МВР

ОД Ловеч

 

07 авг 2020

23-годишен мъж е задържан за грабежа в с.Горан, извършен в края на месец юли

 

 

На 28 юли около 00.45 часа в полицията в Ловеч е получен сигнал, че жена от селото, крещи през прозорец на баня за това, че е заключена и ограбена. Незабавно към мястото на инцидента са насочени служители от автопатрул към РУ Ловеч, които са установили, че потърпевшата е 68-годишна жена, която по време на сън е изненадана от нападател и и е отнета сумата от 800 лева, 2 златни ланеца, 4 златни пръстена и дебитна карта. 

До разкриването на извършителят се е стигнало след проведени активни оперативно издирвателни и процесуално-следствени действия от служители на РУ Ловеч, ОД МВР-Ловеч и сектор «Грабежи» при ГДНП, под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч. Задържаният 23-годишен мъж е от с.Славяни и е  криминално проявен, а след първоначалното полицейско задържане и последвалото задържане с прокурорско постановление за 72 часа, лицето е с взета постоянна мярка "задържане под стража".

Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата в Ловеч.    

На вниманието на гражданите с изтичащи лични документи през 2020 година

   Гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената „Български документи за самоличност“ сега, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи. Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде значително по-натоварено. 
Със създадената организация в сектор БДС се цели  улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна. Справка показва, че през 2020 год. изтича валидността на 18 608 лични карти, 13 052 СУМПС и 5 520 паспорти издадени от ОД МВР-Ловеч.
           

Работното време на сектор БДС в ОД МВР-Ловеч, в РУ Троян и РУ Тетевен е от понеделник до петък от 08.30ч. до 17.30., а в РУ Луковит от понеделник до петък от 08.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
            
Телефони за контакти: 068/ 668 355 и 068/668 405 за сектор БДС и  068/668-364 за сектор Пътна полиция. 
e-mail адрес : 
[email protected]

Важно
Заявление за нов документ може да се подава във всяко РУ на територията на областта по постоянен адрес.Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Ловеч, както следва:

 
11.08.2020 Г.  
Област Ловеч Общ брой приети заявления за лична карта и/или паспорт  Приети заявления за издаване на
Свидетелство за управление на МПС
УМПС/
ОДМВР Ловеч 86 36
РУ - Луковит 12 3
РУ - Тетевен 23 9
РУ - Троян 50 23

 

 

24 яну 2020

Съвети за предотвратяване на пожари през горещото и сухо лято

Знаете ли, че 35 % от територията на България са гори и страната ни е на трето място в Европа по биологично разнообразие. За една година горските масиви обработват над 10500000  тона  въглероден  диоксид  и  ни  даряват  със  7300000  тона кислород. Средната скорост на пожарите в природата е 22.5 км/ч и за минути може да обхване огромни площи.
Пожарите в природата са явления, които засягат горския и полски фонд, блата, мочурища, както и високите части на планините с предимно нискостеблена растителност. Те често са неконтролируеми и оказват негативно въздействие върху екосистемата. Пожарите в природата нерядко водят и до човешки жертви.

Причини за възникването им:

– Небрежно боравене с огън и изхвърляне на горящи клечки кибрит и незагасени цигари;

– Запалване на битови отпадъци или суха тревна растителност;

– Техническа неизправност на машини и моторни превозни средства, работещи на полето и в  гората;

– Детска игра с огън;

– Самозапалване на вещества и материали;

– Природни явления (мълнии);

– Късо съединение и аварии на електрически далекопроводи;

– Умисъл.

Как да опазим природата от пожар:

- Не изхвърляй неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!

- Машините и моторните превозни средства, работещи на полето и в гората, трябва да са технически изправни.

- Паленето на огън в гората е забранено, освен на обезопасените и обозначени за това места.

- Преди да запалите огън на разрешените за това места, се уверете, че разполагате с вода или други средства за загасяването му, при поява на вятър и при напускане на мястото.

- Не бива да се изхвърлят бутилки. Те могат да проявят ефекта на лупа и това  да доведе до запалване на суха трева, листа или растителни остатъци. 

- Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър – той може да разнесе горящите частици, без да имате възможност за навременна реакция.

- Силният вятър увеличава притока на кислород към огнището и подпомага развитието на пожара.

- Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!

- За да се предотврати самозапалване, прясното сено се складира на дебел слой само след като изсъхне.

- За да се предотвратят пожарите, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под и около тях се оформят просеки.

- Абсолютно забранено е опалването на стърнищата.

Какво да правим, ако попаднем в близост до пожар в природата?

Ако забележиш признаци за пожар в природата (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо да оцениш обстановката – да се ориентираш за мястото на възникването му, фронтът и посоката на придвижване на огъня.

При опасност от усложняване на ситуацията потърси безопасен и напусни района на пожара, в посока обратна на посоката на вятъра. Придвижвай се в близост до водоеми или водоизточници /язовири, езера, реки и потоци/.

След като избегнеш първоначалната опасност, по най- бързия начин подай съобщение за забелязания пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството.

Ако имаш информация за хора, в близост до огнището на запалване, или в района на пожара, подай бързо тази информация.

Ако запалването е в начална фаза, може да го потушиш с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако имаш възможност използвай вода или налична техника.

Защити дрехите и косата си от запалване /при възможност ги намокри/, както и дихателните си пътища /с мокра тъкан или други предпазни средства/.

Разкажи на пристигналите на място пожарни екипи цялата информация, с която разполагаш и следвай техните указания.

10 авг 2020

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация