МВР

ОД Ловеч

 

06 ноември 2020

На 8 ноември българските полицаи отбелязват своя професионален празник

66 служители на ОД МВР-Ловеч са отличени от ръководството на дирекцията по повод празника на българската полиция ​

 

За безукорно поведение, постигнати трайни резултати и продължителна служба в МВР, с „Почетен знак на МВР IIIстепен“  от министър Христо Терзийски е награден  главен инспектор Иво Рабаджиев - началник на РУ Луковит. 

Старши комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч е наградил с „писмена похвала“ 36 служители на областната дирекция, като сред тях  са комисар Цветозар Цанков зам. директор, комисар Венцислав Велев началник отдел „Охранителна полиция“, гл. инспектор Николай Първанов началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, гл. инспектор Евгени Генов – началник сектор на „Противодействие на икономическата престъпност“ и началниците на районните управления на МВР в Ловеч, Троян, Тетевен, Ябланица и Угърчин.

Други 13 служители на ОД МВР-Ловеч са наградени отново с „Писмена похвала“ от името на зам.директора на областната дирекция комисар Цветозар Цанков, а комисар Венцислав Велев началник отдел „Охранинелна полиция“ е наградил 17 служители от всички поделения на ОД МВР-Ловеч .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 год. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 год. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от нашите светци с мотива, че това е  “в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”.

Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил. При избора на патрон на полицията натежава и аргумента, че Св. Архангел Михаил символизира защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм.

Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.

На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

 

Изображения

 06 ноември 2020 | 12:58