МВР

ГД "Национална полиция"

 

17 юни 2020

Съвместна специализирана полицейска операция по разследване на кражби, извършени на територията на Италия

Полицейските действия у нас са извършени под ръководството на Софийска градска прокуратура

В специализираната операция са участвали служители от Главна дирекция „Национална полиция“, Районните управления при ОДМВР - Кюстендил,  Пловдив и Бургас. Тя е проведена съгласно утвърден план от главния секретар на МВР, съгласувано с италианските колеги. Действията са осъществени под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура в изпълнение на Европейските заповеди за разследване, издадени от Прокуратурата при съда в гр. Сиена, Италия, постъпили чрез Национално бюро на България в Евроджъст.
Днес, по повод специализираната полицейска операция на територията на България и Италия, бе проведена видеовръзка на представителите на разследващите екипи. От българска страна участваха директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл.комисар Христо Терзийски, гл. инспектор Стоян Йотев, началник-сектор в отдел „Криминална престъпност“ в ГДНП, Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийска градска прокуратура и  Росица Чернева, наблюдаващ прокурор.
В хода на разследването е изяснено, че от септември 2018 г. до февруари 2020 г., на територията на Италия, с участието на български граждани са извършени  множество кражби на движими вещи на висока стойност – строителни машини и техника. Италианските власти са установили, че част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море до България, където се предлагали за продажба. В тази връзка е отправено искане за извършване на претърсване и изземване в жилища на 18 български граждани, съпричастни към престъпленията. Срещу всички тях се води наказателно производство в Италия.
На 15 юни 2020 г., в резултат на действията, предприети от разследващите органи в България, са осъществени претърсвания и изземвания на вещи от недвижими имоти, обитавани от конкретни лица в гр. Дупница, с. Джерман, гр. Сапарева баня, с. Яхиново, гр. Бургас. Проверени са и адреси по предоставените географски координати - стопански двор в с. Калековец, област Пловдив и терен с паркинг и къщи в гр. Дупница, както и адреси, свързани с лица, съпричастни към извършените престъпления в чужбина. За някои от тях било установено, че се намират на територията на Италия.
Открити и иззети са множество вещи, предмет на престъплението – бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини и други. Предстои да бъде извършена идентификация на неправомерно придобитите вещи в Италия, с цел връщането им на техните собственици.
Към настоящия момент, в изпълнение на издадени Европейски заповеди за арест, са задържани четири лица – на 40, 41, 33 и 24 години. На трима от тях, с постановление на наблюдаващия прокурор, мярката за задържане е удължена до 72 часа.  40-годишният засега е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР, като предстои постановяване на 72 часа и по отношение на него. На територията на Италия са задържани пет лица, съпричастни към разследваното престъпление.
Действията продължават под ръководството на Софийска градска прокуратура.

 

Изображения

 17 юни 2020 | 16:05