МВР

ОД Кърджали

 

Двама полицаи от Кърджали са отличени в инициативата „Достойните българи“

Костадин Симитчиев и Красимир Ангелов получиха грамоти и медали за оказана помощ на изпаднало в беда семейство с бебе
Полицейските служители от РУ-Кърджали Костадин Симитчиев и Красимир Ангелов бяха наградени днес с грамоти и медали в инициативата „Достойните българи“ на в.“24 часа“ и БНТ. Церемонията се състоя в Националния дворец на културата, където присъстваха и двамата полицаи. След като получи наградата си, Симитчиев развълнувано призова всички да правим добро, защото колкото и малко да е то, никога не е напразно. Красимир Ангелов благодари за честта да е сред толкова достойни хора и сподели, че колкото повече български граждани вършат добрини, в толкова по-добра България ще живеем.
Високото признание полицаите получиха за оказана помощ на изпаднало в беда семейство. На 30 април 2018 г. около 22 часа в РУ-Кърджали пристигнало останало без подслон семейство с бебе на 28 дни. На смяна в Оперативната дежурна част в полицейското управление  бил Красимир Ангелов, на работа бил  и служителят в сектор Криминална полиция“  Костадин Симитчиев. И двамата си спомнят, че вечерта е била хладна, хората притеснени и бързо вземат решение със свои пари да настанят семейството в хотел. До един от хотелите в града с автомобил ги откарва Костадин Симитчиев, като преди това влиза в магазин, за да напазарува храна. Едва когато приключва операцията по настаняване на съпрузите и бебето, полицаят се връща на работа.
 

12 мар 2019

Започва опасният сезон за пожари в сухи треви и храсти

Експерти дават важни съвети за предотвратяване на такива произшествия

От началото на 2019 г. на територията на област Кърджали са възникнали общо 26 пожара в сухи треви и отпадъци.
С настъпването на пролетното засушаване се усложнява и противопожарната обстановка в областта.
По традиция със затоплянето на времето започва почистването на дворовете на жилищни сгради, селскостопански и вилни имоти от сухи треви, клони и стара листна маса.
Обикновено събраните отпадъчни материали се изхвърлят на определените места: контейнери, сметища, площадки за отпадъци и други подобни. Но не са редки и случаите, когато отпадъците се изгарят и то на неподходящи за целта места, без да са взети необходимите мерки за предпазване от пожари.
Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски масиви, тъй като при наличие на ветрове огънят може за кратко време да обхване големи площи.
Служителите от РДПБЗН – Кърджали напомнят на жителите и гостите на областта, че изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделските земи е забранено!

За недопускане на пожари следва да се спазват следните противопожарни правила:

1. Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи.
2. В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). След изгаряне огнището трябва да се изгаси или затрупа с дебел слой пръст.
3. Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
4. Никога не оставайте запален огън без наблюдение!
5. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
6. Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите и земеделските земи трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, гъбари, секачи, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
7. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
8. Не палете огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за целта места. Преди да запалите огън се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.
Ако забележите признаци на пожар, незабавно подайте съобщение за пожара на тел. 112! 
Вашата съобразителност може да предотврати големи щети и да спести значителни разходи по овладяването на усложнената обстановка.


                                                                           РДПБЗН-КЪРДЖАЛИ
 

11 мар 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО