МВР

ОД Плевен

 

Информационен бюлетин 10 октомври 2019 година

10 окт 2019

 

ДРУГИ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 9 октомври 2019 година около 00,10 часа в град Плевен на улица "П.Р.Славейков" полицаи от Първо РУ - Плевен подават звуков и светлинен сигнал на лек автомобил "Опел Астра". Водачът не спира на подадения сигнал и продължава движението си по улица "Алеко Константинов", улица "Гренадирска", кръгова връзка и улица "Г.М.Димитров" в посока село Къртожабене. След проведени оперативно – издирвателни мероприятия автомобилът е установен изоставен в тревиста местност в землището на село Къртожабене. Извършен е оглед на местопроизшествието и е изяснено, че поставените регистрационни табели са издадени за друго МПС - лек автомобил "Форд Ка". Уведомен е дежурен прокурор в Районна прокуратура - гр.Плевен. За престъпление по чл.345, ал.1 от НК е образувано досъдебно производство. По случая продължава работа разследващ полицай.
          
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА
84 килограма тютюн без български акцизен бандерол са открити в хода на проведена операция от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Плевен. В рамките на полицейските действия на 9 октомври 2019 година около 07:10 часа на улица "Генерал лейтенант Атанас Стефанов" в областния град е спрян за проверка лек автомобил "Пежо 307", управляван от 24-годишен плевенчанин. В багажното отделение са установени черни полиетиленови чувала, съдържащи жълто-кафява листна маса, наподобяваща по вид, цвят и мирис на тютюн с общо тегло около 84 кг. Лисната маса е предадена с протокол за доброволно предаване от пътничка в автомобила – 25-годишна от село Буковлък. По случая е уведомен дежурен прокурор в РП - Плевен и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

На 9 октомври 2019 година за времето от 09.00 часа до 12.00 часа в село Петърница е проведена специализирана полицейска операция от служители на РУ-Д.Дъбник по линия "Търговска дейност и разпространение на акцизни стоки без бандерол". Извършена е проверка в магазин и са намерени 34 кутии с по 20 къса цигари с марка "Реджина" и две кутии с цигари с марка "Карелия". Тютюневите изделия са предадени доброволно. При последващо претърсване и изземване в частен дом обитаван от търговски работник са установени и иззети 440 кутии с цигари с марка "Карелия" с по 20 къса всяка без българска акцизен бандерол. Уведомен е дежурен разследващ полицай и дежурен прокурор при РП-Плевен. Образувано е досъдебно производство на основание чл. 234/1/ от НК с нанесена щета на републиканския бюджет в размер на 1870 лв. Продължава работата разследващ полицай.
          
БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 9 октомври 2019 година около 15:10 часа в село Сухаче при извършена проверка 17-годишен доброволно предава станиолова свивка с размери 2,0 х 2,0 см., съдържаща суха зелена тревиста маса. Непълнолетният е от село Лепица. По негоди данни веществото е марихуана. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. 17-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Червен бряг. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 а, ал.3, т.1 от НК. Работа по случая продължава разследващ полицай.

На 9 октомври 2019 година в 15.20 часа в село Петърница е установено, че 21-годишен местен жител управлява мотопед "SMC" без поставени регистрационни табели. При проверката е изяснено, че мотопедът не е регистриран по надлежния ред, а водачът е неправоспособен. Уведомен е прокурор в РП - Плевен и е образувано бързо производство за престъпление по чл.345 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

На 9 октомври 2019 година около 18:30 часа в землището на село Радомирци в близост до язовира екип на специализирани полицейски сили при ОДМВР - Плевен спира за проверка три каруци /конски впряг/ управлявани от 50-годишен, 56-годишен и 46-годишен, местни жители. Установява се, че е натоварена дървесина 2,5 куб. м. прясно нарязани дърва за огрев от вида Дъб, която не е маркирана с производствена горска марка, а мъжете не са представили редовно писмено позволително /превозен билет/. По време на проверката 46-годишният е избягал и към момента не е установен. Уведомен е прокурор при РП – Червен бряг. Местопроизшествието е посетено от  горски надзиратели при ДГС гр. Плевен. Каруците и дървесината се намират в база за съхранение на конфискувани вещи и материали "Горски разсадник" – Червен бряг. 50-годишният и 56-годишният са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.235, ал.2 във вр. с ал.1, във вр. чл.20, ал.2 от НК. Работата продължава  разследващ полицай.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 9 октомври 2019 година служители от РДПБЗН - Плевен погасяваха запалени сухи треви и стърнища в землищата на село Къшин, село Гривица, село Реселец, град Койнаре, село Радомирци, село Горско Сливово, село Долни Вит, в град Кнежа до гробищния парк, до стадиона и до бивша Консервна фабрика.
  
На 9 октомври 2019 година в 20:35 часа екип на РС ПБЗН – Плевен погаси пожар в метален контейнер за отпадъци в град Плевен ж.к. „Сторгозия“.

На 9 октомври 2019 година в 17:55 часа служители от РС ПБЗН – Никопол оказаха техническа помощ - третиране на оси на покрив на къща в село Бацова махала на улица "Александър Стамболийски".

 СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 10 октомври 2019 | 09:22