МВР

ОД Перник

 

11 авг 2020

Криминално проявен радомирец е задържан за кражба на автомобил и изпочупени 5 автомобила и 2 заведения

Противозаконните деяния са извършени вчера през нощта, когато бил противозаконно отнет лек автомобил Опел „Астра“ и изпочупени стъклата и повредени ламарини на 5 автомобила – товарен Рено „Канго“ и леки Опел „Корса“, „Ауди А4“, Фолксваген „Голф“ и Сеат „Алтеа“. Колите били паркирани пред жилищни блокове в кварталите „Арката“ и „НОЕ“. Освен автомобилите, са счупени и витрините на заведение за хранене и магазин за хранителни стоки в гр. Радомир. След подадените сигнали и предприетите незабавни действия от криминалисти на РУ – Радомир е задържан 27-годишен местен жител. След употреба на значително количество алкохол в местно заведение, мъжът си тръгнал и изпочупил автомобилите и търговските обекти, като преди това откраднал астрата. Задържан е за 24 ч. по Закона за МВР и са започнати досъдебни производства. Познат е на полицията с наркотични вещества за което има и влязла в сила присъда.
Работата продължава съвместно с прокуратурата.

РДПБЗН – Перник: Всяко запалване на сухи треви, стърнища и горими материали носи риск от разрастване на огъня до неузнаваеми размери

Във връзка с високите среднодневни температури през летния сезон и влязлата в ход кампания по прибиране и складирането на зърното и фуражите Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Перник напомня, че значително се завишава рискът от пожари в населените, горските и полските територии.
Това се обуславя от участието на много хора, селскостопанска и друга техника. Житните култури и голяма част от тревите са изсъхнали, има неприбрана слама, сено и други фуражи. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари. Високите дневни температури и преобладаващия в много случаи силен вятър създават предпоставка за бързото разпространение на огъня. За кратко време могат да бъдат опожарени хиляди декари посеви, скъпа техника и гори.
Всяко запалване на сухи треви, стърнища и горими материали носи риск от разрастване на огъня до неконтролируеми размери.
При всеки пожар има риск от усложнения - пренасяне на огъня към горски фонд или населени места и нанасяне на огромни материални щети, застрашаване на здравето и живота на хора!
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както на кметовете на населените места, така и на всеки гражданин.
Служители от РДПБЗН-Перник постоянно извършват проверки в земеделските земи за спазване на изискванията за пожарна безопасност, като към момента са проверени 48 единици земеделска техника и е съставен 1 бр. АУАН на водач затова, че управляваният от него трактор с прикачен към него инвентар (балопреса) не е оборудван с изискващите се пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари (пожарогасители).
„Забранено е паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горски фонд”. Деянието е инкриминирано – чл.331, ал.2 от НК: „Който запали стърнище, вследствие на което предизвика пожар в горския фонд, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лв.”

А ето и основните правила за поведение:

1. Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

2. Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

3. При движение на транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност. 

4. В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешава:

- паленето на стърнища и други растителни остатъци;

- използването на открити огнеизточници.

5. Не трябва да се пуши при преминаване край житни масиви и да се изхвърлят през прозорците неизгасени цигари и клечки кибрит по време на движение на моторни превозни средства.

6. Не трябва да позволяваме на децата да си играят с огън.

7. Разчистването на сухи клони и растителни отпадъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места.Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне.

Проверките от страна на служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават с пълна сила и при констатиране на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, спрямо нарушителите ще бъдат предприети административнонаказателни мерки, предупреждават от РДПБЗН - Перник.
От пожарната отново напомнят, че паленето на стърнища и други растителни остатъци е ЗАБРАНЕНО!!!
При възникването на пожари в житни и горски масиви, гражданите своевременно да подават информация на телефон 112.

 

11 авг 2020

За по-малко от денонощие са установени и задържани извършителите на грабеж над възрастна жена в Пернишко

С постановление на прокурор им е наложена мярка за задържане до 72 часа

Двама братя, на 29 и на 24 години, са задържани и привлечени като обвиняеми за извършен грабеж над 82-годишна жена. Подробности за проведените действия за разкриване на престъплението оповестиха заместник-директорът на ОДМВР – Перник комисар Тихомир Ценов, началникът на отдел „Разследване“ комисар Ани Гатова, водещата разследването старши разследващ полицай Диана Йовчева, говорителят на Окръжна прокуратура - Перник Албена Стоилова, административният ръководител на Районна прокуратура – Перник Аделина Алексиева и наблюдаващият делото прокурор Теодор Николов.
Сигналът за ограбена самотно живееща възрастна жена в радомирското с. Чуковец постъпил в пернишката дирекция на 1 август - около 1.30 часа. Двама маскирани нахлули в дома на потърпевшата, вързали я и откраднали 2000 лева и мобилен телефон. Жената е с охлузни рани, без сериозни наранявания. В рамките на образуваното досъдебно производство, под ръководството на прокуратурата, са предприети действия по разследването, в които участвали служители на ОДМВР - Перник, на ГД "Национална полиция" и на СДВР. В резултат, за по-малко от денонощие са установени предполагаемите извършители на грабежа – двама братя, на 29 и на 24 години. Мъжете са с постоянен адрес столицата, но често пребивавали в с. Чуковец при техен приятел. Познати са на полицията и с други подобни прояви, като 29-годишният е в изпитателен срок на влязла в сила присъда за кражба.
Първоначално са задържани за срок до 24 часа, а впоследствие, с постановление на прокурор, мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Направено искане до съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Действията по започнатото досъдебно производство продължават.

 

04 авг 2020

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача