните документи. Парите не ме съблазниха, въпреки че в момента съм в тежък финансов момент. Те не са мои, а вероятно са по-нужни на човека, който ги е изгубил”, скромно добавя доблестната бургазлийка.

   Тя ще бъде наградена на нарочна церемония от Директора на ОДМВР – Бургас – ст. комисар Калоян Калоянов във връзка с предстоящия празник на вътрешното ведомство – 5ти юли.

18 юни 2021

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО