МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Гл. комисар Светлан Кичиков: Благодаря ви, колеги! Вие отговорихте достойно на очакванията на Обединена Европа за сигурни общи граници

През 2019 граничните полицаи задържаха близо 500 нарушители на държавната граница, предотвратиха около 6 400 опита за незаконно влизане в страната

Главна дирекция „Гранична полиция“ отбелязва професионалния си празник. На официалната церемония по този повод гл.комисар Светлан Кичиков припомни, че преди 132 години със закон се създава пограничната стража в следосвобожденска България. „Пазители на родните граници е имало още от създаването на Първата българска държава. Хиляди са българите, които през вековната ни история смело са охранявали Родината“, каза директорът на ГДГП. Той подчерта, че днес българските гранични полицаи, съхранявайки традициите, създават и утвърждават съвременни методи за охрана и контрол на държавната граница, с модерни средства, съобразно новите предизвикателства, във време на реално членство на страната ни в Европейския съюз и НАТО. Гл. комисар Кичиков благодари сърдечно на колегите си за тяхната отдаденост и усилия, за професионализма, с който отговориха достойно на очакванията на Обединена Европа за сигурни общи граници. По думите му затова днес те могат да посрещнат професионалния празник с чувство на изпълнен дълг. Директорът на ГДГП пожела на колегите си и на техните семейства здраве, самочувствие и изпълнени с радост и топлина светли християнски празници.

С наградата „Почетен знак на МВР“ със заповед на министър Младен Маринов са наградени 10 гранични полицаи. Наградите от името на министъра връчи заместник-министър Милко Бернер. 

С „Почетен знак на МВР“ I степен:

Комисар Деян Моллов, директор на РДГП Елхово

С „Почетен знак на МВР“ III степен:

Младши инспектор Ивайло Михов, старши полицай в Мобилната гранична полицейска група в РДГП Елхово

Главен инспектор Димитър Димитров, началник на сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ в РДГП Елхово

Главен инспектор Георги Фучеджиев, заместник-началник на ГПУ-Свиленград

Старши инспектор Яни Пейчв, заместник-началник на ГКПП Капитан Андреево

Главен инспектор Мирослав Георгиев, началник на сектор „Специализиран контрол на ГДГП“ в отдел „Гранични проверки“

Старши инспектор Николай Русев, началник на група в ГКПП Капитан Андреево

Старши инспектор Иван Зотов, началник на група в ГПУ Елхово

Инспектор Дойчин Иванов, полицейски инспектор в ГПУ Свиленград

Инспектор Венцислав Тушков, полицейски инспектор в сектор „Охрана на държавната граница“ в отдел „Гранично наблюдение“.

С грамоти от министъра на вътрешните работи са наградени трима служители. Главният секретар на МВР награждава 4 служители, от негово име наградите връчи заместник-главния секретар главен комисар Георги Арабаджиев. Със заповед на административния секретар с грамоти са наградени 17 служители на Главна дирекция „Гранична полиция“. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков награди още 70 служители с писмена похвала.

По случай празника представители на ръководството на МВР и служители на ГДГП поднесоха венци в знак на почит и признателност на Паметника на загиналите полицаи при изпълнение на служебния им дълг.20 дек 2019

Гранични полицаи от ГПУ-Златарево откриха незаконни оръжие, боеприпаси и 2 640 гр канабис

На 19.12.2019 г. в ГПУ – Златарево е  проведена специализирана полицейска операция по противодействие на отглеждането и  разпространението на наркотични растения. Извършена е проверка в частен дом и дворно място в с. Сливница, общ. Кресна, обитавани от 37-годишен мъж.

В дворното място в малка тухлена постройка в найлонова опаковка  са открити да се съхраняват сухи съцветия. При извършения полеви наркотест на съцветията те реагирали положително на канабис. Откритото количество е премерено с електронна везна,  която отчита  тегло 2 640 гр.

В къщата са открити също ловна пушка 16 калибър, марка “ИЖ – 58”, 20 ловни патрона -16 калибър и 20 ловни патрона -12 калибър. След извършена справка със служител на КОС при РУ – Сандански е установено, че живеещият в къщата мъж няма разрешително за притежаване на оръжие.     

Уведомен е дежурен прокурор от РП – Сандански.

Образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ-Златарево за престъпление по чл.354 А от НК.

Оръжието, патроните и канабисът са иззети. 37-годишният мъж е задържан със заповед за полицейско задържане.

Работата по случая продължава.  

 

20 дек 2019

Полицай на 2019 година Бисер Чаушев: Това е голяма чест, която ме задължава да дам всичко по силите ми да защитавам границите на България

Второ място при колективните награди е за мобилната гранична полицейска група на РДГП – Елхово

Днес министър Младен Маринов връчи голямото отличие „Полицай на годината 2019“ на младши инспектор Бисер Чаушев, водач на служебното куче Хас в мобилната гранична полицейска група на ГПУ -Момчилград в Регионална дирекция „Гранична полиция”- Смолян.

През тази година младши инспектор Чаушев е командирован 7 пъти в зоната на отговорност на ГПУ - Ново село във връзка с провеждащата се специализирана полицейска операция за противодействие на миграционния натиск по българо - гръцката граница.

При всяка командировка младши инспектор Бисер Чаушев показва висок професионализъм и ефективна работа в патрулна двойка. Той получава наградата за съществен принос в множество успешни оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които са предотвратени опити на 18 групи с общо 456 мигранти да преминат незаконно през държавната граница.

Особено ефективно е неговото участие от 23 август до 12 септември 2019 г., когато за 20 дни е предотвратил общо 248 опити на нелегални мигранти да преминат незаконно през българо - гръцката граница.

„За мен е чест и достойнство, че съм удостоен с тази награда. За първи път се случва граничен полицай да получи приза. Това е голяма чест, която ме задължава и в бъдеще да дам всичко, което е по силите ми и по моите възможности да защитавам границите на България“, каза Чаушев. Хас е петият му партньор, с когото работи от 6 години. „Един наш ден с Хас минава в постоянно движение, наблюдение, любов. Няма ли взаимно съгласие между кучето и водача, работата не върви“, казва още той и добави, че дневно обикновено изминават по 15 км пеша, като рекордът им е бил 45 км.

Чаушев получи и наградата на Международната полицейска асоциация IPA, както и златна карта от Съюза на българските автомобилисти.

Младши инспектор Бисер Чаушев е граничен полицай от 2000 година. През целия си професионален стаж е водач на служебно куче. За добрата си работа е награждаван 9 пъти. Женен, с 2 момчета.

За проявен професионализъм при участие в специализирани полицейски операции по издирване и задържане на извършители на тежки криминални престъпления на територията на ОДМВР София и ОДМВР Сливен, на служителите от мобилната гранична полицейска група на РДГП – Елхово е отредена втора колективна награда на приза „Полицай на годината 2019“.

Отличия получиха най-добрите, но зад техните резултати стоят усилията на много колеги, отбеляза вътрешният министър. Той очерта приоритетните линии на действие, по които работят и наградените полицаи - охрана на държавната граница, противодействие на конвенционалната, противодействие на тежката и организираната престъпност, опазване на обществения ред.

 

17 дек 2019

На ГКПП Русе-Гюргево стартират пилотните дейности по проекта SMILE, финансиран от ЕС

At the BCP Russe-Gyurgevo starts the Pilot test activities under the project SMILE financed under EU

Проектът SMILE, финансиран от ЕС, инициира пилотните си дейности, свързани с тестването и оценката на способността за преминаване на сухопътна граница. Шестмесечните пилотни проекти на SMILE ще се провеждат едновременно в два различни сухопътни гранични пункта. Първият пилот ще се проведе на румънско-унгарската граница (ГКПП Nadlac II), а вторият - на българо-румънската граница (ГКПП Русе-Гюргево), България.

„Пилотните тестове в рамките на проекта SMILE са възможност да се проучи как комбинацията от биометрични модалности и мобилни технологии работят в различни сценарии за преминаване на сухопътна граница. Тази процедура е необходима за постигане на основните цели на проекта SMILE, а именно – улесняване на преминаването на сухопътни гранични пунктове, повишаване на сигурността на границата и надеждност на проверките, като същевременно се спазват всички съответни европейски разпоредби и основни права на човека и се подобрява защитата на личните данни и поверителността“, каза Георгиос Ставропулос, научен сътрудник в Центъра за изследвания и технологии в Гърция - CERTH. „Резултатите от пилотните тестове ще бъдат от полза за всички партньори на SMILE, включително граничните власти и пътуващите. Доставчиците на проекта SMILE ще получат обратна връзка за реалното използване на предложеното решение, докато граничните власти ще придобият практически опит с новите технологии и използването им ще улесни приложенията за граничен контрол и сигурност. “

SMILE тестът ще включва три категории потребители: пътници, служители на ГКПП и системни администратори. Платформата SMILE ще предложи на пътуващите (доброволни участници, въз основа на информирано съгласие) записване, предварителна регистрация на пътуване и симулирана функционалност за преминаване на границата. Нещо повече, пилотните тестове на SMILE ще позволят на служителите на ГКПП да проверят изпълнението на решението SMILE по отношение на идентифициране и проверка на пътниците, ефективност и контрол на сигурността при движение на лица и група пътници, както и как SMILE ще подобри управлението на граничния контрол.

Решението SMILE има за цел да подобри граничната сигурност и да направи идентифицирането, както и процедурите за удостоверяване на пътуващите лесно, бързо и удобно. Основната му цел е да предостави на пътниците възможност да регистрират пътуването си предварително, най-малко два часа преди времето за преминаване на границата, използвайки лични/паспортни данни и биометрични модалности в приложение за смартфон и уеб-базирано приложение, комфортно и удобно, с цел намаляване на времето за чакане на границата.

Консорциумът SMILE се състои от 14 партньори от 8 европейски държави с допълващ опит и роли, включително доставчици на технологии, университети, изследователски институти и органи за гранична охрана.

За да прочетете повече за проекта SMILE, моля посетете страницата на проекта на: https://smile-h2020.eu/

За контакти: Georgios Stavropoulos, Research Associate, Information Technologies Institute, Centre for Research & Technology Hellas – CERTH, Thessaloniki, Greece,
[email protected]

 

The EU funded SMILE project has initiated its pilot activities related to the testing and evaluating of the capability of the proposed SMILE solution for land border crossing. The 6-month pilots of SMILE project will be held at two different land Border Crossing Points (BCPs), simultaneously. The first pilot will take place at Romanian-Hungarian border (Nadlac II BCP point) whereas the second one will take place at the Bulgarian-Romanian BCP (Ruse-Giurgiu BCP) in the city of Ruse, Bulgaria.

The SMILE Action pilots is an opportunity to study how the combination of SMILE biometric modalities and mobile technologies work in different land border crossing point scenarios. This procedure is necessary for achieving the main objectives of SMILE project to improve the flow of travellers crossing land borders, increasing the border security and border checks reliability  while complying with all relevant European regulations and fundamental human rights and enhance personal data protection and privacy” said Georgios Stavropoulos (a research associate at the Centre for Research & Technology Hellas - CERTH). “The results of the pilots will be beneficial to all SMILE partners, including the border authorities and travellers. SMILE solution providers will receive operational feedback on the actual use of the proposed solution, while border authorities will gain hands-on experience with the new technologies used and facilitate their use in border control and security applications.”.

SMILE pilot will involve three user categories: Travellers, BCP personnel and system administrators. The SMILE platform will offer to the travellers (voluntary participants based on informed consent) an enrolment, pre-registration of a trip, and simulated border crossing functionality. Moreover, the SMILE pilots will allow BCP personnel to verify the performance of SMILE solution, in terms of, travellers’ identification and verification, efficient and on-the-move security control for individuals and group of travellers as well as how SMILE will improve the border control management.

SMILE solution is aiming to enhance the border security and make identification as well as authentication procedures of travellers easy, fast and convenient. Its main purpose is to provide the possibility for travellers to enrol and register their travel in advance, at least two hours prior to the border crossing time, using ID/passport data and biometric modalities in a smartphone application and web-based application for comfort and convenience to reduce the border crossing waiting time.

SMILE H2020 Action consortium consists of 14 partners from eight European countries with complementary expertise and roles, including technology providers, universities, research institutes and border guard authorities.

To find out more about SMILE, please visit the project Web site at: https://smile-h2020.eu/

Contact: Georgios Stavropoulos, Research Associate, Information Technologies Institute, Centre for Research & Technology Hellas – CERTH, Thessaloniki, Greece, [email protected]

 

Co-funded by the Horizon 2020 Framework Program of the European Union under Grant Agreement No. 740931

12 дек 2019