МВР

ОД Монтана

 

04 юли 2017

63 служители на ОД МВР Монтана и 10 служители на РД ПБЗН Монтана получиха награди по случай професионалния празник на МВР - 5 юли

    По традиция Областна дирекция на МВР в гр. Монтана отбеляза професионалния празник на служителите на МВР с тържествено събрание и поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния воин. Гости на празника бяха областният управител Росен Белчев, зам. областният управител Нина Петкова и кметът на община Монтана Златко Живков.
    Тази година за постигане на добри резултати в служебната дейност са наградени 73 служители на МВР.
    35 служители са отличени с „писмена похвала“ от директора ст. комисар Ивайло Антонов. Зам. директорът комисар Цветомил Христов е наградил 1 служител на отдел „Противодействие на криминалната престъпност“. Началникът на Районното управление в гр. Лом гл. инспектор Владимир Владимиров е отличил 14 от своите служители, а началникът на Районното управление в гр. Берковица гл. инспектор Бисер Йончев – 1 служител. По случай празника 12 служители на дирекцията са повишени в по-висока длъжност. От вътрешния министър и от ръководството на Главна дирекция „ПБЗН“ са отличени 10 от служителите на Регионална дирекция „ПБЗН“ в гр. Монтана.
    За съществен принос при разкриване на тежки криминални престъпления, станали на територията на община Монтана, кметът Златко Живков дари кафе-машина на служител на Криминална полиция на РУ Монтана.
    С шествие и поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния воин в гр. Монтана бяха почетени многобройните незнайни жертви на войните.
Статистически данни за 6-месечието на 2017 г.
 В резултат на предприетите действия от ОД МВР Монтана през първото шестмесечие на годината броят на регистрираните „битови“ престъпления е намалял с 22% спрямо полугодието на 2016 г. За периода се отчита намаление с 40% на регистрираните престъпления по линия „наркотици“.  Самостоятелно и съвместно с агенция „Митници“ – МФ са иззети 145 519 къса цигари и 277 кг нарязан тютюн.
 През полугодието се запазва броят на регистрираните престъпления, като при престъпленията против личността се отчита спад с около 20%, а при престъпленията против собствеността - с около 22%.   
 Постигната е обща разкриваемост от 46,98%  при 36,78%  за първото полугодие на 2016 г., което е ръст с 10,2 %. Със 17% са по-малко реализираните ПТП през първото шестмесечие на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г.   Специализирана полицейска операция на TISPOL за контрол на товарни автомобили и автобуси

По време на проверките ще участват и криминалисти, които ще следят за трафик на хора, оръжие и наркотици

 От 24 до 30 юли на територията на България и останалите страни от Европейския съюз ще се проведе специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Тя се осъществява по линия на Европейската организация на службите на Пътна полиция (TISPOL). У нас проверките са организирани съвместно от органите на Пътна полиция и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, но ще участват и представители на Икономическа и Криминална полиция. Криминалистите ще следят за превоз на нелегални имигранти, трафик на хора, наркотици, оръжие и транспортиране на крадени стоки.
 По време на проверките ще се следи и за наличието на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, както и за платена винетна такса.
 Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана на TISPOL за проверки през 2017 г. във връзка с данните, че при възникване на тежко произшествие на пътя с участието на такива возила, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям, отколкото при други инциденти.  Основните причини за възникване на ПТП с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване на времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасен това и претоварване на автомобилите.


24 юли 2017

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО