МВР

ОД Габрово

 

Новини

Във връзка с изтичащия голям брой документи за самоличност през 2021г. сектор Български документи за самоличност напомня:

Жителите на Габрово  и областта, които имат постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Габрово, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи – лична карта, паспорт или СУМПС във всяко едно от 3-те звена на сектор БДС с обикновена услуга /до 30 дни / -  РУ-Севлиевo , РУ - Дряново и РУ-Трявна без значение от постоянния  адрес. Единствено, за  експресна и бърза  услуга, заявленията се подават  задължително в звеното на ОДМВР Габрово, на ул. „Орловска“  №50  

Заявления за издаване на СУМПС могат да се подават в районните управления само с обикновена услуга в случай на:

Подмяна поради изтичане на срока на валидност, подмяна при вече изтекъл срок на валидност, издаване на дубликат при повреждане, унищожаване или изгубване, подмяна при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия или транслитерация.

 За издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга, притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от услугата чрез    „Портал  за  електронни  административни  услуги  на   Министерството  на  вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg .

 

Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19 , срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС), който е изтекъл или ще изтече между 01.09.2020 и 30.06.2021г. се удължава с 10 месеца, считано от дата на изтичане срока на валидност, посочен на всяко СУМПС.  Например: СУМПС, което има срок за валидност до 30.06.2021 г. срокът на валидност се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.


05 мар 2021

В сградата на ОДМВР-Габрово се проведе брифинг във връзка с провеждането на тържествата по случай Националния празник на България – Трети март.

Старши комисар Борислав Муеров, директор на ОДМВР-Габрово,  представи следната временна промяна в организацията на движението на МПС:

От 22.00 ч. на 02.03.2021 г. до 17.00ч. на 03.03.2021 г. ще бъде спряно транзитното преминаване на всички видове МПС през прохода Шипка. Ще се пропускат само автобуси от междуградския автобусен транспорт от редовни пътнически линии, движещ се по утвърден маршрут.

На 3 март автомобилите ще се движат еднопосочно в посока от Габрово за връх Шипка за времето от 05.30 ч. до 13.00 ч., като ще бъдат допускани само автомобили, превозващи участници и гости. От 13.00 ч. до около 17.00 ч. автомобилите ще се движат еднопосочно от връх Шипка към гр. Габрово.

Паркирането на МПС ще се организира от органите на МВР  по следния ред:

  • Автобуси – паркират на хеликоптерната площадка зад х-л „Шипка“.

  • Микробуси – паркират на малкия паркинг зад х-л „Шипка“.

  • Леки автомобили – паркират по пътя от връх Шипка ( от базата на Областно пътно управление-Габрово) към гр. Габрово.

 

Транзитният поток ще бъде пренасочен през прохода на Републиката, както следва:

  • Посока север-юг – Русе-В.Търново-Дебелец-Проход на Републиката-Гурково (Казанлък, Стара Загора, Бургас)

  • Посока юг-север – Гурково- Проход на Републиката-Дебелец (В. Търново, Русе)

  • Местното движение и идващите от север и северозапад МПС ще бъдат пренасочвани по маршрут Габрово-Трявна-с. Белица-с. Вонеща вода-Проход на Републиката и обратно.

 

Мероприятия в гр. Габрово на 03.03.2021 г.:

1.Панихида в памет на загиналите за Освобождението – в 09.30ч. в храм „Успение на Пресвета Богородица“

2.Тържествено издигане на националното знаме . в 10.00ч. на пл. „Възраждане“.


02 мар 2021

Децата от „Детско полицейско управление“ започнаха своите полицейски занимания за втория учебен срок.

Обучението по програмата на МВР „Детско полицейско управление„ се провежда с третокласници от НУ Васил Левски в гр.Габрово.

Още през първия курс младите полицаи имаха възможност от близо да се запознаят с патрулния автомобил, звуковите и светлинните му сигнали, както и с помощните средства на полицаите- радиостанция, палка и белезници.
Инспектор Момчил Григоров от сектор „Пътна полиция“ запозна третокласниците с основните правила по безопасност на движение, ролята на регулировчика и участниците в движението. Децата вземаха активно участие по зададените им въпроси, като показваха отлични познания в областта на пътното движение.

Предстоят още интересни занятия-оказване на първа долекарска помощ, детска полицейска лична защита, използване на служебните полицейски кучета в полицейската дейност, вземане на отпечатъци и събиране на веществени доказателства.

В обучението участват експерти от структурите на охранителна, пътна и криминална полиция, специалисти от БЧК и духовни лица.


01 мар 2021

Криминалисти на ОДМВР-Габрово иззеха голямо количество контрабандни цигари

Към 18.00 часа вчера, на околовръстен път Габрово в посока вр. Шипка, служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР Габрово и колегите им от РУ-Габрово спират за проверка товарен автомобил, на чиято платформа бил качен бус. В рамките на предприетия контрол е установена самоличността на шофьора - 49-годишен жител на плевенското село Комарево, осъждан, а при претърсването, с участието и на представители на Агенция Митници, в товарния отсек на буса от платформата, са открити общо 500 000 къса цигари /50 мастербокса/ контрабандни цигари.

Тютюневите изделия са иззети, мъжът е задържан за срок до 24 часа по реда на ЗМВР. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпления по чл.234 от НК, а действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.


24 фев 2021

Подробности бяха оповестени днес пред журналисти във връзка с тежко криминално престъпление

На 04.02.2021 г. в 12:30 часа в Районно управление Севлиево е подаден сигнал за възникнал битов инцидент. На място е изпратен автопатрулен екип, който е установил в спално помещение дете в безпомощно състояние. Незабавно е изпратен екип от Центъра за спешна медицинска помощ, който е установил смъртта на детето. В съседна стая е установен бащата /на 41 год./ в неадекватно състояние, който е бил с порезни рани в областта на китките и глезените. Същият е транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ гр.Габрово. След извършените манипулации, с прокурорско постановление мъжът принудително е настанен в психиатрична болница в гр.Севлиево. Местопроизшествието е запазено, извършен е оглед от дежурна група на ОДМВР-Габрово, при който е установено, че детето е с порезна рана в областта на шията. Иззети са множество веществени доказателства, назначени са химически експертизи. Работата продължава с набиране на информация от роднини,  съседи и колеги на бащата на детето. До момента в ОДМВР-Габрово не са постъпвали сигнали за домашно насилие, извършена е и допълнителна проверка- лицето няма разрешение за носене на огнестрелно оръжие, няма криминални регистрации. Работата по случая е възложена с постановление на Окръжна прокуратура на Окръжна следствена служба.

В момента бащата е настанен в психиатрична болница в неадекватно състояние и не могат да бъдат установени причините за действията му.

Досъдебното производство е образувано на основание чл.116 ал.1 т.4 от Наказателния кодекс.

Подробности по случая бяха оповестени на брифинг от ст.комисар Борислав Муеров, директор на ОДМВР-Габрово, и зам.-окръжен прокурор Александър Александров.


05 фев 2021