МВР

ОД Бургас

 

Новини

Организация на движението за автомобили в Бургаския траурен парк на Черешова задушница на 15.06.2019 г.

Във  връзка с провеждане на Черешовата задушница, на 15.06.т.г. / събота/ движението за автомобили в Бургаския траурен парк ще бъде организирано еднопосочно, като същите ще влизат през източния вход / до бензиностанция “Петрол”/ и ще излизат през южния - ул. ”Транспортна” / главен вход/.

Поради извършвания ремонт на бул. “Димитър Димов“ движението по ул.“Транспортна“ в посока ВХТИ няма да бъде отклонявано / касае се за участъка от кръговото движение до бензиностанция “Петрол” на влизане в Бургас от Варна/.

Полицейските служители ще бъдат разположени по пешеходните пътеки, като ще подпомагат и осигуряват безопасното преминаване на пешеходци. За целта ще спират временно и при необходимост движението на МПС. По възможност, преминаването на пешеходци ще се извършва организирано на групи, като същото ще бъде съобразено със сигналите на светофарните уредби в близост, за да се избегне допълнително затрудняване на трафика.

Приканват се водачите на МПС и пешеходците да проявяват толерантност към останалите участници в движението и да спазват разпорежданията на полицейските служители!

14 юни 2019

Призово място за бургаския отбор на Републиканското първенство по плуване

Призовото първо място на Републиканското първенство по плуване за служители на МВР, приключило на 12.06.т.г. във Варна, завоюва бургаския отбор с капитан Кирил Ватев – старши полицай в сектор „Охранителна полиция” към Второ Районно управление – Бургас.

В спортната надпревара се включиха близо 60 състезатели от цяла България, като бургаския отбор участва със седем състезатели. В индивидуалните дисциплини спортистите премериха сили в : „50 и 100 м. свободен стил”, „50 и 100 м. брус”, „50 м. бътерфлай”, „50 м. гръб” и „100 м. съчетано плуване”. Отборните дисциплини включваха щафетите „ 4х50 ч. свободен стил за мъже”, „40х50 ч. смесена щафета за мъже” и „4х50 м. миксова щафета две жени и двама мъже свободен стил”.

Борбата за призовото място бе особено ожесточена, като към върха се бе устремил и отбора на Академия на МВР. Същият остана подгласник на отбора на ОДМВР – Бургас въпреки добрите резултати, показани от кадетите.

На Републиканското първенство по плуване за служители на МВР бургаския отбор завоюва общо 38 медала, от които 9 златни, 21 сребърни и 8 бронзови. Според капитана на обора Кирил Ватев до края на годината предстои и друга втора голяма битка, този път през септември месец в Милано, Италия, където спортната чест на България ще бъде защитавана на Европейското състезание по плуване за служители от вътрешните ведомства на страните членки на ЕС.

13 юни 2019

Въвеждане на временна организация на движението заради ремонта на бул. "Димитър Димов"

Стартиралият първи етап от предвидения ремонт на бул. „Димитър Димов” налага въвеждането на временна организация на движението в дните до 15 юни.

През това време ще се работи в участъка от кръговото кръстовище с ул. „Транспортна” до кръстовището с ул. „Димитър Аврамов” ( до хотел „Фаворит”), като се затварят платната за движение от страната на ж.к. „Изгрев”. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в пътните платна откъм морето. 

Предвидено е фрезоване на стария асфалт, полагане на нов и рехабилитация на амортизираните водоотвеждащи съоръжения. Ремонтът ще надгради реализираното през 2018 г. ново по-добро осветление на булеварда, като за целта бяха издигнати нови стълбове и прокарана нова подземна кабелна мрежа.

ОДМВР - Бургас призовава шофьорите да спазват въведената временна организация на движение!

06 юни 2019

Осмокласници от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” гостуват в бургаската полиция по покана на нейното ръководство

Ежедневните предизвикателства пред полицейските служители, възможностите за професионална реализация в системата на МВР и гарантирането на човешките права и свободи бяха основните теми дискутирани с осмокласници от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, гостували в бургаската полицейска полиция по покана на нейното ръководство.

Осмокласниците – членове на клуб „Човешките права и институциите” бяха посрещнати от Началник отдел „Охранителна полиция и КАТ” – комисар Неделчо Рачев и началник сектор „Охранителна и териториална полиция” - главен инспектор Мирослав Кръстев, които в детайли се спряха на структурата на вътрешното ведомство и в частност на отделните звена в крайморската полицейска дирекция. Обяснена бе спецификата на Бургаски регион, който единствен в страната обслужва три граници – въздушна, зелена и морска, а оттук и множеството различни задачи, стоящи на вниманието на полицейските служители по Южното Черноморие.

Като особено важна бе определена ролята на служители на реда в най-големия курортен комплекс в България – Слънчев бряг, където в активния летен сезон многократно нараства броя на приходящите туристи и обслужващ персонал. В тази връзка комисар Рачев разясни предприеманите превантивни мерки за недопускане на тежки криминални деяния в курорта, както и ситуирането на мобилни КПП в активния сезон за ограничаване на осъществяваните тежки пътни инциденти. Учениците отграничиха най-честите причини за допускането на тежки ПТП, сред които : шофирането с несъобразена скорост, след употреба на алкохол или наркотични вещества, като комисар Неделчо Рачев нагледно запозна присъстващите с реални ситуации, възниквали в професионалната му кариера. За пореден път към местната власт в крайморските общини, подпомогнали дейността по снабдяване на всяко Районно управление по Южното Черноморие с дрегер за наркотици, бе отправена благодарност и не на последно място бяха фиксирани строгите мерки и наказанията, предприемани спрямо неизрядни водачи.

Подрастващите се вълнуваха от отговорността, носена от пияните или дрогирани водачи, предизвикващи катастрофи със смърт или инвалидност, показвайки активната си гражданска позиция и непримиримост с последните случаи на ниски осъдителни присъди в национален мащаб. В тази посока комисар Рачев изтъкна строгостта при осъдителните присъди на местните съдилища, като опроверга младежкото мнение, че виновните остават ненаказани или поне санкционирани с условни присъди. Думите му бяха подкрепени и от ръководителя на клуб „Човешките права и институциите” – г-жа Ива Миткова, която заключи че основна гаранция за спазването на правата и свободите на гражданите в България лежи върху плещите на служителите на реда. От техните действия и проявена активност са пряко зависими, както резултатността при разкриването на престъпленията, така и повишаване на доверието на обществото във фигурата на полицейската институция.

Срещата, организирана със съдействието на директорката на Професионалната гимназия по туризъм – Силвия Пехливанова, продължи повече от очакваното, като в края й въпросите към комисар Рачев и главен инспектор Кръстев бяха многобройни – подрастващите се вълнуваха от възможностите за професионална реализация в системата на МВР, специфичността на необходимото образование, както и какви са вариантите да се започне работа във вътрешното ведомство, а паралелно тече подготовка и за висше образование.  

29 май 2019

Демонстрации на служителите от най-елитното полицейско звено - сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР – Бургас за ученици от училище „Димчо Дебелянов” в Бургас

С нетрадиционни подаръци – части от полицейска лента и множество снимки за спомен се сдобиха близо 250-те ученици от училище „Димчо Дебелянов” в бургаския комплекс „Славейков”, които станаха свидетели на демонстрациите на служителите от най-елитното полицейско звено - сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР – Бургас.

Спецполицаите заедно с инспектора по превенция Цветелина Рандева гостуваха в училището по покана на г-жа Анка Жекова – класен ръководител на първи „А” клас, с който екипа от ОДМВР – Бургас проведе няколко занимания – за агресията и насилието в училищна среда, както и за доброволчеството и толерантността. За поканата на г-жа Жекова бързо се разчува из училищните коридори, като първоначалния замисъл в мероприятието да се включат единствено началните класове се разраства и към демонстрацията се присъединиха ученици и от по-голямата възрастова група.

Подрастващите с огромно внимание изслушаха началника на спецполицаите – главен инспектор Марин Димитров, който заедно с колегата си Янчо Темелков разказаха в детайли за използваните екипировка и въоръжение, сред които : картечните пистолети, електрошоковите прибори „Taser” и снайперските карабини, персоналните радио-комуникационни средства, тактическите набедрени кобури, а в случаите на необходимост алпийска и водолазна екипировка. Инспектор Рандева запозна учениците с основните задачи, стоящи пред служителите на реда от т.нар. звено на „качулките”, част от които са задържането на особено опасни и въоръжени нападатели, охраняването на масови мероприятия, гарантирането на спокойствието и сигурността при масови безредици.

Само трима се оказаха щастливците от публиката, които успяха да пробват бронежилетката и предпазния шлем на спецполицаите – 8-годишния Даниел Апостолов бе най-малкия от тях, а извън демонстрацията любопитството си не скри и „домакинята” на демонстрациите – г-жа Анка Жекова. Освен дефилето със специалната екипировка, учениците реагираха от сърце и на демонстрациите на двете служебни кучета – едното от които – Парис, показало възможностите си при задържането на опасен нападател, жертвоготовно и изключително търпеливо се снима с всеки един от класовете за спомен, а второто – откри за секунди наркотик, предварително маскиран в един от множество контейнери. Парис и неговия ръководител получиха и един особено ценен подарък от учениците от първи „А” клас – собственоръчно нарисувана картина с полицейско куче, която да им напомня за гостуването в училище „Димчо Дебелянов”.

Пред учениците бе показана и разгъваемата лента с шипове, използвана за принудително спиране на автомобил, чийто водач не се е подчинил на полицейските разпореждания.

28 май 2019