МВР

ОД Кърджали

 

16 юли 2018

Студент намери портмоне с пари и документи и го предаде в ОДМВР-Кърджали

23-годишният кърджалиец Мехмед Хасан, студент в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, предаде в ОДМВР-Кърджали  намерен от него портфейл. На 13 юли младежът излязъл от жилищния блок, в който живее и на входа намерил дамско портмоне. Той отложил разходката, която планирал и донесъл изгубената вещ на охраната в Областната дирекция на МВР. Казал, че дори не е отворил портмонето, за да види какво има в него. Заедно със сътрудника по охраната преброили 430 лв. и 25 евро, лична карта, шофьорска книжка, дебитни, кредитни карти и други документи. Веднага последвало обаждане до собственичката на изгубеното портмоне – Мария Колева, която в същия момент обикаляла около блока, за да търси изгубената вещ. След поканата да се яви в дирекцията тя получи парите и документите си.
Ръководството на ОДМВР-Кърджали изказва благодарност за достойната постъпка на Мехмед Хасан, на когото му предстоят държавни изпити в университета и му пожелава успешна реализация след дипломирането.

На снимката: Мехмед Хасан по време на ваканция.
 

Криминалисти от РУ-Кърджали разкриха за часове извършен грабеж на златни накити и задържаха извършителя на деянието

Извършен грабеж на златни накити от 49-годишна жена и възрастната ѝ майка беше разкрит за часове от криминалисти на РУ-Кърджали. Сигналът за престъплението е подаден в 7,10 часа вчера. Входната врата на апартамент в Кърджали била разбита, в жилището нахлул маскиран мъж, заплашил с нож двете обитателки и ограбил от тях златни накити около 200 грама, след което избягал. При незабавно организираните действия криминалистите от РУ-Кърджали влезли в дирите на извършителя – 41-годишен кърджалиец, който е задържан в полицейското управление същия ден в 13,30 часа. При направено претърсване в неговия апартамент са били намерени ограбените златни накити, иззети са и са на съхранение в РУ-Кърджали. Образувано е досъдебно производство за грабеж и работата по случая продължава под наблюдението на Районната прокуратура.

16 юли 2018

Полицаи сготвиха благотворителен обяд и дариха продукти за обитателите на хоспис „Добролюбие“ в Кърджали ​

Старши полицай Костадин Костадинов от звено „Конвой“  и Стоянка Маркова, системен оператор в отдел „Административен“ в ОДМВР-Кърджали готвиха благотворителен обяд за обитателите на хоспис „Добролюбие“ в Кърджали. Днес възрастните хора получиха „полицейска“ пилешка супа, две погачи със сирене, хляб, дини и сухи пасти. С пари, дарени от служителите на Областната дирекция, бяха закупени също и продукти от първа необходимост – по 5 килограма ориз и фасул и 5 бутилки олио. И двамата полицейски служители са признати кулинари. Старши полицай Костадинов беше главен готвач не само днес, но е такъв и във фамилната кухня. Казва, че няма ястие, което може да му се опре. Помощничката му Стоянка Маркова започнала практиката си по рецепти от готварски книги, но сега прави смели импровизации и гозбите ѝ срещат всекидневно одобрение от двамата мъже в дома – съпруга и сина.  Днес двамата служители от ОДМВР лично сервираха обяда на 80-годишния дядо Шевкет, който е в хосписа от 4 години. Възрастният човек истински се зарадва на полицейския жест. 
Инициативата „Сготви за баба“ е на ръководството на хоспис „Добролюбие“ във връзка с 10-годишнината на социалното заведение, в което към момента са настанени 40 души, поясни управителят му Здравко Карамитев. Да готвят за хората там са поканени съсловни организации и институции от област Кърджали. Управителят на хосписа благодари за проявената отзивчивост на ръководството на Областната дирекция на МВР и връчи на старши полицай Костадинов картина на варненската художничка Виолета Миронова със заглавие „Синева“. Посвещението гласи: „На екипа на ОДМВР-Кърджали с благодарност за подкрепата“. Г-н Карамитев поясни, че картината е едно от произведенията в артгалерия „Милосърдие“, която съществува благодарение на жестове на художници, дарили свои творби или закупени от хосписа на символични цени.

 

09 юли 2018

ОДМВР-Кърджали подобри резултати от дейността си през полугодието на тази година

Разкрити са 52 процента от извършените престъпления

Регистрираните престъпления на територията на ОД на МВР-Кърджали през шестте месеца на тази година са 484, като 252 от тях /52 процента/ са разкрити. В сравнение със същия период на миналата година разкриваемостта е повишена с 11,6 пункта. Разкрити са още 87 деяния от  предходни години.  
Престъпленията против личността са с нисък относителен дял – 4,3 процента. Регистрираните 19 такива деяния са 11 по-малко в сравнение с предходната година, а разкриваемостта им е 32 процента. Извършено е 1 умишлено убийство, извършителят е установен. 
Структуроопределящи са престъпленията против собствеността – 138 на брой (144 през 2017 г.). Преобладават кражбите, които от 100 през 2017 г. са намалели до 92 през настоящата година. Разкриваемостта им е нараснала с 9,7 процента и достига 46,7 процента.  Повечето от тези криминални деяния са на територията на РУ-Кърджали. 
Увеличение се отчита при домовите кражби, които са 31 при 18 през 2017 г. Разкриваемостта им е увеличена на 45 процента ( при 22 процента през 2017 г.). Спад от 14 процента се отчита при взломните кражби. Броят на тези престъпни деяния е 18 при 21 през първото шестмесечие на 2017 г. Значително са намалели кражбите от магазини- на 6 броя през тази година и всички са разкрити /при 19 през 2017 г./. Спад бележат и кражбите на части и вещи от МПС, на селскостопанска продукция. 
Грабежите на територията на ОДМВР-Кърджали са 2 при 3 такива престъпления през същия период на миналата година. Деянията са разкрити. Не са регистрирани грабежи с използване на оръжие.
Измамите бележат леко увеличение – от 11 през 2017 г. на 13 през настоящата година. Всички измами са извършени на територията на град Кърджали. Установени са 4 лица, посредничили при част от извършените деяния. 
 Посегателствата спрямо МПС са 2 при 1 през предходната година. Извършителите са установени. Няма кражби на луксозни автомобили. 
През настоящата година са регистрирани 47 случая, свързани с наркотични вещества – броят им през първото полугодие на 2017 г. е 29. Най-масово използваният наркотик е марихуаната.
Регистрираните 48 престъпления по икономическа линия бележат спад с 14 броя. Най-голям е делът на документните престъпления – 23 броя, следват престъпленията против стопанството – 15, престъпленията против собствеността – 5. Разкриваемостта е 21 процента. Разкрити са още 14 деяния, регистрирани през предходни години. 
Значително са подобрени резултатите по противодействие на контрабандата. През периода са иззети 129 054 къса цигари (51 502 през 2017 г.), 23,200 кг тютюн (18,6 кг през 2017 г.) и 692 литра алкохол (167 л през 2017 г.). 
Анализът на регистрираните престъпления показва, че най-голям брой престъпни деяния са извършени на територията, обслужвана от РУ-Кърджали, където са регистрирани 56 процента от всички престъпления. По-спокойна е обстановката в общините Момчилград, Кирково, Крумовград, Ардино и Джебел. Критични точки с по-високо ниво на регистрирана престъпност са централните градски части на общинските центрове. 
Вследствие на предприетите мерки за ограничаване на битовата престъпност в малките и отдалечени населени места тези деяния са сведени до поносими граници. Няма тежки престъпления, извършени спрямо възрастни граждани.

04 юли 2018

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО