МВР

ГД "Национална полиция"

 

04 юни 2020

25 380 МПС и 30 354 водачи и пътници са проверени по време на специализираната полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места

Обобщените данни от проведената от 29 до 31 май акция на територията на цялата страна

По време на операцията са констатирани общо 19 629 нарушения. Установени са 110 водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, както и други 20, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества и/или техни аналози. 773 шофьори са били санкционирани за неспазване на пътната маркировка или знак, 170 - за неправилно изпреварване, 36 - за отнемане на предимство на друго пътно превозно средство, 43 - за отнемане на предимство на пешеходец, а други 75 – за неправилен превоз на пътници и товари.  Констатирани са  8 951 случая на нарушаване на скоростните режими, връчени са 2 464 електронни фиша на място.

916 са случаите, при които не са използвани обезопасителни системи от пътници и водачи, това е и причината да се предприетата от днес нова операция, която ще продължи до 10 юни. Основен акцент в нея ще е именно използването на коланите от пътниците и водачите в автомобилите, детски столчета за превозваните в колите деца и каски – за водачите на дву и триколесни МПС.

От ГДНП напомнят, че според Закона за движение по пътищата, санкцията за непоставен колан или каска от водач е 50 лева. За пътник санкцията е същата, но затова, че не е използвал обезопасително средство, със същата сума се глобява и водачът. По същия ред се санкционират водачите и за превоз на дете без обезопасително столче. Следва шофьорите да знаят, че освен финансова санкция, е предвидено и отнемане на контролни точки.

Изображения

 04 юни 2020 | 14:51