МВР

ОД Хасково

 

21 декември 2020

Подсилени дежурства в дните преди и по време на Рождество и Нова година

Екипи ще следят да няма навалици пред търговските обекти

Преди и по време на празниците, екипи от полицаи и служители на РЗИ ще следят дали се спазват противоепидемичните мерки в търговските вериги. Освен за правилно носене на маски, екипите ще наблюдават и за отстоянието между хората на опашките – включително пред търговския обект. Магазините, които не спазват мерките ще бъдат санкционирани по Закона за здравето.

Звената за контрол на общоопасните средства вече започнаха проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език.  Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни),  в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места.

През празниците Коледа и Нова година се увеличават и предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. Причините - употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата  и влошаването на времето. 

Пътните полицаи припомнят основните рискови фактори: нестабилност на автомобила заради намалено сцепление на гумите с настилката при заледяване, снеговалеж, поледица, дъжд, изнасяне на кал върху платното; намалена видимост от мъгла, съчетано с неумение да се шофира при зимни условия. Подценяване на необходимата техническа подготовка на автомобила за зимния сезон, движение с износени и неподходящи за сезона гуми, неизправни спирачки, светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат - лоша видимост за водача; липса на вериги за сняг;
интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер и при сумрак в недостатъчно осветени населени места и край тях.
Празнично настроение може да провокира склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние. Нетрезвото състояние на шофьори и пешеходци  в празничните нощи е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците.

Специални мерки за безопасност предприеха и пожарникарите.  В дните преди празниците пожарникарите проверяват църкви и манастири.
Внимание в тазгодишните проверки е обърнато на наличието на уреди за първоначално пожарогасене, наличието на условия за успешна евакуация, състоянието на отоплителните съоръжения и електрическите инсталации. Дадени са указания за извършване на инструктажи на персонала и служителите на съответните обекти. Всички църковни служители, които ще участват в отслужването на празничните литургии са инструктирани за действията, които трябва да предприемат при пожарен инцидент. 

Най – честите нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са свързани с неизправни ел. инсталации, неправилно монтирани отоплителни уреди, нестандартни и подсилени ел. предпазители, неизправни евакуационни осветителни тела, недостатъчен брой противопожарни уреди, складирани метериали по пътищата за евакуация и др.
Пожарникарите ще издават  писмени разпореждания и  протоколи от комплексните проверки. За констатирани нарушения ще съставят актове за установяване на административно нарушение. Ще изпращат  уведомителни и   разпоредителни писма до председатели на църковни настоятелства, йерархийски наместници и органите за местно управление.

Специални мерки за противопожарна безопасност трябва да се вземат и когато в дома има коледно дърво и декоративни светлини. Огнеборците препоръчват елхата да се съхранява далеч от източници на топлина, особено ако е украсена със светещи лампички. Топлината изсушава дървото, което го прави лесно запалимо. Декоративните светлини също могат да бъдат опасни и за това никога не бива да се оставят включени, когато напускате дома или лягате да спите. Проверете дали лампичките не са в опасна близост до запалителни предмети. Важно е да се съобрази и с натоварването на контактите. Това се отнася и до декоративните светлини, поставени на открито. Те лесно могат да се увредят от климатичните условия и да станат опасни.

Какво да не правим ?

Не отрупвайте елхата с  хартиени гирлянди и памук!
Не оставяйте елхата със запалени бенгалски огньове без наблюдение!
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън !
Не оставяйте включени домакински уреди продължително време без наблюдение!
Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки. На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използуване!
Не оставяйте децата сами в къщи!

Нека си пожелаем спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение. Ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение, не забравяйте, че на тел. 112  в районните полицейски управления дежурят хора, готови да Ви помогнат.

Прикачени документи ПРЕПОРЪКИ КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА 2020 2021   (docx - 26,00KB) - 22 дек 2020 13:48
Изображения

 22 декември 2020 | 13:49