МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Още 18 килограма кокаин откриха гранични полицаи от ГПУ-Каварна

На 16 април към 15 часа гранични полицаи от ГПУ-Каварна извършват обход на морския бряг в района на местността Болата. От високата част на ската те забелязват близо до брега пакет със завързана за него спасителна жилетка. Пакетът е сходен на откритите на 9 април чували с кокаин. Организирани са допълнителни мероприятия за изтегляне на забелязания от граничните полицаи пакет. В 17.20 часа на плажа Болата е изваден плътен полиетиленов чувал със завързана около него със скоч и въже спасителна жилетка.

Извършен е оглед на местопроизшествието от разследващ полицай от РДГП Бургас.

В чувала са установени 16 пакета с прахообразно вещество, което при полевия наркотест е реагирало на кокаин. Общото тегло на наркотика, измерено в ГПУ – Каварна, е 17.923 кг. Уведомена е Окръжната прокуратура в Добрич. По случая в ГПУ-Каварна е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.


17 апр 2019

На ГКПП - Видин гранични полицаи задържаха мъж с над 13 кг метаамфетамин

13,665 кг метаамфетамин задържаха гранични и митически служители на ГКПП Видин - Дунав мост 2 на 12 април 2019 г. Наркотичното вещество е  открито след сканиране с рентген в специално изграден тайник, разположен зад задната броня на лек автомобил „Пежо“ с  българска регистрация, напускащ България. След демонтаж на бронята митическите служители извадили от тайника 14 пакета, обвити в бежово тиксо и съдържащи 13,665 кг бяло прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на метаамфетамин. Водачът на автомобила признал, че сам изградил тайника и сложил в него наркотика. Той е задържан в ГПУ-Видин, образувано е досъдебно производство.

По искане на Окръжна прокуратура – Видин съдът е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо шофьора, обвинен по чл. 242, ал. 2 и по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс.


17 апр 2019

Главна дирекция „Гранична полиция“ задържа рекордно количество кокаин

Над 169 кг от наркотика са открити в морето, леководолази от граничен полицейски кораб продължават претърсването на района

След получена информация от румънските власти, служители на ГД „Гранична полиция“ предприемат допълнителни мерки за наблюдение на черноморската граница.

На 09.04.2019 г. към 16 часа граничен полицейски наряд от ГПУ- Каварна забелязал в морето, близо до брега в района на фара на Шабла, спасителни жилетки. Граничните полицаи установили, че спасителните жилетки са обвити около 6 плътни полиетиленови чувала, завързани с въжета. Чувалите са извадени на брега, а в тях са открити общо 150 пакета.

Извършен е полеви наркотест на намереното в пакетите вещество, което реагирало на кокаин. Общото му количество е 169.028 кг.

На мястото е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове в морето. На ГКПП - Балчик и ГКПП - Варна са проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега.

По случая е уведомена окръжната прокуратура в Добрич. Образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ Каварна.

Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, водолази и хеликоптер на ГДГП.

 

10 апр 2019