МВР

ОД Бургас

 

11 сеп 2019

Честване професионалния празник на огнеборците

   За отбелязване Седмицата на пожарната безопасност и честването на Професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР – 14-ти септември, за времето от 09 септември до 13 септември във всички районни служби за Пожарна безопасност и защита на населението в областта са предвидении дни на отворените врати. Церемонията по награждаване на отличените в областния етап на международния конкурс „С очите си видях бедата” ще се проведе на 12.09.т.г. от 10.15 ч. в клуба на втория етаж на Регионална дирекция „ПБЗН” – Бургас, а пресконференцията с представителите на журналистическата общност ще от 11.00 ч. на 12.09.т.г.

   Официалната церемония по почитане паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци, чрез поднасяне на венци и цветя на паметната плоча, ще се проведе от 11.30 ч. на 12 септември пред сградата на Регионална дирекция ПБЗН – Бургас. Планувано е срещата с ветераните – огнеборци да стартира от 16.30 ч. на 12.09.т.г. в клуба на втория етаж на Регионалната дирекция.

    Възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас с разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации  пред жители  и гости на Бургас ще се проведе на площада пред паметника-мемориал „Пантеона” на 12.09.т.г. от 18.00 ч.

 

Голямо количество наркотици и пари са намерени и иззети при проведена специализирана полицейска операция на територията на Бургас и Поморие.

         Голямо количество наркотици и пари са намерени и иззети при проведена специализирана полицейска операция от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Специализираните полицейски сили, протекла на територията на Бургас и Поморие.

         Задържани са двама криминално проявени поморийци / единия на 30, а втория на 28 години/. Непосредствено преди осъществяване на сделка по покупко-продажба на наркотици в к-с „Меден Рудник” е задържан 30 годишния помориец, придвижващ се с л.а. „Форд”, с бургаска регистрация. В автомобила са открити 12 пликчета с бяло прахообразно вещество, реагирало при направения полеви наркотест на кокаин. Помориецът е задържан за срок от 24 часа. При претърсване на дома му, разположен на поморийската улица „Проф. Стоянов” са намерени и иззети близо 55 грама кокаин, две електронни везни, четири разфасовани пликчета с кокаин и сумата от 16 000 лв.

Паралелно с това е извършено и претърсване в бургаска фитнес зала, разположена в подлеза на БСУ, където е задържан 28 годишен криминално проявен помориец. Открит в пликче е грам кокаин, както и въздушен пистолет, за който до момента не са представени никакви документи. Помориецът също е задържан за срок от едно денонощие.

Процесуално-следствените действия по установяване на взаимоотношенията между двамата задържани мъже продължава. Материалите по образуваното досъдебно производство ще бъдат докладвани в Бургаска окръжна прокуратура.

03 сеп 2019

Нива, засята с конопени растения и голямо количество суха зелена тревна маса /марихуана/, бяха открити в землището на созополското село Зидарово.

Нива, засята с конопени растения, както и голямо количество суха зелена тревна маса / марихуана/, бяха открити при проведена специализирана полицейска операция в местността «Смесици» в землището на созополското село Зидарово. В операцията участвали служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас съвместно със служители от «Специализираните полицейски сили», бургаската жандармерия, отдел «Разследване», сектор «Базова научно-техническа лаборатория» и Първо, Четвърто и Пето Районни управления – Бургас.

Установено е, че на нивата, разположена върху парцел от 2 600 кв.м., от двама криминално проявени братя / на 32 и 38 години/ се отглеждат конопени растения, съдържащи високорискови наркотични вещества. При последвалите процесуално-следствени действия са фиксирани над 2 500 растения с различна височина между 1,5 и 2,5 метра. Открита е напоителна система, състояща се от три горивни генератора, множество маркучи и кранове с различна големина, имащи за цел да изпомпват вода от разположен в близо естествен водоизточник, с която да се напоява нивата. Иззети са и множество лопати, кирки, вили, чували със земеделски торове и др. В непосредствена близост до нивата са открити две заграждения, пригодени за «сушилни», от които са иззети близо 40 растения. Установено е и помещение с голямо количество суха тревна маса / канабис/. Провеждат се мероприятия за установяване съпричастността на лица относно държането и разпространението й.

Спрямо двамата братя за констатираното престъпление e повдигнато обвинение. По случая е образувано досъдебно производство и материалите са докладвани в Районна прокуратура - Бургас.

02 сеп 2019

Постоянна мярка „задържане под стража” определи състав на Бургаския районен съд спрямо двама криминално проявени и осъждани варненци

Постоянна мярка „задържане под стража” определи състав на Бургаския районен съд спрямо двама криминално проявени и осъждани варненци, които на 27.08.т.г. извършили кражба на вещи от джип „Нисан Терано”, със старозагорска регистрация, паркиран на южния плаж в кв. „Сарафово“.

В резултат на бързите полицейски действия, предприети от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Пето Районно управление – Бургас буквално за часове е установена самоличността на извършителите на деянието – това са двама варненци / на 40 и 51 години/, които придвижвайки се с л.а. „Дачия Логан”, с варненска регистрация, се опитали да напуснат област Бургас, но са задържани със съдействието на полицейските служители от Районно управление – Поморие в района на разклона за с. Каменар, общ. Поморие.

При извършено претърсване в купето на ползвания от мъжете лек автомобил „Дачия Логан” са намерени и иззети откраднатите от джипа „Нисан терано” : 550 лв., 110 турски лири, 15 купона за храна с номинал от 1 лв. и един купон за храна с номинал от 2 лв., собственост на семейство старозагорци. Открити са и три мобилни телефона, само в един от които е имало СИМ-карта.

Допълнително са проведени разпити на свидетели и разпознаване на лицата. Иззети са записи от камери за видео-наблюдение от видеоцентъра при Община Бургас. Първоначално двамата варненци са задържани за срок от 24 часа със заповед за полицейско задържане, а впоследствие след повдигане на обвинение за извършено престъпление по чл. 195 ал. 1 т. 4 от НК, мярката им на задържане е удължена за срок от 72 часа.

На 29.08.т.г. късно следобед състав на Бургаския районен съд определи за двамата извършители на взломната кражба на вещи най–тежката мярка „задържане под стража“. Работата по случая продължава от служители при Пето Ройонно управление - Бургас и служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР - Бургас.

30 авг 2019

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО