МВР

ГД "Национална полиция"

 

11 октомври 2019

Пътен полицай запозна ученици с правилата за движение на велосипедисти

Инициативата е в рамките на международната програма за безопасност „Виждам те. Виждаш ме.“, в която партньор е ГД „Национална полиция“

Над 70 ученици от столичното 18. СОУ „Уилям Гладстон“ участваха в теоретично обучение и демонстрация по международната програма за безопасност между велосипедистите и камионите на пътя „Виждам те. Виждаш ме.“.

Инспектор Валентин Костов от отдел „Пътна полиция“ при СДВР запозна петокласниците с най-важните правила и изисквания за безопасно каране на велосипед. След това нагледно им показа кои са основните рискови ситуации на пътя и как могат да ги избегнат. Децата научиха спецификите на движение на тежкотоварните автомобили, а качвайки се в кабината на камион, сами видяха къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Специален гост на събитието бе автомобилният състезател Григор Григоров - шампион на България за 2015 година. Той предаде своя опит на децата, разказвайки за интересни моменти и рискови ситуации, в които е попадал, за да бъдат по-предпазливи на пътя, където безопасността е най-важна.

Според данните на Главна дирекция „Национална полиция“, от началото на годината до 30 септември на територията на страната при пътнотранспортни произшествия са загинали 16 и са ранени 293 велосипедисти. Само за няколко месеца с кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са обучени над 500 деца в цяла България. Безопасното движение е споделена отговорност на всички нас – родители, институции, бизнес, отбеляза Веселин Стоянов, управител на Транспрес, чиито служители се включиха като доброволци-обучители в кампанията, насочена към създаването на отговорност при движението по пътя.

 

Международната образователна кампания е разработена от шведската компания Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители - професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Партньор в кампанията е Главна дирекция “Национална полиция”. Обучението и демонстрацията в столичното 18. СОУ „Уилям Гладстон“ е и част от първата за България седмица, посветена на шведската култура и бизнес.

Изображения

 11 октомври 2019 | 14:31