МВР

Дирекция "ВС"

 

18 януари 2021

Проведана съвместна операция от служителе на ДВС-МВР и ОДМВР-Пловдив

   В началото на 2020 г. е постъпила информация за лица, които са се занимавали с изготвяне и пласиране на неистински официални документи. След проведеното продължително разследване, в рамките на което информацията е разширена и конкретизирана, е образувано досъдебно производство, преобразувано  впоследствие в следствено дело, след като сред участниците бил установен и служител от отдел „Миграция“ при ОДМВР-Пловдив. Извършени са 15 претърсвания и изземвания в жилища, леки автомобили и служебни помещения, при които са намерени множество неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България,  с изключително високо качество на изработка. Иззети са и вещи, необходими за изготвяне на откритите неистински документи - снимки на различни лица, копия от документи за самоличност на албански граждани, заготовки и преса за изработката им.

   До момента е установено, че изготвяните документи са били предназначени за албански, турски и тунизийски граждани с цел свободното им придвижване в границите на Европейския съюз. Според събраните данни, обвиняемите влизали в контакт с граждани на Турция, Албания и Тунис, които желаели да се снабдят не по установения ред с документи за постоянно пребиваване в страната ни, за „услугата“ те плащали различни суми, достигащи над 10 000 евро.

   Задържаните са на възраст между 40 и 65 години. Те са криминално проявени. Обвиненията са за изготвяне на неистински документи, както и за подбудителство и помагачество на престъпната дейност. С прокурорско постановление петимата са задържани за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянния им арест.

 


Изображения

 19 януари 2021 | 13:30