МВР

ОД Монтана

 

20 май 2019

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“  в СДВР и ОДМВР в страната ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

     3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

Спад на престъпленията против личността и собствеността и увеличение на ранените, и тежките ПТП в областта, отчита ОДМВР - Монтана до края на април, 2019 г.

       Намаление с 9%  на регистрираните криминални престъпления през периода януари – април  на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г., отчита ОДМВР - Монтана. /573 бр. престъпления,  при 630 бр.  за 2018 г./. Престъпленията против личността бележат намаление от 40%. /33 бр.  при 55 бр. за 2018 г./. Престъпленията против собствеността са 224 бр. при 315 бр. за предходната година – отчита се намаление с около  28%. Общоопасните престъпления запазва нивото си - 201 бр. за отчетния период при също 199 бр. за 2018 г.  През периода са регистрирани 5 грабежа, при 6 за 2018 г. При кражбите се наблюдава намаление с 34% /173 бр. при 263 бр. до април на 2018 г./. Регистрираните измами са 22 бр., при 10 бр. – за същия период на 2018 г., като се отчита ръст от 1,2 пъти. През четирите месеца в областта няма умишлени убийства, през 2018 г. е станало едно. Посегателствата спрямо МПС са 3 бр., при 5 бр. за 2018 г., палежи – 11 бр., при 20 бр. за 2018 г., като отчитаме спад с 45%.  При престъпленията, свързани с наркотици, се наблюдава ръст от 37%.
       С цел противодействие на конвенционалната престъпност и миграционния натиск съвместни екипи от служители на Зонално жандармерийско управление Монтана и 4-те Районни полицейски управления са провели 81 бр. специализирани полицейски операции през месец март. В акциите са участвали 383 бр. служители на Районни управления и 28 бр. на Зоналното жандармерийско управление. В хода на операциите са съставени 845 бр. АУАН за административни нарушения. Проверени са 1805 бр. МПС и 3169 бр. лица, иззети са 600 бр. къса цигари и 1,769 кг . тютюн без български акцизен бандерол. 
       Продължават срещите на мобилните полицейски екипи с населението и общинските представители в малките, и отдалечени населените места, при които се получават сигнали за престъпления, нарушения на обществения ред. Установява се обратна връзка за работата на местните полицейски инспектори и държавни институции. Полицейски служители провеждат наблюдения, срещи и превантивни беседи с лицата от криминалния контингент и освободените от местата за лишаване от свобода, като се търсят възможности за превъзпитанието и интеграцията им в обществото чрез трудова ангажираност, осигурена от бюрата по труда и други възможности.
       Във връзка с предстоящото опазване на селскостопанската продукция в ОДМВР - Монтана са изготвени планове за противодействие на престъпленията в селското стопанство. Предприети са множество превантивни мероприятия по различни направления на дейност. Служители на МВР провеждат срещи със земеделски производители за предотвратяване на кражбите на скъпи земеделски препарати и измамите при покупко-продажбите на селскостопанска продукция.        През предстоящия туристически сезон униформени служители се срещат с управителите на хотели и места за настаняване на гости, с цел установяване на евентуални извършители на терористични актове. В ОДМВР - Монтана са изготвени и планове с конкретни мерки за предотвратяване на престъпленията в горското, дивечово и рибно стопанство, като се отчита добро взаимодействие с местните структури на ИАРА и ДГС. 
       През месец април 2019 година по пътищата на област Монтана са регистрирани 14 тежки пътнотранспортни произшествия с 0 убити и 17 ранени. През същия период на 2018 г. тежките катастрофи в областта са 9, с 0 убити и 15 ранени. Най-голям е броят на сблъсъците между движещи се пътни превозни средства. Леките ПТП през април 2019 г. са 29 бр.  при  37 бр.  през април 2018 г. Движението с несъобразена скорост продължава да води класацията при броя на тежките катастрофи в областта. Статистиката показва, че пътният травматизъм в област Монтана настъпва предимно в извън населените места. В населените места настъпилите ПТП са по-малко. Най-голям е броят на тежките катастрофи, настъпили на второкласните и след тях на третокласните пътища. Значително по-малък е броят на тежките ПТП на първокласния път Е-79 .
       Във връзка с предстоящите избори за Евродепутати на 26.05.2019 год. от страна на ОДМВР Монтана е създадена следната организация: 
Създаден е щаб за организация и ръководство на ниво ОДМВР - Монтана и във всяко РУ. Изготвен и утвърден е план с мероприятия по организацията и охрана на изборните материали, и изборни помещения. Създадена е организация за събиране на информация за нарушения на изборното законодателство и своевременно реагиране на сигнали за нарушения. Към момента няма получени сигнали за нарушения на изборното законодателство. 
 
Данните съобщиха на брифинг в ОДМВР - Монтана зам.-директора на ОДМВР -Монтана комисар Цветомил Христов, н-к група "Оперативен анализ и полицейска статистика" ст. инспектор Петър Петров и н-к сектор "Пътна полиция" гл. инспектор Елвис Иванов. 

15 май 2019

Служители на РУ Лом иззеха голямо количество незаконни акцизни стоки в крайдунавския град

60 кг насипен тютюн - от частен дом и 40 стека цигари - от багажника на лек автомобил

 Днес около 07,15 ч. след сигнал при провеждане на специализирана полицейска операция е извършена проверка в частен дом в гр. Лом, обитаван от 27-годишен криминално проявен местен жител. При извършеното претърсване от мазе на къщата са иззети 6 полиетиленови чувала, съдържащи 58,8 кг насипен нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Притежателят е доведен в РУ Лом, където са му снети обяснения. 
 Вчера около 18,00 ч. в крайдунавския град след сигнал служители на РУ Лом са спрели за проверка лек автомобил „Ауди А3” с монтанска регистрация, управляван от 25-годишен местен жител, известен на полицията. При извършеното претърсване в багажника на колата е намерен черен полиетиленов чувал, съдържащ 40 стека /8 000 къса/ цигари "Gentelmen", без поставен български акцизен бандерол.
 По случаите са образувани досъдебни производства в РУ Лом. 
 

22 май 2019

Препоръки към абитуриентите по повод предстоящите балове

Балът е забавление! Шофирането е отговорност!

 Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с дълги купони с приятели и почерпки с роднини и близки. Настроението дни наред е приповдигнато, а емоциите често са неконтролируеми. По време на тържествата всеки е склонен към компромиси, но сключването на „сделка“ със себе си за нарушаване на законите може да доведе до неприятности и помрачаване на настроение. Пренебрегването на Закона за движението по пътищата  и неправилното поведение на пътя може да се окажат опасни.
През 2018 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 150 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. Взети са повече от 610 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. 
За да удължиш празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:  
Бъди разумен! Спазвай Закона за движението по пътищата 
Информирай се за измененията в Закона за движението по пътищата 
Твоята безопасност е най-важна, не я пренебрегвай
Празнувай, но се контролирай
Не прекалявай с алкохола 
Не се дрогирай
Намери си шофьор за бала и след него 
Ако сам ще шофираш, не пий алкохол 
Не шофирай след употреба на наркотици
Ако не си правоспособен водач, не шофирай
Бъди отговорен пътник 
При нужда позвъни на телефон 112 
Бъди разумен! Спазвай Закона за движението по пътищата 
Разпоредбите на Закона за движението по пътищата са в сила по всяко време. По време на баловете нарушенията най-често се документират с автоматизирани технически средства и системи и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и след бала. 
Информирай се за измененията в Закона за движението по пътищата 
През 2018 г. Законът за движението по пътищата се промени, а част от промените влязоха в сила през 2019 г. Нарушенията на някои от разпоредбите водят до много сериозни последици – прекратяване регистрацията на превозното средство, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Законът е стриктен и спрямо управлението на МПС от неправоспособни и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата.
Твоята безопасност е най-важна, не я пренебрегвай
На първо място винаги поставяй собствената си безопасност! Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в риск от пътен или друг инцидент. Най-често по време на баловете се допускат следните нарушения: 
- управление на МПС с превишена скорост;
- неправилно превозване на пътници (показване през прозорците или люковете; сядане върху рамките на вратите на автомобилите; изправяне от седалките на мотоциклетите без използване на опора; возене на повече пътници от броя на местата за сядане; неизползване на обезопасителен колан/каска); 
- извършване на демонстративни и опасни маневри, при които неправилно превозваните пътници са застрашени от нараняване; 
- отнемане на предимство на други участници в движението по пътищата; 
- преминаване на червен сигнал на светофара; 
- подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението по пътищата, главно към пешеходците; 
- управление на МПС от неправоспособни водачи;
- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
Празнувай, но се контролирай
Празниците не скриват опасностите и не трябва да са оправдание за необмислено и рисково поведение. Емоциите и еуфорията водят до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът не пречи на настроението, но оставя повече спомени.  
Не прекалявай с алкохола и не се дрогирай
Мит е, че алкохолът и наркотиците повдигат настроението и те правят щастлив. Алкохолът има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Той изкривява възприятията и ако шофираш след употреба на алкохол, поведението ти може да бъде неадекватно (натискаш газта, а неочаквано се сблъскваш с препятствие, което уж е било далече; натискаш рязко спирачката, защото пред теб има препятствие, което всъщност е много далече; и др.). Алкохолното опиянение може да развали празника за всички в компанията.
Наркотичните вещества също имат различно въздействие. Те дават усещането за щастие, сила и непобедимост, за справяне с всички ситуации, за пренебрегване опасността или сериозността. Управлението на МПС след употреба на наркотични вещества може да има тежки последици.
Дори и да не шофираш ти, пътуването в автомобил с шофьор, употребил алкохол или наркотици, може да те постави в не една и две рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития от водача алкохол или приетите от него наркотици. 
Намери си шофьор за бала и след него 
Най-добре е да имаш шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се доверявай и не се качвай в кола или на мотор при водач, който вече е пил или е дрогиран. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – вземи решение, което ще направи бала незабравим. При нужда потърси съдействие от родителите или други близки.
Ако сам ще шофираш, не пий алкохол! Не шофирай след употреба на наркотици
Ако си правоспособен водач и сам ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, намери предварително опитен водач с уговорката да остане трезвен. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен. 
Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за употребилия наркотици шофьор, но и за спътниците му и за останалите участници в движението по пътищата извън това превозно средство. 
Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си употребил наркотици.
Ако шофьорът е с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда, нарушението е административно, но ако концентрацията на алкохол в кръвта му е над 1,2 на хиляда, това е престъпление по Наказателния кодекс. 
Освен че ще бъде наказан с глоба между 500.00 и 1000.00 лв., употребилият алкохол водач (при концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда) ще бъде лишен от право да управлява МПС между 6 месеца и 3 години; ще му бъде отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и ще бъде прекратена регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. Според нарушението се отнемат между 10 и 15 контролни точки.   
Водачът с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 200.00 до 1000.00 лв.; отнема му се свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и се прекратява регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.
Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500.00 до 1500.00 лв. Освен че ще бъде осъден, на употребилия наркотични вещества или техни аналози водач ще бъде отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и ще бъде прекратена регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. 
В Закона за движението по пътищата е предвидена глоба от 100.00 до 300.00 лв. и за тези, които са предоставили управлението на МПС на водач с концентрация на алкохол в кръвта на 0.5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. 
Ако не си правоспособен водач, не шофирай
Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.
Ако все още не си правоспособен водач, дори в момента да се обучаваш за това, не шофирай. Абитуриентският бал не е повод да се нарушава законът и не е основание контролните органи да правят компромиси. 
Ако МПС се управлява от неправоспособен водач, се прекратява регистрацията на превозното средство за срок от 6 месеца до 1 година. В Закона за движението по пътищата е предвидена глоба от 100.00 до 300.00 лв. за неправоспособните водачи, но и за тези, които са им предоставили управлението на МПС.
Престъпление по Наказателния кодекс е, ако:
- управляваш МПС в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред (лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200.00 до 1000.00 лв.);
- ако в едногодишен срок от наказването по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извършиш същото деяние (лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500.00 до 1200 лв.);
- ако управляваш МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство (лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200.00 до 1000.00 лв.).
Бъди отговорен пътник 
Все по-често абитуриентите празнуват баловете си извън населените места, в които са училищата, а и в чужбина. Пътуването се извършва с организиран транспорт, най-често – с автобус. Всеки пътник трябва да познава отговорностите и максимално да ги поема, защото може да навреди на шофьора, на себе си и на всички останали пътници, а и на другите участници в движението извън автобуса.
Най-често пътуванията по празнични поводи са свързани с много емоции, говорене с по-висок тон от обичайното, говорене вкупом, силно слушане на музика, пеене, смях. Нерядко пътниците стават от местата си, стоят прави или сядат на облегалките на седалките. Почти никога не поставят обезопасителните колани, с които автобусите са оборудвани. Всички тези действия може да се окажат причина за нараняване при внезапно спиране или извършване на маневра, а също така и за настъпване на пътнотранспортно произшествие. 
Важно е качването и слизането от автобуса да става на обособено за това място и само при напълно спряло превозно средство. Никога не се блъскай и не бързай да се качиш/слезнеш от автобуса. Може да се подхлъзнеш, да паднеш и да се нараниш, така и празникът ще бъде помрачен. Ако може, предварително определете кой къде и с кого ще седи на една седалка, за да не се налага да бързаш, за да заемеш желаното място. 
Употребата на алкохол или други храни, напитки и вещества, които може да предизвикат у теб дискомфорт, е за предпочитане да бъде избегната. Ако ти става лошо при пътуване, преди път изпий хапче против гадене и повръщане, но вземи блистера със себе си, за да имаш и по обратния път. 
Когато шофьорът спира за задължителна почивка, помни часа на потегляне, не се отделяй от групата, не се движи сам, движи се внимателно, защото използваните от автобусните шофьори паркинги са големи, на тях спират и паркират и други автобуси, камиони, леки автомобили и ако не си внимателен, може да бъдеш блъснат от друго движещо се в момента превозно средство. 
Ако пътуваш зад граница с групата, запамети в телефона си номерата и адреса на българското посолство, телефона на ръководителя на групата и на шофьора, както и номера и марката на автобуса. Не забравяй да активираш услугата роуминг. Проучи кой е номерът за спешни повиквания в страната, чийто гост си. На никого не предоставяй личните си документи. Не се отделяй от групата и не подценявай съветите на организаторите, защото всяка страна има специфични обичаи, нарушаването на които може да доведе до неприятни последици.
При нужда позвъни на телефон 112  
Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат твоя живот и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Винаги бъди със зареден телефон, подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора. Те ще ти помогнат по всяко време. 

Отдел „Пътна полиция” –
Главна дирекция „Национална полиция”, 2019 г.

21 май 2019

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО