МВР

ОД Кърджали

 

13 юли 2019

Неправоспособен шофьор е блъснал патрулен автомобил на ОД на МВР-Кърджали

34-годишен с „Мерцедес” е блъснал патрулен автомобил на ОД на МВР-Кърджали, като преди това три пъти не се подчинил на подаден стоп сигнал за проверка. Леко са пострадали двама пътни полицаи, които са преминали през прегледи в Спешното отделение на болницата. Инцидентът е станал малко след 16,30 часа днес на ул.”Първи май” в Кърджали. Водачът на лекия автомобил не се подчинил на подаден сигнал за спиране на КПП „Чилик”, след това на входа на града и за трети път на ул.”Първи май”. Патрулният автомобил бил ударен от бягащия   в посока към Момчилград лек автомобил „Мерцедес”. Извършва се оглед на мястото на произшествието, движението се пренасочва в едната лента за движение. При направена проверка е установено, че водачът на лекия автомобил не притежава свидетелство за правоуправление на МПС. Тестовете за алкохол и наркотици са с отрицателен резултат. Шофьорът е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали. Работата по изясняване на случая продължава.

Създава се временна организация на движение в Кърджали на 13 юли 2019 г. във връзка с футболна среща

Временна организация на движение ще бъде въведена в областния град на 13 юли /събота/ 2019 г. Промените ще действат в интервала от 17 часа до 21 часа и са във връзка с футболната среща между отборите на „Арда 1924“ и „Ботев“-Пловдив, която ще се състои от 18,30 часа на „Арена Кърджали“. Ще бъде ограничено и временно спирано движението по бул.“Беломорски“ от кръстовището с бул.“Тракия“ /до болницата/ и кръстовището с ул.“Булаир“ /до Съдебната палата/. Движението на моторни превозни средства ще бъде пренасочвано по улиците „Сан Стефано“ и „Екзарх Йосиф“. От Пътна полиция призовава водачите, които са паркирали автомобилите си по тези улици, да ги преместят, за да не се създават задръствания с оглед временната организация на движение. 
В същия интервал от 17 часа до 21 часа ще бъде ограничено и временно спирано движението по ул.“Мадара“ /покрай парк „Простор“, по пътя към село Сипей/. Служители на Пътна полиция ще придружават автомобилите, които пристигат за срещата - от КПП „Чилик“ до местата, определени за паркиране.
Полицията призовава гражданите и гостите на Кърджали да избягват движението в района на парк „Простор“, където ще има буферна зона за сигурност.
Сили на ОД на МВР-Кърджали и Зоналното жандармерийско управление ще се грижат за охраната на обществения ред и пътната безопасност преди, по време и след приключване на футболната среща. При забелязани нарушения гражданите да подават незабавно сигнали на тел.112.

11 юли 2019

18 пожара през юни и началото на юли в областта, изгорели са 142 декара треви, храсти и горска постеля

Експертите от РДПБЗН-Кърджали препоръчват мерки за безопасност

От началото на месец юни в резултат на високите температури в област Кърджали възникнаха 12 пожара в горски масиви, сухи треви и храсти. Само през първата седмица на юли горските пожари са 6 броя. Унищожени са 126 декара сухи треви и храсти, 16 декара горска постеля, 140 бали сено и слама и 6 тона дърва. Благодарение на своевременната намеса на служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Кърджали, подпомогнати от местното население, пожарите не се разпространиха на по-големи площи.
Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на необезопасени места и др. Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като при вятър огънят се разпространява бързо.
Служителите от РДПБЗН – Кърджали напомнят на жителите и гостите на областта, че изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделските земи е забранено!

За недопускане на пожари следва да се спазват следните противопожарни правила:
1. Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на големи площи.
2. В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Огнището трябва да се изгаси или затрупа с дебел слой пръст.
3. Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
4. Никога не оставайте запален огън без наблюдение!
5. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани автомобили, в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
6. Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите и земеделските земи трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, гъбари, секачи, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
7. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
8. Не палете огън в гората освен на специално обозначените и устроени за целта места. Преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

Ако забележите признаци на пожар, незабавно подайте съобщение на тел. 112! 
 

10 юли 2019

185 пожара в областта за шестте месеца на 2019 година, половината са причинени от небрежност

 Пожарогасителна и спасителна дейност 

За първото шестмесечие на 2019 г. са регистрирани общо 383 излизания с пожарна техника, 336 от които за възникнали произшествия. За сравнение през първото шестмесечие на 2018 г. са регистрирани общо 394 излизания с пожарна техника, 344 от които за възникнали произшествия.

Вид произшествие              2019   2018 

Пожари                                  60       61
Пожари без загуби               125     107
Дежурство ПТ                       15      16
Лъжлив сигнал                      27      33
Помощ на други РСПБЗН    5       1
Спасителни дейности          151    176
Общо произшествия            336    344
Общо излизания                   383    394

По отрасли - водещ е делът на произшествията в „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 40,7 % от общия брой, следвани от “транспорт, складиране и пощи” – 22. 
Водеща причина при пожарите е небрежност при боравене с открит огън с 44, 3 % , следвана от неправилно ползване на отоплителни уреди - с 29, 1 % от общия брой пожари. 
По отношение на лъжливите повиквания се наблюдава тенденция за намаляването им през последните пет години, като за 2019 г. броят им е най-малък - 27.
През отчетния период няма загинали при пожари, но са пострадали девет граждани. За сравнение през същия период на 2018г. при пожари са загинали трима граждани и са пострадали четирима. 
През полугодието на 2019 г. при произшествия са загинали двама граждани вследствие на удавяне.
Няма загинали, но са пострадали двама служители при произшествия.
На територията на област Кърджали има регистрирани шест доброволни формирования с общо 59 доброволци в шест от седемте общини. През първото шестмесечие на 2019 г. няма регистрирани участия на доброволци в ликвидиране на произшествия. 

Държавен противопожарен контрол (ДПК)

По линия на ДПК през първото шестмесечие на 2019 г. са извършени 19  комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 529 обекта, тематични в 819  обекта и по изпълнение на предписани мероприятия в 628  обекта. 
Съвместно с други служби на МВР и ведомства са извършени 105 проверки, по сигнали и предложения 3 проверки, по искане на заинтересовани физически и юридически лица 57 проверки. 
През отчетния период са връчени 755 противопожарни разпореждания, 19 протокола от комплексни проверки. Предписани са 1912 мероприятия.
За нарушения на пожарните правила и норми през периода са съставени 40 акта за административни нарушения. За отчетния период са приложени 6 принудителни административни мерки.

Контрол по спазване на Закона за защита при бедствия

През първото полугодие на 2019 г. са извършени общо 223  проверки /при 128 за същия период на миналата година/. По-големият брой проверки се дължи на повечето съвместни проверки от междуведомствени комисии на ПОВО, речни корита и обекти, засегнати от бедствия. Проверени са 15 аварийни плана и 43 плана за защита при бедствия. Осъществени са 9 проверки за контрол по изпълнението на дадени предписания. Извършени са 16 проверки на КСЗ, държавна и фирмена собственост. Проведено е практическо занятие с членовете на Звеното за обслужване на КСЗ, собственост на МВР.

 

09 юли 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО