МВР

ОД Кърджали

 

13 сеп 2019

Регионалната пожарна дирекция и Центърът за спешна помощ демонстрираха действия при катастрофа с петима пострадали

Екипи на РДПБЗН-Кърджали и на Центъра за спешна медицинска помощ  демонстрираха днес пред граждани в областния град действия при кризисна ситуация с катастрофа и петима пострадали. Занятието е част от съвместен проект за реакция на структурите в Единната спасителна система в трансгранично партньорство с Гърция. В днешната демонстрация участваха екипи на РДПБЗН, които потушиха пожар в катастрофирали автомобили и разразяха превозните средства, за да извадят пострадали от тях. Веднага след това се включиха екипите на ЦСМП за оказване помощ на ранените и транспортирането им до здравно заведение. Действията от симулацията на спешна ситуация бяха наблюдавани от областния управител Никола Чанев, директора на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков и директора на РДПБЗН комисар Сергей Заимов.
Преди това пожарникарите поднесоха венец и цветя пред Паметника на загиналите в изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.
Седмицата на пожарната безопасност и публичните прояви за професионалния празник на пожарникарите – 14 септември, завършват утре с водосвет за здраве, който ще бъде отслужен в параклиса „Свети пророк Илия“.

 

26 служители на РДПБЗН-Кърджали са наградени във връзка с професионалния празник на пожарникарите

По случай професионалния празник на пожарникарите – 14 септември, 26 служители на Регионалната дирекция в Кърджали са наградени с писмена похвала. За постигнат съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов това отличие получава младши инспектор Димитър Белев от РСПБЗН-Кърджали.  Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов е наградил младши експерт Асен Михайлов, младши инспектор Тасим Касим, младши инспектор Борислав Алчев от РСПБЗН-Кърджали, младши инспектор Матей Стоев от РСПБЗН-Момчилград,  Диян Георгиев, Васил Стоянов и Янка Динкова, служители в сектор „Административен“ в РДПБЗН. Със заповед на административния секретар на МВР с грамоти са отличени началникът на сектор „Административен „ Али Мехмед, главният счетоводител Мари Черкишян и старши експертът в сектор „Административен“ Мария Павлова.
Още 15 служители в РДПБЗН са наградени с писмена похвала от комисар Сергей Заимов.

На снимката: Комисар Заимов връчва грамота на началника на сектор "Административен " Али Мехмед.

12 сеп 2019

Старши комисар Атанас Илков участва във форум, посветен на действия при извънредни ситуации на институциите в Единната спасителна система

Директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков участва в започналия днес форум в областния град по проект „Получаване на спешна грижа за здравето чрез иновации в трансграничната зона Гърция-България“. Партньор по проекта е Центърът за спешна помощ, а специализираните семинари за управление при кризи се провеждат на 12 и 13 септември. Старши комисар Илков се включи в работата на форума като ръководител на една от структурите в Единната спасителна система. 
Двудневната работна среща беше открита от зам.-областния управител Севда Камбурова, а директорът на ЦСМП д-р Атанас Митков подчерта изключителната актуалност на темите с оглед произшествията по главния път към ГКПП „Маказа“, които са предизвикателство за всички институции от Единната спасителна система в областта и аналогичните структури в Гърция.
Като ръководител на едно от звената в тази система с презентация на тема: „Взаимодействие на органите от Единната спасителна система при крупни производствени аварии“ в програмата участва директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов.
Утре от 10 часа пред сградата на ОДМВР-Кърджали ще бъде демонстрирана симулация на спешна ситуация при ПТП с петима пострадали и действията на структурите от Единната спасителна система в реално време.

На снимката: От ляво надясно: старши комисар Атанас Илков, д-р Атанас Митков, Севда Камбурова.

12 сеп 2019

На 612 произшествия са реагирали пожарните служби в областта, увеличението е с 33 процента в сравнение с миналата година

С 33 процента са увеличени произшествията, на които са реагирали служителите на РДПБЗН от началото на годината до края на август, като броят им от 526 през 2018 г. е нараснал на 683.  Това съобщи днес на брифинг директорът на Регионална дирекция комисар Сергей Заимов. Според направения анализ значителният ръст се дължи на климатичните промени. 356 е броят на спасителните дейности, които в сравнение със същия период на милата година са нараснали с 45 процента. Пожарите са 256 и ръстът при тях е с 19 процента. Трима са загиналите граждани при същия брой и пред 2018 година. 
По причини на първо място са природните явления, в резултат на които са възникнали 156 произшествия, на второ място е небрежно боравене с открит огън – 127 произшествия, 55 са случаите, причинени от неправилно използване на нагревателни уреди.  По отрасли начело са произшествията в жилищното стопанство, следвани от транспорта и сметосъбирането. 
Нанесените щети от възникналите през периода пожари са: унищожени покривни конструкции – 1454 кв. м, 200 бали сено и слама, 16 леки автомобила, 2 декара гори и 226 декара горска постеля и сухи треви. В областта на превантивната и контролна дейност са извършени 1725 тематични и контролни проверки, 23 комплексни проверки на обекти. Връчени 850 разпореждания и 23 протокола с предписани 2131 мероприятия. Съставени 69  акта за установяване на административни нарушения и са приложени 6 принудителни административни мерки. Разгледани са 72 проектни документации и са издадени 68 становища за съответствие и 4 решения за отказ за издаване на становища. 
Служители от РДПБЗН са участвали  в 45 заседания на експертни съвети по устройство на територията  към общините и 37 държавни приемателни комисии. 
Във връзка с проведените избори за Европейски парламент бяха проверени допълнително 415 обекта, свързани с изборния процес.
Осъществени са 11 информационно-разяснителни мероприятия съвместно с  мобилните екипи ОДМВР- Кърджали на територията на 5 общини, като са посетени 37 населени места.           
Проверени са  230 единици земеделска техника. За нарушения на пожарните правила, свързани с прибирането на реколтата, са съставени 9 акта за административни нарушения.
По линия на защита при бедствия са извършени 61 проверки на сгради за масово пребиваване на хора, 18 проверки на обекти за съхранение на пестициди и работещи с химични вещества.
Проведени са общите събрания на 29 отряда на МПО „Млад огнеборец“ с общо 321 ученици. За ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” за учебната 2018/2019 г. са формирани 35 отбора с общо 153 ученици и 35 педагогически работници. Отборът на област Кърджали - ОУ „Отец Паисий“, с. Жълтуша, община Ардино, зае второ място за втора поредна година в  Националните ученически състезания.
В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата’2019“ участваха 308 деца от областта, като на областния кръг 25 бяха наградени.
По линия на превантивната дейност  са изработени 4000 флаера с мерките за пожарна безопасност. Изнесени 20 лекции в учебни заведения по теми свързани с пожарната безопасност в дома и училище. 18 служители на изпълнителска и ръководна длъжност в РДПБЗН участват в съвместен проект на ГДПБЗН и консорциум „Дикон-БЧК“ - „Повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“. В рамките на този проект е проведено обучение на 2531 ученици на територията на област Кърджали. Проведена е информационно-разяснителна дейност сред възрастните хора в общините от региона с партньорството на религиозните общности преди или след  молитви в религиозните храмове - общо 28 срещи.
На територията на Област Кърджали има регистрирани 6 доброволни формирования с общо 59 доброволци. Доброволното формирование в Крумовград е участвало в потушаването на един пожар.

11 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО