МВР

ГД "Национална полиция"

 

19 март 2021

Засилени проверки на пътното движение в големите градове и пътищата между малките села

Приключи операцията на ROADPOL за обезопасителни колани и каски

От днес до 24 март е в ход специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението по пътищата. Фокусът този път е насочен към движението в градовете и пътищата между малките населени места, каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. В градовете екипите ще следят за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства, както и за недопускане на преминаване на забранителен сигнал на светофар. На територията на три областни дирекции от Западна България е предвидено да бъде засилен контролът на пътищата между малките населени места. Там екипите ще следят основно за неправоспособни водачи и недопускане на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Близнаков заяви, че от началото на годината до 16 март се отчита сериозно намаление загиналите пешеходци с около 45% по-малко. Това, според него, се дължи на засиления контрол от органите на реда.

45 166 моторни превозни средства са проверени по време на последната операция с фокус на използването на обезопасителни средства, съобщи още Близнаков. Тя се проведе в периода от 8 до 14 март и бе организирана по линия на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

По време на проверките от екипите са установени 3 922 нарушения. От тях, най-много са били случаите на неизползване на обезопасителен колан от водачите – 2 476. Общо

1357 пътника също са били санкционирани за неизползване на обезопасителен колан, от тях 895 са били на предната седалка и 462 на задната. Установени са и 24 случая, в които са били превозвани деца на предна или задна седалка без колан, а случаите на неизползване на обезопасителни столчета при превоз на деца е бил 46.

От екипите са установени 11 случая на неизползване на предпазна каска от мотоциклетисти и 8, в които са били превозвани деца на двуколесни превозни средства без каски.

По време на операцията са били разкрити и 5 случая на превоз на крадени стоки. 

 Изображения

 19 март 2021 | 15:03