МВР

ГД "Национална полиция"

 

29 октомври 2019

Шофирайте внимателно, предстои рязка смяна на времето

На вниманието на водачите, на които им предстои пътуване идните три дни, очаква се рязка промяна във времето, което налага да се тръгва на път с повишено внимание и моторни превозни средства, подготвени за движение в зимни условия. 

Пътна полиция се обръща към водачите да са повишено внимание, когато преминават през сенчести участъци, защото се очакват валежи и застудяване. Възможно е на такива места да се образува и лед на пътното платно. Време е вече водачите да сменят гумите на своите автомобили. Съгласно Закона за движение по пътищата от 15 ноември моторните превозни средства трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия или с дебелина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Предвид по-ранното стъмняване и намаляване на светлата част на денонощието, нека моторните превозни средства да са с изправни светлини.

В помощ на водачите предлагаме прогноза за времето през идните три дни:

В сряда ще преобладава облачно време, на места, главно в Северна и Източна България с превалявания от дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще бъде умерен. Температурите ще се понижават, като в североизточните райони максималните ще останат под 10°, в останалата част от страната ще бъдат между 12° и 17°, на отделни места в Южна България и до 20°. В четвъртък вече навсякъде дневните температури ще са предимно между 7° и 12°. На повече места из цялата страна ще има превалявания, в планините над около 1500 м ще вали сняг. В петък  вятърът ще се ориентира от югоизток и ще започне затопляне. Ще остане предимно облачно, слаби превалявания ще има все още на места в Южна България, в процес на спиране.

 29 октомври 2019 | 10:30