МВР

ОД Монтана

 

Максимален брой полицейски служители с правомощия по контрол на движението ще участват в 24-часовата операция – Европейски ден без жертви на пътя

 За трета поредна година в област Монтана ще се проведе операцията на европейската мрежа на службите на Пътна полиция под наименованието Edward „Европейски ден без загинали на пътя”. /European day without a road death/, съобщи на брифинг областният управител на Монтана Росен Белчев.
24-часовата операция тази година ще се проведе на 19 септември.
 По инициатива на Областната администрация в гр. Монтана са разработени брошури и плакати, които ще бъдат разпространени във всички общини на територията на региона. Областният управител призова участниците в движението да бъдат по-внимателни и по-толерантни на пътя, за да няма повече жертви на пътно-транспортни произшествия.
  През утрешния ден пътната мрежа в областта ще бъде наситена с максимален брой полицейски служители с правомощия за контрол на пътното движение, съобщи ст. инспектор Красимир Кирилов, началник група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейности” в сектор „Пътна полиция” на ОДМВР Монтана. Основната цел на предстоящата инициатива на Тиспол  е превенция на тежките пътно-транспортни произшествия и недопускане на катастрофи със загинали на пътя. При извършване на контролни проверки на пътя освен санкции на водачите нарушители униформените служители ще раздават и листовки със съвети към водачите, обобщи ст. инспектор Кирилов.
  На 21 септември 2017 г. по време на операция EDWARD на територията на Република България са настъпили 19 (през 2016 г. - 11) тежки ПТП с 1 загинал  (през 2016 г. няма загинали) и 25 ранени  (през 2016 г. - 14) участници в движението по пътищата. На този ден на територията на област Монтана през 2017 г. не са допуснати тежки ПТП с жертви и пострадали на пътя.
  От 00,00 ч. на 19 септември на интернет страницата на МВР – www.mvr.bg  по достъпен начин на всеки час ще бъде актуализирана обстановката по пътния травматизъм в цялата страна. На специалната страница, посветена на EDWARD, активен брояч на деня отчита оставащото време до старта на операцията, който е в 00.00 часа на 19 септември. EDWARD 2018 -  https://projectedward.eu/.
Препоръки към водачите на МПС:
(Предоставени от ТИСПОЛ)
• Толерантността подобрява безопасността на движението по пътищата. Бъди спокоен и съпричастен, когато шофираш. Твоята цел е да се прибереш у дома невредим
• Добре обучените и отговорни шофьори, управляващи изправни превозни средства по добре планирани маршрути, допринасят за безопасността по пътищата
• Шофирай безопасно през деня, за да се прибираш жив и здрав вечерта
• Използването на обезопасителен колан значително увеличава шансовете ти да оцелееш в пътен инцидент
• Преценявай каква скорост да използваш при всяко свое шофиране
• Изборът на безопасна и разрешена скорост значи да намалиш рисковете за себе си и за останалите 
• Някои лекарства може да повлияят на зрението и на слуха ти, на времето ти за реакция и на способността ти да шофираш безопасно  
• Провери за ограничения, преди да седнеш зад волана
• Никога не шофирай след употреба на наркотици. Те може да повлияят на зрението и на слуха ти, на времето ти за реакция, на реалната ти преценка за опасност и на способността ти да реагираш 
• Никога не шофирай след употреба на алкохол. Дори малки количества алкохол нарушават способността ти за реална преценка на ситуацията. Ако все пак трябва да шофираш, не посягай към алкохола
• Когато се разхождаш навън, помагай на децата да разпознават опасностите на пътя. Оглеждай се и се ослушвай, за да си в безопасност
• Познат завой? Спокойно! Шофирай така, че да можеш да спреш, ако се наложи
• Спазвай дистанция! Ако предният автомобил внезапно спре, трябва да имаш достатъчно време за реакция и за безопасно спиране
• Движи се на безопасно разстояние и гледай далеч напред, за да предвиждаш проблеми и опасности на пътя 

17 сеп 2018

Полицаи раздадоха листовки със съвети към деца и родители за безопасно поведение на пътя

 В първия учебен ден дежурните полицейски служители, осигуряващи безопасността и обществения ред в районите на училищата и детските градини, раздадоха листовки на родители и ученици със съвети за безопасно поведение на пътя.
 Брошурите съдържат препоръки за избиране на най-безопасния маршрут до учебното заведение, за спазване на сигналите на светофара, указания за пресичане на кръстовище, съвети за безопасно управление на велосипед и други. Същите препоръки под формата на плакати са разлепени и на информационните табла в училищата в област Монтана.
 Автори на рисунките, използвани в листовките и плакатите, разработени от ОДМВР Монтана, са ученици от Детските полицейски управления. Използванитe творби са спечелили престижни места в организираните конкурси на областната дирекция и ГД "Национална полиция".    
 

17 сеп 2018

За поредна година България се включва в инициативата на Тиспол – Европейски ден без загинали на пътя

Операция EDWARD ще се проведе на 19 септември

 Операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death)  се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL, като целта е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на територията на стария континент. 
 „Европейският ден без загинали на пътя” е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември. Мотото на седмицата на мобилността е „Мултимодалност “ с подтема „Комбинирай! Движи се!“. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. 
 Мотото на операцията за Република България за 2018 г. е „Безопасни мобилни комбинации за живот“. За главен координатор по изпълнението на операцията за страната ни е определена Главна дирекция „Национална полиция“.
 На сайта на МВР и отдела „Пътна полиция“ е активна специална страница, посветена на EDWARD, където по традиция  часовник ще отброява часовете до старта на операцията в  00.00 часа на 19 септември.

17 сеп 2018

Дронове участваха в демонстрациите на служителите на РД ПБЗН Монтана по случай професионалния им празник

  Пожаро-тактическо учение пред сградата на областната администрация в гр. Монтана представиха служителите на РДПБЗН Монтана по случай днешния си професионален празник. В демонстрациите бяха показани действия по гасене на пожар в административна сграда и евакуация на хора от нея с автомеханична стълба "Ивеко" и по алпийски способ. На площад "Жеравица" в областния град гражданите разгледаха техника, използвана при химическо замърсяване и наблюдаваха демонстрация на дронове, извършващи разузнаване на мястото на инцидентите. В учението участваха и младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец". Противопожарната служба в Монтана представи и действия при пътно-транспортно произшествие и последвал пожар в катастрофирал лек автомобил.
  При демонстрациите пожарникари и спасители използваха новодоставена техника за гасене на горски пожари, автомеханична стълба „Ивеко”, безпилотен самолет и дронове. 
  По случай празника за постигнати високи резултати в служебната дейност с „писмена похвала” са отличени 6 служители на РДПБЗН Монтана – пожарникари от РСПБЗН Лом и РСПБЗН Берковица. Наградите са от вътрешния министър в оставка Валентин Радев, от директора на Главна дирекция „ПБЗН” гл. комисар Николай Николов и от директори на структурни звена в ГДПБЗН. 
 Областният управител Росен Белчев поздрави служителите от РДПБЗН по повод празника, като им пожела тренировъчните действия да са повече от реалните инциденти. Поздравителен адрес и скромен подарък бе представен и от името на кмета на община Монтана Златко Живков.
  Със значително по-малко пожари в сравнение с миналата година се характеризира оперативната обстановка в региона. Към настоящия момента са гасени 118 пожари с материални загуби, при 220 за същия период на 2017 г. Запалванията в сухи треви и стърнища са 250, при 848 за предходната година. Според директора на РДПБЗН Монтана комисар Венцислав Райков това се дължи не само на метеорологичните условия, но и на повишената култура и самосъзнание на хората. Големите пожари в Гърция през годината също са оказали влияние, като са увеличили предпазливостта на гражданите. 

14 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО