МВР

ОД Ловеч

 

ВРЕМЕ за БАЛОВЕ

15 май 2008

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за предотвратяване на нещастни случаи по време на
празниците на абитуриентите

 
Най-често нещастни случаи - пътни злополуки с абитуриенти  и техни приятели, през изминалите години са ставали по време на пътувания  непосредствено след абитуриентските балове и във вечерните и нощните часове през следващите дни.
За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани  в тържествата.

   ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

     1. Вашето силно приповдигнато настроение на паметния празник е разбираемо и логично. Не забравяйте обаче, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост.
     2. Когато Ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, Вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, викове и пр. Рисковете се подценяват в голяма степен. Вие - абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на  приятелите си, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви  пред опасност от тъжен провал.
     3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия. 
     4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той  се изкуши и се почерпи с алкохол.
     5. Ако в определен момент не може да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.
     6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, оттам да ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.
     7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в  купето и др. По-добре е да не се съгласявате с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания и Вие в най-голяма степен може да въздействате!
     8. Ако Вашият трезвен шофьор все пак демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.
     9. Ако Вие - абитуриентът, шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и за   демонстриране на пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

     1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син /дъщеря/ отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и съпровождащите го.
     2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо Вие, родителят, или Ваш близък приятел при пътуванията от дома Ви  до училището, до дома на класната ръководителка и заведението, в което ще се състои абитуриентския бал. Ако все пак изпълните молбата на Вашия син абитуриент да му предоставите семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете:  да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.
     3. Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако възприемете тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предовратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията.
     4. На тържеството у дома Ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да  не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и неговите приятели, които го съпровождат.
     5.  Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания и др.  
        

 

 

 

 

 

 

 

 23 май 2017 | 16:40