МВР

ОД Хасково

 

26 март 2020

Институциите с общ вариант за намаляване на ТИР-овете на ГКПП "Капитан Андреево"

Днес на пресконференция в Областна администрация Хасково бе обсъден вариант за справяне със струпването на тежкотоварните автомобили на ГКПП "Капитан Андреево". На срещата присъстваха областният управител Стефка Здравкова, Директорът на ОД на МВР Хасково старши комисар Ангел Цанков, Директорът на Областно пътно управление Радостин Ламбрев.  

На брифинга областният управител на Хасково оповести, че се обсъжда вариант за пренасочване на тежкотоварните автомобили и трафикът от тях по АМ "Марица" да бъде пренасочен към бившето летище край село Узунджово. Целта е да се намали опашката, която вече е 45 км. Предложението е мотивирано относно обезопасаването при премиенаване на автомагистралата на изход на територията на областта и  предоставяне на водачите по-добри санитарно-хигиенни условия.

Този вариант ще бъде предложен на МВР, на Министерство икономиката и МРРБ за съгласуване.

Директорът на ОД на МВР Хасково старши комисар Ангел Цанков заяви, че участието на полицейските служители е да изготвят организация за съпровождане на ТИР-овете до бившето летище. На влизане в Хасковска област ще бъде изградено КПП, което ще контролира влизащите и излизащите товарни автомобили. Те ще ги придвижват поетапно до Узунджово и пак поетапно ще ги съпровождат по магистралата до ГКПП "Капитан Андреево". С координацията на Гранична полиция камионите ще бъдат подавани за пропускане през пункта.

Директорът на Областно пътно управление Радостин Ламбрев уточни, че от днес се поема организацията относно отремонтирането и използването на терените на летището с техника.

В заключение старши комисар Ангел Цанков допълни, че ако вариантът бъде приет, няма да се връщат ТИР-ове, които са вече на пункта. А това ще важи само за новопристигналите. По негови изчисления, теренът на бившето летище е с капацитет да поеме около 3000 товарни коли.

Изображения

 26 март 2020 | 08:27