МВР

ОД Кюстендил

 

ВНИМАНИЕ! ОПАСНОСТ ОТ ИЗМАМИ

02 мар 2007

     МАМЯТ ВИ ПО ТЕЛЕФОНА

     Измамниците се обаждат на домашния телефон, взет от указателя, и се представят за забравен роднина или приятел от младостта. Изключително находчиви и комбинативни, често избират за свои жертви предимно възрастни хора и в повечето случаи жители на селата. 
     Измамникът не съобщава името си в разговора, а настоява: Познай кой се обажда! В много от случаите потърпевшият сам назовава съответното име. Следва убеждаване от страна на мнимия роднина, че има финансови затруднения или му се налага да плати различни такси /напр. такса за семестър, глоба, легализация на документ на живеещ в чужбина роднина и др./, да закупи изгодно части, които ще бъдат продадени на двойна цена и така ще спечелят и двамата. 
     Жертвите са или доверчиви и склонни да помагат, или са хора,  изкушени от лесна и резултатна печалба.
     Измамникът настоява необходимите пари да се предадат на ръка на трето лице,  тъй като изпадналият в затруднение “близък” няма възможност лично да ги получи.
     При подобни случаи не отговаряйте на зададените по телефона въпроси! Вие задавайте въпроси, докато се убедите, че  наистина се обажда ваш роднина или приятел!  
     Друг сюжет, ползван от измамниците, е свързан с получаването на пратка от чужбина, в която има голяма сума пари. За да бъде освободен “колетът”,  се налага потърпевшият да плати съответна сума, отново на ръка, а след като успее да вземе пакета, в него намира стари вестници, картони и други ненужни предмети. 
     Не давайте никому пари за подобна цел! Със сигурност ще ги загубите.
                  
     ИЗМАМИ  НА  УЛИЦАТА 
     Подмяна на «фалшиви» банкноти е вид измама, на която също стават жертва доверчиви хора. Извършва се в района на кредитни учреждения спрямо хора, току-що изтеглили голяма сума пари, или току-що получили пенсията си. Клиентът бива настигнат от човек, облечен с дрехи, съответстващи на представата за банков чиновник или охранител, и му съобщава,   че в институцията  е постъпила партида фалшиви банкноти и изтеглената от него сума е изплатена от тях. За по-голяма сигурност подмяната  с редовни банкноти трябва да бъде извършена в изнесен офис на банката. Измамникът отвежда потърпевшия до обществена сграда с повече входове и изходи (хотел, учреждение), оставя го да изчака във фоайе или чакалня и ... не се връща повече. 
     Запомнете! 
     В такива случаи незабавно отнесете парите за проверка в полицията! Не се доверявайте на човекът от улицата, колкото и убедителен да ви се стори!
     или      
     Върнете се веднага на касата в институцията, от която сте получили парите, и там направете справката!
                
     ПРЕДПАЗВИВОСТ У ДОМА И НАВЪН

     Често измамниците звънят по домовете на гражданите или ги спират на улицата и предлагат “изгодна продажба на стоки”,  участие в благотворителна кампания – “за животоспасяващо лечение на деца”, например, или търсят  да изкупят кожи, орехи и друга селскостопанска продукция, представят се за гадатели дори.  
     Не откликвайте, преди да сте се убедили в истинността на поканата!
     Проверете в кметството или в полицията дали са заявили присъствието си в населеното място такива доброволци! 
     Не допускайте търговците в двора или дома си! Често те проучват откъде какво могат да откраднат.
     Не допускайте в дома си гадатели или врачки. Не им съобщавайте данни за близките си хора и роднини! 
     При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете  каквито и да било действия по изпълняване на “молбата”,  да позвъните  на тел. 166, както и да  направят всичко възможно, за да се уверите  в достоверността на искането.
     Предупредете вашите близки, приятели и роднини, за да не станат жертва на подобни измами!

      Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама или бъдете посетен от лица, предлагащи услуги по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 166. Спешният телефон на полицията се избира безплатно от всички телефони.  

                                ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ИЗМАМНИЦИ!

                   Не се доверявайте на искания, отправени по телефона, колкото и убедително да звучат!
                   Не съобщавайте на непознати по телефона лични данни, адреси и роднински връзки!
                   Не вярвайте на примамливи предложения за лесна печалба или изгодна покупка!
                   Не обменяйте, не бройте и не проверявайте големи суми пари на улицата! Каквито и уточнения да се налагат, правете ги само във финансовата институция!
                   При покупко-продажба на животни , вещи, селскостопанска продукция не приемайте плащане във валута! Има опасност да получите фалшиви банкноти.
                   Не давайте пари на хора, които не познавате добре и особено на такива, които много настояват с нещо да ви помогнат! 

 23 май 2017 | 16:38