МВР

ОД Перник

 

04 октомври 2019

ОДМВР – Перник със специални мерки за сигурност по време на новия ловен сезон

Във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 г., от страна на полицията в региона са предприети редица мерки, които да гарантират безопасност и сигурност при ловуването на дребен и едър дивеч и диви свине.
Информацията беше изнесена днес, на пресконференция в сградата на Областната дирекция, в която участваха старши инспектор Митко Митков  и инспектор Калоян Павлов от отдел „Охранителна полиция“ и инспектор Росен Добринов от Регионална дирекция по горите  - Кюстендил.
„Вече сме провели срещи с представители на ловните стопанства. Ловуването ще се извършва при стриктно изпълнение на мерките за безопасност и сигурност, както и тези за биосигурност и дезинфекция“, заяви Калоян Павлов. Ще се следи за това, дали ловците са инструктирани от ръководителите на лова, както и стриктното спазване на правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждане на ловните излети. Участниците в групов лов на диви свине задължително трябва да бъдат екипирани по време на ловуването с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят. Полицията ще следи и за пренасянето на огнестрелното оръжие в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка.
От анализа на Главна дирекция "Национална полиция" е видно, че най-честите причини за допускане на инциденти са стрелба по шум, неясно видима цел или по такава с възможност за злополука. Използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня. Неправилно боравене с огнестрелно оръжие, напускане самоволно позицията определена от ръководителя на лова, употребата на алкохол и упойващи средства.
На ловните дружинки ще се извършват съвместни проверки заедно с горските и по време на излет. Ще се следи дали се спазват разпоредбите на Агенцията по храните, за пренасяне на убито прасе. Освен това ще се извършва дезинфекция на самите ловци и автомобилите им.
„Заради първия открит случай на африканска чума по свинете в Брезнишко се налага забрана за ловуване в радиус от 1 кв. километър от мястото, където бе намерен мъртвия глиган“, каза инспектор Добринов.

 

Изображения

 04 октомври 2019 | 14:31