МВР

ОД Плевен

 

Информационен бюлетин 11 октомври 2019 година

11 окт 2019

 

ДРУГИ ГРАБЕЖИ
Полицията работи по разкриването на грабеж в село Бохот. На 10 октомври 2019 година в 03:15 часа в Първо РУ- Плевен е получен сигнал за нанесен побой на две жени от плевенското село Бохот. Незабавно на местопрестъплението са изпратени полицейски служители. Установено е, че  пострадалите – 78-годишна и 71-годишна, са нападнати от маскиран, който разбил входната врата на къщата им. След заплахи грабителят е отнел 40 лева и избягал. Потърпевшите са прегледани в ЦСМП – Плевен, където е установено, че са с охлузни рани, без опасност за живота и са освободени за домашно лечение. Уведомен дежурен прокурор при РП – Плевен. За престъпление по чл.198,  ал.1 от НК е образувано досъдебно производство. Полицията извършва оперативно-издирвателни мероприятия за разкриване на деянието и задържането на извършителите.

ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ
На 10 октомври 2019 година около 16:15 часа екип на сектор "Пътна полиция" при ОД МВР- Плевен на път в посока към село Буковлък спира за проверка товарен автомобил "Мерцедес 208д" с водач 18-годишен от село Буковлък. В багажното отделение са установени 18 /осемнадесет/ броя бали с жълто - кафява листна маса наподобяваща по цвят и мирис на тютюн с общо тегло около 900 кг. Местопроизшествието е посетено от служител на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен и дежурен разследващ полицай. Листната маса е иззета с протокол за изземване. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.1 от НК. Уведомена е прокуратурата в Плевен.
          
ПОЛИЦЕЙСКИ ДОЗНАНИЯ
На 10 октомври 2019 година в 09:00 часа в село Асеновци при проверка на частен абонат е установено неправомерно присъединяване към водопреносната мрежа. Адресът е посетен от полицейски служители. Извършен е оглед, при който е изяснено, че за периода от неустановен ден на месец януари 2019 година до 10 октомври 2019 година в имота на 49-годишен, във водопроводен възел на водопроводна тръба 3/4 цола, посредством гумен маркуч с дължина около 2 метра е осъществено неправомерно присъединяване към водопреносната мрежа. С това са създадени условия за непълно отчитане на потребената вода. Уведомен е прокурор от РП - Левски. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.234 в, ал.1 от НК. Работата по случая продължава разследващ полицай.
          
Задържан е 17-годишен за притежаване на 149 топчета с марихуана и електронна везна. На 10 октомври 2019 година около 12:20 часа в град Кнежа на улица "Марин Боев" е установен 17-годишен местен жител. Непълнолетният изхвърля на пътната настилка част от цигара и станалиолово топче с неправилна форма с размери 2,5 х 2,5 см. Извършен е оглед на местопроизшествието, при който са иззети част от цигара и станиолово топче, съдържащи суха, зелена тревиста маса, наподобяващи по вид  на марихуана. По данни на младежа  тревистата маса е марихуана за лична употреба. Извършено е претърсване и изземване в условията на неотложност в жилището на 17-годишния. В коридор на къщата, в дървен шкаф е намерен стъклен буркан съдържащ 147 броя станиолови топчета с неправилна форма с размери  4 х 2,5 см, съдържащи суха, зелена тревиста маса, наподобяващи по вид на марихуана. При извършения полеви наркотест веществото реагира на марихуана. В спално помещение е намерена и иззета електронна везна, без обозначения за марка и модел. В горивната камера на печка за твърдо гориво е намерено и иззето още едно станиолово топче с неправилна форма с размери 2 х 1 см., съдържащо суха тревиста маса. 17-годишният обяснил на полицаите, че марихуаната е за лична употреба. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. Предстои назначаване на експертизи на наркотичното вещество. Уведомен е прокурор при РП - Кнежа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 а, ал.3, т.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.
          
На 10 октомври 2019 година в Първо РУ - Плевен е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.354 а, ал.3, т.1 от НК. На същата дата около 11:00 часа полицаи извършват проверка в дома на 31-годишен в село Бохот.  Мъжът доброволно предава около 50 грама съцветия от зелена тревиста маса, по негови данни - марихуана. Съцветията са предадени с протокол за доброволно предаване и са изпратени за физико - химичен анализ. 31-годишният е задържан за срок до 24 часа. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Продължава работа разследващ полицай.
          
БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 10 октомври 2019 година в 16:50 часа в град Койнаре при проверка на водача на лек автомобил "Пежо 206" – 23-годишен местен жител, е установено, че управлява без да притежава СУМПС. Нарушението е в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние с наказателно постановление, влязло в сила на 23.10.2018 година. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Червен бряг. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.343 в, ал.2 от НК. Работата по случая продължава разследващ полицай.
          
ДРУГИ КРАЖБИ
В РУ – Гулянци е задържана извършителка на кражба на дамска чанта. Полицейските действия са стартирали след сигнал, че от служебен автобус, пътуващ през град Гулянци е открадната оставена без надзор чанта, собственост на 52-годишна. За времето от 17:30 часа до 18:30 часа на 9 октомври 2019 година 35-годишна от село Ленково е откраднала чантата. В нея имало мобилен телефон "Алкател" с поставена Сим карта, портмоне с документи, лична и дебитна карта и други вещи и предмети. От проведените незабавни оперативни действия е установена извършителката. Тя е направила пълни самопризнания и е предала вещите, обект на престъплението с протокол за доброволно предаване. Те се съхраняват в РУ - Гулянци. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Никопол. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл.194, ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай и екип на РУ- Гулянци.
         
ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 10 октомври 2019 година служители от РДПБЗН - Плевен погасяваха запалени сухи треви и стърнища в землищата на село Крушовица, село Опанец, село Радомирци, град Летница, в село Милковица на улица "Витоша", село Долни Луковит до гробищния парк, село Победа.  

 В 13:05 часа при пожар изгоряха 35 дка иглолистна гора в землището на село Любеново. Пламъците са тръгнали от запалени в близост сухи треви. Бързата намеса на огнеборци от РСПБЗН – Никопол с два пожарни автомобила е спасила 100 дка от гората и 100 кошера. В пожарогасенето са взели участие и служители от държавно горско стопанство.

На 10 октомври 2019 година в 08:00 часа екип на РС ПБЗН – Плевен оказа техническа помощ - отстраняване на опасни дървета в двор в КАТ – Плевен.

В 19:00 часа е потърсено съдействие от РС ПБЗН – Плевен за третиране  гнездо на оси в двор на ЦДГ "ЗВЪНЧЕ" в Плевен.

В 21:50 часа служители от РС ПБЗН – Плевен са потушили пожар в контейнер за отпадъци на плевенската улица " Софроний Врачански".

На 10 октомври в 19:30 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в царевичен блок в село Милковица в землището местността "Пери". Причините за инцидента са в процес на установяване. Съдействие за погасяването на пожара е оказано от два трактора с плуг и брана. Унищожени са 250 дка посеви – царевица. Спасени са 200 дка от блока. Пожарът е потушен от служители на РС ПБЗН – Гулянци с два пожарни автомобила.

 

 

 СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 

 

 11 октомври 2019 | 10:39