МВР

ОД Ловеч

 

14 сеп 2018

19 Септември 2018 г. - Европейски ден без загинали на пътя

Операция EDWARD ще се проведе в сряда, 19 септември.

Операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death)  се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на територията на стария континент.

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността от 16 септември до 22 септември. Мотото на седмицата на мобилността е „Мултимодалност“ с подтема „Комбинирай! Движи се!“. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. 

Мотото на операцията за  България е  „Безопасни мобилни комбинации за живот“. Целта е повече хора да се убедят във възможностите и удобството на използването и на алтернативни варианти за придвижване.

На специалната страница, посветена на EDWARD, активен брояч на деня отчита оставащото време до старта на операцията в  00.00 часа на 19 септември: EDWARD 2018

Полицаи от Луковит иззеха над 100 кг. зелена листна маса канабис

Двама мъже са задържани.

 

Полицаи от Луковит иззеха над 100 кг. зелена листна маса канабис.

На 13 септември на територията на Луковит е проведена полицейска операция, с цел  противодействие на престъпления свързани с наркотични вещества.

В хода на операцията, в местността "Парцелите" край града, полицаи са установили двама мъже на възраст 31 и 19 години, които се придвижват с кон и каруца, в която превозват полиетиленова пръскачка и туба с течен препарат за наторяване. Двамата са установени и задържани в момент на напояване и наторяване на растения от вида на конопа,   а  31-годишният мъж е бил и с поставена маска с прорези на очите.

Полицаите са иззели общо 39 растения, които при тестване с полеви тест са реагирали на канабис. Средната им височина е около 150см., а само зелената листна маса е с бруто тегло от 127,79 кг.

Образувано е досъдебно производство, двамата мъже са задържани за срок от 24 часа и материалите по случая са докладвани на Районна прокуратура Луковит. Работата продължава.

14 сеп 2018

ОД МВР-Ловеч организира комплекс от мерки, които да гарантират сигурността на децата през новата учебна година

"Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

 

Цел на инициативата е недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата  свързани с откриването на новата учебна 2018/2019 година и гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки по време на цялата година.

Седмицата от 24  до 30 септември 2018год. е обявена за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 29 септември -  за Ден на превенцията на национално ниво.

Още от първият учебен ден ще бъде засилено присъствието на униформени служители в районите на училищата, особено в часовете на масово придвижване. Тези и други мерки са част от традиционната акция на полицията : “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. 
В ход е провеждането на работни срещи с представители на регионалните инспекторати по образованието към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности. Ще се актуализират начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. На директорите на детски градини и училища ще се предоставят актуални списъци с имената и телефоните на полицейските и младши полицейските инспектори, обслужващи съответната територия. Планирано е и се извършват системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи  пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизира се и контролът над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица.

В районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа,  на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места.  Ще се обърне внимание и на обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Статистика за пътни инциденти с деца до 17 години

През периода 01.06-31.08.2018г. при тежки ПТП  са ранени 14 деца до 17 год., а други  2 са починали /1 дете е загинало, в качеството си на неправоспособен водач на мотоциклет и едно като пътник в МПС/. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че са ранени 3-ма водачи на ППС, 1 пешеходец блъснат от неправоспособен и непълнолетен водач на лек автомобил и 11 ранени като пътници в МПС. За сравнение в периода от 01.06-31.08.2017г. при тежки ПТП  са ранени 25 деца до 17 год. и 1 дете е загинало като пътник в МПС. Като вид участник в движението са ранени 2 водачи на ППС, 1 пешеходец и 22 пътници в МПС.

 

12 сеп 2018

165 случая на превишена скорост са регистрирали пътните полицаи на територията на ловешка област за времето от 03 до 10 септември

 

В седмицата от 03 до 10 септември по пътищата в област Ловеч са проверени 844 моторни превозни средства.Полицейските екипи са осъществявали контрол върху скоростните режими, ползването на обезопасителни колани и системи, техническата изправност на автомобилите, предприемане на маневри за изпреварване и др.
В хода на операцията служителите на ОД МВР-Ловеч са проверили 844 моторни превозни средства и 997 души. Установени са 561 нарушения, като са издадени 308 фиша, 88 акта за установени административни нарушения и са констатирани 165 случая на превишена скорост.
Отнети са 8 свидетелства за управление на МПС по причина неплатени задължения по ЗДвП. По време на осъществените проверки на място на гражданите са връчени общо 39 електронни фиша.

10 сеп 2018

В периода от 10 до 14 септември 2018 год. традиционно се провежда Седмица на пожарната безопасност

Огнеборците по традиция ще отпразнуват празника си с редица инициативи. Тържествени водосвети ще бъдат отслужени във всички районни служби; през седмицата на Пожарната безопасност са организирани Дни на отворени врати във всички подразделения на РД ПБЗН-Ловеч; ще се проведат показни занятия от огнеборците в детски градини в Ловеч и областта; организирани са срещи с бивши колеги както и провеждането на турнири по стрелба, тенис на маса и футбол за служители.

В навечерието на  професионалния празник на огнеборците – 14 септември , директорът на РД ПБЗН-Ловеч комисар Владимир Кацарски отчете резултатите на службата за осемте месеца на 2018 година.

Общия брой на излизанията на служителите от РДПБЗН- Ловеч за периода от 01.01. до 01.09.2018 год. е 1045, като от тях пожарите са 505 бр. /364 без материални загуби и 141 с материални загуби/.  Интензивността на излизанията на екипите на РД ПБЗН е 4.3 на ден, спрямо 5.06 за 2017 год.

Служителите на регионалната дирекция са участвали и в 114 аварийно-спасителни операции.

До момента при пожари са загинали 2-ма човека, пострадали са 5 и са спасени 28.  Разпределение на произшествията по сектори:

 -  с най-голям дял са тези в жилищно стопанския сектор -71 бр.

 - 33 бр. в транспортния отрасъл

 - 7 бр. в енергетиката

 - 6 бр. в селското стопанство

 - 5 бр. в преработвателната промишленост 

Най-честата причина за възникване на произшествия е късо съединение – в 43 от случаите, проявена небрежност при боравене с открит огън - 28, неустановена причина - 24, неправилно използване на отоплителен уред – 14,  строителна или техническа неизправност – 12 и т.н.

В резултат на  произшествията са унищожени:

  • 2499 м2  покривни конструкции
  • 1261м сгради /разгъната площ/
  • 19 МПС
  • 108 бр. мебели и др. 

 По линия на контрола и превантивната дейност служителите на РД ПБЗН-Ловеч са извършили 268 проверки на обекти с предпоставки за възникване на евентуални инциденти, 18 комплексни проверки, 389 проверки  в обекти в експлоатация и 166 проверки на строителни площадки.  Констатирани са нарушения за които са изготвени 763 разпоредителни документи, а в следствие на неизпълнението им са съставени 25 акта.

11 служители са отличени от ръководството на МВР за постигнати високи професионални резултати:

Гл.инспектор Георги Мончев – началник сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ е награден с „Почетен медал на МВР“

Гл. инспектор Валери Димитров – Началник РС ПБЗН –Ловеч е отличен с „Почетен знак на МВР“ IIстепен.

С „Писмена похвала“ от министъра на вътрешните работи са наградени Явор Абаджиев от РС ПБЗН-Ловеч и Петър Петров от РС ПБЗН-Ябланица.

„Писмена похвала“ от Главния секретар на МВР са получили трима служители, от директорът на ГД ПБЗН са наградени 3-ма човека и от зам. министърът на вътрешните работи е награден 1 служител.

Комисар Владимир Кацарски-директор на РД ПБЗН-Ловеч е наградил общо 17 служители.

 

10 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача