МВР

ОД Кърджали

 

22 май 2019

308 деца рисуваха в областния конкурс „С очите си видях бедата“

На 22 май ще бъдат наградени авторите на отличените от журито творби

На 22.05.2019 г., от 11 ч. в ОДК в Кърджали ще се открие изложба от  Областния  етап на Международния конкурс за детска рисунка „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА”. Ще бъдат наградени и авторите на отличените от журито творби.
За областния етап бяха допуснати 308 рисунки в три категории и три възрастови групи. 
След направения подбор и оценяване, съобразно условията за провеждане на конкурса, комисията извърши класиране на 25 рисунки. 
Конкурсът се провежда за 18-а поредна година. Партньори и съорганизатори на ГДПБЗН са Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата, в частност за област Кърджали – РУО Кърджали и ОДК Кърджали.
Основните цели на конкурса са: да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, основни познания за рисковете от бедствия и за начините на поведение и действие, способите за защита и самозащита, както и действията на Единната спасителна система; да се възпита съпричастие към проблемите на човека, готовност за оказване на помощ, желание за участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда; да се създаде по-голям интерес към работата на пожарникаря и спасителя.
Тематично конкурсът обхваща изучаваното учебно съдържание за действия при бедствия, аварии, пожари, катастрофи, оказване на първа помощ, самопомощ и взаимопомощ, предвидено за часовете в средното образование, в които се разглеждат въпроси като:
- природни бедствия, промишлени аварии  и катастрофи, терористични актове и пожари;
- екологични катастрофи;
- спасителни акции на специализираните екипи  на ГДПБЗН –МВР и Единната спасителна система;
- телефон за спешни повиквания  -  „112”.


453-ма полицаи, жандармеристи, пожарникари и гранични полицаи ще охраняват обществения ред и изборните секции на 25 май и 26 май в областта

В ОД на МВР-Кърджали е създаден оперативен щаб за управление на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността във връзка с провеждането на изборите за членове на Европейски парламент. Общо 453-ма служители на полицията, жандармерията, Гранична полиция и пожарните служби ще охраняват реда и изборните секции в деня преди и по време на вота в областта. Служителите поемат охраната на секциите от 15 часа на 25 май и приключват работата си след  обявяване края на изборния ден и транспортирането и предаването на изборните книжа в РИК. 
Напомняме на гражданите, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени лица, в нетрезво или неадекватно състояние.
Служителите на сектор „Български документи за самоличност“  в ОД на МВР-Кърджали  и паспортните звена в РУ на МВР в областта ще работят на 24 и 25 май от 8,30 до 17,30 часа, а  на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. 
Гражданите, които нямат валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/, ще могат да упражнят правото си на глас. При невъзможност да им бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., те ще могат да получат удостоверение, с което да гласуват. За тази цел е необходимо гражданите  лично да подадат искане в  сектор „Български документи за самоличност“ в Кърджали и в  паспортните звена и РУ  на МВР в областта за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. 

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден - 26 май 2019 г.

Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес и съотносими към дейността на МВР, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 982 2232 и e-mail: [email protected]
 

20 май 2019

Отборът на СУ Паисий Хилендарски“ в село Припек е първенец в областното състезание „Млад огнеборец“

Младежкият противопожарен отряд  от СУ "Паисий Хилендарски" в село Припек  е тазгодишният областен първенец в състезанието „Млад огнеборец“, което се проведе днес на стадиона в гр. Джебел. Победителите се окичиха със златни медали, получиха купи и грамоти от зам.-областния управител Севда Камбурова. Сребърни медали, купи и грамоти взеха младите огнеборци от СУ"Отец Паисий" в село Кирково, връчени от Хайрие Мехмед, секретар на община Джебел. Комисар Сергей Заимов награди бронзовите медалисти от ОУ"Д-р Петър Берон" гр. Момчилград. На четвърто, пето и шесто място се класираха съответно: ОУ"Васил Левски" в село Комунига, ОУ"Христо Ботев" в  село Гулийка  и ОУ"Св.Св. Кирил и Методий" в село Падина. Шестте отбора-победители в районните състезания  трупаха точки в две атрактивни дисциплини - “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 м щафетно бягане с препятствия”.
Тази година МПО „Млад огнеборец“ стават на 20 години. Началото е поставено през 1999 г., когато по инициатива на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, съвместно с Министерство на образованието и науката  е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в редица европейски страни.  
В отрядите младите огнеборци (на възраст от 10 до 16 години) преминават теоретична и практическа подготовка в областта на пожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението.

На снимката: Момент от състезанието.

17 май 2019

Акция „Абитуриенти“ на полицията за безопасност по време на баловете

Препоръки за безопасно поведение - балът е забавление, шофирането е отговорност ; Кои са най-честите нарушения и какви са санкциите за тях

Два акта по ЗДвП са съставени на водачи, превозващи абитуриенти в Кърджали, за преминаване на червен светофар през кръстовище с опасност за настъпване на пътнотранспортно произшествие. В областта вече започна традиционната кампания на Пътна полиция „Абитуриенти“ за осигуряване безопасността на зрелостниците по време на приключване на учебната година и баловете. Проведени са срещи с училищните ръководства и са планирани съвместни мерки за опазването на обществения ред и безопасността на движението по улиците по време на абитуриентските балове. Изготвен е план на ОД на МВР-Кърджали за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността по време на абитуриентските тържества. Засилено ще е полицейското присъствие в районите на училища с очаквано събиране на МПС за извозване на абитуриенти; маршрутите за придвижване и местата за провеждане на балове. Предварително са извършени проверки в заведенията (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), в които ще се провеждат празненства, като на собствениците е обърнато специално внимание на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние и/или видимо употребили наркотични вещества. 
За осигуряване на безопасността и сигурността на движението ще бъде  засилено присъствието на полицейските органи с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата за недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриенти. Ще бъдат използвани мобилни системи за видеоконтрол, с оглед документиране на нарушенията и отношение в съответствие със ЗДвП.
Осъществена е координация и взаимодействие с РУО, и ОО „Автомобилна администрация” за набиране на информация за организирани екскурзии; извършване инструктажи на водачите на автобуси; извършване на проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози и на проверки на техническата изправност на превозните средства, с които ще се придвижват учениците и абитуриентите. 

От Пътна полиция припомнят най-често допускани нарушения от водачите на МПС, превозващи абитуриенти, и предвидените санкции в закона:

-провисване и показване през прозорците и люковете на автомобилите по време на движение – глоба 20 лв.
-неизползване на обезопасителни колани – глоба 50 лв.
-използване на мобилни телефони от водачите на МПС по време на движение – глоба 50 лв.
-неправилно движение по пътното платно и неправилни маневри с предпоставки за възникване на ПТП – 100 лв.
-неправомерно използване на звуков сигнал в населено място – 20 лв.
-неспазване на пътни знаци и маркировка – 30 лв.
-преминаване на червен сигнал на светофара – 100 лв.
-надвишаване броя на превоз на пътници над допустимото – 50 лв.

16 май 2019

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“  в СДВР и ОДМВР в страната ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

     3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

15 май 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО