МВР

ОД Бургас

 

  СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСТНОСТ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТE И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ


 Засилено полицейско присъствие за гарантиране безпроблемното протичане на Коледните и Новогодишни празници ще осъществи ОДМВР - Бургас. 

    За осигуряването на добър обществен ред и сигурност за гражданите са изготвени допълнителни дежурства на служители, предприети са проверки на всички места, където ще се празнува и се организират  масови прояви в областта.

    За недопускане на инциденти и произшествия напомняме на гражданите да имат предвид  следните превантивни съвети:

 

Дискретно пазаруване

                                     
    Празничната суматоха в дните преди Коледа и Нова година, когато хората обикалят магазини и сергии и носят значителни суми, е  удобен момент за джебчии и крадци да направят „големия” удар. Джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се възползват от празничната приповдигнатост и разсеяност  на хората и ловко  отнемат портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните. Това може да се предотврати с  предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.  Добре е да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага -  да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите. При попадане в навалица (на пазара или в храма) чантите трябва да бъдат притиснати плътно.  За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията - на тел. 112 или направо в РУ на МВР.

 

Сигурност за жилището

 

   Радостта и веселието са по-пълни, когато са споделени, затова мнозина предпочитат да посрещнат празника извън дома си. За да няма неприятни изненади при завръщането,  е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи. На първо място отново е дискретността - не бива да са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци  трябва да бъдат грижливо  затворени.  Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището.  В никакъв случай не  бива да се оставят в дома големи суми пари. Ако жилището ще е празно само за една нощ,  осветлението може да бъде оставено включено. Тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи.

Разумно шофиране

 

   Пътуването с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Преди тръгване, водачът следва да се увери, че колата е в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия.  Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие, разумно поведение  и опит зад волана. Този сезон, характерен с мокри, заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване  уменията на неопитни водачи.  Шофьорите не бива да сядат зад волана,  ако въздействието на поетия алкохол не е отминало - контролът на пътна полиция в това отношение ще бъде строг и безкомпромисен.

 

Внимателно боравене с пиротехнически изделия

 

   Еуфорията в новогодишната нощ предизвиква у много хора желанието да изстрелват пиратки, бомбички, фойерверки. Това удоволствие може да бъде споделено с децата, без да им се  разрешава сами да ги изстрелват или палят.  По-безобидните пиротехнически изделия от рода на бенгалския огън също могат да бъдат опасни, ако попаднат в близост до леснозапалими материи (завеси, завивки, елхови клонки). Хвърлените през терасата бомбички и бутилки  могат да повредят паркирани пред сградата автомобили, да наранят минувачи. Абсолютно недопустимо, незаконно  и много опасно е емоционалната приповдигнатост да бъде изразявана чрез  стрелба с ловно, газово или нарезно оръжие.

 

Противопожарни мерки по време на празниците

 

   Ще бъдат проверявани отоплителните съоръжения, електрически уреди, вентилационни инсталации, противопожарни уреди и съоръжения.
    Месец декември е наситен с празници,  свързани със събиране на  големи групи от хора в питейни и увеселителни заведения, туристически и културни обекти и др. В стремежа си да отговорят на очакванията на клиентите и да увеличат печалбите си, някои собственици допускат надвишаване на максималния капацитет в обектите, което при липса на допълнителни мерки би затруднило успешната евакуация на хората при инциденти.

   В тази връзка противопожарните служби започват засилени проверки на обектите, в които ще се провеждат тържества.   Служителите на Районните служби за пожарна безопасност и спасяване ще проверяват състоянието на отоплителните съоръжения, електрически уреди, вентилационни инсталации, противопожарни уреди и съоръжения.

   Освен постоянно съществуващите обекти, на проверка ще подлежат и разкритите с разрешенията на общините временни базари и щандове за продажба на храни и напитки.
От Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  се обръщат към гражданите със следните превантивни съвети:

 1. Да не се оставят елхите и други горими материали в близост до източници на запалване (свещички, бенгалски огън, отоплителни, нагревателни уреди и др.), на разстояние по-малко от 1 метър.
 2. Не оставяйте елхите без наблюдение с включени по тях различни светещи елементи.
 3. Да се използват само стандартни светещи елементи, отоплителни и нагревателни уреди.
 4. Не хвърляйте безразборно фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места.
 5. Под никакъв предлог не допускайте деца сами да си играят със свещичките, бенгалския огън и др. фойерверки.
 6. Да не се оставят домакинските уреди продължително без наблюдение, да не се покриват с дрехи, хартии и други горими материали.
 7. При използване на ел. уреди да се има предвид опасността от претоварване на ел. инсталациите.
 8. По време на празненствата в детски градини, училища и други обществени места вратите на изходите да са отключени и пътищата за евакуация да са свободни.
 9. Отоплителните уреди на твърдо гориво да са разположени на разстояние най-малко 50 cm от горими материали.
 10. В никакъв случай да не се разпалват печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), тъй като това е опасно за хората и води до пожар.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПРЕЗ ВЕЛИКДЕНСКИТЕПРАЗНИЦИ

 

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на ушите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации на за инциденти на пътя.

Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, като забравят, че цялото им семейство е в автомобила и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, а така също и на други участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.

След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.

Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни превръщат в опасни към самите себе си.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" препоръчва:

ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

 • Провери спирачките, маслото, гумите и светлините.
 • Провери чистачките и зареди резервоарчето с препарат.
 • Не бързай да сменяш зимните гуми с летни.
 • Ако превозното средство е неизправно, намери друг автомобил или пътувай с влак или с автобус.
 • Зареди повече гориво в случай, че се наложи да пътуваш дълго и бавно.
 • Вземи документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙ     ПЪТУВАНЕТО

 • Планирай отрано и практично пътуването.
 • Използвай светлата част на деня за придвижване.
 • Тръгни по-рано.
 • Преди шофирането почини добре.
 • Не пий алкохол поне 8 часа преди пътуването.
 • Въздържай се от обилно нахранване, преди да седнеш зад волана. Така ще избегнеш сънливостта и забавените реакции.
 • По дълъг маршрут зад волана нека е най-опитният водач.
 • Не си определяй час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
 • Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
 • Поставяй предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомни, че и ти като шофьор носиш отговорност пътниците да са с поставени колани.
 • Не превозвай детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

БЪДИ СПОКОЕН В ЗАДРЪСТВАНЕ

 • Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.
 • Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.
 • При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново.
 • При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
 • Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив.
 • При образувана колона на автомагистрала не заемай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
 • Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи.

БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ

 • Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
 • Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.
 • Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
 • Възпрепятствай управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
 • Не допускай шофьорът на колата, в която се движиш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдеш и ти.

 

ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

 • След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движи се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб.
 • Бъди особено предпазлив при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са „замаскирани", пълни са с вода или са трудно забележими.
 • На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
 • Ако на платното забележиш пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спри и го изведи на безопасно място. Сигнализирай! на тел. 112.

                     Отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция „Национална полиция"  2018 г.ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ :

ПРЕДИ НАВОДНЕНИЕТО

- Подгответе личен багаж с лични вещи, документи, фенерче, особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, и вода.

- Съхранявайте пожароопасните вещества и препарати в плътно затворени съдове.

- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.

- Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при наводнение най-опасни са ниските етажи на жилищата.

- Подгответе план за поведението на всеки член от вашето семейство.

- Информирайте се от кои реки, язовири и други водоеми близо до вашето населено място може да се очаква наводнение.

- Осведомете се за риска от наводнения и се осведомете за най - близкото безопасно място.

- Ако имате сключена застраховка, поставете я в личния багаж.

ПО ВРЕМЕ НА НАВОДНЕНИЕТО

- Информирайте се непрекъснато за обстановката и следвайте инструкциите на спасителните служби.

- При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Известете близките си или органите на МВР за местонахождението си.

- Ако трябва да се евакуирате изключете централно газта и електричеството. Вземете Вашия личен багаж.

- Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

- При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

- Избягвайте наводнени територии.

- При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.

- Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

- Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само, ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

- При поройни дъждове не заставайте под или на мостове, подлези, надлези и други съоръжения -  високата вода може да ви отнесе.

- Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на тел 112, уведомете органите на местната власт, пожарната и други структури на МВР. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

- Не пийте вода от наводнените площи, защото може да е замърсена...............................................................................

„АЛО, ИЗМАМИТЕ” ОТНОВО ЗАЛИВАТ БУРГАСКИ РЕГИОН – БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!

Поредна вълна на телефонни измами залива от дни целия Бургаски регион, като само за последната седмица нови пет пенсионери станали жертва за общо 15 539 лв. и 210 гр. златни накити по класическия механизъм за телефонни измами «оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници».
 Благодарение адекватните реакции на банкови служители от Карнобат и Несебър са предотвратени две измами – в първия случай за 17 000 лв., а във втория – за над 50 000 лв. Характерното и в двата случая е, че възрастните хора съзнателното искали да изтеглят спестяванията си, убедени от непознатия телефонен глас, че чрез даването на парите ще подпомогнат полицаите при задържането на престъпниците. Според криминалистите от Районно управление – Несебър, разговаряли с подведения 69 годишен пенсионер, позвънилия му мним полицейски началник с вдъхващ доверие глас разяснил, че е от особена важност да бъдат изтеглени близо 50-те хиляди лева, тъй като тази парична сума щяла да прикове вниманието на измамниците и те да бъдат задържани от служителите на реда. Бдителните банкови служители от несебърския клон на „Пощенска банка” обаче се досетили, че вероятно се касае за телефонна измама и се обадили на оригиналните полицейски служители. Много време било необходимо за да повярва 69 годишния пенсионер, че добрите му намерения нямало да се увенчаят с положителен край.
Припомняме, че при схемата «оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”, възрастния човек получава телефонно обаждане / или на стационарния или на мобилния си телефон/ от непознат глас, който го заплашва с нанасяне на телесни повреди и заплахи за живота и здравето му. След неколкократни подобни обаждания, целящи да стресират пенсионера, по телефона му звъни втори непознат, представящ се за полицейски служител на ръководна позиция. Същият заявява, че е възможно възрастния човек да е жертва на телефонни измамници, като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора „мнимия полицейски шеф” заявява на пенсионера, че е необходимо без притеснение да предостави наличните парични средства или ценните вещи / в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през балконите на жилищата/, уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати лично от полицейски началник, като ще бъдат отличени и с награда от Министъра на вътрешните работи. Непосредствено сред прекъсване на телефонната връзка пенсионерът отново получава телефонно обаждане от непознат, който чрез една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами :  
- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари
- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина
- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари
- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности
- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”
- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в  големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети
- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.,
го приканва да даде пари или ценни вещи. По време на телефонната измама възрастния човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон, поради което с банковите служители също се провеждат превантивни срещи за засилване на бдителността им по отношение на възрастни хора внезапно изтеглящи всичките си пари.
ОДМВР – Бургас призовава за пореден път гражданите да проведат разговори със свои роднини в третата възраст, на които да се обясни, че търсенето на съдействие се осъществява преди всичко на тел. 112 или от близки, на които имат доверие. От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами, като се наблегне на добилия популярност в последно време „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”.
Припомняме, че в Бургаски регион се води изключително активна превантивна кампания за предпазване на населението от телефонни измами, като в мероприятието, осъществявано със съдействието на Община – Бургас, се включват, както районни инспектори от полицейските управления, така и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”. Провеждат се станалите традиционни срещи по пенсионерски клубове и сдружения, на които изрично се обясняват още веднъж класическите схеми за осъществяване на телефонни измами. Разпространяват се превантивни листовки с най-честите случаи на телефонни измами, но ОДМВР – Бургас разчита и на хората в активна възраст да проведат разговори, както с възрастните си роднини, така и с подрастващите, с цел да ги предпазят от осъществяване на телефонни измами.

 

..............................................................................

 

ВНИМАНИЕ !!!
ОПАСНОСТ ОТ ПОЖАРИ ПРЕЗ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ СЕЗОН.


В предвид масовото използване на локално отопление посредством електрически отоплителни уреди, както и такива с твърдо и газообразно гориво, това води до засилване на опасността от възникване на пожари. От една страна е на лице претоварване на електрическите инсталации, а от там и до възникване на къси съединения. От друга страна един от най-уязвимите възли в структурата на отопление се оказват коминните тела, а именно: нередовното им почистване от насъбралите се сажди, неефикасна, а в някои случаи дори и липса на замазка, както и не на последно място облицоването им с горими материали с цел придобиване на по-естетичен вид в жилищата.
Затова сeга, в началото на отоплителния сезон не е лошо да си припомним тези важни за нашата сигурност правила:
За ползвателите на печки с твърдо гориво.
1.Да бъде изправна и коминът да е почистен.
2.Да се монтира върху негорима подложка.
3.Да отстои на минимум 0,8 м. от горими предмети и материали.
4.Редовно да се почиства и да не се разпалва с бензин, нафта и други леснозапалими течности.
5.Горяща да не се оставя без наблюдение.
 За ползвателите на електрически печки.
1.Да се използват само стандартни и технически изправни ел. печки.
2.Ел.печки с открити нагреватели да се монтират върху негорима основа /плоча/.
3.Да не се оставят включени в мрежата без наблюдение.
4.Да се извърши проверка отговаря ли ел.инсталацията на инсталираната мощност.
5.На разстояние 0,8 м. да не се поставят горими материали и предмети.
 За ползвателите на газови печки и уреди.
1.Газовите уреди и бутилките да не се монтират на места по-ниски от околния терен.
2.Бутилките с газ “Пропан-бутан” да не са монтирани до източник на топлина.
3.Да се спазва определената последователност при палене и спиране на уреда.
4.Да се проверява редовно редуцир вентила.
И не забравяйте в случай на възникване на пожар незабавно се обадете на телефон 112 и подайте точен адрес и информация за пожара.