МВР

ОД Монтана

 

11 май 2021

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 26 април - 7 май 2021 г.
ОДМВР Монтана - 693
РУ Лом - 187
РУ Берковица - 100
РУ Вършец - 44


Всеки пети от проверените товарни автомобили в областта миналата седмица е с установено нарушение

Резултатите са от контрола на товарните автомобили в рамките на операция на ROADPOL, проведена на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

   59 товарни автомобили с българска регистрация са проверени от екипите на пътна полиция в област Монтана в дните от 10 до 16 май. Контролните действия са извършени съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” в рамките на операция на ROADPOL. При проверките са установени 12 пътни превозни средства, които са били със законови нарушения. През седмицата са засечени и 66 нарушения на скоростта, извършени от водачи на тежкотоварни автомобили.
  По отношение на най-честите нарушения, които са установени при проверки от този тип, са неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.


18 май 2021

Извършители на две домови кражби и домашна наркооранжерия са разкрити при специализирана полицейска операция на територията на община Монтана

  На 14.05.2021 г. между 08,00 ч. и 16,30 ч. съвместно с екипи на ЗЖУ Монтана служители на Участък Огоста провели специализирана полицейска операция по опазване на обществения ред и противодействие на конвенциналната престъпност на територията на община Монтана. По време на операцията са разкрити 4 престъпления – две домови кражби, производство на наркотични вещества и незаконно притежание на боеприпаси.
 14-годишен криминално проявен и осъждан от с. Габровница е установен като извършител на кражба на 1 000 лв от къща в с. Габровница. 24-годишен жител на с. Липен е уличен като автор на кражба на 10 прозореца с дървена дограма, на стойност около 200 лв, от къща в селото. В хода на акцията след сигнал е разкрита домашна оранжерия в с. Крапчене за отглеждане на наркотични растения от рода на канабис и незаконно притежание на боеприпаси от 38-годишния собственик на имот. В двуетажна стара къща с гредоред са открити 63 насаждения от вида на конопа в пластмасови кофички, както и две пластмасови кутии и два пластмасови буркана, съдържащи общо 1,54 кг суха листна маса канабис. Броят на намерените незаконните боеприпаси е 146 патрона, калибър 22. По случая са образувани 2 досъдебни производства.
 При извършения контрол на пътя са проверени 64 пътни превозни средства и 96 лица. Установени са 13 нарушения, за които са съставени 6 акта по ЗДвП, 2 акта по ЗБЛД и са наложени 5 глоби по фиш. Проверени са още 6 обекта и 8 лица с криминални прояви.

17 май 2021

Четирима души загинаха, един е пострадал при тежко пътно-транспортно произшествия в района на с. Долна Вереница, общ. Монтана

  На 15.05.2021 г. около 16,00 ч. на път Е 79, в землището на с. Долна Вереница, 29-годишен водач от гр. Добрич при управление на тежкотоварен автомобил "Скания" губи контрол над волана и блъска движещия се в съседната лента лек автомобил "Фолксваген Пасат", управляван от 62-годишен жител на с. Ружинци и идващия зад него тежкотоварен автомобил "Даф" с турска регистрация, с водач 50-годишен турски гражданин.
 При реализираното ПТП са починали на място водачът на лекия автомобил, на 62 г. и пътуващите с него – 59-годишна жена от с. Ружинци, 46-годишна жена от гр. Белоградчик и 22-годишно момиче от гр. Белоградчик. В МБАЛ Монтана е транспортиран и оставен за лечение без опасност за живота водачът на турския тежкотоварен автомобил.
  На местопроизшествието е извършен оглед от служители на РУ Монтана и  образувано досъдебно производство. 29-годишният водач от гр. Добрич, управлявал тежкотоварния автомобил "Скания", е задържан за 24 часа в полицейския арест на РУ Монтана. С постановление на наблюдаващ прокурор е привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура - гр. Монтана да внесе искане в Окръжен съд Монтана за налагане на постоянна мярка за задържането му под стража.                                           


17 май 2021

Пътна полиция провежда традиционната си кампания "Абитуриенти"

безопасността на движението по пътищата ще бъде осигурявана и през почивните дни около празничния 24 май

  ОДМВР Монтана е предприела организационни мерки за провеждането на традиционната кампания на Пътна полиция „Абитуриенти“ и осигуряване безопасността на движението по пътищата по време на проявите, свързани с честването на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
  Като превантивни мерки са предвидени беседи със зрелостници и родители по покана на ръководства на училища или училищни настоятелства, в които ще участват служители с богат професионален опит. На срещи с представители на училищата и органите на местната власт ще бъдат набелязани съвместни мерки за опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на абитуриентските балове. По време на тържествата ще се осъществяват предварително планирани полицейски мероприятия. В разстановка на силите и средствата на районните управления ще бъдат включени училищата с очаквано събиране на МПС за извозване на абитуриенти, като предварително ще бъдат уточнени маршрутите за придвижване и местата за провеждане на балове.
  В седмицата преди баловете се извършват проверки в заведенията –ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други, в които ще се провеждат организирани празненства. Контролът се осъществява във взаимодействие с местните структури на РДПБЗН и на ГДЖСОБТ, Областните дирекции по безопасност на храните и други компетентни институции, които следят за пожарната и аварийна безопасност на обектите, качеството на предлаганите храни, стоки и други, имащи отношение към сигурността на празнуващите.
 Специално внимание се обръща на пропускателния режим за недопускането на лица с: огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние и/или видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Провеждат се срещи с ръководителите на частните охранителни фирми, охраняващи учебни заведения, за своевременен обмен на информация и взаимодействие. Предвижда се още завишен контрол на пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства. 
 Предприемат се мерки за недопускане на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.
 За недопускане на инциденти при организирано придвижване на абитуриенти ще бъде засилено присъствието на полицейските органи с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата. За документиране на нарушенията, извършвани от водачи на МПС по време на придвижването и превозването на абитуриенти, ще бъдат изполвани всички налични автоматизирани средства за видео контрол. Движението на колони от МПС, превозващи абитуриенти, и придружаващите ги автомобили ще се регулира и подпомага с полицейски автомобили и/или мотоциклети с цел недопускане на пътни инциденти.
В случай на организирани пътувания за деца и ученици ще се извършват проверки за спазване на мерките против разпространението на COVID-19, инструктажи на водачите на автобуси и проверки на водачите за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, както и на техническата изправност на превозните средства, с които ще се осъществяват пътуванията.
  Кампания „Абитуриенти“ и осигуряването на безопасността при движение по улиците на населените места и по пътищата при честване на 24 май ще бъдат съобразени с мерките за безопасност, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19.

Практически препоръки към абитуриентите
За да бъдат избегнати пътни инциденти с абитуриенти и празнуващи, Главна дирекция „Национална полиция“ и отдел „Пътна полиция“ Ви препоръчват:
По време на абитуриентските празници, пълни с дълги, весели и нестихващи забавления, и през празничния месец май по време на честванията на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
бъдете отговорни и не забравяйте, че доброто настроение не трябва да се помрачава с необмислени постъпки и трагични инциденти.

Спазване на законовите разпоредби

Правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците. Видеокамери ще документират, както досега, поведението на абитуриентите и на техните близки, които ги возят. За вашата сигурност от пътна полиция ще бъде организирано съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства (МПС), превозващи абитуриенти.
Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.
Помогнете си и сами, като бъдете внимателни и не се примирявате с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ.

Предпазване от съществуващите рискове
Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.
За вашата сигурност се движете с по-ниска скорост. Така дори ще ви забележат! Бъдете толерантни към другите участници в движението, които не празнуват. Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите! Неправилното положение при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение.
Еуфорията и многото празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са оправдание да седнете зад волана, ако не сте правоспособен водач или ако сте употребили алкохол. Учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.
Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.

Ако сте абитуриент
Знайте, че емоциите и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на “смели” решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването или изхвърлянето на пътното платно на бутилки и други празнични атрибути.
За Вашата сигурност
Използвайте това, че точно вие сте в центъра на вниманието и в този ден се изпълняват вашите желания, като заради собствената си безопасност настойчиво помолите останалите да не рискуват и да не провалят празника ви. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията. Ако се наложи, потърсете помощта на родители или други ваши близки.
Помогнете си и сами,
Като не приемете да ви вози някой, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично вие шофирате към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение по пътищата. Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.
Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.
Ако сте родители на абитуриенти
Независимо от суматохата по организацията на празника на вашия син или дъщеря отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.
За тяхната сигурност
Предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.
Предложете зряло решение абитуриентът/абитуриентката да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка със сина си/дъщеря си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.
Помогнете си и сами,
Като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени, преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да помогнете на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции. При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112.

Отдел „Пътна полиция” –
Главна дирекция „Национална полиция”,


13 май 2021

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО