МВР

ОД Кюстендил

 

19 сеп 2018

Операция „Европейски ден без загинали на пътя – ЕDWARD“

 

 

За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, страните – членки на мрежата и нейните партньори, осъществяват проекта „Европейски ден без загинали на пътя – ЕDWARD“. През тази година денят е 19 септември. Целта е на този ден да няма загинали при пътни инциденти.

Мотото на операцията за Република България за 2018 година е“Безопасни мобилни комбинации за живот“ и е в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността – 16-22 септември.

Днес в Кюстендил и Дупница бяха представени целите на операцията от началника на сектор „Пътна полиция“ – ОДМВР, Радослав Боюклийски, началника на група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ Ивайло Паунов и специалистът Радмила Иванова от БЧК.

Превишената скорост, неправоспособност и шофиране при употреба на алкохол са сред най-честите нарушения сред водачите в областта, съобщи   Радослав Боюклийски. Той каза, че това са и най-честите причини за произшествия в региона. Намаляват  намаляват нарушенията, свързани с шофиране при употреба на алкохол, с неспазване на пътни знаци, преминаване на червен светофар, неправилно изпреварване. За тези нарушения се проявява нулева толерантност, не се прави компромис от пътните полицаи, каза  при представянето на операцията Радослав Боюклийски. От началото на годината на територията на областта са възникнали 270 пътни произшествия, от тях 49 са тежки с четири убити и 57 ранени. Статистиката сочи, че за същия период на миналата година има намаляване в показателите. Общият брой на катастрофите намалява с 21, тежките катастрофи са с 25 по-малко, убитите участници в пътните произшествия са 6 по-малко, а ранените с 29 души по-малко.  

Партньори на пътните полицаи в провеждането на операцията са млади доброволци към Български червен кръст – Кюстендил.  Младежите се включиха в отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя чрез разпространяване на информационни материали и разясняване на акцията  „Заедно можем повече“, поставиха акцент върху факта, че децата вече са на училище и всички трябва да бъдат по-внимателни. Дадоха гласност за дарителската кампания за набиране на средства за деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия.  Информационни брошури, които раздаваха на водачите доброволците, съдържаха  стъпките за оказване на  първа помощ - осигуряване на безопасност, оценка на ситуацията, сигнализиране за помощ, действия при пострадали, изпаднали в безсъзнание, липса на дишане и реанимация. Мотото на информационните брошури е „Не бъдете безучастен“.

 

Кюстендилски криминалисти откриха нива, засята с канабис

Ползвателят на нивата е задържан за 72 часа

Нива с канабис са ожънали кюстендилски полицаи в края на миналата седмица в с. Четирци, общ. Невестино.  Установен е ползвателят на нивата, която била съоръжена с напоителна система за отглеждане на канабиса. Отглежданите растения в нивата са с размери от 80 сантиментра до 290. При последвалите процесуално-следствени действия в къщата му в селото са открити и иззети буркани със суха листна маса – 61.500 кг. Изкоренените стръкове са с общо тегло 43 кг. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. 69-годишният производител на канабиса, която живее в столицата, е задържан за 72 часа в ареста на РУ Кюстендил, предстои да му бъде поискана мярка за неотклонение задържане. До разкриването на наркопроизводството и  данни за разпространение на наркотични вещества  се стигнало след период на наблюдение от служителите на Полицейския участък в Невестино. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

17 сеп 2018

ОДМВР – Кюстендил, предприе мерки за опазване здравето и живота на децата през новата учебна година

 

              Служители на отдел „Охранителна полиция“ от ОДМВР – Кюстендил, проведоха срещи с директорите на училища и детски градини в областта за съгласуване на съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в районите на учебните и детски заведения. Обсъдени бяха възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателният режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления.

По време на учебната година ще бъдат извършвани  системни проверки в питейни и увеселителни заведения за  спазване изискванията за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на малолетни. Ще се активизира и контролът над магазините и кафенетата в близост до училищата за недопускане на продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица. Изпратени са до кметовете на всички общини  сигнални писма за проверка на уличното осветление около пешеходните пътеки и входовете на училищата. На места, където липсва или е необходимо отремонтирането на предпазната ограда, са направени предписания да бъде направено. Всички пешеходни пътеки на територията на област Кюстендил са възстановени съгласно Наредба №2 в бял цвят и надпис „Погледни“. Около всички учебни заведения пешеходните пътеки са освежени, видими за преминаващите по тях. Частично е освежена и пътната маркировка на възловите кръстовища. Създадена е организация за включване на полицейски служители  на 17.09.2018 г. при откриването на новата учебна година  по гарантиране  сигурността на учениците и техните родители, както и за опазване на обществения ред в училищата  и около тях.

 

14 сеп 2018

Директорът на РДПБЗН - Кюстендил, комисар Св. Георгиев с поздравление към служителите

14 септември е професионалният Празник на българските пожарникари

 

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

ПО СЛУЧАЙ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЖАРНИКАРИ

 

           УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,     

   

           Благодаря Ви за професионализма и човешката отдаденост на работата по всички направления на дейност.

             Благодаря Ви за успешните усилия да спасяваме  живота, здравето, имуществото на  гражданите и националните блага.

            Благодаря Ви за професионализма, с който правите професията ни уважавана от обществото и привлекателна за младите хора.

            Уважаеми колеги, респектиран от всичко, което правите, Ви пожелавам да сте здрави, да сте удовлетворени от труда си, да сте спокойни за семействата си и все така достойно да изпълнявате професионалния си дълг в полза на обществото!

            ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                                                  

                                                            ДИРЕКТОР:

                                                                    КОМИСАР СВЕТОСЛАВ ГЕОРГИЕВ

                                                                                                           

 

13 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО