МВР

ОД Бургас

 

22 апр 2018

В безпомощно състояние с огнестрелна рана в областта на главата открит млад мъж

На 22.04.т.г. около 22.35 ч. във Второ Районно управление – Бургас е получено съобщение за инцидент в района на подземния гараж на бл. 161 в ж.к. „Славейков”, при който в безпомощно състояние с огнестрелна рана в областта на главата е открит млад мъж.

Своевременно дошлите на място полицейски служители са посрещнати от 30 годишна бургазлийка, която заявила, че това е приятеля й – А.С., 30 годишен от Силистра, с когото малко по-рано в компанията на свои познати празнували рожден ден.  Около 21.30 ч. младия мъж заявил, че излиза за малко навън. След като се забавил приятелите му започнали да го търсят, като го открили в безпомощно състояние в подземния паркинг на кооперацията.

При извършения оглед на местопроизшествието е намерен и иззет боен пистолет с патрон в цевта, заглушител, пълнител с четири патрона и две гилзи, кал. 22. В жилището на А.С., разположено в бл. 161 в к-с „Славейков” е открита бележка. Иззети са видеозаписи от камерите, с които е оборудвана сградата и подземния паркинг. Първоначално събраните факти показват, че най-вероятно се касае за самопрострелване, но са назначени множество експертизи за установяване на детайли по инцидента.

Пострадалият 30 годишен мъж е откаран в „Шокова зала” на УМБАЛ – Бургас, а оттам е настанен за лечение в отделение „Реанимация” с огнестрелна рана в областта на слепоочието, с опасност за живота.

По случая е образувано досъдебно производство.

Операция на „Пътна полиция” за контрол на скоростта

    От днес – 16.04.т.г. до края на седмицата на територията, обслужвана от ОДМВР - Бургас и в цялата страна започва операция на „Пътна полиция” за контрол на скоростта.  Акцията е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и освен у нас, засилени проверки ще се извършват във всички страни, членки на Европейски съюз.

    Нарушаването на скоростта е един от най-сериозните проблеми и причини за пътнотранспортните произшествия, припомнят от „Пътна полиция”, като отново призовават  водачите да шофират разумно и със съобразена скорост, както и да бъдат толерантни на пътя.

    По време на операцията ще има засилен контрол на скоростните режими на движение на автомобили, свързан с превишение на разрешената максимална скорост на движение.  По време на проверките ще се обръща внимание на водачите на моторни превозни средства с рисково поведение.  Основната цел на акцията е намаляване на пътния травматизъм и на катастрофите, причинени от несъобразената или превишена скорост на движение.

 

16 апр 2018

Симулативна тренировка по сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в у-ще "Георги Бенковски"

 Симулативна тренировка на учениците и персонала от основно училище „Георги Бенковски” в к-с „Зорница” по сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство / СВУ/ в сградата на учебното заведение, ще се проведе утре - 12.04.т.г. от 12.00 ч. 

В занятието по противодействие на тероризма ще се включат представители на различни звена от вътрешното ведомство, Единен европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ – Бургас и други, като е предвиден следния сценарий :

         1. Охранителят на учебното заведение установява, че във фоайето на училището има раница, съдържаща съмнителен предмет / вероятно самоделно взривно устройство/. Той незабавно уведомява директора на училището, в което към момента се провеждат учебни занятия с ученици от 1 до 7 клас.

         2. Директорът своевременно подава сигнал на тел. 112, като се задейства „Плана за сигурност“ на учебното заведение. Разпорежда се незабавна евакуация на учениците, педагогически персонал, помощния персонал и всички лица, които към момента се намират в сградата / евентуално родители/.

         3. В резултат на подадения сигнал са уведомени служителите на Пето РУ - Бургас, РЗ ПБЗН, ЦСМП Бургас, Отдел „Управление при кризи и ОМП“ на Община Бургас. Приведен в действие е Плана за действие в кризисни ситуации на ОДМВР – Бургас.

         4. На място пристигат екипи от служители от Пето РУ – Бургас, които отцепват района на училището и създават КПП / контролно пропускателен пункт/  за недопускане преминаването на МПС и граждани, което би застрашило тяхната сигурност. Съдействат на персонала при евакуацията на намиращите се в сградата лица.

         5. Извършва се цялостна проверка на сградата /от персонала на учебното заведение/, за наличието на останали лица, които не са били евакуирани.

         6. В организирания временен медицински пункт се оказва долекарска помощ на евентуално пострадали при евакуацията.

         7. На място пристигат екипи на РЗПБЗН, ЦСМП Бургас и други допълнителни сили на ОДМВР – Бургас, с готовност за действие при необходимост.

         8. На място пристигат екипи на СОБТ - МВР за обезвреждане на СВУ.

                   - Служителите се екипират на място;

                   - Предприемат действия по извличане на СВУ на безопасно място за контролирано взривяване на откритото СВУ;

                   - Предприемат действия по контролирано взривяване на откритото СВУ;

                   - Извършват проверка на резултата, като по тяхна преценка е възможен втори контролиран взрив.

                   - Докладват за обезопасяването на СВУ.

         9. След обезвреждането на СВУ служители на Сектор СПС при ОДМВР – Бургас извършват повторна проверка на цялата за наличието на други съмнителни предмети и евентуално наличие на друго/и СВУ.

         10. В сградата не са открити СВУ.

