МВР

Дирекция "ВС"

 

Функции и задачи

        Дирекция "Вътрешна сигурност" е структура на МВР за оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване,пресичане и разкриване на престъпления, извършени от служители на министерството.

       Съгласно чл.57, ал.1 от ЗМВР, дирекция "Вътрешна сигурност" е полицейски орган. Полицейски органи са и служителите за осигуряване на дейностите по охрана на обекти по чл.92, ал.1 и 2.

       Съгласно чл.59 от ЗМВР, дирекция "Вътрешна сигурност" е оперативно-издирвателен орган.

       Органите на дирекцията:
      1. предотвратяват, пресичат и разкриват престъпления, извършени от служители на министерството;
      2. извършват превантивна дейност;
      3. извършват проучване за надеждност съобразно определената им компетентност в Закона за защита на класифицираната информация и издават, отказват, прекратяват или отнемат разрешения за достъп до класифицирана информация, както и осъществяват контрол за надеждност на лицата, получили достъп до класифицирана информация по реда на раздел VІ от глава шеста на Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация;
      4. разработват общите изисквания и основните регламентиращи документи по извършване на процедура по проучване за надеждност в МВР и оказват методическа помощ на проучващите органи в службите за сигурност и обществен ред в МВР.


Събития

Задържани разследващи полицай от Главна дирекция „Гранична полиция“ на ГПУ Калотина

   На 29.05.2020 г. при съвместна операция на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и Специализираната прокуратурата на Република България, под прекия контрол на министъра на вътрешните работи, са задържани разследващи полицаи от Главна дирекция „Гранична полиция“ на ГПУ Калотина, за извършени неправомерни деяния по смисъла на чл. 301, ал. 1 от НК. Деянието се изразява в искане и получаване на различни парични суми за осуетяване на следствени дела и досъдебни производства. Полицейските служители са злоупотребявали с имената на магистрати, за да създадат впечатление в заинтересованите лица, че им вършат услуга, като посредничат само за предаване на исканите суми лично на магистратите.

   Благодарение на отличната оперативна работа на служителите от дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР,  подкупните лица са задържани с белязаните суми. Към наказателна отговорност са привлечени и двамата служители с дългогодишен стаж в системата на МВР, като са им наложени мерки за неотклонение "подписка". Процесуално-следствените действия по случая продължават.

   Разследването е красноречив пример за доброто сътрудничество между МВР и изпълнителната власт. Водената политика от ръководството на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР е към отстраняване на корупционните практики и връщането на доверието в системата.

29 май 2020

Задържани са двама бивши служители на МВР и един граничен полицай за производство, притежание и разпространение на наркотични вещества.

   При съвместна операция на ОДМВР Бургас и дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, на 09 май 2020 г. за производство, притежание и разпространение на марихуана са задържани двама бивши служители на МВР и един граничен полицай в град Айтос. При извършване на процесуално-следствените действия е открито помещение, оборудвано със специален вид лампи, осветление и овлажнители на въздуха, използвани за отглеждане на наркотичните растения.  Открити и иззети са 57 броя растения (засети в саксии) и 15 броя вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи над 3 килограма канабис. Действията по разследването са извършени под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас.

    На тримата извършители е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 1, пр. 1, 2 и 4, вр. чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

09 май 2020

Поредна антикорупционна акция на дирекция “Вътрешна сигурност”, приключи със задържането на двама полицейски началници в София.

   На 12.02.2020 г. под надзора на Става дума за заместник-началника на 03 РУ-СДВР и началник на сектор в СДВР, които вече имат повдигнати обвинения за вещно укривателство на пари, които направили опит да изтеглят. Подробна информация по случая изнесе говорителят на главния прокуро г-жа Сийка Милева на брифинг на прокуратурата през  вчерашния ден. По думите и “Слизайки от трамвай, жената установява, че липсва портфейлът й. Вътре имало пари, документи и тото фиш. В хода на разследването е установено, че жената играела в игрите на Спортния тотализатор. След проведен тираж тя проверила пуснат от нея фиш и открила, че печели сумата от над 11 000 лв. Посетила тото пункт, за да получи парите. Обяснено й било, че сумата е по-голяма от 10 000 лв. и затова ще бъде изплатена от централата на БСТ. След като установила, че портфейлът й е изчезнал, тя подала сигнал в полицията. Жалбата е докладвана на заместник-директора на районното управление, който в нарушение я е изпратил на негов колега - началник на група в СДВР, с цел да бъде усвоена печалбата от фиша. Последният изпраща писмо до Спортния тотализатор, в което пита за името на печелившото лице, каква е печалбата, като изрично е указано цялата кореспонденция да се извършва само с него и винаги „на ръка“. Заместник- началникът на 3 РУП пък депозирал печелившия фиш и банковата си сметка, за да му бъде изплатена печалбата".

   На брифинга говори още зам.- районният прокурор на Софийска районна прокуратура, Иво Илиев, който съобщи, че след образуване на досъдебно производство и събраните в в хода на разследването доказателства, делото е предадено на СГП.

   "Разследването продължава като не е изключено да бъдат открити доказателства и за други престъпления", заяви зам.-районният прокурор Иво Илиев.

   Двамата ръководни служители са задържани за 72 часа, а в събота ще бъде разгледана мярката им за неотклонение “Задържане под стража”.

   Старши комисар Стефчо Банков, директор на дирекция “ Вътрешна сигурност” коментира, че акцията е успешна благодарение на успешното сътрудничество на дирекцията с останалите структури на МВР. Сигналът за деянието бил подаден лично от директорът на СДВР. “Системата има воля да се чисти от корумпираните служители. Ние сме структура, която не се срамува да покаже недостатъците си”, обобщи старши комисар Банков.

12 фев 2020