МВР

ОД Монтана

 

13 сеп 2019

Високи отличия и впечатляващи демонстрации по случай професионалния празник на служителите от пожарната безопасност и защита на населението

 В навечерието на професионалния си празник, 14-ти септември, служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Монтана представиха пред жителите и гостите на областния град демонстративно занятие на площад „Жеравица”. 
 Пожарникарите и спасителите показаха действия по гасене на пожар в сградата на областната администрация с евакуация на хора по алпийски способ и с автомеханична стълба „Ивеко”. Занятието продължи със спасяване на пострадали при пътнотранспортно произшествие и извършване на  разузнаване на мястото на инцидента с безпилотни летателни апарати – дронове. В спасителната операция се включиха и служители на Зонално жандармерийско управление-Монтана, които задържаха нарушител, засечен от дрон.
 Тази година по случай професионалния празник най-високо отличие получи началникът на Районна служба „ПБЗН” в гр. Лом гл. инспектор Максим Димитров. Той бе награден с почетен знак на МВР трета степен, присъден от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. С наградата „писмена похвала” вътрешният министър отличи трима началници на сектори в РДПБЗН Монтана – гл. инспектор Иван Захариев, н-к с-р „Пожарогасене и спасителна дейност”, гл. инспектор Иван Демев, н-к с-р „Специализирани оперативни дейности” и гл. инспектор Ивайло Цветанов, н-к с-р „Превантивна и контролна дейност”. С наградата „писмена похвала” директорът на ГД „ПБЗН” гл. комисар Николай Николов награди началниците на Районните служби ПБЗН в Монтана и Берковица – гл. инспектор Анатоли Трендафилов и гл. инспектор Цветан Димитров.
 По случай професионалния си празник противопожарната служба в областия град получи предметни награди от кмета на гр. Монтана г-н Златко Живков – спортни принадлежности и готварски уред. Гости на празничните прояви на местните огнеборци и спасители бяха областният управител г-н Росен Белчев и директорът на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Монтана отбелязва професионалния празник на служителите и Седмица на пожарната безопасност

 Служителите на Регионалната дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Монтана ще отбележат Седмицата на пожарната безопасност и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември с демонстративно занятие на площад „Жеравица” в град Монтана  на 13.09.2019 г. от 10:00 ч.
 Пожарникарите и спасителите ще представят действия по гасене на пожар с евакуация на хора от горяща сграда по алпийски способ и с автомеханична стълба „Ивеко”, също така ще се демонстрира спасяване на пострадали при пътнотранспортно произшествие и извършване на  разузнаване на мястото на инцидента с безпилотни летателни апарати.  В занятието ще вземат участие и доброволци от ДФ „Огоста 2013” на община Монтана.
 Демонстрациите ще са съпроводени с тържествено награждаване на отличилите се през годината служители и поднасяне на венец пред паметника на незнайния войн в град Монтана на пл. „Жеравица”.
 В периода от 10 до 13 септември 2019 г. се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност.  В инициативите ще вземат участие и представители на доброволните формирования към общините. 
 Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението” - Монтана обявява Дни на отворени врати  в периода от 09.09.2019 г. до 13.09.2019 г.,  от 10:00 ч. до 12:00 ч. в РСПБЗН-Монтана, Лом, Берковица, както и в Центъра за професионална квалификация в град Монтана.
Открити са и телефонни линии за гражданите, както следва:
- РСПБЗН - Монтана: 096/396464;
- РСПБЗН - Лом: 0971/66304 и
- РСПБЗН - Берковица: 0953/80160.
 В Седмицата на пожарната безопасност са предвидени работни срещи с представители на общините в област Монтана по въпроси на пожарната безопасност и сформирането на доброволни формирования.
 Районните служби ще проведат демонстративни занятия на пожарна техника в детските градини в градовете Монтана, Вълчедръм и Берковица.
 Планирани са срещи в училищата за сформиране на младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец” и отбори за участие в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.
 История на празника
  На 14 септември 1905 г. е открит Първият пожарникарски събор в София, на който се решава тази дата да се чества като празник на огнеборците.
С Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерския съвет на Република България е възстановена традицията, в съответствие с решението на Първия пожарникарски събор,14 септември да се чества като Професионален празник на Главна дирекция „Пожарната безопасност и защитата на населението” - МВР.

09 сеп 2019

ОД МВР Монтана е създала необходимата организация за осигуряване на обществения ред и пътното движение през предстоящите почивни дни

 През предстоящите почивни дни по повод националния празник на Република България 6-ти септември - Деня на Съединението, ОДМВР Монтана предприема допълнителни организационни и превантивни мерки за опазване на обществения ред, безопасността на движението и сигурността на гражданите.
  В ОД МВР Монтана и поделенията й е създадена организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. В периода на празниците ще има засилено полицейско присъствие около обектите и в местата, където ще се провеждат тържествени събития и чествания, както в районите, където се очаква струпване на повече хора.
  Във връзка с обезпечаване безопасността на движението поради очаквания засиления трафик през първия и последния почивен ден /6 и 8 септември/ по по-голямата част от пътищата от първи клас и автомагистралите в страната в определени часови периоди ще бъде забранено движението на товарни автомобили над 12 тона. На територията на област Монтана няма да бъдат въвеждани подобни ограничения. Забрани за движение на товарни автомобили ще има на съседни области като Враца. От Пътна полиция напомнят, че забраните се въвеждат, тъй като през почивните дни има засилената интензивност на движение на леките автомобили, а смесването на автомобили с коренно различни динамични характеристики - в случая с товарни автомобили, води до създаване  на реални предпоставки за опасни ситуации по пътищата.
 През празничните дни служителите с правомощия по контрол на пътното движение ще използват всички налични технически средства за измерване на скоростта. В тъмната част на денонощието дежурните екипи ще следят за контрол на водачи с рисково поведение, за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, като и за неправоспособни водачи.
 От началото на годината до момента на територията на област Монтана са настъпили 120 тежки пътнотранспортни произшествия. 12 души са изгубили живота си, 155 са получили физически травми и увреждания. За същия период на предходната година тежките катастрофи са 95, загиналите - 5, ранените – 130. От Пътна полиция отчитат значително повишение на броя на жертвите на пътя, като посочват, че основната причина за тежките пътни инциденти в областта са сблъсъците между движещите се МПС и движение с несъобразена с пътните условия скорост.

05 сеп 2019

График на срещите на началниците на Районни управления на МВР с жителите на малките и отдалечени населени места през месец септември 2019 г.

Прием на граждани от НАЧАЛНИКА НА РУ ВЪРШЕЦ:          
 05.09.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долно Озирово      
 05.09.2019 г. от 11,00 ч. до 11,50 ч. -  в приемното помещение в кметството на село Горно Озирово 
12.09.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долна Бяла Речка    
12.09.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. -  в приемното помещение в кметството на село Горна Бяла Речка 
19.09.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. – в приемното помещение в кметството на село Черкаски          
19.09.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Драганица 
26.09.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Спанчевци         
26.09.2019 г.  от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Стояново 

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ МОНТАНА от НАЧАЛНИКА НА РУ МОНТАНА 
02.09.19 г.  с. Трифоново, общ. Монтана
04.09.19 г.  с. Крапчене, общ. Монтана

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ЛОМ от НАЧАЛНИКА НА РУ ЛОМ
Община Вълчедръм
с. Бъзовец                          12.09.2019 г.    10,00 ч.
с. Ботево                             12.09.2019г.     11,00 ч.

Срещите се провеждат в приемните на полицейските инспектори и младшите полицейски инспектори на територията на населените места.
 
Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ БЕРКОВИЦА от НАЧАЛНИКА на РУ БЕРКОВИЦА
05.09.2019 г.     с. Замфирово

05 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО