МВР

ОД Кърджали

 

14 сеп 2018

България се включва в инициативата на TISPOL – Европейски ден без загинали на пътя, която ще се проведе на 19 септември

Операция – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death)  се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като целта е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на територията на стария континент. През 2018 година е планирано операцията да се проведе на 19 септември, а наименованието за България е „ Операция Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“
Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността от 16 септември до 22 септември. Мотото на седмицата на мобилността е „Мултимодалност“ с подтема „Комбинирай! Движи се!“. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. 
Мотото на операцията за  България е  „Безопасни мобилни комбинации за живот“. Целта е повече хора да се убедят във възможностите и удобството на използването и на алтернативни варианти за придвижване.
На специалната страница, посветена на EDWARD, активен брояч на деня отчита оставащото време до старта на операцията в  00.00 часа на 19 септември: EDWARD 2018. 
На територията на област Кърджали през този ден ще има засилено полицейско присъствие на рискови места, представляващи концентратори на пътни произшествия.


70 полицаи ще пазят децата и ще се грижат за сигурността в района на училищата в първия учебен ден


70 полицейски служители от Охранителна и Пътна полиция в Кърджали ще бъдат включени в мерките за сигурност в районите на учебните заведения през първия учебен ден. Освен засилено полицейско присъствие край училищата полицаите ще осъществяват контрол и на рискови кръстовища, които влизат в маршрутите на учениците. Изготвени са графици за занятията в училищата, за да се подсилват полицейските екипи в пиковете часове началото и края на учебния процес. До ръководствата на училищата са изпратени сигнални писма във връзка с подобряване на мерките, свързани с пропускателния режим. За нередности в пътната маркировка и сигнализацията край учебни заведения писмено са уведомени и кметовете на общини. Проведена е и работна среща с директори на училища и представители на Пътна полиция във връзка с опазването живота и здравето на учениците. Планирани са специализирани съвместни операции с други институции за контрол  за присъствието на малолетни и непълнолетни в заведения след определения час, противодействие на продажбата на тютюневи изделия и алкохол на ученици. Мерките в това отношение ще бъдат постоянни през цялата учебна година. Същите действия за сигурността на учениците са предприети и от Районните управления на МВР по общини за старта на учебната година. Статистиката сочи, че от началото на 2018 година до 10 септември на територията на областта са станали 116 тежки пътни произшествия с 4-ма загинали и 157 ранени. За първата десетдневка на месец септември тази година тежките пътнотранспортни произшествия са 4 с 4-ма ранени. 

14 сеп 2018

26 служители на регионалната дирекция и районните пожарните служби в Кърджали са наградени с писмени похвали и грамоти

На тържествено събрание в присъствието на областния управител Никола Чанев днес бяха наградени служители на РДПБЗН-Кърджали във връзка с професионалния празник на пожарникарите – 14 септември. За постигнати добри резултати в пряката си работа писмена похвала от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов получиха: началниците на сектори в РДПБЗН-Кърджали: гл.инспектор Николай Кирилов, гл.инспектор Валентин Карев и мл.инспектор Мехмед Хаджисаид от районната пожарна служба в Кърджали. С писмена похвала на директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов са наградени: началниците на районните служби в Кърджали и Подкова – гл.инспектор Иван Стефанов и гл.инспектор Румен Стоянов,  мл.експерт Бехнур Кезим от пожарната служба в Кърджали и мл.експерт Асен Метрашев от пожарната служба в Ардино.
Административният секретар на МВР Бойко Славчев е отличил с грамоти гл.експерт Георги Иванов и ст.експерт Димитър Стайков от сектор „Административен“ в РДПБЗН. 
Директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов е наградил с писмена похвала 17 служители на дирекцията и пожарните служби. Той връчи на областния управител Никола Чанев грамота и плакет за добро взаимодействие и за принос в изграждането на паметника на загиналите в изпълнение на служебния си дълг служители на МВР в областта.

На снимката: Комисар Заимов връчва плакет и грамота на областния управител Никола Чанев. 

13 сеп 2018

Пожарникарите от Кърджали събраха многобройна публика на демонстрациите в чест на професионалния си празник

Служители от РДПБЗН-Кърджали показаха днес пред гражданите част от действията при критични ситуации, с които е свързано работното им ежедневие. Демонстрациите, посветени на професионалния празник на огнеборците – 14 септември, преминаха в присъствието на  областния управител Никола Чанев и директора на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов. Пожарникарите разиграха действия при спасяване на пострадали при пътнотранспортно произшествие и гасене на пожар, предизвикан от газ пропан-бутан.  С интерес зрителите наблюдаваха потушаване на пожар на висок етаж и  извеждане на хора от горяща сграда с 30-метрова автомеханична стълба. За най-малките посетители на събитието беше осигурена възможност да изпробват уменията си в част от  дисциплините на състезанията „Млад огнеборец“. 
На снимката: Демонстрация на силата на водните струи от пожарни автомобили с повдигане на платформа, върху която има огнеборец.
 

13 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО