МВР

ОД Монтана

 

21 сеп 2017

ОД МВР Монтана участва в операция „EDWARD“ - „Европейски ден без загинали на пътя"

 Във връзка с инициативата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL на днешния ден - 21 септември, обявен за „Европейски ден без загинали на пътя“, на територията на всички страни от Европа се провежда специализирана полицейска операция. Целта на операцията е денят да не бъде белязан със загинали и ранени при пътни инциденти.
 Международната инициатива се осъществява с подкрепата на Европейската комисия и е посветена на Европейската седмица на мобилността /16-22 септември 2017г./. Координатор на операцията в България е ГД „Национална полиция“. 
 В област Монтана - в градовете Монтана, Лом, Берковица и Вършец бяха проведени специализирани полицейски операции по метода на „широкообхватния контрол”. По време на проверките ученици от НУ „Иван Вазов” във Вършец, доброволци от Детските полицейски управления във Второ ОУ „Константин Фотинов” Лом, Второ ОУ „Христо Смирненски” Берковица и Трето ОУ „Д-р Пеър Берон” Монтана раздаваха листовки със съвети на водачите за безопасно шофиране.
 От 00,00 ч. на 21 септември на интернет страницата на МВР – www.mvr.bg, по достъпен начин на всеки час се актуализира обстановката по пътния травматизъм в цялата страна. Такава информация се публикувана и в интернет страницата на европейската служба на пътна полиция Тиспол за територията на целия Европейски съюз.
Идеята е да има 24-часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата и „брояч“ на деня, като детайли от всички произшествия с тежко ранениили с фатален край се предоставят онлайн на обществеността. 

21 Септември 2017 г. - Европейски ден без загинали на пътя

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death)

"Спаси животи!" Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя.
 На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя.
Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес:
http://roadsafetydays.eu/
 В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD). 
 Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.

18 сеп 2017

Акция на полицията„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

през лятната ваканция 5 деца са пострадали при пътно-транспортни произшествия в област Монтана

 От 01.09. до 30.10. продължава традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” при ОД МВР Монтана гл. инспектор Елвис Иванов.
 И тази година Пътна полиция е създала организация за провеждане на редица превантивни мероприятия, които намаляват предпоставките за пътно-транспортни произшествия с деца.
 По време на празненствата през първия учебен ден и през първия месец от старта на новата учебна година в районите на учебните заведения – училища и детски градини, ще има дежурни полицейски патрули, които ще осигуряват безпрепятственото придвижване на учениците и техните родители до училищата и ще предотвратяват настъпването инциденти и на пътно-транспортни произшествия с участието на деца. През учебната година са планирани беседи на пътните полицаи в училищата и детските градини, при които ще напомнят на първолаците и техните родители правилата за безопасност на пътя. В дните преди 15 септември е направен оглед на пътните участъци около учебните заведения и са изготвени предписания до общините и препоръки. За да бъде намалена скоростта, пред повечето учебни заведения в гр. Монтана и други общини от региона, са изградени повдигнати пешеходни пътеки, изкуствени неравности в зоните на пешеходните пътеки. През първия месец от старта на новата учебна години екипи на пътните полицаи ще провеждат специализирани полицейски операции в районите на учебните заведения, при които ще използват технически средства за контрол на скоростта.
 По данни на Пътна полиция през 2017 г. /01.01. – 01.09./ пътно-транспортните произшествия в област Монтана са 87, с 14 убити и 120 ранени граждани. За същия период на предходната година ПТП са 85, убитите – 13, ранените – 124. Цифрите показват, че не се наблюдава утежнение на пътнотранспортния травматизъм.
Основните видове птп, при които са настъпили тежките катастрофи в областта с убити и ранени граждани, са «удари между МПС», «блъскане на пешеходец» и „преобръщане на МПС”. По вид нарушения най-честите, които водят до тежки катастрофи, са движение с несъобразена скорост и отнемане на предимство на пешеходец.
В периода на лятната ваканция – 01.06-31.08.17 г. в областта са регистрирани 4 тежки ПТП с участието на деца, при които няма убити, 5 деца са ранени, т.е. катастрофите са настъпили вследствие действията на водачите, а не на подрастващите.

14 сеп 2017

21 служители на РД ПБЗН Монтана са наградени по повод професионалния им празник

 Във връзка с професионалния празник на пожарната безопасност – 14.09., всяка година по традиция се провежда Седмица на пожарната безопасност. По този повод пред Драматичен театър "Драгомир Асенов" в гр. Монтана бе направена демонстрация от силите на единната спасителна система – ОД МВР, ПБЗН, Спешна медицинска помощ и доброволци. Екипите представиха действия по гасене на пожар, евакуация на хора, в това число и с автомеханична стълба „Ивеко”, както и спасяване на пострадали при ПТП. Участие в спасителните дейности взеха доброволците от ДФ „Огоста 2013” към община Монтана и ДФ СОДИС към община Вълчедръм.                
 По случай празника за постигнати високи резултати в служебната дейност с „писмена похвала” са отличени 21 служители на РДПБЗН Монтана. Двама от тях са наградени от вътрешния министър – мл.инспектор Петко Петков, н-к на дежурна смяна сектор „Специализирани оперативни дейности” и мл.експерт Иван Младенов ст. пожарникар в участък „ПБЗН”-гр. Вършец. 9 служители са с награди от директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, 1 служител от зам. директора на ГДПБЗН и 9 служители от ст. комисарите, директори на дирекция „Критична инфраструктура” и дирекция „Оперативни дейности”. 
 Гости на демонстрацията и тържественото награждаване пред Драматичен театър „Драгомир Асенов” в гр. Монтана бяха началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР Монтана гл. инспектор Мариян Божинов, областният управител Росен Белчев, зам. областните управители Нина Петкова и Цветко Цветков и зам.кмета на община Монтана Тихомир Антонов. 
 Областният управител Росен Белчев поздрави служителите от РДПБЗН по повод празника и сподели, че е бил впечатлен от демонстрацията и представената нова техника.
 От името на община Монтана зам.кметът Тихомир Антонов подари на служителите от РДПБЗН тренировъчна пътека.
Директорът на РД ПБЗН Монтана комисар Венцислав Райков пожела на служителите си здраве и щастие и достойно следване на пътя, по който са поели.
 Седмицата на пожарната безопасност бе чествана в 3-те противопожарни служби в Монтана, Лом и Берковица с Дни на отворени врати, занятия по детските градини, срещи с общинските управи и ще завърши с тържествени банкети за служителите и техните семейства.
Противопожарна обстановка в област Монтана:
През изминалата година /01.01.-14.09/ оперативната обстановка е по-натоварена в сравнение с предходната година. Към настоящия момента са регистрирани 1 398 произшествия при 1 275 за същия период на 2016 г. Пожарите с материални загуби са 198, без материални загуби – 787, предимно в сухи треви, храсти. През периода при пожар е загинал един гражданин и 3-ма са пострадали, срещу 4 жертви и 10 пострадали от пожари за 2016 г. 
През 2017 г. по-големите пожари, с които са се справили служителите на РД ПБЗН Монтана, са потушаване на голям и сложен пожар в с. Копиловци, където са изгорели около 700 дка смесена гора и борбата с огъня е продължила 2 дена. 
Другият по-голям пожар, успешно потушен от служителите от РДПБЗН, е пожара в село Славотин, навлязъл в 2 къщи и унищожил 2 сайвана. С действията си служителите на РДПБЗН са предотвратили навлизането му в селото.
Два противопожарни автомобила с 8 служители на РДПБЗН Монтана са оказвали 2 дена помощ на колегите си от Благоевград при потушаването на големия пожар в Пирин край Кресна. 
В момента огнеборците от Монтана участват по програма за трасгранично сътрудничество в Сърбия, където селата се обезлюдяват, не се почистват стопанските дворове, а една искра предизвиква запалване на високата тревна растителност и се налага да се спасяват къщи и сеновали. 
Цифрите показват, че натовареността на противопожарните служби в Монтана отговаря на средния за страната коефициент, според който при 40 000 произшествия за страната - 1 400 произшествия е средният брой. 

14 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО