МВР

ОД Кърджали

 

20 яну 2020

Важна информация за гражданите при издаване на български лични документи

Лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност ; Препоръчваме електронните услуги на МВР за улеснение на потребителите

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Кърджали, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи /лични карти, паспорти, свидетелства за управление на МПС/ във всяко едно от звената "БДС" на територията на областта. Това може да бъде направено и преди изтичане на срока на валидност на документите.         
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена "БДС", както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.           
Готовите лични документи се получават в звеното "БДС", където е подадено заявлението.


Справки за натовареността по Районни управления на МВР в областта при приемане на заявления - в прикачените документи.

Криминалисти от РУ-Кърджали разкриха притежател на наркотици с цел разпространение, привлечен е като обвиняем от Окръжна прокуратура

42-годишен кърджалиец е бил установен и задържан в хода на специализирана операция на РУ-Кърджали за противодействие на наркоразпространението, след като при извършено претърсване и обиск в областния град са били намерени три вида наркотици. При направени наркополеви тестове вещество с тегло 11,7 грама е реагирало на кокаин, прахообразна субстанция с тегло 1 грам на амфетамин и 1,15 грама на метаамфетамин. В хода на операцията, проведена на 26 юни, е било установено, че мъжът разпространил 0,55 грама кокаин. Притежателят и разпространителят на дрогата е бил задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали, а след това преведен в сектор „Арести“ за срок до 72 часа с постановление на Окръжна прокуратура-Кърджали.  Задържаният е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпление по  чл.354а, ал.1,предл. ІV и V от НК за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Извършени са претърсване и изземване, обиск и изземване, проведени са разпити на свидетели, предстои назначаването на съдебна физико-химична експертиза, която да установи вида на приобщените  веществени доказателства. По искане на Окръжна прокуратура – Кърджали съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

01 юли 2020

Служителите от ОДМВР-Кърджали получиха благодарности и символични подаръци от възпитаниците на Неделното училище по вероучение за усилията в овладяването на епидемията

„От деца за хора с големи сърца. Благодарим Ви!“ – с тези думи върху сувенир на фона на средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали възпитаниците от Неделното училище на отец Николай Величков изразиха своята благодарност към полицаи, лекари, здравни работници в за борбата им на първа линия срещу епидемията Ковид-19. 1500 пакетчета, съдържащи сувенира и фиолка с аромат на българска роза, бяха раздадени на тържеството в църковния двор, което отбеляза и успешното приключване на учебната година за Неделното училище по вероучение.  Отец Николай и неговите ученици обърнаха специално внимание на труда на полицейските служители, които са работили, без да жалят усилията си, рискувайки своето здраве, за да се спазват мерките срещу разпространението на заразата и да бъдат контролирани направените предписания на здравните власти. С присъщата им искреност децата споделиха, че за тях полицаите, медиците, здравните работници са героите на днешния ден. Кошницата със специалните сувенири за полицейските служители получи директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков. Той благодари на децата от Неделното училище и на наставника им отец Николай за инициативата, защото този сърдечен жест вдъхва увереност, че служителите на МВР са свършили професионално задълженията си, справили са  се с опазването на живота и здравето на хората и в осигуряването на добър обществен ред. Радваме се на вашата оценка и на вашите благодарности, защото те са искрени и обективни, каза пред децата старши комисар Илков. Той пожела на учениците прекрасна ваканция и ги насърчи, когато правят избор на професия, да не се колебаят да изберат някоя от тези, които днес бяха на специална почит – лекари, полицаи,  медицински сестри, здравни работници. Поздравления и пожелания децата получиха и от зам.-директора на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ д-р Диана Георгиева, директорът на ЦСМП д-р Атанас Митков, Росица Чилингирова, началник на отдел в Регионалната здравна инспекция. Отец Николай и отец Виктор прочетоха молитва за здраве на всички в деня на Рождеството на Йоан Кръстител.

24 юни 2020

В ход е специализирана операция за опазването на децата на пътя

Специализирана операция за гарантиране живота и здравето на децата на пътя се провежда в областта от 18 юни до 25 юни във връзка с приключване на дистанционното обучение за част от учениците. Няколко са основните акценти в операцията: пресичането на пътното платно от пешеходци да става само на регламентираните за това места, контрол на непълнолетните за недопускане неправоспособни водачи да управляват мотопеди и други моторни превозни средства, контрол на водачите да спазват предимството на пешеходците и да спазват законовите изисквания за превоз на деца. Специално внимание ще бъде насочено и към велосипедистите за спазването на изискванията на закона и безопасно управление. Водачите на велосипеди извън населените места в тъмната част от денонощието задължително да използват светлоотразителна жилетка.
 

18 юни 2020

Служители на ОДМВР-Кърджали при спецоперация разкриха и задържаха петима, набирали жени с цел сексуална експлоатация ​

Специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Кърджали  за установяване на лица, склоняващи други към проституция, е проведена на 9 юни с участието на служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ , „Противодействие на икономическата престъпност“  и на отдел „Разследване“ в Областната дирекция. По време на Специализирана полицейска операция са претърсени общо пет обекта.
Петима мъже на възраст 21 г., 25 г., 27 г., 30 г. и 46 г. са били задържани от криминалистите и привлечени като обвиняеми от Районна прокуратура за това, че в гр. Кърджали при условията на продължавано престъпление, са склонявали към проституция четири жени /на възраст от 21 г. до 28 г./,, като за трима от обвиняемите деянието е извършено по отношение на две лица, с користна цел и в съучастие – престъпление по чл. 155 ал. 5 т. 3 във вр. с ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 на Наказателния кодекс,
Установено е, че четирите жени, на възраст от 21 г. до 28 г., са от различни краища на България, а организатори на схемата били задържаните при операцията.
По искане на Районна прокуратура – Кърджали днес съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петимата обвиняеми по случая.

12 юни 2020

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО