МВР

ОД Ловеч

 

21 сеп 2017

21 септември – Европейски ден без загинали на пътя

Полицейските действия са започнали в 00.00 часа на 21 септември и ще продължат до 24.00 часа същия ден.

Мотото под което протича операцията в България е:  "Спаси животи!"

По повод Европейския ден без загинали на пътя, тази сутрин служители на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч проведоха специализирана полицейска операция на входа на гр.Ловеч, а доброволци от „БЧК“-Ловеч раздаваха флаери с препоръки за безопасно поведение на пътя на водачите на спрените за проверка  на превозни средства.

 Акцията завърши с пускането на летящ фенер във формата на сърце, символ на желанието за повече толерантност и уважение между всички участници в движението.

Инициативата е на TISPOL и се осъществява като полицейска операция под наименованието EDWARD.

През днешния ден на територията на целия Европейския съюз ще бъде проведена операция "EDWARD" - European Day Without A Road Death, Европейски ден без загинали на пътя. 
Идеята на инициаторите от TISPOL  е да бъде осъществен 24-часов мониторинг на всички произшествия с тежко ранени хора или с фатален край.

През целия ден на територията обслужвана от ОДМВР-Ловеч ще има активно полицейско присъствие на пътя за гарантиране безопасността на движението. Максимален брой полицейски екипи, в т.ч. и смесени, ще подсигуряват движението на автомобили по направления от и към големите населени места за организиране и подпомагане на автомобилното движение и недопускане образуването на колони предвид предстоящите почивни дни от 22 до 24 септември 2017 г.

На всеки час актуална информация за пътната обстановка в страната ще се публикува на интернет страницата на МВР.

 

 

Статистиката сочи , че  от началото на годината до дата 19 септември на територията на областта са регистрирани 437 ПТП, от които 144 тежки, с 19 убити и 231 ранени. За сравнение, за същия период на 2016 год. ПТП са 780, от които 194 тежки, с 21 убити и 276 ранени.  Само за времето на лятната ваканция от 01.06. до 31.08.2017 год. на територията на ловешка област са станали 19 пътни произшествия с участието на деца до 17 години, загинало е 1 дете и са ранени 25 деца.

 

Започнаха същинските дейности по подобряване на енергийната ефективност на пожарната служба в Троян

Стойността на инвестицията е над 720 хил. лева.

Днес директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов и кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова дадоха символичен старт на дейностите по подобряване на енергийната ефективност на пожарната служба в Троян.

Стойността на инвестицията е над 720 хил. лева.  През следващите няколко месеца се предвижда да бъдат изпълнени различни енергоспестяващи мерки – топлоизолация на външни стени и покрива, подмяна на дограма, обновяване на отопление, вентилация и осветление. 

На старта на инициативата присъстваха още областния управител на област Ловеч Георги Терзийски, зам. областния управител Бойко Пъдарски, Иван Миховски – депутат от ловешки избирателен район, директорът на РД ПБЗН-Ловеч и др.

Проектът е стартирал още на 01 ноември 2016 год. със сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ между община Троян и Оперативна програма “Региони в растеж” съфинансирана от ЕС, а крайния срок за приключване на всички планирани дейности е 01 май 2018 год.

Главен комисар Николов заяви, че сътрудничеството между РД ПБЗН-Ловеч и община Троян са пример за отлично взаимодействие между институциите и за постигане на видими резултати. Директорът на ГД ПБЗН сподели убеждението си, че подобряването на условията на труд и подготовка на служителите със сигурност ще има силно мотивиращ ефект върху тяхната работа.

Кмета на община Троян от своя страна заяви, че сградата на местната пожарна е много важна за всички жители на общината, защото по този начин те засвидетелстват уважението си към хората, които всекидневно спасяват животи!

Главен комисар Николов използва възможността да благодари на всички 22 кметове на населени места в цялата страна, които в партньорство с ГД ПБЗН реализират подобни проекти.

---------------------------------------------------------------

РСПБЗН - Троян обслужва територия от 1100 кв.км с население около 36 000 жители, разпределени в две общини: община Троян- 770 кв.км; 21 населени места и  32 000 души население и  община Априлци- 330 кв.км., 3 населени места и около 3 700 жители;

Кратка история
Организирана противопожарна охрана в града е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. През 1937 година по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев, началникът на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил "Додж", който в последствие на място е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се предвижвали, стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки. Службата се е помещавала в сградата на турския конак, намиращ се на централния площад на града до 1963 година. Тази сграда сега е исторически паметник.

През 1963 година когато пожарните в страната се одържавяват е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава разполага с два противопожарни автомобила на шаси ЗИЛ.  Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк.

 Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и др. спънки, изпълнението на строителните работи започват по-сериозно през 1992 година, когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР.
Сегашната сграда на службата е пусната в експлоатация през м.март 1999 г.

 

 

19 сеп 2017

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Цел на инициативата е недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата  свързани с откриването на новата учебна 2017/2018 година и гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки по време на цялата година.

Още от първия учебен ден ще бъде засилено присъствието на униформени служители в районите на училищата, особено в часовете на масово придвижване. Тези и други мерки са част от традиционната акция на полицията : “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. 
В ход е провеждането на работни срещи с представители на регионалните инспекторати по образованието (РИО) към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности. Планирано е и се извършват системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи  пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизира се и контролът над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица.

В районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа,  на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места.  Ще се обърне внимание и на обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Периодът от 25 септември до 1 октомври е обявен за Седмица на превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември -  за Ден на превенцията на национално ниво.

15 сеп 2017

21 Септември 2017 г. - Европейски ден без загинали на пътя

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death)

 

"Спаси животи!" 
Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора.

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес: http://roadsafetydays.eu/

В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD). 

Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.

 

15 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО