МВР

ОД Ловеч

 

19 сеп 2019

147 кг. марихуана откриха и иззеха полицаи от имот в ловешкото село Доренци

Това съобщиха на брифинг днес старши комисар Милен Маринов директор на областната дирекция на МВР и гл.инспектор Златин Михайлов началник на РУ в града.

147 кг. марихуана във вид на зелена листна маса отглеждана в наркооранжерия в ловешкото село Дойренци са открити при проведена на 18 септември специализирана полицейска операция.
В имота полицаите са се натъкнали на инсталация и солидна оранжерия от дървена конструкция, покрита с полиетилен и мрежа от всички страни. При проверка в нея се установени 46 растения от рода на конопа с различна височина, варираща от 160 см до 240 см. Всяко едно растение е било обградено от метална скара и с изградена вентилация и капково-поливна система свързана с геран извън имота. В къщата е открита стая-сушилня с направени дървени стелажи, с остатъци от суха зелена тревиста маса по тях, а в дуго помещение е установен мобилен гардероб-инкубатор, оборудван с отоплителна и вентилационна система,пригоден за отглеждане на култивиран разсад. Теглото на листната маса след отделяне на стеблата и претегляне е 147 кг.
В имота , в момент на полагане на грижи за насажденията е установен 64-годишен мъж, който е задържан за срок от 24 часа и предстои привличането му в качеството на обвиняем и повдигане на 72 часова мярка задържане под стража.

Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура Ловеч.

 

Старт на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Цел на инициативата е недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата  свързани с откриването на новата учебна 2019/2020 година и гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки по време на цялата година.

Традиционната “Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” ще продължи до 31 октомври 2019г.  

В навечерието на всяка учебна година Районните полицейски управления и сектор Пътна полиция при ОДМВР-Ловеч набелязват мерки за гарантиране безопасността на децата в районите на училищата.
По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите  училища особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията дните от 23 до 29 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност. На 28-ти септември ще се проведе и Ден на превенцията, който на национално ниво ще се проведе в гр.Плевен, домакин на традиционния XXVII Национален конкурс „Пътен полицай  - 2019“.

В ход е провеждането на работни срещи с представители на регионалните инспекторати по образованието към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности. Ще се актуализират начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. Планирано е и се извършват системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи  пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизира се и контролът над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица. В районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа,  на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места.  Ще се обърне внимание и на обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Статистика на ОД МВР-Ловеч за пътни инциденти с деца до 17 години:

В периода от  01.01 до 31.08.2019г. 47 деца са станали участници в общо 35 пътни инциденти, като от тях 9 са тежко ранени, 30 са леко пострадали, а 8 са без последствия след инцидента. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 29 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 8, а 10 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водачи на превозни средства.
За сравнение в периода от  01.01 до 31.08.2018г. 42 деца са станали участници в общо 35 пътни инциденти, като от тях 5 са тежко ранени, 2 деца са загинали /1 дете е загинало в качеството си на неправоспособен водач на мотоциклет и едно като пътник в МПС/ и 26 са леко ранени, а 9 са децата които на са потрадали при катастрофите. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 21 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 7, а 14 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водач на превозни средства.

 

 

Препоръки за пътна безопасност, насочени към родителите и учениците

12 сеп 2019

Водосвет за здраве на огнеборците и за безаварийно ползване на наличната техника бе отслужен в ловешката пожарна по повод старта на седмицата на Пожарната безопасност

По инициатива на ръководството на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Ловеч през празничната седмица водосвети ще бъдат извършени освен в Ловеч и във всички останали РС ПБЗН на територията на областта – Троян, Тетевен, Ябланица и Луковит.

 Водосветът в РС ПБЗН-Ловеч бе отслужен от ловчански митрополит Гавриил.

По покана на директорът на РДПБЗН-Ловеч комисар Владимир Кацарски и началникът на РС ПБЗН-Ловеч гл.инспектор Явор Абаджиев днешното празнично събитие беше уважено от г-жа Ваня Събчева областен управител на област Ловеч, г-жа Корнелия Маринова кмет на община Ловеч, ст.комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч, гл.инспектор Златин Михайлов началник на РУ-Ловеч и др.

В началото на церемонията комисар Кацарски, а след това и г-жа Маринова отправиха своите благопожелания за празника към служителите на РС ПБЗН-Ловеч и изразиха надежда, че съвременната техника, с която службата разполага и екипната организация на работа, ще допринесат огнеборците да останат здрави и невредими по време на изпълнение на дълга за спасяване на хората и тяхното имущество при пожари, кризи и бедствия.

Празничните инициативи продължават през цялата седмица.

09 сеп 2019

ОД МВР-Ловеч предприема комплекс от мерки за осигуряване на обществения ред през празничните дни

На всички празнични мероприятия, предвидени за провеждане в региона, ще има полицейска охрана.

В ОД МВР Ловеч са предприети  мерки за нормалното протичане на Деня на Съединението 6 септември и свързаните с него почивни дни.

На 5 септември от 12.00 до 20.00 часа и на 6 септември от 08.00  до 12.00 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на големите градове. Същата организация е създадена и за последния от серията почивни дни - 8 септември, за времето от 14.00 до 20.00 часа, когато се очаква обратен трафик - в посока големите градове.
Усилията на пътните полицаи от ОД МВР-Ловеч ще са насочени към подпомагане на трафика по основните направления и главните пътища на територията на областта. Ще се осъществява контрол за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места, забраната за употреба на алкохол и упойващи вещества от водачите, използването на обезопасителни колани и системи. В тези операции ще се включат служители от всички полицейски участъци и Районни управления на МВР при ОДМВР – Ловеч в градовете Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит , Ябланица и Угърчин.
При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват всички налични технически средства в ОДМВР – Ловеч за контрол на скоростните режими. Пътните полицаи ще извършват проверки и относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби. 
В следобедните часове утре усилията на служителите на ИААА и на служителите на ОД МВР-Ловеч, ще са насочени към спазване на забраната за движение на товарните автомобили от 16.00 до 20.00 часа, а в последния почивен ден от 14.00 до 20.00 часа. 

Криминалистите обръщат внимание на гражданите, че телефонните измамници се активизират през празнични дни. Остава препоръката към жителите на ловешка област да не влизат в контакт с непознати лица по телефона и да не предават по никакъв повод поискани им пари, както и да пазят личните си данни. 

 

04 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача