МВР

ОД Кюстендил

 

19 апр 2018

Мащабно пожаро-тактическото учение проведе днес РДПБЗН – Кюстендил, в Дупница

Мащабно пожаро-тактическото учение проведе днес  РДПБЗН – Кюстендил, в Дупница

Съдействие оказаха  ОДМВР – Кюстендил,  ЦСМП, БЧК, Община  Дупница и Областно пътно управление – Кюстендил, Планинската спасителна служба, Доброволното формирование при Община Дупница.

Тема на учението бе Организиране и управление на силите и средствата при възникнали свлачищни процеси, предизвикали ПТП с последващ пожар в тунела на път  І-1/Е79/ и наводнение в Горна махала.

Сценарият на учението бе представен в Община Дупница в присъствието на директора на дирекция „Оперативни дейности“ в ГДПБЗН ст. комисар Красимир Шотаров, областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев, директорът на ОДМВР – Кюстендил, ст. Комисар Е. Стамболийски, кметът на Община Дупница Методи Чимев.  

Ръководител на мащабната проява бе комисар Светослав Георгиев – директор на РДПБЗН – Кюстендил.

След получаването на сигнала за верижна катастрофа в тунела на ГП Е 79,  незабавно са насочени сили на полицията, оказва се, че е възникнал и пожар. Предприето е незабавно затваряне на движението в двете посоки в района на инцидента. Спешно към местопроизшествието са изпратени екипи на РСПБЗН – Дупница, екип на ЦСМП. Инцидентът е причинен от свлякла се земна маса, която частично е запълнила изхода на тунела.  В резултат на продължаващи валежи и вторичен свлачищен процес, който достига до река Джерман, нивото на водата  се повишава, излиза от коритото.  Наводнени са приземни етажи на къщи в кв. Горна махала, нарушени са основите на 2 моста и съществува опасност от падането им. Блокирани са хора от квартала, има и хора, нуждаещи се от медицинска помощ. След съсредоточаването на противопожарни, спасителни и медицински екипи към мястото на произшествието са спасени всички пострадали при пътния инцидент,  на място е оказана първа долекарска помощ на пострадалите от доброволци на БЧК, сериозно пострадалите са закарани в здравно заведение, освободен е тунелът от автомобилите. Ситуацията е наложила свикване на временен оперативен щаб в РСПБЗН - Дупница,  следва свикване на щаба на РДПБЗН , задействан е общинският план за действия при бедствия на Община Дупница.

При възникналата учебна ситуация е задействана Единната спасителна система, следва евакуиране на застрашени хора, изграждане на изкуствени диги и осигуряване на проводимост на речното корито. Изграден е въжен тролей, за да се осигури достъп до отсрещния бряг на реката и да се окаже неотложна медицинска  помощ на болни хора.

След направения анализ на проведеното учение старши комисар Кр. Шотаров, под чието наблюдение се осъществи учението,  поздрави участниците, благодари на колегите и партньорите, участвали с конкретни задачи и оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН – Кюстендил, участниците в щабовете за ръководство на действията както и на участниците от другите съставни части на Единната спасителна система за реагиране, ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация.

Кметът на Община Дупница Методи Чимев също поздрави участниците в мащабното учение и сподели: Впечатлен съм, респектиран съм, не напразно вашата структура се ползва с  най-високо доверие сред гражданите. 

Пожаро-тактическо учение на РДПБЗН – Кюстендил, в Дупница

Пожаро-тактическото учение на РДПБЗН – Кюстендил, със съдействието на ОДМВР – Кюстендил,  ЦСМП, БЧК, Община  Дупница и Областно пътно управление – Кюстендил, ще се проведе утре, 19 април 2018 г., в Дупница.

Тема на учението е Организиране и управление на силите и средствата при възникнали свлачищни процеси, предизвикали ПТП с последващ пожар в тунела на път  І-1/Е79/ и наводнение в Горна махала.

Представянето на сценария за провеждане на учението е в 9.30 ч.  на 19 април 2018 г. в  голямата зала на Община Дупница.

Колеги от медиите, каним ви  на представянето на сценария за провеждане на мащабното учение и разчитаме,  че ще съобщите, че

поради провеждането на учението ще бъде затворено движението по път І-1/Е79/ през тунела  в двете посоки от 8.00 до 12.00 ч утре, по улица „Пиротска“ и в кв. „Горна махала“ за времето от 10.00 до 14.00 ч.

   

18 апр 2018

Сигурност по време на Великденските празници ​

 

Засилени полицейски мерки ще бъдат предприети в  Кюстендилска  област за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на   Великденските  празници. 

Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  в областта извършиха проверки на всички църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения.  В по-големите  храмове в областта  по време на празничните литургии ще дежурят служители на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението.

Ще  бъде засилен и пътният контрол.  Най-много туристи и автомобили се очаква да отидат в Рилския манастир, затова препоръчваме на гражданите да спазват стриктно правилата за движение, да паркират само на определените паркоместа, при възникнала необходимост от спиране – да бъде извън активната лента за движение. По Великденските празници   ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“, както и за контрол на скоростта чрез мобилните системи и стационарно преносими уреди. Ще бъде осъществяван контрол по спазването на заповед на АПИ за въвеждане на временна организация на движението по участъци от Републиканската пътна мрежа за движение на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима маса над 12 тона, включително и състав с ремаркета, полуремаркета, селскостопанска техника, трактори и специализирана строителна техника за времето от 16.00 до 20.00 часа на 5 април и за времето от 14.00 до 20.00 часа на 9 април.
За да не бъде помрачен празникът, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност:
Внимавайте при продажба на животни
С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
•  Укрепете и осветете стопанските си постройки
•  Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
•  Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
•  Не дръжте големи суми пари в дома си.
•  Препоръчваме  при осъществяване на сделката с животни  да придружите купувача до ветиринарната служба в селото, където има такива, за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност.
•  Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само имате съмнение за подготвяно престъпление  -  обадете се незабавно на тел.112, който се избира безплатно от всички оператори.
Пазете се от джебчии
Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
•  Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре  я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
•  Попаднете ли в множеството – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си.
•  Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
•  За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112, униформен служител на улицата или направо в Районното управление. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.
         Ако ще отсъствате от дома
•  Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
•  Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не споделяйте плановете си в социалните мрежи.
•  Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома ви.
•  В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
•  Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

  Предупредете по-възрастните си роднини, ако някой им се обади по телефона и съобщи, тревожни вести за вас, ако иска пари, да не се доверяват! Да са убедени, че поискани по телефона пари, ако бъдат дадени, ще ги загубят. Телефонните измамници използват всеки повод да си набавят печалба.

 

Ако предприемате излет сред природата
•  Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд.  Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени места в районите на туристическите заслони и пътеки.
Ако ви предстои  пътуване:
Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Убедете се, че е в изправност. 
•  Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в празничните дни  от Великден  до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
•  Имайте предвид, че трафикът на превозни средства  ще бъде засилен.  Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.
•  Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
•  Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват  самонадеяност зад волана.
•  В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
•  Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.
 
Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи  настроението ви, сигнализирайте  на тел.112.

 

 

04 апр 2018

Пожарна безопасност по време на Великденските празници

В навечерието сме на големия християнски празник Възкресение Христово. За празника се събират много хора в църковните храмове, палят се свещи, с това се повишава рискът от възникване на пожари.

За да не се помрачава празникът и за да се предотврати възникването на пожари, служители на РДПБЗН – Кюстендил, извършика проверки в 41 обекта в Кюстендилска област, в които ще има празнични богослужения. Навсякъде обектите са осигурени с пожаротехнически средства за  първоначално гасене на пожари; пътищата за евакуация са проходими и чисти от горими материали и оборудване; крайните евакуационни изходи са в изправно състояние; електрическите  инсталации са в изправно техническо състояние.

На църковните служители са дадени следните указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари в църковните обекти:

  • Да не се заключват евакуационни врати по време на църковните служения; –Да не се струпват горими материали и оборудване, което да затрудняват ползването на  евакуационните пътища;–Горящите свещи да не се изхвърлят на необезопасени места.

     

    • РДПБЗН призовава  гражданите за повишено внимание и за спазването на основните правила за пожарна безопасност:
    поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки;–когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи;–мислете за своята безопасност и тази на хората около вас, пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ;–не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;–при инцидент, запазете самообладание и без блъскане се насочете към изходите. –при евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи.

        По време на Великденските празници  е осигурено дежурство от служители на РДПБЗН в големите църковните храмове.

При инцидент звънете на телефон 112!

 

При инцидент сигнализирайте на тел. 112!

 

03 апр 2018

Сигурност по време на тържествата "Кюстендилска пролет"

 

Засилено полицейско присъствие  ще осигури РУ Кюстендил в района на провеждане на тържествата „Кюстендилска пролет“ в града.  Ще има по-чести автопатрулни обходи в жилищните райони, за да не се допуска извършването на правонарушения.

Призоваваме гражданите, преди да се включат в празниците, да се убедят, че са изключили електроуредите и са заключили  жилищата си. Да бъдат внимателни към личните си вещи – джебчиите се възползват в случаите, в които има събиране на много хора.

Временна организация на движението се въвежда  на 21 март 2018 г., във  връзка с празниците "Кюстендилска пролет".

Движението на моторни превозни средства ще бъде затворено в района на лесопарка "Хисарлъка" от 9.00 до 18.00 часа. Ще бъдат пропускани само участници в празничната програма, снабдени с пропуск от Община Кюстендил. 

Затворено от 8.00 часа ще бъде и движението за моторни превозни средства в централната градска част  по ул. „6-ти септември“ в участъка от ул. „Ал.Димитров“ до ул. „Бузлуджа“.

 

20 мар 2018

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО