МВР

ОД Кюстендил

 

17 сеп 2021

Служители на РУ Кюстендил в партньорство с колеги от ГДНП и СДВР разкриха противозаконно отнемане на каравана

Служители на РУ Кюстендил и техни колеги от ГДНП и 9-то РУ в столицата са установили извършителя на кражба на туристическо ремарке/каравана/, която бе открадната преди 10 дена от имот в с. Копиловци. След заявяването на кражбата в полицията в Кюстендил, са  предприети незабавни издирвателни действия, от събраната информация са стигнали до извода, че ППС-то е напуснало Кюстендилско и се налага разширяване на териториалното издирване, след установяването на връзка със столичните колеги и множеството проведени специализирани  съвместни действия караваната е открита на територията, обслужвана от 9-то РУМВР в столицата. Установен е извършителят – 29-годишен софиянец. Работата по образуваното досъдебно производство в РУ Кюстендил продължава под прякото наблюдение на прокурор.

 

2 ниви с канабис откриха и изкореника служители на РУ Рила

Общото тегло на изкоренените растения е 716 кг

 

Полицейски служители  на РУ Рила и кюстендилски техни колеги разкриха и изкорениха 229  растения канабис. Канабисът е отглеждан в 2 ниви   в трудно достъпна гориста местност в землището на с. Драгодан, общ. Кочериново, вчера. Служителите  са изкоренили 50 корена от едната и 179 корена от другата нива. Растенията са добре обгрижвани и са с височина около 2 метра.  Общото тегло  на изкоренените растения – стъбла, листа и плодни съцветия, е 716 кг. На място е задържан 49-годишен жител на с. Струмешница, обл. Благоевград. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Рила, уведомен е дежурен прокурор.  

Служители на РУ Кюстендил и техни колеги от ГДНП и 9-то РУ в столицата са установили извършителя на кражба на туристическо ремарке/каравана/, която бе открадната преди 10 дена от имот в с. Копиловци. След заявяването на кражбата в полицията в Кюстендил, са  предприети незабавни издирвателни действия, от събраната информация са стигнали до извода, че ППС-то е напуснало Кюстендилско и се налага разширяване на териториалното издирване, след установяването на връзка със столичните колеги и множеството проведени специализирани  съвместни действия караваната е открита на територията, обслужвана от 9-то РУМВР в столицата. Установен е извършителят – 29-годишен софиянец. Работата по образуваното досъдебно производство в РУ Кюстендил продължава под прякото наблюдение на прокурор.

 

17 сеп 2021

Награди за доброволци от Доброволното формирование „Кюстендил-2013“

Отличията бяха присъдени зазначим принос в гасенето наголемите горски пожари в Кюстендилско


 

Днес на церемония в РСПБЗН – Кюстендил, бяха връчени грамотите на: Ивайло Чалъков – ръководител на Доброволното формирование към Община Кюстендил, и доброволците Богдан Богданов, Валентин Стоянов, Димитър Стоичков, Албена Миленова, Александър Тодоров и Светослав Стойнев.

Поводът е активното им участие при гасенето на големите пожари, които възникнаха това лято в района на селата Ломница, Лисец, Долно село, общ. Кюстендил.

Предложението за отличията бе направено от директора на РДПБЗН – Кюстендил, комисар Светослав Георгиев. Той мотивира предложението си до директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов с оценката:  „ Доброволците от местното формирование  проявиха  истински героизъм, съществен бе приносът им при гасенето на пожарите и проявиха себеотрицание в критичните ситуации. Снабдени с гръбни пръскачки и лопати,  те действаха заедно с пожарникарите и горските служители равностойно. В този период ситуацията бе изключително сложна, бе засегната голяма площ и недостъпна за техника за гасене. При потушаването на тези пожари бяха ангажирани много служители на ПБЗН, горски служители, техника на общините, а доброволците бяха неотлъчно  в подкрепа на пожарникарите. Предложението ми за награждаване правя с убеденост, че това е акт на благодарност към усилията на доброволците и тяхната резултатна отдаденост при потушаването на пожарите и предотвратяването на значими щети“.

Гост на церемонията бе зам.кметът Светослав Георгиев. Той получи плакетът, с който Националната асоциация на доброволците в Република България удостоява Доброволното формирование към Община Кюстендил. 

16 сеп 2021

Акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя“


 

 

Днес началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР комисар В. Паргов и началникът на сектор „Пътна полиция“ Р. Боюклийски представиха стартиращата акция на полицията.

Седмицата на детската пътна безопасност/15-22 септември/ ще се проведе под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“, а 21 септември е обявен от вътрешния министър за Ден без загинали на пътя.

Преди началото на учебната година служители на МВР и представители на местната власт са приключили с огледите на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и обезопасяването на входовете на детските заведения и училищата и в това отношение са спазени изискванията.

Полицейско присъствие ще бъде осигурено в районите на училищата по време на отиване и връщане от училище на децата, за да се осигури тяхната безопасност.

И през тази учебна година ще се осъществяват превантивните беседи по пътна безопасност с най-малките ученици, а програмата е съгласувана с РУО. Беседите ще се провеждат при присъствена форма на обучение и при спазване на противоепидемичните мерки.

Програмата предвижда беседи по пътна безопасност, съобразени с възрастта,  и с учениците от прогимназиалния и гимназиален курс.

Комисар Паргов  изрази увереност пожела „На добър час в новата учебна година“ на децата, учителите и родителите.

14 сеп 2021

Утре с е професионалният празник на служителите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

73-ма служители на РДПБЗН – Кюстендил, са наградениВ чест на празника си служителите от РДПБЗН – Кюстендил организираха от 13 до 19 септември в областта Седмица на пожарната безопасност с  откриване на изложба „С очите си видях бедата“,  Дни на отворените врати – през Седмицата районните служби ще посрещнат деца от детските градини, ученици и граждани,  превантивните  кампании ще се осъществяват до края на м. септември.

Днес в читалище „Братство“ бе открита от директора на РДПБЗН комисар Св. Георгиев и председателя на читалището Иван Андонов  изложбата с 80 рисунки на ученици от Кюстендилска област с мотото „С очите си видях бедата“, 10 рисунки продължават участието си в националния кръг на изложбата. Изложбата в читалище „Братство“ може да се види от гражданите и гостите на Кюстендил до 19 септември.

По случай Празника  за постигнати високи резултати и конкретен съществен принос в изпълнение на служебни задължения от служители, проявили висок професионализъм и себеотрицание, воля и мъжество при овладяването и ликвидирането на масивни пожари, възникнали в периода 31 юли – 11 август 2021 г, като не са допуснали огънят да се разпространи и обхване селата Ломница, Гърбино, Долно село, Чудинци, Коняво, Пастух, Тишаново, Фролош, Ваксево и Слатино в областта, при които са спасени 170 къщи и сгради, над 17 000 дка гора, 125 дка гора, 20 дка овощни градини и по повод професионалния празник на служителите  със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков са наградени 15 служители на РДПБЗН – Кюстендил, с колективна парична награда, със заповед на директора на ГДПБЗН с Писмена похвала са наградени 46 служители, със заповед на директора на РДПБЗН са наградени с „Писмена похвала“ 11 служители.

Комисар Светослав Георгиев – директор на РДПБЗН – Кюстендил, поздрави колегите си по празничния повод, благодари им за отдадеността на работата, за издръжливостта в борбата с огъня, за резултатните им усилия при големите пожари през това лято да не допуснат човешка жертва, комисар Георгиев изрази своята благодарност и към гражданите, помогнали в овладяването на стихията, многобройните служители на горските стопанства и за осезаемия принос на представителите на Доброволните формирования към общините Кюстендил и Бобошево. Той им пожела здраве и устойчивост, да преодоляват успешно трудностите и винаги да са спокойни семействата им за тях.

ххх

14 септември е обявен за празник с Решение на Министерския съвет от 12 септември 1995 г. Датата е избрана заради 90-годишнината от учредяването на първото професионално обединение на пожарникарите в България през 1905 г.

13 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача