МВР

ГД "Гранична полиция"

 

17 фев 2021

Влизането в България на гражданите, за които е задължително представянето на PSR тест, ще се осъществява през определени гранични пунктове

Редът и условията за влизане, транзитно преминаване и престой в Република България се извършват съгласно Заповед № РД-01-105/16.02.2021 г. на министъра на здравеопазването,  във връзка с Решение № 72 на МС от 26 януари 2021 г. за удължаване срока на обявената извънредната епидемична обстановка.

До 30 април 2021 г. всички лица, на които е разрешено влизането, се допускат на територията на Република България след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат на PSR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пристигането в страната.
Документът трябва да съдържа имената на лицето, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative).

Изключение от изискването се допуска по отношение на водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на Република България; членовете на екипажите на плавателни съдове; членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полети от и до летища за обществено ползване на територията на Република България и лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства; пограничните работници и лицата, които преминават транзитно през територията на Република България.

Изключение ще се допуска и за ученици и студенти, които живеят в Република Гърция, Република Турция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република България с цел обучение, както и ученици и студенти, които живеят в Република България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до посочените 5 съседни страни с цел обучение.

Влизането на гражданите, за които е задължително представяне на PSR тест, ще се осъществява през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Сомовит-Никопол“; ГКПП „Русе“; ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Връшка чука“; ГКПП „Калотина“; ГКПП „Гюешево“; ГКПП „Кулата; ГКПП „Илинден“; ГКПП „Маказа“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Малко Търново“.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната PSR тест за Covid-19, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.
Директорът на съответната РЗИ може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина при представяне на документ, показващ отрицателен резултат на PCR тест за наличие на Covid-19, проведен до 24 часа от влизането в страната.

Цялата заповед можете да видите тук:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/02/16/zabrana_vlizane_bg_15_02_2021.pdf


За пътуващите към Германия:
 Информирайте се на този линк 
https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete  дали попадате във високорискова зона и спазвайте следните правила: http://publicmvr.mvr.bg/gdgp
 

 


Гранични полицаи задържаха на ГКПП „Капитан Андреево“ двама мъже при опит да напуснат страната с откраднато „Порше“

Измамата е разкрита с помощта на колегите им от Агенция Frontex

На 11 февруари 2021 г. към 21 часа на пункта за излизане от страната пристигнал лек автомобил „Порше“, шофиран от  33-годишен мъж от Хасково и пътник на 42 години от Стара Загора. Граничните полицаи отделили колата за допълнителна проверка, при която установили интервенция върху VIN номера на автомобила. Със съдействието на колегите им от Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Frontex те открили в компютъра на колата истинския номер на рамата. При последвалата проверка на този номер в Националната Шенгенска информационна система,  граничните полицаи установили, че луксозната кола е обявена за открадната в София в края на декември.
Автомобилът е иззет, двата мъже са задържани в ГПУ-Свиленград. Работата по случая продължава.

 


12 фев 2021

Служители от ГПУ - Ново село откриха голямо количество наркотично вещество

Работата по досъдебното производство е под наблюдението на Окръжна прокуратура – Хасково

Двама гранични полицаи от ГПУ – Ново село при обход на землището на Свиленград на 25 януари,  в коритото на река Канаклийска, между два гранични репера, в къпинови храсти под изкуствено издигната дига, са открили осем платнени торби, тип „мешки",  в които са установени 72 пакета с наркотично вещество.  Веднага на място са пристигнали разследващи екипи, като чантите са били иззети за анализ и установяване на количеството. При назначената и изготвена експертна справка е установено, че в торбите е съхранявано наркотично вещество -  амфетамини,  с бруто тегло ‪183.640 кг, на обща стойност ‪5 509 200 лева. Започнали са процесуално – следствени и оперативни действия под наблюдението на Окръжна прокуратура – Хасково за издирване и установяване на лицата, имащи съпричастност към откритите наркотични вещества.

Образувано е досъдебно производство за пренасяне през границата на страната на наркотично вещество в особено големи размери. Случаят е особено тежък - престъпление по чл. 242 ал. 4 във вр. ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, за което по закон е предвидено наказание „лишаване от свобода“  от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000  лева.

 

04 фев 2021

Главна дирекция „Гранична полиция“ чества своя професионален празник

Министър Терзийски и гл. комисар Кичиков поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицаи

Днес се навършват 133 години от приемането на първия у нас Закон за пограничната стража. По повод професионалния празник на ГД „Гранична полиция“ министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и директорът главен комисар Светлан Кичиков поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицаи. На церемонията присъстваха главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, заместник-министрите Милко Бернер и Михаил Златанов, заместник-директорите на ГДГП старши комисар Стоян Иванов, старши комисар Светослав Манолов и старши комисар Бисер Костадинов.

Граничните полицаи отбелязват достойно своя професионален празник, охранявайки държавната граница в условията на продължаващ миграционен натиск и  наложени мерки с цел ограничаване на пандемията от COVID-19.

По-натоварена в миграционно отношение през 2020 г. остава българо-турската граница. През годината са регистрирани 7609 опита на граждани на трети страни да преминат през незаконно българо-турската граница, което е увеличение с 2,4 пъти в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 258 нелегални имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични власти са задържали 124 лица на съседна територия, 7227 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

На българо-гръцката граница са регистрирани 5351 опита на граждани на трети страни да преминат незаконно в нашата страна, което е увеличение с 26% в сравнение с опитите през 2019 г.  Граничните полицаи са задържали 170 нелегални имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, гръцките гранични власти са задържали 28 лица на съседна територия, 5153 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Гърция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

Възможно е част от самостоятелно завърналите се лица във вътрешността на съседните държави да са направили повече от един опит за незаконно преминаване на територията на България.

От началото на 2020 г. на изход от България при опит за незаконно преминаване на границата са задържани 1609 граждани на трети страни. Голяма част от тях са с поискан бежански статут. 208 от тях са установени на граничните пунктове, 1 401 – извън зоните на ГКПП. На българо-сръбската граница са пресечени над 87 % от опитите за незаконно преминаване на изход от страната.

По повод празника със заповед на министъра са наградени 7 служители, със заповед на главния секретар – 10 служители, от административния секретар – 18 служители, със заповед на директора са отличени 36 служители на ГДГП.

22 дек 2020

Гранични полицаи установиха на ГКПП „Русе – Гюргево“ трима мъже с неистински PCR тестове за COVID-19

Днес на съвместния граничен пункт „Русе - Гюргево“ за излизане от България пристигнал лек автомобил с трима мъже, български граждани. При извършване на физическа проверка на документите им граничните полицаи се усъмнили в истинността на представените PCR тестове за COVID-19. Тримата не са допуснати да излязат от страната. След извършено запитване до посочената лаборатория е установено, че не съществуват тестове с тези идентификационни номера, издадени на тримата. По случая в граничното полицейско управление в Русе е заведен заявителски материал.

На 18.12.2020 г. на същия пункт граничните полицаи върнаха други три лица, представили неистински официални документи – справка за отрицателен PSR тест за COVID -19. По случая в граничното полицейско управление в Русе е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.308, ал.1 от НК. В хода на разследването е извършено претърсване в жилище в областния град, при което е намерена и иззета компютърна техника, разпитани са свидетели, назначени са експертизи. Работата по случая продължава под ръководството на районната прокуратура.

 

21 дек 2020