МВР

ОД Перник

 

ОДМВР-Перник с апел за спазване на закона и толерантност

Във връзка с разпространена информация в социалните мрежи и някои електронни сайтове, за очаквани протести на граждани тази вечер от 18,00 ч., изразяващи се в затваряне на основни пътни артерии и улици в гр. Перник и пътен възел „Даскалово“, ОДМВР-Перник напомня на  организаторите на инициативата и участниците в нея, да спазват обществения ред и законовите разпоредби, за да се избегнат предпоставки както за инциденти, така и за нарушаване правата на всички граждани от региона и страната. Проявите на форми на агресия могат да доведат до ескалация на напрежението.
Ръководството на ОДМВР – Перник е взело  всички мерки, целящи гарантиране на живота и здравето на хората. От полицията напомнят да се спазват указанията на униформените на място. Апелът е  по време на шествията да не се допускат провокации от страна на протестиращите към органите на реда и към тези, които не участват в тях, както и към проява на повече търпение и разбиране от страна на останалите граждани.

 

 

 

13 ное 2018

Мирен протест, прераснал в гражданско неподчинение вчера в Перник

Над хиляда човека и автомобили са участвали в проявата

Повече от хиляда перничани, заедно с автомобилите си проведоха протест по повод високите цени на горивата и предстоящото увеличение на „Гражданска отговорност“. Шествието, определено като автопоход имаше разрешение от Община – Перник, да се проведе на пътен възел „Даскалово“ от 18,00 до 20, 00 ч. Мероприятието беше обезпечено с полицейски сили на дирекция „Жандармерия“ и ОДМВР – Перник. Около 19, 00 ч. протестиращите се насочили към блокиране на автомагистрала „Люлин“, свързваща автомагистрала „Струма“. Младо момче се изплъзнало то кордона на силите на реда и било подгонено от униформени, които го върнали при протестиращите. Блокада е продължила до 21,00 ч., когато постепенно движението е пуснато.

13 ное 2018

Стартира Акция на полицията „Зима“

Започна традиционната акция на полицията „Зима“, която ще се провежда през целия месец ноември. В рамките на акцията ще се проведат три кампании: „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Кампанията ще се проведе за времето от 1 ноември до 10 ноември, а 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя. Втората кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците, е определена за времето от 11 ноември до 20 ноември, а 13 ноември е обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя. По традиция Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП в страната ще бъде отбелязан в седмицата на третата неделя на месец ноември (18 ноември 2018 г.). Третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията обхваща периода от 21 до 30 ноември 2018 г., а 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС - жертви на пътя. 
В хода на акция „Зима“ на територията на ОД на МВР - Перник ще се провеждат специализирани операции със съответната насоченост по обявените приоритети. 
През периода 1 – 10 ноември 2018 г. дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ППС с животинска тяга и др. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност. На контрол ще подлежи спазването на въведените ограничения за     движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа. Отношение ще се взема и спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти без светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. 
През периода 11 – 20 ноември 2018 г. дейността да бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.  Контролът ще бъде за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно, особено извън населените места. 
През периода 21 – 30 ноември 2018 г. дейността ще бъде насочена към контрол на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, на поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Специализираните полицейски операции  ще са насочени към проверки на изправността на фаровете. 
По време на акцията ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При констатирани нарушения ще бъдат направени предписания до стопаните на пътя. 

02 ное 2018

Ръководството на ОДМВР – Перник връчи 13 нови служебни автомобила

На официална церемония днес бяха връчени ключовете на 13 нови автомобила VW Tiguan и Great Wall Hover за структурите на МВР в областта. Беше отслужен и водосвет за безаварийно и безпроблемно изпълняване на служебните ангажименти с тях от отците Людмил и Борис от храм Св. Иван Рилски в областния град. На тържеството присъстваха Областният управител Ирена Соколова, кметът на община Перник Вяра Церовска, председателят на Окръжен съд – Перник Калин Баталски, директорът на РДПБЗН Емил Марков и директорът на ТДНС Красимир Костадинов. Автомобилите са за поделенията в Перник, Радомир, Брезник и Трън.
Кичовете връчи директорът на Областната дирекция старши комисар Димитър Попов. Той пожела на служителите да ги ползват по предназначение, за гарантиране сигурността и безопасността на гражданите от региона.
„Тези автомобили са доказателство за грижите към служителите на МВР, за тяхната сигурност. Когато сте обезпечени и сигурни, вие ще можете по-успешно да изпълнявате ангажиментите си и да гарантирате спокойствието на хората“ – каза областният управител Ирена Соколова. Губернаторът награди и тазгодишният победител в националния конкурс „Пътен полицай на годината“ Румен Евтимов. Той и колегата му Мартин Стоянов, също участвал в конкурса бяха поканени от г-жа Соколова, да посетят Брюксел в рамките на три дни.
Кметът Вяра Церовска също поздрави представителите на полицията за новата придобивка, подчертавайки, че трябва да благодарим на правителството за осигурения щит за сигурността на страната. А основата на този щит са именно хората, работещи в структурите на МВР.
Автомобилите са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“, като част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн., които ЕС отпусна на Р България през есента на 2016 г.
Те са оборудвани с комуникационен терминал ТЕТРА, система за автоматична идентификация на регистрационните номера на моторните превозни средства, таблетно устройство, светлинно-звукова система, конуси е разтегателни бариери.
Новите коли са предназначени за опазване на обществения ред в граничните зони. Те са за областните дирекции на МВР, на чиято територия има външни граници за ЕС.

31 окт 2018

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача