МВР

ОД Перник

 

20 юли 2018

Мащабна акция срещу наркоразпространението в Радомир

Петима са задържани в хода на оперативните действия

Полицейската операция е проведена вчера, от служители на Специализираното звено за бързи действия при ОДМВР – Перник, представители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и криминалисти от РУ – Радомир. Органите на реда иззели над 15 грама канабис и около 30 грама метамфетами. В хода на полицейските действия, за срок до 24 ч. са задържани петима местни жители – В.Т./34 г./, 29-годишният С.П., Е.К./27 г./, А.С./47 г./ и 43-годишният З.М. При арестуването на З.М. са намерени и иззети наркотичните вещества,  разфасовани в отделни дози.  Ще се установява съпричастността им към наркоразпространението и употребата на дрога.
Започнато е досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал. 1 от НК и работата по разследването продължава.

Благодарствено писмо за шестима служители на ОДМВР-Перник

Хора като тях дават надежда, че нещата не са изгубени, че в МВР работят истински човеци – професионалисти с добри сърца“ - искрените слова са на жена от Рударци

В благодарствено писмо, изпратено до министъра на вътрешните работи Валентин  Радев и началника на 02-ро РУ - Перник,  жената - юрист и психолог, споделя добрите си впечатления от проявения професионализъм и човешка реакция на служителите, изпратени на местопроизшествие, след  сигнал. „Те не само изпълниха своите задължения законосъобразно и в пълнота, но направиха всичко възможно да ми окажат съдействие, да бъдат човеци, да изпълнят мисията „да служиш и да пазиш“. За мен тези мъже са съвременните герои и хора, които заслужават  уважение“, казва в писмото си тя.
Жената разказва, че на 10 юни в село Рударци, където живее, е намерила изоставено куче, вероятно българско овчарско куче, нахранила го и е имала намерението да се грижи за него, докато му намери дом. На следващия ден привечер, връщайки се от работа, открила безжизненото тяло на новия си четириног приятел. Веднага сигнализирала на кмета на селото, председателя на общинския съвет в Перник и на телефон  112. По думите й „съвсем  за кратко време на място се отзовала дежурна група от  02 РУ в  Перник -  полицаите   Румен Стефанов, Светослав  Виденов и Христо Анев“. Малко по-късно към  тях се присъединили и трима разследващи служители. „Тези хора са ценност за системата на МВР и за обществото ни. Хора като тях дават надежда, че нещата не са изгубени, че в МВР работят не просто хора, а истински човеци – професионалисти с  добри сърца“, пише Десислава Христова.
Като изказва дълбока и искрена благодарност към 6-мата служители и цялата система на МВР, жената заявява „ колкото и недоволство да има, колкото и да ги критикуват, в МВР има хора, за които работата е призвание и заслужават уважението на обществото, чийто дълг  е да съдейства на МВР. Благодарната жена желае на колегите крепко здраве, много професионални успехи и лично щастие. 

 

17 юли 2018

Мащабно пожаро-тактическо учение се проведе в Пернишко

Пожарна, полиция, спешна помощ и доброволни формирования проверяваха реакциите при кризисни ситуации

Мащабно учение се проведе днес в гр. Батановци. Получен е сигнал за земетресение с магнитуд 6, 1 по Рихтер, равняващо се на 8-ма степен от Европейската макросеизмологична скала, с епицентър гр. Батановци. Най-тежки са последиците на територията на промишлената зона. В резултат на труса има разрушения в различна степен на технологични съоръжения и производствени сгради. Възникнал е пожар в инсталация за производство на био дизел. Има разрушени сгради и съоръжения, с данни за хора в неизвестност. Създадена е и опасност от повишаване нивото на р. Струма, излизане от коритото й и заливане на жилищната зона на гр. Батановци.
В овладяване на ситуацията са включени всички Районни служби „ПБЗН“ от Пернишки регион, сектор „Специализирани оперативни дейности“ при СДПБЗН, БЧК, ЦСМП, както и доброволното формирование при общ. Перник, под ръководството на кмета г-жа Вяра Церовска. Сформиран е оперативен щаб, за ръководене на силите и средствата.
Службите извършиха пожарогасене, и издириха пострадали и хора в неизвестност. Оказана им е спешна медицинска помощ и са закарани за продължаващо лечение. В издирването на хора са включени и полицейски кучета от ОДМВР – Перник.
На финала беше изградена предпазна дига, която да предотврати разливане придошлите води река Струма, с което е предотвратено наводнение в района.
Учението се провежда, като част от дейностите по проект, съвместни действия при извънредни ситуации в трансграничния регион на Сърбия и България. Комисар Драган Дончевски  - заместник началник на сектора за извънредни ситуации при МВР на Р. Сърбия благодари за отличните действия в днешното учение и подчерта, за важността от добри съседски взаимоотношения и комуникации, както и евентуални взаимни действия при кризисни ситуации. Старши комисар Красимир Шотаров – директор на дирекция „Оперативни дейности“ при ГДПБЗН, под чието наблюдение се осъществиха оперативните действия , поздрави участниците и благодари на колегите и партньорите. Оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН – Перник, както и на всички, взели участие в инициативата.
Областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова оцени високо действията на всички участници в днешното занятие. „Трябва да има единна система за действие, както вътре в страната, така и със съседните държави. Благодаря на старши комисар Димитър Попово – директор на ОДМВР – Перник и на комисар Емил Марков – директор на РДПБЗН, с които заедно сме на Първа линия при всяка критична ситуация“, заключи словото си г-жа Соколова.
Накрая всички подчертаха, че целта е изпълнена и действията при кризисни ситуации биха се подобрили в една реална ситуация.

12 юли 2018

91 пернишки полицаи наградени по повод празника на МВР – 5 юли

91 служители от Областна дирекция на МВР – Перник са наградени по повод 139-години от създаването на МВР в България. Отличията са за постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните задължения. 80 полицаи са с „Писмена похвала“ от старши комисар Димитър Попов, директор на ОДМВР, а 11 от главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов - „Обявяване на благодарност“ и парична награда. Високото признание от главен комисар Маринов получават трима служители от Второ РУ – Александър Стоянов, Радислав Владимиров и Кирил Кирилов, четирима от Първо РУ – Ивайло Василев, Борислав Божов, Боян Боянов и Николай Захариев и четирима от сектор „Пътна полиция“ – Радослав Тутулов, Даниел Стефанов, Данаил Колев и Денис Георгиев.
Отличията бяха връчени на тържествено събрание, в салона на ОДМВР от директора, старши комисар Димитър Попов.
По повод празника са получени множество поздравителни адреси. Областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова изказва своята удовлетвореност от перфектното взаимодействие и синхрон в работата на двете институции. „Вашата постоянна и нелека работа в полза на обществото, е доказателство за безспорен професионализъм, себеотрицание, човешко отношение, силен дух и непоколебима воля. Продължавайте и занапред, с достойнство и чест, да давате ярък пример на всички ни за принципност и отговорност, превръщайки ОДМВР – Перник в един от най-ценните и значими елементи от системата за национална сигурност в регионален план“ се казва в поздравителния адрес на губернатора. В поздравителният си адрес, кметът на общ. Перник г-жа Вяра Церовска изразява дълбокото си уважение към труда, волята и готовността на служителите, да работят за доброто на сегашните и бъдещите поколения. Директори на дирекции в МВР, представители на институции и граждани също поздравяват служителите по повод 5-юли.
Старши комисар Димитър Попов пожела на полицаите здраве, лично и семейно щастие, неизчерпаема енергия и късмет. Той поздрави състава за професионализма, всеотдайността и усилията, за гарантиране на добър обществен ред и сигурност на гражданите в Перник и региона.  Директорът  изказа личната си благодарност на г-жа Ирена Соколова и областната администрация, за отличният синхрон и взаимодействие в ежедневната работа. „Областна администрация Перник, в лицето на г-жа Соколова съдейства и участва във всички значими мероприятия, свързани със сигурността и опазване на обществения ред в областта. Непрекъснато получаваме логистична и материална подкрепа, която ни дава възможност да изпълняваме задълженията си така, както са разписани от нормативните актове. Наградите при закриването на Детските полицейски управления, компютърна техника, стационарни и преносими технически средства бяха осигурени от г-жа Соколова, за което лично й благодаря“ каза в приветственото си слово Попов. Благодарение на общите усилия на двете институции, гражданите получават по-голяма сигурност, спокойствие и човешко отношение. Той благодари и на всички кметове на общини в областта, на директорите на РДПБЗН и ТДНС, за добрите взаимоотношения и общите усилия в борбата с престъпността.

 

04 юли 2018

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО