МВР

ОД Габрово

 

Информационен бюлетин 14.08.2019 г.

14 авг 2019

ГАБРОВО
ИЗМАМА

На 13 август, 42-годишна жителка на Габрово е подала сигнал в полицейското управление, че на 12 август около 13:00 часа е станала жертва на телефонна измама. Чрез обаждане по телефона, неизвестен, представил се за полицейски служител, въвел жената в заблуждение, че се провежда полицейска операция за залавяне на сирийска престъпна група, и е необходимо нейното съдействие. По време на разговора е инструктирана да остави пакет със значителна сума пари в метален кош за отпадъци в централна градска част. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата. Процесуално-следствените действия продължават.

ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

На 13 август, около 17:45 часа на булевард „Столетов“ в Габрово е настъпило пътнотранспортно произшествие с 68-годишен велосипедист. Пристигналият на мястото на инцидента екип на пътна полиция е установил, че при управление на велосипеда, мъжът се е отклонил наляво по платното за движение, преминал е през лентата за насрещно движение, излязъл е извън пътното платно и се е ударил в паркиран лек автомобил. Извършена е проверка за употреба на алкохол с техническо средство, като пробата е отрицателна. В следствие на удара велосипедиста е получил разкъсна рана на един от пръстите на ръката, без опасност за живота. Оказана му е медицинска помощ на място от екип на ЦСНМП.

На 13 август, около 18:45 часа в близост до квартал „Радецки“ е настъпило пътнотранспортно произшествие с 36-годишен моторист от Велико Търново, движещ се в посока Габрово. На мястото на инцидента, екип на пътна полиция е установил, че в лява за него крива, водачът е загубил контрол над мотоциклета, напуснал е платното за движение и се е ударил в крайпътна канавка. В следствие на падането е с открита фрактура на подбедрицата. Откаран е за лечение в областната болница, без опасност за живота. Извършената проверка за употреба на алкохол с техническо средство е отрицателна.

 

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
УНИЩОЖАВАНЕ И ПОВРЕЖДАНЕ

При проведени оперативно-издирвателни мероприятия, криминалисти от полицейското управление са установили четири непълнолетни деца от Габрово, момчета на възраст 14-17 години и малолетно момиче, които в периода от края на месец юли до 05 август са увредили три дървени врати и са унищожили стъклата на 30 от прозорците на сградата на бившата ветеринарна лечебница в града.

 

ПРИТЕЖАВАНЕ НА НАРКОТИЦИ

На 12 август, криминалисти от областната дирекция проведоха специализирана полицейска операция, при която на главен път Габрово – Казанлък, в посока връх „Шипка“ е спрян за проверка лек автомобил, управляван от 30-годишен жител на Габрово и пътник 31-годишен мъж от същия град. При последвалите процесуално-следствени действия, криминалистите са установили, че пътника е придобил и държи в себе си 4 полиетиленови опаковки, съдържащи светло-жълто на цвят вещество с общо тегло от 19,5 грама, което при направен полеви наркотест е дало характерна реакция на наркотичното вещество „метамфетамин“. Водачът на автомобила е тестван за употреба на наркотични вещества с техническо средство, при която дръг-чека е отчел положителен резултат за наличие на наркотичните вещества амфетамин и метамфетамин. В автомобила са намерени и иззети и полиетиленова опаковка с три зелени на цвят таблетки, реагирали на наркотичното вещество МДМА (екстази)  и полиетиленова опаковка, съдържаща бяла на цвят бучка, реагирала на наркотичното вещество амфетамин при направен полеви наркотест. Двамата мъже са задържани по реда на ЗМВР. Образувани са досъдебни производства по няколко от съставите на наказателния кодекс, свързани с притежание и употреба на наркотични вещества. Разследването по случаите продължава под надзора на прокуратурата в Габрово, на която ще бъдат предадени материалите след тяхното окомплектоване. 

ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ
ТРЯВНА

В периода 06 – 12 август, на територията обслужвана от РУ – Трявна е проведена специализирана полицейска операция във връзка с осигуряване на полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места, противодействие на телефонни измами и контрол на пътното движение. В хода на полицейските действия са проверени 197 моторни превозни средства и 239 души. Констатирани са 177 нарушения, за които са наложени 141 глоби с фиш. Съставените АУАН са 36.   

 

 14 август 2019 | 11:22