МВР

ГД "Гранична полиция"

 

17 дек 2018

Гл. комисар Светлан Кичиков: ГКПП Крушари - Добромир ще подобри преминаването на нарасналия пътнически трафик между България и Румъния

С тези думи директорът на ГД „Гранична полиция“ приветства откриването на новия граничен пункт между двете страни, 12 по ред. ГКПП Крушари-Добромир изцяло е оборудван съобразно изискванията на Шенгенския граничен кодекс. Неговото функциониране ще бъде благоприятстващ фактор за развитието на областните и общинските центрове от двете страни на границата и за свързаността на нашите два народа, допълни главен комисар Кичиков.

На официалното откриване присъстваха членове на ръководството на румънската гранична полиция, директорът на РДГП Русе комисар Димитър Чорбаджиев, представители на местните власти на България и Румъния.

ГКПП Крушари-Добромир е шосеен пункт за международен трафик на границата на България с Румъния. Той се намира на румънска територия. Граничният контрол се осъществява на едно спиране.  Съгласно Споразумението между правителствата на Република България и Република Румъния за откриването на нови гранично контролно-пропускателни пунктове по държавната граница между двете държави, предвиденото работното време на ГКПП Крушари-Добромир е от 8 до 20 часа, с ограничение на транспортните средства до 3.5 тона. През този пункт не е разрешено транспортиране на опасни товари, живи животни и продукти, определени за фито-санитарен контрол.

Пунктът за съвместен контрол разполага с трасета за извършване на проверки в две посоки – вход и изход от страната, кабини, вътрешни помещения, техническо и IT оборудване. Персоналът е осигурен от структурите на граничните полиции на двете страни.

Функционирането на този граничен пункт улеснява мобилността на стоки и хора. Създадените благоприятни условия за развитие на транспортната инфраструктура в трансграничната зона са резултат от изпълнението на проекта „Трансграничен път Добромир-Крушари – код MIS ETC 588, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния - България 2007-2013“. През октомври миналата година на съвместно заседание на правителствата на Румъния и България, в присъствието на премиерите на двете страни, официално беше открит ГКПП Липница-Кайнарджа на румънска територия, който също така е с работно време 8 -20 часа, в режим на международен трафик на транспортни средства до 3,5 тона.   

 

Оперативните служители от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП“ в ГДГП заемат второ място в колективните награди „Полицай на годината 2018"

Служителите от отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница” участват в международен разследващ екип

        Наградата се дава за показания от тях висок професионализъм и постигнати резултати в борбата срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация и прането на пари. Служители от сектора са част от международен съвместен разследващ екип. В резултат на разследването  в България и Франция е разкрит канал за извеждане на млади жени за Франция. Установени и задържани са общо 9 трафиканти. Издадени са 16 Европейски заповеди за арест. Разпитани  са 51 жертви и свидетели на престъпната дейност.

         През 2016 г. служители от сектора придобиват информация за български граждани, които набират млади жени на територията на България и ги извеждат във Франция с цел сексуална експлоатация. Информацията се разширява, осъществяват се работни срещи и се обменя информация с Централната служба на Франция за борба с трафика на хора (OCRTEH). Работи се съвместно с българската прокуратура, следователи от НСлС, териториални структури на ДАНС.

         На 03.07.2018 г. едновременно на територията на три държави - България, Франция и Германия, се провежда международна операция за пресичане на трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Действията са под ръководството на директора на ГДГП, прокурор от Районната прокуратура в Оряхово - водещ разследването за България и съдия-следовател при Специализирания наказателен съд в град Нанси - водещ разследването за Франция.  Служители от Главна дирекция „Гранична полиция“, РДГП Бургас и РДГП Аерогари извършват оперативно-издирвателни действия на 11 адреса на територията на София, Софийска област и Бургас.

         В България са установени и задържани петима българи - организатори на трафика на жени с цел проституция. Към настоящия момент и петимата са екстрадирани във Франция. На територията на Франция и Германия са установени и задържани други четири лица, участници в престъпната организация. Осигурена е защита на жертва на трафика с помощта на неправителствени организации. При извършването на процесуално-следствените действия са събрани веществени доказателства - финансови средства, изделия от благородни метали, документи за парични преводи, които са предоставени на международния екип по разследването за документиране на престъпната дейност трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари.       

         За извършената цялостна дейност от служителите от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП”, в ГДГП е получено благодарствено писмо от българския ръководещ прокурор и френските магистрати при Специализираната прокуратура в Нанси за безупречната организация при провеждането на международната операция. В писмото се отбелязва, че благодарение на професионализма на служителите от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП” в отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница” в ГДГП е повишен авторитетът на МВР и българската прокуратура пред „EUROJUST” – Хага и чуждестранните магистрати.

         Професионално извършените оперативно-издирвателни действия, взаимодействието с партньорските служби и неправителствените организации  са основание за отличната оценка и присъденото второ място в колективните награди „Полицай на годината 2018“.

 

 

13 дек 2018

Гранични полицаи задържаха мъж с голямо количество амфетамин и хероин ​

На ГКПП - Видин на 7 декември за излизане от страната пристигнал лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 54-годишен мъж от Благоевград.

Поведението на водача се сторило съмнително на граничните полицаи. Те отклонили автомобила за допълнителна проверка в митническото хале. С рентген в акумулатора на колата са открити пакети с прахообразно вещество. Сформиран е разследващ екип от ГПУ-Видин за извършване на процесуално следствени действия. Извършен е оглед, при който граничните полицаи установили 2 найлонови пакета с вещество, което реагирало на амфетамин и един пакет с прахообразно вещество, което при полевия наркотест реагирало на хероин. Общото количество амфетамин е 709 грама, хероинът е 544 грама.

Мъжът е задържан за 24 часа в ГПУ-Видин, образувано е досъдебно производство. Уведомена е Окръжната прокуратура. Задържаният е разпитан и му е повдигнато обвинение. С постановление на Окръжната прокуратура му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок до 72 часа в следствения арест. Работата по случая продължава.

 

10 дек 2018

Трима грузинци са задържани за предложен подкуп на гранични полицаи

Грузинците пристигнали на ГКПП Капитан Андреево за излизане от страната на 1 декември. Всеки от тях управлявал лек автомобил „Рено“ с френски регистрационен номер. При паспортната проверка 'чужденците представили френски регистрационни талони за колите. С този талон обаче автомобилът може да бъде управляван единствено на територията на Европейския съюз за не повече от месец до извършване на нова регистрация. Поради тази причина трите автомобила не са допуснати да излязат от страната. Шофьорите са уведомени, че трябва да се върнат обратно във вътрешността на страната за извършване на транзитна българска регистрация.  

Тогава тримата грузинци предложили на началника на смяната на Гранична полиция  тридесет евро, за да бъдат пропуснати с управляваните от тях автомобили да излязат от България. Те са  задържани със заповеди за полицейско задържане в ГПУ Свиленград. За  случая е уведомена районната прокуратура,  образувано е досъдебно производство по описа на РУ Свиленград.

 

03 дек 2018