МВР

ГД "Национална полиция"

 

01 ноември 2019

МВР предприема всички необходими мерки за осигуряване на добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите през втория тур на изборите

Зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров, директорът на Дирекция „Български документи за самоличност“ Светла Ценева, гл. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ СДВР и гл. инспектор Йото Василев от ГДПБЗН информираха за предприетите от МВР мерки с оглед осигуряване на добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите по време на изборите.

Не са допуснати нарушения на обществения ред по време на първия тур в изборите за кметове и общински съветници, няма и допуснати нарушения при съпровождането и охраната на изборните материали, посочи зам.-директорът на ГДНП. Ст.комисар Гребенаров уточни, че е направена нова организация с оглед осъществяването на охраната на изборните места и недопускане на нарушения на обществения ред при провеждането на втория тур на вота. Тази неделя в страната ще има по-малко секции - общо 7012 и 162 подвижни, които ще се охраняват. За това ще са ангажирани 9000 полицаи. От сряда е в ход извозването на изборните бюлетини и книжа,  по план то трябва да приключи утре до обед, заради което е обезпечено с нужната охрана за съпровождането на изборните материали до съответните областни центрове.

Главен комисар Гребенаров припомни, че в МВР е отворена денонощна линия  - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected], на които гражданите могат да подават сигнали за нарушения, съотносими към действията на МВР.  Той  уточни, че по време на тазгодишния вот сигналите са по-малко, в сравнение с местните избори през 2015 г. Тогава са били получени общо 2475 сигнала, а при настоящия вот до момента са постъпили 1148.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас, заяви директорът на дирекцията Светла Ценева. В населените места, където се провеждат избори, съответните звена „Български документи за самоличност“ ще работят. На 2 ноември работното им време ще е от 8,30 до 17, 30 часа, а в деня ва вота - 3 ноември - от 8,30 до 19,30 часа. Така  всеки гражданин, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден, или в случай на изгубена такава, да подаде заявление и да получи удостоверение, което важи единствено и само за гласуването. Ценева подчерта, че издадените удостоверения за гласуване за 27 октомври не важат за втория тур.

В столицата ще има 1609 секции, от които 13 подвижни, всички те са разположени на  283 изборни места, допълни ст. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ в СДВР. На територията на София ще има една общинска избирателна комисия, която в изборния ден ще работи в зала „Арена-Армеец“. Освен това , в обслужваната от СДВР територия е разположена и ЦИК, която е на пл. „Александър Първи“. Направени са разчети на нужните сили и средства, като цяло в София няма да има промяна в броя на секциите и в тази връзка е предвиден същият брой сили и средства, както на първия тур – общо 1659 ще са ангажирани в охраната на местата за гласуване и за ОИК. Изборните материали ще се съпровождат от 169 автомобила.

По линия на пожарната безопасност бе създадена добра организация и по време на първия тур нямаше инциденти с възникнали пожари, обобщи главен инспектор Йото Василев. Преди втория тур на изборите са извършени  проверки на над 6500 избирателните секции, не са установени  нарушения в нито една от тях. Проведени са инструктажи и обучения на председателите и членовете на комисиите за спазване на правилата за пожарна безопасност, подчерта Василев.

Изображения

 01 ноември 2019 | 13:42