МВР

ОД Ловеч

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

24 апр 2008

Основни рискови фактори

 

По време на почивните дни и Великденските празници  възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, и образуване на колони и задръствания, неравности и повреди на пътните платна, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци, управление от водачи с малък опит; управление с превишена скорост и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на  водачи и пешеходци.
 
Основните рискови фактори са:

- Увеличена интензивност на движение и предприемане на пътувания на дълги разстояния от голям процент от собствениците на леки автомобили, немалко от тях шофиращи нередовно и с малък опит и стаж;
- разнородни автомобилни потоци  /бързи и бавни автомобили/, образуване на колони,  което е причина за  значително увеличено напрежение у водачите и  предприемане на  висок брой  рискови изпреварвания;
- приповдигнато настроение и склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние;
- управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании,  и традиционна пасивност към големия риск от страна на техните спътници;
- занижена бдителност и пасивност от родители и приятели, предоставящи на децата си възможност да управляват моторни превозни средства без правоспособност.

    Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни шофьори.

 

           За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, Ви препоръчваме да имате предвид следните препоръки,в интерес на Вашата и сигурността на Вашите  близки и приятели:

1. Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
2. Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
3. Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.
4. Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
5. Преди  пътувания с автомобила - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който  ще ви вози, и със сигурност  ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
6. Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис  и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако  сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е  още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение. 
7. Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети,  мотопеди и скутери от неправоспособни.
8. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия.
9. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация  с добра видимост напред Съобразявайте намерението си да изпреварите с динамичните способности на Вашия автомобил и скоростта на този, който възнамерявате да изпреварите.
10. При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване,  дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  напред е заето от автомобили.
11. При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.
12. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
13. При образуване на колона на автомагистрала, Вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп  за линейки , автомобили на полицията и  пътните органи.
14. Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
15. При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини,  за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.
16. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
17. Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохола, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.
18. В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
19. Не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
20. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.

Пожелаваме Ви приятно и безопасно пътуване по време на  празничните и почивни дни!

   ОТДЕЛ  “ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” -  ГД “ППООРП”


 

 23 май 2017 | 16:40