МВР

ОД Ловеч

 

14 сеп 2020

На вниманието на гражданите с изтичащи лични документи през 2020 година

Удължени са сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

От сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Ловеч и звената БДС към Районните управления на МВР информират , че във връзка с епидемичната ситуация от остър респираторен синдром свързан с появата на коронавирус, в Държавен вестник бр. 28 от 24.03.2020 г. е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, променен  в ДВ бр.98 от 17.11. 2020 г., в който са удължени сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2020 г., в сила от 31.10.2020 г.) Срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта или паспорт може да се издават и преди изтичането на удължения срок.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2020 г., в сила от 31.10.2020 г.) Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.

Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на област Ловеч могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) в СБДС при ОДМВР – Ловеч и   във всяко Районно управление , РУ - Троян, РУ – Тетевен и РУ – Луковит. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. 

Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга. 

Справка показва, че през 2020 год. изтича валидността на 18 608 лични карти, 13 052 СУМПС и 5 520 паспорти издадени от ОД МВР-Ловеч.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Работното време на сектор БДС в ОД МВР-Ловеч, в РУ Троян и РУ Тетевен е от понеделник до петък от 08.30ч. до 17.30., а в РУ Луковит от понеделник до петък от 08.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
            
Телефони за контакти: 068/ 668 355 и 068/668 405 за сектор БДС и  068/668-364 за сектор Пътна полиция. 
e-mail адрес : 
[email protected]

 

Информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Ловеч, както следва:

 
27.11.2020 Г.  
Област Ловеч Общ брой приети заявления за лична карта и/или паспорт  Приети заявления за издаване на
Свидетелство за управление на МПС
УМПС/
ОДМВР Ловеч 24 16
РУ - Луковит - -
РУ - Тетевен 7 2
РУ - Троян 23 9

 

 

Резултати от акция "Зима"

Основната цел на проведената от 01 до 30 ноември 2020год. традиционна акция “Зима” на “Пътна полиция” бе акцентиране на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия

Общо 21 специализирани полицейски операции са провели служителите на Сектор "Пътна полиция" и ОД МВР-Ловеч, в рамките на акция „Зима” през тази година. 
Общият брой на проверените пътни превозни средства в ловешка област е 3811, като от тях: велосипеди - 11, превозни средства с животинска тяга - 29, селскостопанска техника – 14, малогабаритна техника – 2, леки автомобили – 3280, товарни автомобили – 463, мотоциклети – 11 и мотопеди – 1.
Общия брой на констатираните неизправности на пътни превозни средства е 61. 
34 неизправности са установени по осветителните системи и сигнализация, 2 неизправност по устройствата за измиване на предното стъкло, 8 случая на управление с разкъсани или износени гуми, 3  установени неизправности на велосипеди и 14 други.  
По отношение на наказателната дейност са наложени общо 521 мерки, от които:

-   актове – 59;

-   глоби с фиш – 459

-   спиране от движение на пътни превозни средства – 3;

Спрямо велосипедисти са взети 9 мерки, като на водачите им са съставени 2 акта и 7 глоби с фиш, към водачи на превозни средства с животинска тяга са приложени 12 мерки  и са им съставени 10 акта и наложени 2 глоби с фиш, а спрямо пешеходци мерките са 42 , като са им съставени 12 акта и 30 глоби с фиш.

Акция „Зима“ започна на 1 ноември и приключи на 30 ноември. Тя бе разделена на три етапа: „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. Всеки един от тях обхвана по една десетдневка и бе насочен към различните участници в движението по пътищата – водачи на моторни превозни средства, велосипедисти, пешеходци и водачи на пътни превозни средства, задвижвани от животинска тяга.

04 дек 2020

Засилен контрол по спазване на противоепидемичните мерки, при честването на студентския празник

По повод предстоящия студентския празник 8-ми декември, на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч ще бъдат предприети мерки за опазване на обществения ред, както и проверки по спазване на въведените епидемични мерки със Заповед № РД - 25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването по места, където организирани групи ще отбелязват празника. Проверките ще се организират и проведат съвместно със служители на РЗИ – Ловеч.
Предвижда се завишаване на контрола над общоопасните средства съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
Планирани са и специализирани полицейски операции, в които акцент ще са недопускане  управлението на автомобили от водачи с концентрация на алкохол в кръвта и/ или наркотични вещества или техни аналози; от неправоспособни водачи; с технически неизправности и без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Практически препоръки от „Пътна полиция“ :

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ:

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:

документите си - лична карта, свидетелство за управление на МПС

документите на автомобила -сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите

документ за платена пътна такса:

документ за преминат годишен технически преглед:

финансови средства:

документите за резервация.

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

автомобилът технически изправен ли е - спирачки, чистачки, светлини;

гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпени ли са:

имаш ли резервна гума и инструменти за смяна:

има ли достатъчно антифриз;

има ли достатъчно масло и спирачна течност:

аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са

светлоотразителната жилетка в колата ли е - нека е на леснодостъпно място:

обезопасителният триъгълник на мястото си ли е - не го оставяй най-отдолу

има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед;

парното работи ли - ако не работи, не потегляй с тази кола.

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:

в резервоарчето незамръзваща течност за чистачки:

достатъчно гориво;

храна и вода за из път:

мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил

постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг - лопата, метла/четка;

препарат против замръзване на уплътнители и чистачки:

сложи и одеяло.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:

по кой маршрут да минеш:

ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;

дали е по-добре най-опитният водач от компанията да кара колата - когато трафикът е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират

ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му, сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

за сигурността на всички в автомобила - поставете си коланите:

кой ще шофира на връщане - нека не пие алкохол. Ако е един от вас, може да поемете разходите му в замяна.

Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени" освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки! Шофирай само на трезво!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:

за прогнозата за времето в областите на маршрута ти:

за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута:

за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях

има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона:

има ли бензиностанция наблизо.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:

Не шофирай пил или дрогиран!

Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!

Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

 

 

 

04 дек 2020

Пътна полиция с апел към участниците на движението: Съобразявайте се със зимните условия и ситуацията на пътя

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия.

Дъжд вали в района на Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, гр. Бяла /обл. Русе/, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Сняг вали в района на обл. Враца, обл. Габрово, обл. Кюстендил, обл. Ловеч, обл. Монтана, обл. Перник, обл. Плевен, обл. Разград,  обл. Русе, обл. Силистра, Пампорово, Рожен /обл. Смолян/, обл. София, проход „Шипка“ /обл. Ст. Загора/.

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. Затова Пътна полиция обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

 

Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

-              да не поемат на път без колите им да са подготвени;

-              задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

-              препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

-              добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач.

-              При възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

 

Основни правила за поведение на пешеходците

-              по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;

-              да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат

-              да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

30 ное 2020

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

През 2020 год. този ден е 15 ноември.

 

  С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2020 год. този ден е 15 ноември.

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване на почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи.

 От началото на годината до 31 октомври  на територията на ловешка област жертвите на пътнотранспортния травматизъм са общо 10. За сравнение за същия период на 2019 год. починалите при пътни инциденти са били 20.
От 01 януари до
31 октомври 2020 год. /вкл./ на територията на областта са регистрирани общо 437 ПТП  /при 499 за 2019 год./ от които тежките са 125  /при 187 за 2019г./  с 10 загинали  /20 за 2019г./ и  182  ранени  /при 281 за 2019 год./.  Четирима от загиналите до този момент са на територията на общините Ловеч /3/ и Угърчин /1/,  която се обслужва от сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч, и по трима загинали на територията на община Луковит и община Тетевен.

С провеждането на този ден се цели да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби, да се отдаде необходимото на всички които участват в "ликвидацията" на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.
Този ден е опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.
Опитва се да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата, да се създаде възможност всеки да анализира своя принос в предотвратяването на пътнотранспортните произшествия.

06 ное 2020

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация