МВР

ОД Монтана

 

04 юли 2019

121 служители на ОДМВР Монтана са наградени по случай професионалния празник на МВР и 140-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство

 Служителите на ОД МВР Монтана отбелязоха професионалния си празник и 140-ия юбилей на вътрешното министерство с празнична церемония по поднасяне на венец на паметника на Незнайния воин в гр. Монтана и тържествено събрание в областната дирекция. 
 За високи резултати и съществен принос при изпълнение на конкретна професионална задача тази година с наградата „писмена похвала” са отличени 101 служители на ОД МВР Монтана. 
 59 служители са наградени от директора на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов, 1 – от зам. директора комисар Цветомил Христов и 41 – от началниците на 4-те Районни управления в Монтана, Лом, Берковица и Вършец. По случай професионалния празник награди получиха 14 служители на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Монтана. С „писмена похвала” от вътрешния министър е награден инспектор Михаил Михайлов от сектор „Пожарогасене и спасителна дейност” на РДПБЗН. 8 пожарникари и спасители са отличени от директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, сред тях и директорът на местната структура комисар Венцислав Райков. От зам.директора на ГДПБЗН са наградени 2-ма служители,  2-ма – от директора на дирекция „Оперативни дейности” и 2-ма – от директора на дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол”.
 В знак на уважение към денонощния полицейски труд от името на областния управител г-жа Нина Петкова/зам.областен управител/ връчи предметна награда на служителите на група „Оперативен анализ и полицейска статистика” при ОД МВР Монтана - автомат за вода /диспенсър/. 
 Традиционната предметна награда на община Монтана тази година  кметът Златко Живков присъди на криминалиста от РУ Монтана Николай Георгиев. Подареният хладилник ще бъде използван от всички служители на РУ Монтана. В привествието си към състава г-н Живков пожела на все по-младият и амбициозен екип да работи добре, като защитава авторитета на вътрешното министерство и благодари за оказаното съдействие от органите на реда при извършването на 120 ремонтни дейности през годината на територията на общината. 

Гости на празничните прояви на ОДМВР Монтана бяха зам. областният управител Нина Петкова, кметът на община Монтана Златко Живков, административният ръководител на Окръжна прокуратура Нина Борисова, директорът на Териториална дирекция ”Национална сигурност” Езекия Езекиев, директорът на Регионална дирекция „ПБЗН” комисар Венцислав Райков и началникът на Зонално жандармерийско управление- Монтана гл. инспектор Илиян Кънчев
 Поздравителни адреси към състава бяха представени на тържественото награждаване на постигналите високи резултати през годината служители. В приветствието си гл. секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов изказа благодарност за добросъвестната и всеотдайна работа и призова служителите да продължат традициите, като с труда и професионализма си гарантират правовия ред, защитават правата и свободите на хората, сигурността и спокойствието на българските семейства. В адреса на административния ръководител на Окръжния съд в Монтана бяха отправени пожелания за повече находчивост, решителност, здраве и успехи в личен и професионален план. Окръжният прокурор на Монтана Нина Борисова се присъедини към поздравите с пожелания за по-добро заплащане на полицейския труд, по-добра социална осигуреност, по-малка натовареност на разследващите полицаи и постигане на консенсус в съвместната работа. Директорът на ТД ”Национална сигурност” Езекия Езекиев и директорът на РД „ПБЗН” комисар Венцислав Райков пожелаха по-добра оценка на полицейския труд и признателност от обществото. 

РДПБЗН Монтана напомня за опасността от пожари при прибиране на реколтата и приготвяне на зимнина

 Във връзка с високите температури и стартиралата жътвена кампания РДПБЗН Монтана напомня за пълната забрана за паленето на огън в близост до земеделски и горски масиви. Забранено е тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50м. от тях. След прибиране на реколтата е забранено изгаряне на стърнища, на сухата тревна растителност в слоговете и крайпътните ивици, както и на други растителни остатъци и отпадъци.
Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.
Юридическите лица, стопанисващи републикански, общински и частни пътища, преминаващи през и/или покрай житни посеви, осигуряват механично отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на пътя.
В жътвената кампания се използва земеделска техника, която е технически изправна и е оборудвана с необходимите уреди за пожарогасене.
При започване на жътвата житните култури се парцелират на площи за еднодневна работа с противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 м., изпълнени чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване.

ОПАСНОСТ ОТ ПОЖАРИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕ НА ЗИМНИНА

Паленето на открит огън за приготвяне на зимнина да става на специално пригодени за целта места, при безветрие и на безопасни разстояния от съседни сгради (8-10м.). В радиус на 2м. около мястото на огъня, се почиства от горими отпадъци, предмети и суха трева.
Осигурява се непрекъснат надзор над огъня и подръчни средства за гасене (кофи с вода, градински маркуч и др.) След приключване, огънят се изгасява, като не се оставят тлеещи въглени, а мястото се наблюдава в следващите часове.

При забелязване на пожар незабавно се обадете на тел.112.

02 юли 2019

Специализирани полицейски операции за контрол на пътното движение са проведени на териториите на РУ Монтана и РУ Лом

при проверките на общо 505 пътни превозни средства са установени 291 нарушения на ЗДвП

 358 пътни превозни средства и 472 лица са проверени днес между 10,00 ч. и 14,00 ч. при засилен контрол на пътното движение на територията на РУ Монтана. В операцията са взели участие униформени служители от 4-те районни управления в областта. В хода на акцията са установени 129 нарушения, за които са съставени 16 акта и 106 фиша. Контролните органи са налагали санкции на неправилно спрели и паркирали МПС в района на централната градска част на Монтана; на водачи, неизползвали обезопасителни колани, детски системи и каски, на нарушители на скоростното ограничение. Глобявани са водачи, управляващи нерегистрирани по надлежния ред МПС, непритежаващи задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, неправоспособни и управляващи под въздействие на алкохол и наркотични вещества.
 Подобна операция е проведена на територията на РУ Лом през последната седмица на юни. Участие в пътния контрол са взели 10 екипа от полицейски служители от цялата област с правомощия по контрол на пътното движение. По време на 6-часовата акция са извършени проверки на 147 пътни превозни средства и 231 лица. Установени са 162 нарушения, за които са съставени 56 акта и 59 фиша. Образувани са 2 досъдебни производства за управление на МПС след употреба на алкохол.

02 юли 2019

От днес започва операция на ТИСПОЛ

Тя ще продължи до края на август, акцент - проверки на транзитно преминаващи водачи на превозни средства

 Полицейска операция за контрол на транзитно преминаващите моторни превозни средства на чуждестранни граждани през територията на нашата страна стартира днес. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL.
 В хода на акцията основно ще се следи за спазване на скоростните режими, използването на обезопасителни средства – предпазни колани, каски и детски столчета, недопускане на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, проверка за неплатени и невръчени глоби по Закона за движение по пътищата.
 Пътна полиция напомня едно от основните правила за безопасно шофиране на транзитно преминаващите чуждестранни водачи - не подценявайте почивките по време на път, умората може да бъде причина за настъпване на пътен инцидент.  

01 юли 2019

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО