МВР

ГД "Национална полиция"

 

13 декември 2019

Засилени проверки във вечерните часове за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества

Продължават проверките за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества и/или техни аналози. В момента у нас и в страните-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL е в ход специализирана операция, чийто акцент е точно този проблем. Засилени проверки у нас ще се извършват и във вечерните часове.

Според наблюденията, една от водещите причини за тежки пътнотранспортни произшествия в Европа е именно управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества.

По данни на отдел „Пътна полиция“, ГДНП от началото на годината до 11 декември, у нас за установени 11 044 водачи да управляват след употреба на алкохол.

От анализа за травматизма да първото десетмесечие, за периода от 01.01.2019 г. до 31.10.2019 г. на територията на страната са настъпили 5607 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 517 и са ранени 7103 участници в движението по пътищата. Поради управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози са настъпили 66 от произшествията поради нарушения на водачите, при които са загинали 7 и са ранени 93 участници в движението по пътищата.

 

Видеоматериали

 13 декември 2019 | 16:06