МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Започна тазгодишното издание „Най-издирваните в Европа“

Европол започна традиционната си кампания „Най-издирваните в Европа“ (#EUMostWanted). Във фокуса на тазгодишното издание са хора, укрили се от години, но занимавали се с трафик на хора, наркотици и убийства.

Някои от най-търсените престъпници в Европа са дългогодишни бегълци, които са се интегрирали успешно в обществото. Те биха могли да живеят обикновен живот и да работят нормална работа, но имат тъмно, престъпно минало, мотивират се организаторите на кампанията. Те отправят апел за помощ, чиято цел е да бъдат открити тези хора. Можете да помогнете да бъдат намерени като разгледате снимките на страницата на Европол и ако познаете някого от тя, изпратите съобщение с всякаква информация, която може да имате.


03 дек 2021

Пътна полиция с препоръки към студентите, които ще поемат към местата за празнуване с кола

Наближава студентския празник и вероятно много млади хора ще предпочетат да се отправят към хижи, хотели и други подходящи за това места в страната или извън нея. През настоящата 2021 г. 8 декември е в сряда, което е предпоставка част от учащите да предприемат по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно през втората половина  или края на идната седмицата. Много от младежите ще поемат на път с колите си. В тази връзка Пътна полиция препоръчва да се шофира отговорно.

Нека празнуващите не забравят, че на пътя не са сами - много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих. Нека предварително се информират за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища. Проверката на състоянието на превозното средство, с което ще се пътува е задължителна, то трябва да е заредено с достатъчно гориво и течности за отделните му системи. В момента сме в зимния сезон и да не се забравя, че колите трябва да са с гуми, подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Препоръчва се, ако парното не работи и до отпътуването не може да се отстрани повредата, да се намери друг превоз.

Да не се забравя, че в автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка и резервна гума. По време на път могат да се случат множество непредвидени ситуации, ето защо е добре в колата да има буксирно въже, зарядни устройства за акумулатор и зареден мобилен телефон.

Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане. Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“. Задължително онези празнуващи, които ще шофират след това да си осигурят време за възстановяване, както от самата веселба, така и от алкохола.

При попадне в рискова ситуация, първо да сигнализира на 112, а след това на близките, на приятели и др.

 


03 дек 2021

Открадната скъпа кола е открита в автоморга в Перник

Реализацията е на служители на ГДНП и колегите им от областите дирекции на МВР в Благоевград и Перник

Полицейските действия стартирали след сигнал на 26 ноември, подаден във 02 РУ Благоевград от жител на града за противозаконно отнет скъп лек автомобил. При разследването, проведено от служители на ГДНП и ОДМВР-Благоевград, било установено, че превозното средство е отнето на 23 ноември и е транспортирано и укрито в  Перник. След последващи действия, вчера била предприета проверка на авгоморга на територията на миньорския град. Там униформените открили части с механично заличени номера, ключ от същата марка кола, заявена за открадната от Благоевград, както и двигател, скоростна кутия, седалки и арматурно табло от друг скъп лек автомобил, отнет от гр. София в края на месец ноември 2021 г.

Работата по установяване на извършителите на деянията продължава.

03 дек 2021

ГДНП припомня на шофьорите да не оставят автомобилите си с ключ в контакта и без надзор

Това е и нарушение на закона, но и предпоставка колата да стане обект на противозаконно отнемане

С настъпването на зимния сезон са налице предпоставки моторните превозни средства да станат лесно обект на кражба. Въпреки, че не се наблюдава зачестяване на противозаконно отнемане на МПС, от ГД ”Национална полиция” напомнят на водачите да не напускат автомобилите си незаключени с поставен ключ в контакта или с работещ двигател. Това е предпоставка колата да стане лесен обект на кражба. 

Посегателствата на автомобили „на ключ“ най-често се случват в три основни ситуации:

- пред жилищата и офисите, когато водачите чистят колите си от сняг или се опитват да затоплят купето преди предстоящо пътуване;

- при изпращането на децата в училище или детската градина;

 -при бързи покупки от павилиони и гишета по улиците.

Дори и за кратък период от време, автомобилите никога не бива да бъдат оставяни незаключени. Такова е и изискването на чл. 96 от ЗДвП.

01 дек 2021

Започва третият етап на Акция Зима, насочен към водачите на МПС

От утре до края на месец ноември започва третият етап на Акция „Зима“. Той се фокусира върху техническата изправност на моторните превозни средства, каза на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. През тези 10 дни екипите на полицията ще следят автомобилите да са с гуми, подходящи за движение при зимни условия и с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Освен това ще се проверява изправността на стъклопочистващите и осветителните системи. Водачите трябва да обърнат внимание на автомобилите си, но и да се пренастроят за управление при зимни условия, каза Близнаков. „Вече получаваме сигнали за заледявания по пътищата, налице са всички предпоставки, особено в сутрешните часове, със сериозно внимание водачите трябва да се отнасят при движение в планинските проходи“, каза Близнаков.

Акция Зима е насочена към всички участници в движението по пътищата. Тя е разделена на 3 етапа, всеки един от които се провежда в рамките на 10 дни през целия месец ноември. По време на първия се обръща внимание на водачите на безмоторни превозни средства и индивидуални електрически превозни средства. Втората десетдневка е посветена на пешеходците, а третата на водачите на моторни превозни средства.


19 ное 2021

Министър Рашков: Трудът, който полага съставът на МВР, заслужава уважение

От началото на започналата от 3 ноември специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу изборните права на гражданите са извършени 4 516 проверки на места, за които има информация за купуване и продаване на гласове

Трудът, който полага съставът на МВР, заслужава уважениe - заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция в ГД „Национална полиция“.  Има сериозни резултати от действията на министерството. По време на изборите за Народно събрание, проведени през месец юли са образувани 91 досъдебни производства за престъпления срещу изборните права на гражданите, а на изминалия извънреден парламентарен вот те са 122. Въпреки, че това е сериозен ръст, нямаме право да сме оптимисти, че сме решили проблема с купуването на гласове.  От името на ръководството на МВР заявявам, че ще продължим да водим битката и срещу този вид престъпност - добави министърът.

На пресконференцията присъстваха заместник-министрите Таня Райчева, Емил Ганчев и Венцислав Катинов, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, директорите на главни дирекции – главни комисари Станимир Станев, Тодор Гребенаров и Калин Стоянов и зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Светослав Манолов.

От началото на започналата от 3 ноември специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу изборните права на гражданите са извършени 4 516 проверки на места, за които има информация за купуване и продаване на гласове. Задържани са 144 лица, на 4 753 лица са издадени протоколи за предупреждение, обобщи директорът на ГДНП гл. комисар Станимир Станев.

По отношение на предстоящия тази неделя балотаж, вече е в ход операция по съпровод и охрана на изборните материали, обяви директорът на ГДЖСОБТ гл. комисар Тодор Гребенаров. От вторник сутринта е започнал съпроводът на машините и изборните книжа към областните центрове и трябва да приключи до края на утрешния ден. Успоредно с това, във вторник е започнал и съпроводът на материалите за чужбина. Част от тях са съпроводени до Летище София, а останалите - тази сутрин до граничните пунктове Кулата, Дунав мост, Капитан Андреево и Калотина.

Въпреки сериозната ангажираност на министерството около гарантиране на честността на вота, успоредно с това продължава изпълнението и на останалите задачи, които то има. В месеца преди изборите са разкрити редица тежки престъпления, обяви главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Той припомни случая от Добричко с убития германски гражданин и убийството на младата жена в София, и двете представени първоначално като отвличания, както и изнасилването на непълнолетното момиче от град Цар Калоян. И по трите случая има задържани, обобщи главният секретар.

46 097 граждани на трети страни са установени от граничните власти при опит незаконно да влязат в страната ни от началото на годината до момента, обобщи зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Светослав Манолов. След среща с граничните патрули 44 661 лица самостоятелно са се върнали на съседна територия.1241 лица са били задържани на вход от граничните власти, което е увеличение от 2 пъти, спрямо миналата година. Най-сериозен е натискът на българо-турската граница, като властите са предприели всички необходими мерки. По план вървят и ремонтите на проблемните участъци от инженерното възпрепятстващо съоръжение.

18 ное 2021

След прецизна оперативна работа са задържани извършител на телефонна измама и муле

Действията са осъществени от служители на ГДНП, съвместно с техни колеги от ОДМВР – Плевен и РУ - Попово

При успешна реализация срещу телефонните измами е неутрализирана престъпна група, действала на територията на Северна България. Съвместните полицейски действия са осъществени на 17 ноември от служители на ГД „Национална полиция“, на ОДМВР – Плевен и техни колеги от РУ - Попово при ОДМВР – Търговище.

В резултат на активната работа на криминалистите, на територията на Попово, са задържани жена и мъж, работили по схемата за купуване на пелети по интернет. Според първоначалните данни 31-годишната жителка на плевенското село Ореховица извършвала измамите, а 27-годишният от Попово играел ролята на „муле“. При обиск са иззети мобилни телефони, SIM карти, пари и веществени доказателства, свързани с извършваната от тях престъпна дейност.

До момента са установени няколко жертви на територията на областите Плевен, Монтана и Търговище, набелязани от извършителите на случаен принцип. Измамите са на стойност около 3 хиляди лева.

Двамата задържани са в ареста за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Плевен.

18 ное 2021