МВР

ОД Кюстендил

 

ЗА СИГУРНОСТТА ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

05 апр 2007

     Районните полицейски управления в Кюстендилска област ще осъществяват засилени мерки за гарантиране сигурността, спокойствието на гражданите и опазването на обществения ред през предстоящите празници.
Многобройните богослужения и празнични инициативи ще бъдат охранявани от полицейски служители и естествено – ще бъде засилен и пътният контрол.
За да не бъдат помрачени празниците, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност: 
     ПРИ ПРОДАЖБАТА НА ЖИВОТНИ препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни при установяване на контакти с търговци, които посещават домовете им под предлог, че изкупуват животни. Не са редки случаите, в които оглеждат имотите, и след ден-две ги обират. При съмнение да се запишат имената на купувача и номерата на колата, с която са пристигнали. Не бива непознати лица сами да се оставят в имота, както и в стопанските постройки при животните.
 Ако сте жертва или свидетел на престъпление или нарушение на обществения ред, обадете се незабавно на тел.166
     ВНИМАВАЙТЕ  ЗА ДЖЕБЧИИ, те използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте,  че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
     ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ДОМА, вземете  мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени,  помолете съседи да наглеждат дома ви. 
     ПРЕДИ ТРЪГВАНЕТО НА ПЪТ с личния си автомобил  се уверете, че е подготвен и в техническа изправност. Нека  шофира най-опитният водач. Натовареният трафик по време на празниците не е подходящ момент за усъвършенстване на неопитните водачи. В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от градовете  в петък и към градовете  – в следобедните часове на втория ден на Великден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.  Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани. 
     Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети, задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски. 
     ОДП –Кюстендил  желае на всички граждани спокойни празнични дни. 
     Ако все пак нещо помрачи  настроението ви , знайте, че на тел.166 и 160 в РПУ и РС ПБЗН денонощно дежурят хора, готови да ви помогнат

 23 май 2017 | 16:38