МВР

ОД Бургас

 

Превантивната кампания по пътна безопасност - „Спри! Огледай се! Помахай”.

Превантивната кампания по пътна безопасност - „Спри! Огледай се! Помахай”, реализирана пилотно за България от Volvo Trucks на територията на Община Бургас, бе припозната и подкрепена и от ОДМВР – Бургас.

На нарочна среща между обучителя от Volvo Trucks – Димитър Джамбазов, началник отдел „Охранителна полиция и КАТ” към ОДМВР – Бургас – комисар Неделчо Рачев и инспектора по превенция – Цветелина Рандева бяха обсъдени възможните съвместни инициативи сред подрастващите на възраст между 5 и 11 години, които да приучат децата да избягват рискови ситуации с товарни автомобили. Набелязани бяха приоритетните училища, в които да продължат интерактивните обучения по пътна безопасност, като бе разгледана и възможността за провеждане на спортно състезание между вече обучените ученици. Димитър Джамбазов запозна участниците в срещата с основните етапи в обучението„Спри! Огледай се! Помахай”, обхванало от старта си в Дания над 100 000 деца от 13 държави. Освен теоретичните познания, включващи зоната на видимост на водача на товарния автомобил, начинът за маневриране и изнасяне на пътното платно, както и възможните рискови ситуации с участието на деца, е предвидено и практическо занимание, при което всеки един от обучаемите се качва в кабината на водача и самостоятелно се убеждава в наличието на т.нар. „слепи зони”.

Димитър Джамбазов оповести, че от началото на учебната 2018/2019 година в Бургас са обучени общо 100 първокласници от пилотните училища – „Братя Миладинови” и „Ал.Г.Коджаккафалията”, като учениците възприемат прекрасно, не само теорията, но и практическите упражнения. Джамбазов е убеден, че чрез кампанията „Спри! Огледай се! Помахай!” малчуганите са се научили на безопасност взаимодействие с товарните автомобили в интензивния градски трафик. Според него при повечето пътнотранспортни произшествия, човешкия фактор играе решаваща роля. Например, понякога е трудно шофьорът да забележи пешеходци и велосипедисти, които са близо до камиона. Затова програмата за обучение се фокусира върху това колко е важно децата да бъдат внимателни и да осъществят контакт с водача на камиона, директно или чрез огледалата за обратно виждане. Подрастващите се приучават да спират, да се огледат внимателно и да помахат на водача преди да пресекат, за да се уверят че той ги вижда.

С обучителната програма на Volvo Trucks, подкрепена от ОДМВР – Бургас и Община Бургас, се продължава превантивната линия на шведската компания, стартирала през 1959 година с изобретяването на предпазния колан в купетата. Впоследствие е доразработена носещата челна греда на купето на автомобила, която защитава водача и пътниците в случая на пътен инцидент, а в последните години се работи много в посока оборудване на товарните камиони с интелигентни системи за безопасност и обучение и на шофьорите в безопасно шофиране.

11 яну 2019

Занимание по пътна безопасност в детска градина "Раковина" гр. Бургас

Превантивно полицейско занимание по пътна безопасност – част от дългогодишната инициатива на ОДМВР – Бургас в детските градини и училищата в крайморския град, бе проведена днес с възпитаниците от детска градина „Раковина”.

Инспекторът по превенция към ОДМВР – Бургас – Цветелина Рандева и служители от сектор „Пътна полиция” представиха пред малчуганите част от най-рисковите ситуации на пътя, както и възможностите те да бъдат избегнати. Със забавни въпроси бяха проверени знанията на подрастващите за безопасно поведение на пътното платно / начините за пресичане и видовете пешеходни пътеки/, както и за безопасното поведение зад волана / шофирането със съобразена скорост и след поставяне на предпазни колани/.

Особен интерес сред децата предизвика директната възможност да се запознаят с полицейската униформа и атрибути, сред които полицейска СТОП палка, светлоотразителната жилетка, белезниците, нагръдния знак и пистолета. Новите познания, придобити благодарение на превантивната полицейска беседа бяха затвърдени с проведените интерактивни игри, а за спомен от вълнуващата среща малчуганите от детска градина „Раковина” се снимаха с полицейските служители.

11 яну 2019

Във връзка с твърденията на криминално проявен мъж от с. Росен, общ. Созопол, за това че станал жертва на полицейско насилие, Ви информираме...

         Във връзка с твърденията на 21 годишен криминално проявен мъж от с. Росен, общ. Созопол, регистриран през 2012 и 2013 година за две кражби на акумулатори и гориво, за това че станал жертва на полицейско насилие, ви информираме, че на база депозирана жалба в Районно управление – Созопол е заведена преписка, по която тече проверка. Към депозираната жалба към момента все още не е приложено медицинско свидетелство за нанесени телесни повреди.

         Констатирано е, че 21 годишния мъж, движейки се с мотоциклет „Хонда 919”, около 15.00 ч. на 02.01.т.г. в близост до с. Росен, не се съобразил с полицейските разпореждания за спиране и проверка, а с висока скорост се отправил в посока с. Веселие. С това си действие 21 годишния мъж за втори пореден път в рамките на няколко седмици се опитал да осуети полицейска проверка и да избяга, застрашавайки както собственото си здраве и живот, така и сигурността на останалите участници в пътния трафик.

С  включени звуков и светлинен сигнал служителите от Районно управление – Созопол последвали мотоциклета, като констатирали, че поставената му регистрационна табела е от друго МПС, с което е извършено престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК. Водачът успял да избяга и укрил мотоциклета, но същият впоследствие е издирен от служителите на Районно управление - Созопол.

Допълнително 21 годишния мъж с баща си се явил в Районното управление, като е задържан за срок до 24 часа. Откаран е до «Спешния център» в Созополската болница за медицинско освидетелстване, но изрично отказал, за което е изготвена надлежна документация.

По случая в Районно управление - Созопол е образувано бързо полицейско производство, като след приключване на действията по него около 19.00 ч. на 02.01.т.г. / три часа след задържането му/ 21 годишния мъж е освободен.

         Уточняваме, че и по двете досъдебни производства за кражби, образувани през 2012 и 2013 години, 21 годишния мъж е сключил споразумения с прокуратурата.

03 яну 2019

Задържани двама мъже във връзка със сбиване в бургаско заведение

   Двама мъже са задържани от служителите на Първо Районно управление – Бургас във връзка със сбиване, възникнало около 06.16 ч. на 29.12.т.г. в бургаско заведение, разположено на ул. „Васил Априлов“.

   По първоначални данни компания, напускаща друго увеселително заведение забелязала, че един от охранителите му – 33 годишен бургазлия, с когото преди това влезли в устни пререкания, влязъл в бара на ул. „Априлов“. Последвали го, като двама от компанията нанесли удари в областта на главата на охранителя /пострадалият с няколко избити зъби е откаран в УМБАЛ - Бургас за получаване на медицинска помощ/.

   В резултат на бързите полицейски действия, предприети от служителите на Първо Районно управление – Бургас е установена самоличността на участвалите в инцидента, а преките извършители са задържани за срок от 24 часа.

   Образувано е досъдебно производство по чл. 131 ал.1 т.1 от НК.

29 дек 2018

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО