МВР

ОД Перник

 

27 юни 2019

Акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя“ ще се провежда през летните месеци

Целият състав на Охранителна и Пътна полиция ще бъде включен в контрола на движението в областта през летните месеци с фокус върху безопасността на децата, които са във ваканция, обяви на пресконференция главен инспектор Слави Лазов, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Перник. През летните месеци ще се проведат специализирани операции в рамките на акцията, с цел контрол на пешеходци, велосипедисти и мотопедисти, използване на обезопасителни колани и системи, установяване на неправоспособни водачи.
От началото на тази година до края на месец май на територията на областта са регистрирани 238 ПТП, от които 16 тежки с 5 загинали и 4 ранени. Две са с участието на деца, пострадали при катастрофите.
През периода юни – август минала година са станали 193 ПТП, от тях 19 тежки с 3 загинали и 19 ранени. 4 от произшествията са с деца, които са пострадали. Двама велосипедисти, един водач на мотоциклет и един пътник.
Според началника на Пътна полиция, най-честите нарушения се правят от възрастовата група 14-16 години. Тези деца карат мотопеди, АТВ-та и други двуколесни моторни превозни средства и нарушават правилата за движение. Не по-малко са и велосипедистите, които също не спазват реда. Когато бъде заловен в нарушение велосипедист до 16-годишна възраст, глобата е за родителя. Над 16-години санкцията е за нарушителя.
След направени анализи на произшествията през летните месеци експерти на ГДНП са изготвили препоръки, насочени към всички участници в движението – пешеходци, велосипедисти, водачи на МПС, пътници /публикуваме ги отделно/.
На 5 юли ще се честват 140 години от създаването на МВР.  Проявите посветени на празника започват от 2 юли с турнир по стрелба, участие в който са заявили почти всички подразделения на ОД на МВР – Перник. На 2 и 3 юли ще има Дни на отворените врати в Областната дирекция и в районните управления, а на 04 юли ще се проведе тържествено събрание, на което ще бъдат наградени служители, постигнали високи резултати в служебната си дейност.    

Изображения

 27 юни 2019 | 14:53