МВР

ОД Ловеч

 

06 ноември 2020

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

През 2020 год. този ден е 15 ноември.

 

  С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2020 год. този ден е 15 ноември.

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване на почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи.

 От началото на годината до 31 октомври  на територията на ловешка област жертвите на пътнотранспортния травматизъм са общо 10. За сравнение за същия период на 2019 год. починалите при пътни инциденти са били 20.
От 01 януари до
31 октомври 2020 год. /вкл./ на територията на областта са регистрирани общо 437 ПТП  /при 499 за 2019 год./ от които тежките са 125  /при 187 за 2019г./  с 10 загинали  /20 за 2019г./ и  182  ранени  /при 281 за 2019 год./.  Четирима от загиналите до този момент са на територията на общините Ловеч /3/ и Угърчин /1/,  която се обслужва от сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч, и по трима загинали на територията на община Луковит и община Тетевен.

С провеждането на този ден се цели да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби, да се отдаде необходимото на всички които участват в "ликвидацията" на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.
Този ден е опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.
Опитва се да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата, да се създаде възможност всеки да анализира своя принос в предотвратяването на пътнотранспортните произшествия.

Изображения

 13 ноември 2020 | 09:17