МВР

ОД Габрово

 

17 юни 2021

СТАРТИРА ТРАДИЦИОННАТА АКЦИЯ НА ПЪТНА ПОЛИЦИЯ "ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!"

Ваканцията за най-малките ученици вече започна, съвсем скоро към тях ще се присъединят и по-големите. По този повод Пътна полиция започна няколко инициативи, насочени към опазване на живота и здравето на децата като участници в движението по пътищата. Една от тях е акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“.

През периода от 01.06.2019 г. до 31.08.2019 г. на територията, обслужвана от ОДМВР Габрово, са настъпили две пътнотранспортни произшествия /ПТП/ с тежки последици, при които са ранени две деца- едното като пешеходец, а второто като водач на велосипед. 

През същия период на 2020 година, в област Габрово са настъпили седем тежки ПТП с деца и юноши. При тях са пострадали осем деца от тях трима като водачи, трима пътници и двама пешеходци. При едното от произшествията е загинал и един водач на четириколесно МПС (АТВ).

През настоящата година в периода от 01.01.2021 г. до 31.05.2021 г. на територията на област Габрово са настъпили три тежки ПТП с пострадали деца. При тях са пострадали двама пътници и двама водачи (един на МПС - лек автомобил и един на велосипед).

 

Препоръки:

ЗА ПЕШЕХОДЦИ     

1.    Върви по тротоара
2.    Използвай подлезите и надлезите
3.    Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета
4.    Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки
5.    Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини
6.    Пресичай улицата бързо
7.    Пресичай само на зелено
8.    Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли
9.    Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш
10.     Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове
11.     Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай
12.     Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ

1.    Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)
2.    Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива
3.    Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя
4.    Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години
5.    Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години
6.    Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители
7.    Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града
8.    Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото
9.    Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него
10.     Използвай велоалеята, ако има такава 
11.     Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори.
12.     За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед


ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

1.    Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2.    Шофирай трезвен. Не се дрогирай
3.    Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство документите на превозното средство, което управляваш
4.    Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)
5.    Използвай обезопасителен колан/ защитна каска
6.    Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска
7.    Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия
8.    Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците
9.    Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)
10.     Бъди толерантен към останалите
11.     Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи
12.     Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност


ЗА ПЪТНИЦИ

1.    Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2.    Пътувай при трезвен и недрогиран водач
3.    Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска
4.    Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство
5.    Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката
6.    Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години
7.    Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка
8.    Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара
9.    Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца
10.     Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска
11.     Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила
12.     Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници

 


Сектор„Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Габрово ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен/паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 09 юли 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в сектор „Български документи за самоличност“ и РУ-Севлиево, РУ-Дряново и РУ-Трявна при ОДМВР-Габрово за дните от 06 юли 2021 г. до 10 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 11 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН- 11 ЮЛИ 2021 Г.


16 юни 2021

Сектор БДС: Заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи

Не чакайте крайния срок за подмяна на личните си документи

Във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 11.07.2021 г., обявени с указ № 130 от 10.05.2021 г. на президента на Република България, с оглед недопускане на напрежение при административното обслужване на граждани при издаване на български лични документи, предвид все още големия брой лични карти, чийто срок на валидност изтича през 2021 г., сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Габрово информира:

- Заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт в сектор БДС при ОД МВР-Габрово и в звената в Севлиево, Дряново и Трявна по техен избор и предпочитание и в рамките на работното време от 08.30ч. до 17.30ч, като за Севлиево то е от 07:30 до 17:30ч. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

- Създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на лични документи – по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки.

- Удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата на § 10, ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност.

- Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път.

- Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20.00 (двадесет) до 150.00 (сто и петдесет) лева.


15 юни 2021

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО