МВР

Пътна полиция

 

„ВИЖДАМ ТЕ. ВИЖДАШ МЕ“ –
ВЕЛОСИПЕДИСТИ И ШОФЬОРИ НА КАМИОНИ С РАЗМЕНЕНИ РОЛИ


Главна дирекция „Национална полиция“ подкрепи превантивната кампания на „Волво груп България“ и „Транспрес“ „Виждам те. Виждаш ме“, която е част от глобалната инициатива „Спри. Огледай се. Помахай“.

Проектът цели да представи на децата как изглежда пътното движение от кабината на големия камион, какво вижда и не вижда с очите си шофьорът и как му помагат огледалата, монтирани отвън на кабината.
Какво вижда шофьорът?На 19.04.2019 г., Световния ден на велосипеда, след кратко теоретично обучение ученици от ІV и VІІІ клас на 51 СУ „Елисавета Багряна“ в София имаха задачата да отбележат кои от маркираните на специална схема велосипедисти ще видят, ако са шофьор на камион. Децата заеха шофьорското място и с помощта на инструкторите провериха резултатите си от теста. С размяна на ролите децата-велосипедисти се превърнаха във водачи на товарен автомобил, а шофьорите се качиха на колела и симулираха ситуации „виждам те – виждаш ме“.Какво виждат шофьорите?
Шофьор на камион в света на велосипедиститеУчениците проявиха особен интерес към паркирания в двора на училището товарен автомобил, в който можеха свободно да влезнат и да погледнат своя собствен свят с други очи.
Към шофьорската кабина


Обучението помогна на деца и възрастни да разберат, че има "мъртви зони" в огледалата, които използват водачите, за да виждат движението отпред, отляво и отдясно на камиона, и запомниха, че шофьорът няма видимост какво се случва зад товарния автомобил и това място е една от опасните точки. 
В опасна зона

ЗА КАМПАНИЯТА 

КРАТЪК УРОК

КРАТКА СТАТИСТИКА


Отдел "Пътна полиция"
Главна дирекция "Национална полиция"