МВР

ОД Пазарджик

 

13 ное 2019

Полицаи от ОДМВР-Пазарджик гостуваха на деца от детска градина "Пролет"

Служители от отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Пазарджик гостуваха на децата от групите „Калинка“ и „Слънчице“ при детска градина „Пролет“ в областния град. Срещата е част от поредицата посещения в детски градини, при които децата се срещат на живо с полицейски служители и по този начин добиват представа за спецификата на тяхната важна и отговорна професия. Естествено, както всяка среща така и тази започна с кратко припомняне на правилата за безопасно движение по пътищата. Децата демонстрираха добри познания относно значението на пътните знаци и основните мерки за безопасност по време на движение, като пешеходци и велосипедисти. След това видяха униформата и оборудването на полицейските служители за опазване на обществения ред. Децата се докоснаха до полицейския щит и шлем, до щурмовата и стоп-палката, до светлоотразителната и противокуршумната  жилетки. В знак на благодарност към полицаите малчуганите ги поздравиха на изпроводяк с няколко песни и сърдечни покани за повторно гостуване.     

 

В спокойна обстановка започна изборния ден на територията на Област-Пазарджик

Информация към 08.00 часа

Всички изборни секции снощи в 18 часа са поети под полицейска охрана и тази сутрин са предадени на секционните избирателни комисии.

Близо 400 служители от структурните звена на МВР осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност. По време на изборите полицейските служители са разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

 

Звено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Пазарджик и полицейските управления в Пещера, Велинград, Панагюрище и Септември съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. От началото на седмицата до момента са издадени общо 19 удостоверения за гласуване, като пред вчерашния ден /събота/ издадените удостоверения са 2 броя. Припомняме, че днес /3 ноември/ звената обслужват граждани от 08.30ч. до 19.30ч.   

                               

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик 

 

03 ное 2019

Доброволци гостуваха на съда и прокуратурата в Пещера

Децата са част от детските полицейски управления в Пещера и Септември

Стартира новата втора обучителна година за децата доброволци от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик. В тази връзка бе дадено началото и на една нова инициатива, а именно взаимни посещения и съвместно провеждане на занятия от деца, участващи в различни детски полицейски управления в целия регион. Това е израз на желанието за сътрудничество, партньорство, обмяна на знания, опит и не на последно място – на приятелство. Началото поставиха доброволците от детските полицейски управления при СУ „Христо Ботев“ гр.Септември и ОУ „П.Р.Славейков“ в гр.Пещера. Децата от двете училища заедно посетиха Районния съд и прокуратура в гр.Пещера. Там те бяха топло и радушно посрещнати от административните ръководители на двете структури г-н Камен Гатев и г-жа Даниела Петърнейчева. Председателя на съда и районния прокурор запознаха малчуганите с основни понятия, дейности и правомощия на органите на съдебната власт и нейното важно значение в съвременния живот. Съвсем естествено най-голям интерес предизвика симулирания съдебен процес под формата на ролева игра, в която главните действащи лица бяха доброволците. За по-голяма автентичност всеки от тях облече тога с определения от закона цвят съответстващи на съдия, прокурор или адвокат. Така въпреки мрачното и облачно време навън сградата на съда и прокуратура бе озарена от детски смях и глъчка.

С началото на новата обучителна година по Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“ ежеседмично по утвърдени графици се провеждат занятия с доброволци от пет училища: СУ „Христо Ботев“ гр. Септември, ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ гр. Пазарджик, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград, ОУ „П. Р. Славейков“ гр. Пещера, ОУ „Проф. Марин Дринов“ гр. Панагюрище. Продължава обучението по модулите: „Безопасност на движението по пътищата“, „Детска полицейска защита“, „Оказване на първа долекарска помощ“, като за тази година е предвидено обучение и по нов модул „Социални умения“, по време на който децата ще се запознаят с актуални теми: „Как по- добре да работим в група“, „Работа в екип“, „Как да общувам с моите връстници“, „Как да се справим с агресивното поведение“.Въведена е и нова тема, която предизвиква голям интерес сред децата- „Опасностите в Интернет“.

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

01 ное 2019

Пешеходци, велосипедисти, шофьори, бъдете внимателни и отговорни на пътя !

Стартира традиционната акция на пътна полиция - Акция "Зима"

От 1 ноември на територията на цялата страна стартира традиционната акция на „Пътна полиция” – Акция „Зима”.

 

Тя ще се проведе в три етапа – първият е насочен към велосипедистите и превозните средства с животинска тяга, вторият - към пешеходците, третият - към автомобилистите

 

От 1 ноември служителите на сектор  „Пътна полиция“ в ОДМВР-Пазарджик и районните управления в областта ще проведат традиционната акция „Зима“. Акция „Зима“ се организира всяка година и цели фокусиране на вниманието на всички участници в движението по пътищата върху подготовката за зимния сезон, за гарантиране на безопасността в студените дни с ограничена видимост и лоши метеорологични условия. И тази година акцията ще започне на 1 ноември. По традиция, първите 10 дни са отредени за разясняване и конкретни превантивни съвети за безопасност. В този период с приоритет ще бъдат проверките на велосипедистите и превозните средства с животинска тяга. Анализите на експертите сочат, че при тези категории участници в движението рисковете от възникване на произшествие на пътя е изключително голяма, особено през вечерите и нощта, като с особена сила това важи за каруците, когато не са достатъчно добре снабдени с необходимите светлоотразители. Ще се акцентира и на движението на велосипедисти по пътища, където е забранено тяхното придвижване и задължителното използване на светлоотразителни жилетки при условия на намалена видимост и през тъмната част от денонощието. Апелът ще е и към родителите на младежите, които управляват велосипеди в населените места, да са оборудвани с жилетки, светлоотразители и светлини, за да бъдат забелязвани отдалече от водачите на МПС.

Втората част на кампанията ще от 11 до 20 ноември и тя ще насочена основно към пешеходците. През третия етап, от 21 до 30 ноември, ще се проведе кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

31 окт 2019

ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик в готовност за балотажа

Предстои втори тур на избори за кметове на общини и кметства. Близо 400 служители на Министерството на вътрешните работи – полицаи и пожарникари ще следят за нормалното протичане на балотажа в региона, за спазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението. Сформирани са оперативни щабове в областната дирекция и районните управления, както и групи за осъществяване на ефективен информационен обмен с окръжната и районните прокуратури в областта.

 

На 2 ноември /събота/ под полицейски ескорт всички изборни материали ще бъдат транспортирани и доставени в изборните секции. В гр.Пазарджик на 02 ноември за времето от 12.30ч. до 18.00ч. ще бъде преустановено движението на МПС на бул. „България” в участъка пред сградата на общинската администрация. Подобно ограничение е предвидено и за 3 ноември /неделя/ за времето от 20.00ч. до когато е необходимо за приключване на изборния ден и транспортиране на изборните материали. Аналогични мерки са предвидени и за останалите общински центрове, в районите където са разположени общинските избирателни комисии. 

Припомняме, че по време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

Сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР-Пазарджик и районните управления в Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище е създъдена организация с цел съдействие на гражданите от областта да упражнят правото си на глас в деня на изборите.

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

31 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ПАЗАРДЖИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача