МВР

ОД Кърджали

 

15 ное 2019

Ученици от Общинския съвет по наркотични вещества участваха в проверки на Пътна полиция

Инициативата е посветена на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

11 ученици от Общинския съвет по наркотични вещества с ръководителките си Валентина Грудева и Евелина Чолакова се включиха днес в проверки с екипи  на Пътна полиция и РУ-Кърджали в областния град. Осем от децата наблюдаваха работата на пътните полицаи на бул.“Беломорски“ и станаха свидетели на тестване на водачи за алкохол и наркотици от полицейския инспектор Георги Господинов и младшите автоконтрольори Найден Пашов и Йълдърай Хасан. И двамата шофьори са с отрицателни проби. На кръстовището между бул.“Христо Ботев“ и ул.“Райко Жинзифов“ „работиха“ трима ученици заедно с младши полицейския инспектор Евгени Делчев и полицейския инспектор Любомир Милев. В проверките в рамките на един час на двете места попаднаха 28 водачи на МПС. За четирите констатирани нарушения са съставени 1 акт и 3 фиша по ЗДвП.
В неделя от 10,30 часа в манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали отец иколай Величков ще прочете молитва в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия. 
Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември по призива на Организацията на обединените нации.

На снимката: Минути преди началото на проверките на бул."Беломорски" в Кръджали.

Възможни технологични прекъсвания в достъпа до електронни услуги, предоставяни от портала на МВР

На 16 и 17 ноември 2019 г. от 09.00 до 21 часа ще се извършва подмяна на ключови комуникационни устройства; от 17:30 часа днес до 09:30 часа на 16 ноември няма да има достъп и до електронния портал на Пътна полиция

От Дирекция „Комуникационни и информационни системи” информират за възможни технологични прекъсвания на достъпа до услугите, предоставяни от портала за електронни административни услуги на МВР, и до уеб портала на министерството. Причината е, че от 09.30 часа до 21.00 часа на 16 ноември (събота)и за същия времеви период на 17 ноември /неделя/ще се извършва подмяна на ключови  комуникационни устройства  за доставка на интернет инфраструктурата на Министерството на вътрешните работи. Експертите ще положат усилия за възстановяване на пълния достъп и преди предвидените крайни срокове.

От Пътна полиция уточняват, че от 17:30 часа днес до 09:30 часа в утрешния ден  временно няма да има достъп до Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS и WAP” и до Портала за електронни административни услуги – Задължения по документи, издадени от „Пътна полиция“ – МВР.

Предварително поднасяме извинения за евентуалните затруднения.

 

15 ное 2019

Старши комисар Атанас Илков: Видеонаблюдението е помощник на полицията в борбата срещу престъпността

На работно съвещание в ОДМВР-Кърджали общините в областта заявиха готовност за поддръжка на пътната мрежа през зимния сезон

Сигурност по пътищата в областта през зимния сезон, противодействието на престъпността, изграждането на системи за видеонаблюдение и по-доброто административно обслужване на гражданите обсъдиха днес на работно съвещание в ОДМВР-Кърджали представители на местната и изпълнителната власт. Съвещанието беше инциирано от старши комисар Атанас Илков и в него участваха:  областният управител Никола Чанев, кметовете на общините Момчилград, Кирково и Джебел – Илкнур Кязим, Шинаси Сюлейман и Неджми Али, зам.-кметовете на общините Кърджали, Крумовград, Ардино, Черноочене – инж. Катя Митовска, инж. Абидин Хаджимехмед, Наско Кичуков и Ферхад Ферхад, инж. Петя Димова от Областно пътно управление, главен инспектор Валентин Карев от РДПБЗН, представители на фирмите за поддръжка на пътищата в областта,  ръководни кадри от ОДМВР.
Старши комисар Илков постави на първо място добрата поддръжка и своевременното почистване на пътната мрежа през зимния сезон за гарантиране сигурността на гражданите. Този въпрос той поема на свой личен контрол. В дискусията стана ясно, че повечето от общините са с приключени процедури за зимното снегопочистване и обезопасяване на пътищата, а координатите на фирмите ще бъдат предоставени в полицията за бързи действия при възникване на екстремни ситуации. Областният управител Никола Чанев подчерта, че съвместната работа с общините и институциите  е на добро ниво за действия при усложнени ситуации през зимния сезон и специално обърна внимание на необходимостта фирмите да разполагат с резачки за дървета, защото техниката на пожарните служби не достига при критични ситуации. 
Директорът на ОДМВР-Кърджали изведе пред участниците в съвещанието основните приоритети на полицията – противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол, на престъпността в малките и отдалечени населени места, на разпространението на наркотици, ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и подобряване на административното обслужване на гражданите. Кърджалийска област е с най-ниския коефициент на криминална престъпност в страната – 430 престъпления на 100000 жители, сочи статистиката. На територията на областта регистрираните престъпления от началото на тази година до края на октомври са 658, което е намаление с 11 процента в сравнение със същия период на миналата година, а разкриваемостта от 55,5 процента е много добра. 146 населени места са посетени от мобилни екипи на ОДМВР-Кърджали, изтъкна старши комисар Илков. Полицейските екипи са задължени да се срещнат с кметовете на населените места, с директорите на училищата и да посетят най-малко три къщи, в които живеят възрастни хора. Специално заради възрастното население в екипите са включени и експерти от пожарните служби за евентуално предотвратяване на инциденти, свързани с неправилно използване на отоплителни уреди. Хората поставят и проблеми, по които правомощията са на други институции и това налага институционално взаимодействие за решаването на наболели въпроси.  
Специален акцент  старши комисар Илков постави върху видеонаблюдението, което е съюзник на полицията в борбата срещу престъпността, респектира извършителите на криминални деяния и където го има, резултатите са налице. Главният път за ГКПП „Маказа“ е основен проблем, който не може да бъде контролиран само с човешки фактор. Стана ясно, че на много места процесът на изграждане е започнал, а за следващата година са предвидени средства за доизграждане в няколко общини. 
Директорът на ОДМВР-Кърджали обърна внимание върху специфичния за региона проблем  с безнадзорните животни. Той посочи, че в седмицата има поне две катастрофи, предизвикани от животни на пътя, а при лоши метеорологични условия е още по-сложно. Той призова кметовете на общини и населени места за общи действия с полицията, за да се ограничи максимално броят на такива произшествия по пътищата в областта.
На поставен въпрос за административното обслужване в сектор „Пътна полиция“ директорът на ОДМВР отговори, че там в момента се извършват сериозни промени за създаване на по-добри условия, има пренасочени служители за по-бързото обслужване на гражданите и непрекъснато се оптимизира процесът, за да се намали чакането.

15 ное 2019

Холандски и български полицейски служители обменят добри практики на обучение в Кърджали

Четирима представители на полиция в Хага, които са на тридневно обучение с полицейски служители от Кърджали и Хасково, се срещнаха вчера с директора на ОДМВР старши комисар Атанас Илков. Обучението е по проект „Интегриран подход към българските граждани в Хага“, финансиран изцяло с подкрепата на Министерството на безопасността и правосъдието и Министерството на външните работи на Кралство Нидерландия. На срещата с областния директор присъстваха: ръководителят на проекта полицейски комисар Нико ван Ойк, Роб ван дер Схор зам.-началник на полицейско управление и полицейските инспектори Бренда Хойт и Бас Леу. Старши комисар Илков запозна гостите с работата на полицията в ОДМВР-Кърджали, като специално открои намаляващия брой престъпления в областта, но също и факта, че тя е вътрешна гранична зона и огромен транзитен коридор, по който през летния сезон преминават на ден хиляди автомобили на български и чуждестранни граждани. Като приоритет в работата на полицейските служители в Областната дирекция той изтъкна противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества. Старши комисар Илков изрази убеждението си, че тридневното обучение ще бъдат обменени добри практики за противодействие на престъпленията с оглед на това обществото да забележи повишаването на сигурността в населените места и това да бъде пътят към доверието му към работата на полицията. 
Ръководителят на проекта Нико ван Ойк сподели, че в Хага има все повече работещи чужди граждани, които често пъти тръгват неподготвени, попадат в мизерни условия и стават обект на експлоатация от посредници. Това е предизвикателство за институциите в страната, които си сътрудничат, за да намерят по-добър начин за управление на ситуацията. Този проблем също е част от дискусиите по време на обучението в Кърджали. В разговора между старши комисар Илков и холандските гости беше обсъдена идеята за по-активна превантивна работа сред общностите, които търсят работа в чужбина, за да бъдат максимално подготвени за възможните рискове в този процес.


На снимките: Старши комисар Илков в разговор с холандските полицейски служители.

12 ное 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО