МВР

ОД Кюстендил

 

ВНИМАНИЕ! ОПАСНОСТ ОТ ИЗМАМИ

27 фев 2007

     Продължават случаите  на измами по телефона, Областна дирекция “Полиция” – Кюстендил, отново призовава гражданите да бъдат особено внимателни и да не се доверяват на случайни обаждания. 
     Измамниците са изключително находчиви и комбинативни, често сменят сценариите, които представят на потърпевшите, а жертвите са предимно възрастни хора и в повечето случаи са жители на селата. 
     Не рядко измамникът се обажда на домашния телефон, взет от указателя,  представя се за забравен роднина или приятел от младостта,
не съобщава името си и настоява: Познай кой се обажда! В много от случаите потърпевшият сам назовава съответното име. Следва убеждаване от страна на мнимия роднина, че има финансови затруднения или му се налага да плати различни такси /напр. такса за семестър, глоба, легализация на документ на живеещ в чужбина роднина и др./, да закупи изгодно части, които ще бъдат продадени на двойна цена и така ще спечелят и двамата. Убедителен и находчив, измамникът  успява да събути у жертвата съчувствие и в желанието си да помогне на близък, човек е готова да изпълни “молбата” му. 
    Парите, които са необходими на “роднината”, трябва да се предадат на ръка, на трето лице, тъй като самият изпаднал в затруднение “близък “ няма възможност лично да ги получи. 
    Друг сюжет, ползван от измамниците, е свързан с получаването на пратка от чужбина, в която има голяма сума пари. За да бъде освободен “колетът”,  се налага потърпевшият да плати съответна сума, отново на ръка, а след като успее да вземе пакета, в него намира стари вестници, картони, пластмасови бутилки с вода или други ненужни предмети. Когато жертвата не може да пътува до друго населено място, откъдето да получи “колета”, измамниците изпращат такси или жертвата сама наема такси и праща исканите пари. 
    Подмяна на «фалшиви» банкноти е вид измама, на която също стават жертва доверчиви хора. Извършва се в района на кредитни учреждения спрямо хора, току-що изтеглили голяма сума пари. На около 100 м от банката клиентът бива настигнат от човек, облечен с дрехи, съответстващи на представата за банков чиновник или охранител, и му съобщава,   че в банката е постъпила партида фалшиви банкноти и изтеглената от него сума е изплатена от тях. За по-голяма сигурност подмяната им с редовни банкноти трябва да бъде извършена в изнесен офис на банката или автомобил. Измамникът отвежда потърпевшия до обществена сграда с повече входове и изходи (хотел, учреждение), оставя го да изчака във фоайе или чакалня и ... не се връща повече. 
    Извършителите се ориентират изключително към хора от третата възраст с влошено зрение ( носещи очила).
Полицията препоръчва на гражданите в подобен случай да изберат един от двата безопасни варианта:
• Да кажат на чиновника, че ще отнесат парите за проверка в полицията и ако наистина се окажат фалшиви, ще се върнат да ги подменят.
• Да се върнат веднага на касата в банката с или без чиновника. 
 
     Уважаеми граждани,
     Полицията ви съветва, ако към вас  бъдат отправени подобни искания, да не се доверявате само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да  звучи то. 
     Да не съобщавате на непознати лица по телефона лични данни, адреси и роднински връзки. 
     При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете  каквито и да било действия по изпълняване на “молбата”,  да позвъните  на тел. 166, както и да  направят всичко възможно, за да се уверите  в достоверността на искането.
     Предупредете вашите близки, приятели и роднини, за да не станат жертва на подобни измами!

     Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама или бъдете посетен от лица, предлагащи услуги по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 166. Спешният телефон на полицията се избира безплатно от всички телефони. 

                                ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ИЗМАМНИЦИ!

     Не се доверявайте на искания, отправени по телефона, колкото и убедително да звучат!
     Не съобщавайте на непознати по телефона лични данни, адреси и роднински връзки!
     Не вярвайте на примамливи предложения за лесна печалба или изгодна покупка!
     Не обменяйте, не бройте и не проверявайте големи суми пари на улицата! Каквито и уточнения да се налагат, правете ги само във финансовата институция! 
     При покупко-продажба на животни , вещи, селскостопанска продукция не приемайте плащане във валута! Има опасност да получите фалшиви банкноти.
     Не давайте пари на хора, които не познавате добре и особено на такива, които много настояват с нещо да ви помогнат

 23 май 2017 | 16:38