МВР

ГД "Национална полиция"

 

01 мар 2021

Удължава се срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства

Продължават проверките на Пътна полиция за алкохол и наркотични вещества

Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19 , срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС),  който е изтекъл или ще изтече между 01. 09. 2020 г. и 30. 06. 2021 г. се удължава с 10 месеца,  считано от дата на изтичане на срока на валидност. Това съобщи на брифинг главен инспектор Дамян Владинов от отез „Пътна полиция“, ГДНП. Като пример той посочи, че ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност  се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

Важно допълнение, всички СУМПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698 от 25.05.2020 г. и Решение (ЕС) 2020/1240 от 21.08.2020 г. и е изтекъл или ще изтече в периода 01. 09. 2020 г. до 30. 06. 2021 г. се удължава с 6 месеца или до 01. 07. 2021 г. – която от двете дати е по-късната.

Регламент № 267/16.02.2021 г. е достъпен на български език на страницата на официалния вестник на Европейския съюз на адрес: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0267&qid=1614256359985  

 

Продължава операцията за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, обяви на брифинга гл. инспектор Николай Крушарски. Тя започна в петък и ще продължи до 3 март. Той обобщи, че през почивните дни екипи на Пътна полиция са установили водач, чиято проба на пътя е показала 2,58 промила. „В Пловдив и в София имаме рекордни проби, установени с полеви тест. В Пловдив колегите са установили водач, който е управлявал МПС с 2,58 промила в издишания въздух, изключително голяма стойност. В София рекордната проба е 1,83 промила“, заяви Крушарски.

 

 

Криминалисти от ГДНП разбиха модерна лаборатория за марихуана

Борбата с наркоразпространението е сред основните приоритети в работата на МВР, подчерта зам. директорът на ГДНП старши комисар Ленков

Лабораторията е разкрита при специализирана полицейска операция, осъществена от криминалисти на  Главна дирекция "Национална полиция", със съдействието на колегите им от ОДМВР-Ловеч, проведена под ръководството на прокуратурата. В рамките на действията  е претърсен луксозен имот на територията на село Румянцeво, в близост до местното училище, където е открито помещението, оборудвано с високо технологични съоръжения за производство, с цел разпространение на марихуана. В една от постройките са намерени около 1000 растения в процес на производство, както и  голямо количество сухо вещество, съхранявано във фризер с вместимост 300 литра, готово за разпространение. Установени са и съседни постройки, подготвяни за разширяване на това производство , съобщи  окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Заместник-директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Калин Ленков уточни, че сигналът за модерната нарколаборатория е постъпил преди два месеца. На 25 февруари, късно вечерта, е проведена специализираната полицейска операция,  в резултат на която са установени и задържани на място трима мъже. Стойността на откритата продукция  е над 500 хиляди лева.

 

По думите на Валентин Вълков  съоръженията в нарколабораторията се оценяват по първоначална преценка между 500 хиляди и един милион лева, а голяма част от продукцията най-вероятно се изнася в чужбина. Той посочи, че  предстои искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража на тримата мъже.  По случая е образувано досъдебно производство  по чл.354А от НК.

Старши комисар Ленков благодари за осъществената отлична координация с Окръжна прокуратура Ловеч и ОДМВР-Ловеч, благодарение на която е постигната и реализацията. 

 

26 фев 2021

Засилени проверки за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества

От днес до 3 март на територията на цялата страна ще се проведе специализирана полицейска операция по пътна безопасност. Този път акцентът ще бъде поставен върху водачите, които си позволяват да шофират след употреба на алкохол и/или наркотични вещества и техните аналози, уточни главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Той посочи, че за цялата минала година от екипите на пътя са констатирани 9 999 случая на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол от водачите и 2 158 – след употреба на наркотични вещества, други 1 061 шофьори са отказали да бъдат тествани за наркотични вещества.

Проверките ще се провеждат предимно в сутрешните и вечерни часове, в рамките им ще се извършва контрол и за наличие на сключена валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за незаплатени глоби, наложени по ЗДвП.

26 фев 2021

Пътна полиция: Очаква се ново влошаване на времето, водачите да са внимателни на пътя

20 000 превозни средства и над 27 000 водачи и пътници са проверени в рамките на проведената в дните от 5 до 7 февруари специализирана полицейска операция за безопасност на движението. Това каза на брифинг гл. инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. По време на операцията са констатирани 7 926 нарушения. От екипите са установени 127 неправоспособни водачи, 92 управлявали моторно превозно средства след употреба на алкохол и 39 след употреба на наркотични вещества. Констатирани са и 802 случая на неизползване на обезопасителни системи (колани и каски).

От екипите са констатирани 357 нарушения, извършени от пешеходци. В същото време са санкционирани 28 водачи, не осигурили предимство на пешеходец и други 53 за преминаване на червен сигнал на светофара.

Близнаков обърна внимание на динамичната метеорологична обстановка, очакваните нови валежи идните дни и силно застудяване на времето, като заяви, че това налага водачите да поемат на път подготвени, да се движат със съобразена скорост и повишено внимание. „Днес температурите паднаха значително, събота и неделя се очакват нови валежи на много места у нас и още по-ниски температури и ветрове, което е предпоставка за поява на допълнителни препятствия като снегонавявания, паднали дървета, клони и заледявания“, заключи Близнаков.

 

 


12 фев 2021

Три проекта, изпълнявани от ГДНП по Норвежкия финансов механизъм, бяха представени официално в онлайнфорум

„Това са проекти с изключителна важност не само за Министерството на вътрешните работи, но и за обществото, защото общата им цел е не само повишаването на капацитета на полицейската и съдебна дейност, но и подобряването на качеството на услугите към гражданите“. Това заяви по време на онлайнфорум министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. В събитието, на което бяха представени три проекта, изпълнявани от ГДНП по Норвежкия финансов механизъм, се включиха директорът на ГДНП гл. комисар Николай Хаджиев и заместниците му – старши комисарите Благородна Макева и Тодор Гребенаров, заместник-директорите на Националната следствена служба Юлиана Петкова и  Ивелина Христова, председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, служители на МВР, много представители на неправителствения сектор и други. 

 

Проектите  са  „Подобряване капацитета на полицейската и съдебна дейност, свързана с веществени доказателства в досъдебното производство“, „Подобряване ефективността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилието, основано на пола“ и „Подобряване на координацията и диалога между полицията и ромското общество“. Работата по тях започна в края на 2019 г. и е с продължителност 36 месеца. Общата им стойност е в размер на 4 950 000 евро. Повече информация за проектите е публикувана на интернет страницата на  Главна дирекция „Национална полиция“ , секция „проекти“ (www.mvr.bg/gdnp/дейности/проекти/международни-проекти).


10 фев 2021