 

         По време на симулативната тренировка няма да се допуска движение и паркиране по улицата, преминаваща покрай двора на училището в отсечката от Майчин дом до бл. 75 в к-с.“Зорница“, освен за автомобилите на РЗПБЗН и ЦСМП Бургас. Ето защо, ви призовавам към предварително оповестяване на предстоящото учение, с цел осуетяване на възможна паника и стрес в живеещите и гостите на Бургас!

Тренировката ще е отворена за представителите на медиите, които обаче е нужно да съобразяват поведението си с инструкциите на ръководителя на мероприятието!  

 

11 апр 2018

На 10.04.т.г. / вторник/ от 08.45 ч. в Mall „Галерия“ в к-с „Славейков“ да се проведе пожаро-тактическо учение

Колеги, във връзка с пожарите в двата руски мола – в Кемерово и Москва от последните дни, при които загинаха и бяха ранени множество хора, е планирано на 10.04.т.г. / вторник/ от 08.45 ч. в Mall „Галерия“ в к-с „Славейков“ да се проведе пожаро-тактическо учение, ръководено лично от директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас - комисар Васил Василев.

Учението ще представлява пожар в заведение, разположено в атриума на Mall „Галерия“, евакуация на хора и гасене на огнените пламъци. Предвидено е да се включат три структури на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението/ Първа и Втора Районни противопожарни служби - Бургас и служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“/ с четири автомобила.

Пожаро-тактическо учение ще се проведе със съдействието на управата на Mall „Галерия“ и Община Бургас, като ще покрие територията и на централната градска част и прилежащите към търговския обект зони от к-с „Славейков“, тъй като след подаването на сигнала за инцидента, противопожарните автомобили ще се придвижват в реално време по различни маршрути с цел определяне на бързината и най-оптималния от тях. В тази връзка призоваваме медиите към предварително оповестяване на предстоящото пожаро-тактическо учение, с цел осуетяване на възможна паника и стрес в живеещите и гостите на Бургас!

Учението ще е отворено за представителите на медиите, които обаче е нужно да съобразяват поведението си с инструкциите на ръководителя на мероприятието – комисар Васил Василев!

09 апр 2018

Рекордна сума от 53 402 лв. за десет дни прибрал задържан за извършена телефонна измама

Рекордната сума от общо 53 402 лв. за период от десет дни успял да прибере задържания от служителите на Районно управление – Камено за извършена телефонна измама на 78 годишна жена от с. Равнец, общ. Бургас, П.К., 57 годишен от Бургас.

Припомняме, че измамата спрямо възрастната жена бе осъществена на 28.03.т.г. по класическата схема «оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници». Пенсионерката дала на криминално проявения П.К. сумата от 10 500 лева, но същият бе задържан от полицейските служители. При извършените процесуално-следствени действия - претърсване в автомобила на 57 годишния бургазлия - «Нисан Патфайндър», с бургаска регистрация и в дома му, разположен в бл. 57 в к-с «Зорница», са намерени и иззети част от парите на измамената пенсионерка.

         В резултат на допълнителните полицейски действия е констатирано, че П.К. е извършител на следните телефонни измами :

  • На 19.03.т.г. осъществил телефонна измама по класическата схема «оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници» спрямо 76 годишен бургазлия от к-с „Славейков”, като му взел сумата от 2 750 лв.
  • На 20.03.т.г. около 13.00 ч. осъществил телефонна измама по класическата схема «оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници» спрямо 55 годишна бургазлийка от к-с „Славейков”, като й взел сумата от 3 000 лв.
  • На 24.03.т.г. около 14.00 ч. осъществил телефонна измама по класическата схема «оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници» спрямо 80 годишен бургазлия от к-с „Братя Миладинови”, като му взел сумата от 1 960 лв.
  • На 27.03.т.г. около 12.10 ч. осъществил телефонна измама по класическата схема «оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници» спрямо 70 годишна бургазлийка от кв. „Банево”, като й взел сумата от 3 000 лв.
  • На 29.03.т.г. със съдействието на 64 годишния М.А. от Стара Загора осъществил телефонна измама по класическата схема «оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници» спрямо 78 годишна жена от Българово, която на три транша предоставила сумата от общо 40 842 лв.
  • На 30.03.т.г. отново със съдействието на 64 годишния М.А. от Стара Загора осъществил телефонна измама по класическата схема «оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници» за сумата от 1 850 лв., взети от адрес, разположен на ул. „Велико Търново” в к-с „Лазур”

За извършените деяния П.К. направил пълни самопризнания. Събраните до момента материали са докладвани в Бургаска Районна прокуратура, като на П.К. е наложена мярка „домашен арест”, а на М.А. – „парична гаранция”. 

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на 57 годишния бургазлия и 64 годишния старозагорец продължава от служители на ОДМВР – Бургас.

Припомняме, че преди месец бе задържан 60 годишния Н.К. от Свети влас, който от осъществени седем телефонни измами спрямо бургазлии, събрал близо 59 973 лв. и златни накити. 29 000 лв. от тях, собственост на 65 годишна бургазлийка и 81 годишен мъж от бургаския комплекс „Зорница”, въвлечени в идентични телефонни измами по класическия механизъм „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”, бяха намерени и иззети непосредствено след задържането на 60 годишния мъж. Отново преди месец бе задържан и криминално проявения и осъждан Г.Д., 58 годишен от Бургас, който взе сумата от 8 500 лв. от 83 годишна бургазлийка, живееща в бл. 6 в к-с «Зорница».

09 апр 2018

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО