МВР

ОД Монтана

 

22 фев 2021

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 15 - 19 февруари 2021 г.

ОДМВР Монтана

452

РУ Лом

190

РУ Берковица

76

РУ Вършец

25От днес започват засилени проверки на пътна полиция за употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на МПС

  От днес до 03.03.2021 г. на територията на цялата страна стартира специализирана полицейска операция за установяване на водачи, шофиращи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества. Акцията се реализира след повишение със 77% на установените случаи през януари на шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или дрога, в сравнение със същия месец на предходната година.
  Проверките ще се извършват в сутрешните и вечерни часове на денонощието, като ще се проверява още наличието на валидна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, незаплатени глоби по ЗДвП и невръчени електронни фишове. Ще бъде осигурено видимо присъствие в населените места, в участъци с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието.
  Екипите ще следят за нарушения на пешеходци и водачи, неосигуряващи предимството им - внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци, преминаване на пешеходци на забраняващ сигнал на светофарните уредби, пресичането на нерегламентирани места от пешеходци и водачи, използващи мобилен телефон по време на управление, освен чрез устройство хендс фрий, неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби, използването на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците.

26 фев 2021

112 акта и 150 фиша при 4-днева специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в област Монтана

  Специализираната операция на пътна полиция бе проведена в дните от 19.02. до 23.02.2021 г. на територията на цялата страна. В хода на акцията на територията на област Монтана са проверени 691 МПС и 821 лица. Съставени са 112 акта и 150 фиша по ЗДвП. Установени са 190 нарушения на скоростните режими, от които 128 – в населените места. При проверките на пътя са санкционирани 6-ма пешеходци.
  51 водачи са глобени за неспазване на пътни знаци и маркировка, 39 – за неизползване на обезопасителни системи колани и каски, 9 – за неправилно изпреварване и движение по пътното платно, 7 – за използване на мобилен телефон по време на управление. Заловени са още 2-ма водачи, управлявали МПС-та след употреба на наркотични вещества и 5-ма неправоспособни водачи. 2-ма водачи са били без сключена застраховка „Гражданска отговорност”, 2-ма са преминали на червен сигнал на светофарната уредба.

24 фев 2021

Резултати от специализирана полицейска операция на територията на РУ Берковица

  На 23.02.2021 г. при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на РУ Берковица са извършени проверки на 37 МПС, 41 лица, 7 обекта, 6 лица от криминалния контингент и е издирен свидетел по досъдебно производство.
  В хода на акцията са разкрити 7 престъпления и са образувани 2 досъдебни производства и едно бързо производство.
  В полицейския арест на РУ Берковица са задържани 46-годишен автор на взломна кражба в берковския кв. „Раковица”, откъдето отнел ръчен циркуляр; 27-годишен жител на берковския кв. Заряница”, от чиято пощенска кутия до входната врата на апартамента е иззета бучка от 1 грам амфетамини, а от апартамента – ел. везна и следи от амфетамини. Същия ден на ул. „Берковска река” в гр. Берковица той бил заловен да шофира лек автомобил "Ровер 620" под въздействието на наркотични вещества. В полицейския арест е задържан и 30-годишен водач на лек автомобил "Мерцедес а160", управлявал под въздействието на канабис по ул. „Александровска” в гр. Берковица. Разкрит е и 43-годишен извършител на палеж от с. Замфирово, който запалил дървена барака на 14 февруари в землището на селото.
По време на операцията при осъществения контрол на пътя са съставени 6 акта и 3 фиша по ЗДвП.

24 фев 2021

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО