МВР

ГД "Гранична полиция"

 

24 юни 2020

Антични предмети задържаха гранични и митнически служители на ГКПП Видин

Контрабанда на културно-исторически ценности предотвратиха служители на ГД "Гранична полиция” и митнически служители. На 23.06.2020 г. към 1 часа на ГКПП Видин пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени.

Автомобилът е селектиран по  метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която в долапите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са открити пет пакета с предмети с античен вид. Открити са метален нагръдник, каменна статуя на лъв, метални фигурки и фрагменти, отливка на метален крак, вероятно от статуя. Предметите са иззети, предстои да бъде направена комплексна археологическа оценъчна експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ граничен полицай от ГПУ Видин под надзора на окръжната прокуратура.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен 47-годишен турски гражданин. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин. Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

 

Изображения

 24 юни 2020 | 16:47