МВР

ГД "Национална полиция"

 

15 яну 2019

Доклад за проведения функционален анализ на политиката по пътна безопасност бе представен на форум в столицата

Зам.-министър Балабанов: През изминалата 2018г. загиналите по пътищата у нас са със 70 по-малко

На кръгла маса в София, организирана днес от администрацията на Министерския съвет на Република България,  беше представен Доклад за проведения функционален анализ на политиката по пътна безопасност. Участваха зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, заместник-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и науката, ръководни служители от ГД „Национална полиция“, експерти и представители на държавната администрация и неправителствения сектор, имащи отношение към проблема.

 

През изминалата 2018г. по пътищата са загинали със 70 по-малко, в сравнение с предходната 2017г., през която също е отбелязан спад, посочи по време на форума зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той изрази надежда тази тенденция да се запази.

Петима участници в телефонни измами са установени при проведена спецоперация

Действията са осъществени от служители на ГДНП и колегите им в ОДМВР- В. Търново, Пазарджик и Благоевград

В хода на специализирана полицейска операция, проведена на 3 януари от служители на ГДНП и областните дирекции на МВР във Велико Търново, Пазарджик и Благоевград са установени двама мъже  на 29 г. и 46 г., и 44-годишна жена, съпричастни към извършена телефонна измама. Тяхната жертва - 38-годишна жителка на гр. Гоце Делчев, била заблудена по добре познатия вече сценарий - „оказване на съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“, тя предоставила сумата от 30 000 лв. Извършителите на престъплението са заловени на територията на ОДМВР-Пазарджик при среща на 44-годишната и 29-годишният й партньор, изпълняващи ролята на куриери, с 46-годишния мъж. Те са от София, криминално проявени. Установено е още, че жената и по-възрастният от мъжете са шофирали след употреба на наркотици, за което са образувани бързи производства. При последвалите обиски у двамата куриери са открити и иззети инкриминираната сума, телефонни апарати и СИМ-карти, включително и тези, имащи отношение към извършеното в Гоце Делчев престъпление. С прокурорско разпореждане те са привлечени като обвиняеми. В хода на продължаващото разследване е установена съпричастност на 46-годишния в друга измама, извършена през декември м.г. отново на територията на Южна България.

В рамките на операцията са задържани и други двама мъже, на 34 г. и 40 г., от гр. Левски, които според първоначалните данни са извършвали аналогични престъпления от територията на Румъния. На 6 януари, в хода на полицейските действия, осъществени  от криминалисти на ОДМВР-В. Търново, е установена тяхната съпричастност към няколко измами на територията на Северна България в средата на месец декември миналата година. И двамата са криминално проявени, като единият е осъждан и за измама. 34-годишният е привлечен като обвиняем за извършена на 15 декември 2018 г. измама във В. Търново за сумата от 6780 лв. и с прокурорска заповед мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Междувременно двамата мъже са възстановили взетите по престъпен начин пари. Действията по разследванията на случаите продължават под наблюдението на прокуратурата.

09 яну 2019

Криминалисти от ОДМВР в Благоевград, Враца и ГД „Национална полиция“ задържаха заподозрени за кражби на автомобили в Банско

На 2  януари служители на ОДМВР-Благоевград, ОДМВР-Враца и колегите им от ГД „Национална полиция“ предприели полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с кражби на МПС, основно с чужда регистрация и собственост на чуждестранни граждани, гости на Банско.

В хода на полицейските действия,  в местността Стражите в землището на гр. Банско, в лек автомобил „Фиат Брава“ са установени и задържани 31- годишен от Криводол, област Враца и 21-годишен от Симитли, област Благоевград.

При претърсванията на адреси в Криводол, в софийското с. Мировяне и в Симитли са намерени и иззети множество мобилни апарати, компютърни конфигурации и техника, използвана при извършването на кражбите на автомобилите. Намерени и иззети са и вещи, заявени от пострадалите  и оставени от тях в откраднатите автомобили. В Симитли, като съпричастни в извършените деяния са задържани и 51-годишен от Криводол и още един  21-годишен от Симитли.

В хода на проведените процесуално-следствени действия са събрани доказателства за съпричастността на 31-годишния към извършени кражби на МПС през сезон 2016-2017г. в Банско. На него и на 51-годишен са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.195, ал.1 от НК за кражба на лек автомобил „Тойота Рав 4“ и опит за отнемане на лек автомобил „БМВ Х6“, като деянията са извършени от началото на годината. Постановена им е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

08 яну 2019