МВР

ОД Ловеч

 

11 яну 2019

Участник в телефонни измами е задържан с част от парите на жертвите след бързите действия на ловешките криминалисти

 

С постоянна мярка „задържане под стража“ той е приведен в ловешкия арест - това съобщи на брифинг днес старши комисар Милен Маринов – директор на ОД МВР-Ловеч.

На 09 януари  при съвместни действия на служители от Криминална полиция при ОД МВР-Ловеч, РУ Ловеч и РУ Троян е задържан 49-годишен, криминално проявен мъж от Ловеч след като е взел 2 660 лева от 75-годишна жена от с.Стефаново. В хода на разследването е станало ясно, че потърпевшата под въздействието на заплахи е била откарана с такси до с.Врабево и използвана , за да получи пари и от друга измамена  жена на 86-години, която е предала спестяванията си в размер на 6 870 лв.

Старши комисар Милен Маринов съобщи , че задържаният  е работил като таксиметров шофьор в Ловеч и е криминално проявен по чл.194 и 195 от НК. При последвалите процесуално следствени действия в жилище в града обитавано от лицето полицаите са открили и иззели още 2000 лв., златни монети и незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси. Според криминалисти задържаният е на по-високо ниво в йерархията на телефонните измамници и в последните месеци често е пътувал до Румъния и обратно.

Разследващите са установили и съпричастността на „мулето“ към телефонни измами извършени на територията на гр.Троян в три последователни дни в края на месец ноември 2018 год. и на 06 януари 2019 год на обща стойност около 40 000 лева.

Първоначално ловчалията е задържан с полицейска мярка до 24 часа, привлечен е в качеството си на обвиняем за извършено престъпление по чл.209 ал.1 от НК, а на 10 януари с разпореждане на Районна прокуратура –Ловеч е задържан за срок от 72 часа. Днес Районен съд – Ловеч му е наложил постоянна мярка „задържане под стража“ и той е приведен в арест – Ловеч към Затвор Ловеч.

През 2018 год. на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са регистрирани 31 телефонни измами, като 16 от тях са разкрити - заяви още директорът на ОД МВР-Ловеч.

Криминалистите отново разясниха основните „сценарии“ на телефонните измами, а ръководството на областната дирекция за пореден път призова хората да не се доверяват на непознати и да не им предоставят пари и ценности по никакъв повод.

График за срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР – Ловеч през месец януари 2019 година

 

На територията на община Ловеч

 • 10.01.2019г.  от 10.00ч. до 11.00ч. с.Абланица
 • 10.01.2019г. от 11.00ч. до 12.00ч. с.Българене
 • 10.01.2019г. от 13.00ч. до 14.00ч. с.Казачево
 • 10.01.2019г. от 14.00ч. до 15.00ч. с.Горно Павликене

 

На територията на община Троян:

 • 17.01.2019г.  от 10.00ч. до 11.00ч. с.Гумощник
 • 17.01.2019г. от 11.00ч. до 12.00ч. с.Дебнево
 • 17.01.2019г. от 13.00ч. до 14.00ч. с.Врабево
 • 17.01.2019г. от 14.00ч. до 15.00ч. с.Добродан

 

На територията на община Луковит и община Угърчин:

 • 24.01.2019г. от 10.00ч. до 11.00ч. в с.Торос
 • 24.01.2019г. от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Дерманци
 • 24.01.2019г. от 13.30ч. до 14.30ч. в с.Микре
 • 24.01.2019г. от 14.30ч. до 15.30ч. в с.Голец

 

На територията на община Тетевен и община Ябланица:

 • 31.01.2019г. от 10.00ч. до 11.00ч. в с.Добревци
 • 31.01.2019г. от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Златна Панега
 • 31.01.2019г. от 13.30ч. до 14.30ч. в с.Галата
 • 31.01.2019г. от 14.30ч. до 15.30ч. в с.Малка Желязна

 

 

01 яну 2019

В ОД МВР-Ловеч са предприети мерки за гарантиране на реда и спокойствието по време на Коледните и Новогодишните празници

Силите на реда ще осигуряват необходимото полицейско присъствие на местата, където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни: гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, жилищни квартали. Криминалистите напомнят, че  гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, не бива  да обявяват намерението си в социалните мрежи. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута.

По празниците е възможно да се активират и телефонните измамници. В такива  ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърсят близки и роднини и в никакъв  случай да не се дават пари на ръка, да не се хвърлят през балконите,  да не се оставят в храстите и т.н.
 Хората, станали жертви на подобни престъпления да не се колебаят  и незабавно да потърсят помощ  на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление

От полицията призовават гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж - скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха на закачалка в заведение. Въпреки, че се забелязва спад на джебчийските кражби, експертите съветват на места с голяма концентрация на хора да се проявява особено внимание.

Традиционно в навечерието на празниците служители на Охранителна полиция извършват редица проверки за незаконна търговия на пиротехнически средства. Апелът към гражданите е за повече бдителност при употреба на тези стоки и внимателно изчитане и спазване на инструкциите, а закупуването им да става само от лицензирани обекти. 

За да се избегнат  предпоставките за пътно-транспортни произшествия униформените ще организират движението на входно-изходните точки на големите градове, стриктно ще  се следи за спазване на скоростта, отнемането на предимство, неправилното изпреварване и пресичане и шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Предвид намерението на много хора да пътуват по време на почивните дни, от  полицията съветват  това да се планира през светлата част на денонощието, автомобилите да са пригодени за пътуване при зимни условия, а водачите да проявят  повече  внимание и толерантност  на пътя.
Създадена е организация максимален брой служители на Пътна полиция да подпомагат трафика на 21, 26 и 28 декември, 2018 г. и 1 януари 2019 година, 

Ограничения за товарните автомобили, разпоредени от АПИ:

Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници:последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.

Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

• Всички автомагистрали;

• път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;

• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“;

• път I-4 п. в. „Коритна“-Велико Търново-Шумен;

• път I-5 Русе-Велико Търново;

• път I-8 ГКПП „Калотина“-София;

• път I-9 Варна-Бургас;

• път II-18 Околовръстен път София;

• път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

От РД ПБЗН-Ловеч напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава риска от пожари, както на обществени места, така и в дома. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди и други. За да не бъде помрачено празничното настроение, експертите препоръчват следването на няколко просто правила. Не бива да се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета. Светещите коледни лампички не трябва да се оставят без надзор. Добре е да проверим изправността на електрическите и другите отоплителни уреди, които ползваме ежедневно в бита си. Не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделя.

Когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора – косите  и облеклото им. Ако сме решили да празнуваме извън дома си или сме на обществено място /търговски център, кино, театър и др./ трябва да обърнем внимание на евакуационните пътища и разположението на уредите за пърночално пожарогасене. В случай на задимяване и пожар на обществено място не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най – близкия изход. За нашата сигурност е добре да слушаме и изпълняваме указанията от оповестителните уредби и от персонала на обекта. Не бива да се блъскаме в хората около нас или да викаме. Необходимо е да помогнем на децата, на възрастните хора и на хората в неравностойно положение. При силно задимяване, по възможност трябва да използваме намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, защото въздухът там не е толкова замърсен. При първа възможност съобщете на телефон 112 - дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и ценни указания.

 

 

 

21 дек 2018

Деца от две Детски полицейски управления в Ловеч гостуваха на Главна дирекция „Национална полиция“

 

Малчуганите, придружени  и от директорът на ОДМВР – Ловеч старши комисар Милен Маринов, бяха посрещнати сърдечно от директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и заместникът му – старши комисар Благородна Макева.
Малките полицаи подариха на ръководството на ГДНП свои рисунки на символа на Ловеч – Покрития мост на Колю Фичето и изработени от тях сурвакници. По стара българска традиция, те сурвакаха домакините и отправиха благослови. Малчуганите посетиха залата за видеоконтрол на Пътна полиция, запознаха се с работата на сектор „Реагиране и проникване“ и отблизо разгледаха тяхното въоръжение. За тях домакините бяха приготвили лакомства и персонални подаръци.

Те присъстваха и на церемонията по награждаване на отличените деца в Националния конкурс за детска рисунка  на тема „Полицаят е мой приятел и учител“. По решение на журито бяха връчени три трети награди на Синем Шабан от Разград, Илиян Михайлов от Ловеч и Еней Йорданов от Кърджали. С две втори награди  бяха отличени Иван Петров от Перник и за Сияна Иванова от Търговище. Първата награда бе отредена на Левент Джебеджи от Кърджали. 

Възпитаниците на детските полицейски управления гостуваха по-късно и на министъра на вътрешните работи и на главния секретар на МВР. Те сурвакаха за здраве и пожелаха успехи на Младен Маринов и на гл.комисар Ивайло Иванов.

 

20 дек 2018

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача