МВР

ОД Плевен

 

Информационен бюлетин 14 октомври 2019 година

14 окт 2019

 

ДРУГИ ГРАБЕЖИ
Полицията разкри грабеж в село Бохот. На 10 октомври 2019 година в 03:15 часа в Първо РУ- Плевен е получен сигнал за нанесен побой на две жени от плевенското село Бохот. Незабавно на местопрестъплението са изпратени полицейски служители. Установено е, че  пострадалите – 78-годишна и 71-годишна, са нападнати от маскиран, който разбил входната врата на къщата им. След заплахи грабителят е отнел 40 лева и избягал. Потърпевшите са прегледани в ЦСМП – Плевен, където е установено, че са с охлузни рани, без опасност за живота и са освободени за домашно лечение. Уведомен дежурен прокурор при РП – Плевен. За престъпление по чл.198,  ал.1 от НК е образувано досъдебно производство. От извършените оперативни действия са установени извършителите на деянието – 20-годишен от селото и 19-годишен от Плевен. На лицата са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК и с постановление на наблюдаващ прокурор са приведени в ОЗ "Арести " към затвора гр. Плевен за срок до 72 часа. Продължава работата по документиране на престъпното деяние.

ПЪТНО ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
В РУ Червен бряг е образувано досъдебно производство за значителни имуществени щети след пътен инцидент. На 12 октомври 2019 година около 01:15 часа в полицията в град Червен бряг е съобщено за настъпило пътно-транспортно произшествие. Незабавно на мястото на улица "П.Р.Славейков" са изпратени полицейски служители. Установено е, че водачът на "Ауди Q7 " 21-годишен от Габрово, навлиза в платното на правилно движещ се автомобил "БМВ", управляван от 22-годишен от Червен бряг, и реализира ПТП. При инцидента няма пострадали, но са причинени значителни материални щети. От извършената проверка за употреба на алкохол на двамата водачи, пробите са отрицателни. Уведомени са районен прокурор в РП - Червен бряг и разследващ полицай. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.343 буква „а“ от НК.
          
ПОЛИЦЕЙСКИ ДОЗНАНИЯ
На 12 октомври 2019 година около 06,30 часа в Плевен полицейски служители задържат 21-годишен от град Славяново. Същата нощ мъжът е счупил бариера на паркинг на улица "Дойран" в областния град и е нанесъл удари по лек автомобил марка „БМВ“, а по-късно е хвърлял камъни по прозорците на училище.  Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.216, ал.1 от НК. 21-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Уведомен е прокурор в РП – Плевен. По случая продължава работа разследващ полицай.

На 11 октомври 2019 година в Първо РУ - Плевен е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.343 б, ал.1, от НК. На същата дата около 15:25 часа в град Плевен на кръстовище образувано от булевард "Георги Кочев" и улица "Здравец" служителите на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Плевен спират за проверка лек автомобил "Ауди-80" с водач 37-годишен от Плевен. Алкотестът е показал 2.50 промила. Изяснило се е, че същия ден около 15:00 часа в Плевен на кръстовище, образувано от булевард "Георги Кочев" и улица "Вит", е възникнал спор между нарушителя и друг плевенчанин - 24-годишен. 37-годишният е опрял газов пистолет в главата на опонента си.  За извършените непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е прокурор и работата по изясняване на случая продължава.
          
БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 11 октомври 2019 година в 12.20 часа в село Лазарово по улица "Стара планина" за проверка е спрян лек автомобил "Пежо 206 СС", с водач 33-годишен от село Търнак. Установено е, че управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред и по време на движение си служи с контролни знаци – две регистрационни табели, издадени за "Форд Ескорт". Уведомен е прокурор при РП - Кнежа. По случая е образувано бързо производство за извършени престъпления по чл. 345, ал. 1 от НК и по чл. 345, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК. Работа продължава разследващ полицай.
          
На 13 октомври 2019 година в 21:25 часа в хода на специализирана операция в град Червен бряг на улица "Княз Борис I" е проверен водачът на лек автомобил "БМВ 320 и" – 28-годишен от село Рупци. Алкотестът е показал концентрация на алкохол 1,88 промила. Издаден е талон за медицинско изследване и нарушителят е дал кръв за лабораторно изследване. 28-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Червен бряг. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.343 „б“, ал.1 от НК. Работата продължава.
          
На 13 октомври 2019 година в село Опанец около 12.00 часа е спрян товарен автомобил „Форд Транзит" с поставени английски регистрационни табели.  Установено е, че водачът – 36 годишен от село Подем, управлява МПС, като си служи с регистрационни табели, който не са предназначени за “Форд“-а. Уведомен е прокурор в РП - Плевен за престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
          
На 13 октомври около 18.30 часа в град Плевен на кръстовище, образувано от улица "Климент Охридски" и улица "Стоян Михайловски" при полицейска проверка 34-годишен от областния град  изхвърля на земята две хартиени пакетчета. При огледа е установено, че размерите им са 3х2см. и съдържат бяло кристално вещество. По данни на мъжа веществото е "пико". Предстоят експертизи. Уведомен е прокурор. Работата продължава разследващ полицай.
          
ДОМОВА КРАЖБА
На 11 октомври 2019 година около 07:55 часа в полицията в Плевен e получен сигнал за извършена кражба в село Буковлък. Незабавно са изпратени полицейски служители. При извършения оглед е установено, че е разбит катинар на входна врата на пристройка към къщата и е извършена кражба на около 100 кг. медни проводници за скраб. По информация на собственика са откраднати три катализатори за леки автомобили, ъглошлайф марка "Девалт", куфар с инструменти и четири чувала с медни проводници. Нанесените материални щети са в процес на установяване. Уведомен е прокурор в РП-Плевен за престъпление по чл.195, ал.1, т.3 от НК. Образувано е досъдебно производство. След проведени оперативни действия са установени извършителите на деянието – 18-годишен от Плевен и 28-годишен от селото. Задържани са за срок до 24 часа по Закона за МВР. Вещите, предмет на престъпление, са доброволно предадени от извършителите и са на съхранение в Първо РУ-Плевен. Продължава работа по случая.
         
ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 11 октомври 2019 година служители от РДПБЗН-Плевен участваха в погасяването на шест пожара в сухи треви и нискостеблена растителност. Инцидентите са регистрирани в землищата на град Долни Дъбник, село Горни Дъбник край главен път Е83, град Белене, село Радомирци, село Дебово, село Евлогиево.

На 12 октомври служители от РДПБЗН-Плевен участваха в ликвидирането на 25 произшествия.  В 13:40 часа в РСПБЗН-Плевен е потърсено съдействие за оказване на техническа помощ – отключване на входна врата на апартамент в областния град на пл.„Македония”.

На 12 октомври огнеборци погасяваха запалени сухи треви и стърнища в землищата град Долни Дъбник, село Дисевица, град Плевен в Източна индустриална зона,  град Койнаре, град Червен бряг в индустриална зона, село Глава, село Телиш, село Въбел, град Левски, село Малчика, село Козар Белене, село Искър, град Кнежа по пътя за парк „Гергана”, село Комарево, село Ореховица и град Тръстеник. В 13:10 часа при гасенето на пожар в сухи треви в землището на село Долни Луковит в местността „Балкан-махала” участие е взел тракторист с трактор с дискова брана от селото.

На 12 октомври 2019 година в 20:56 часа в Оперативния център на РДПБЗН-Плевен е получен сигнал, че в землището на село Вълчитрън, на около 200 метра източно от селото в нива, горят рулонни бали. Пожарът е загасен от екип на РСПБЗН-Плевен. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители и е извършен оглед. В пламъците са унищожени 100 бали фураж. Бързата намеса на огнеборците е спасила 400 бали фураж. Нанесените материални щети и причините за пожара са в процес на установяване. Уведомен е дежурен прокурор в РП-Плевен. Разследването се води от екип на РУ-Пордим.

На 13 октомври 2019 година в 05.07 часа в РДПБЗН-Плевен е получено съобщение, че в село Гривица на улица „Филип Тотю” гори лек автомобил. На място са изпратени полицейски служители и екип на РСПБЗН-Плевен. Огнеборците изгасяват автомобила. Извършен е оглед, при който е установено, че напълно е изгорял паркиран „Опел Астра”. Причините за инцидента са в процес на установяване. Уведомен е прокурор в РП-Плевен. По случая работата продължават експерт от РДПБЗН-Плевен и служители от 01РУ-Плевен.
 
На 12 октомври 2019 година в 17:14 часа служители от РСПБЗН-Никопол са потушили пожар в отпадъци в село Муселиево на улица „Люлин”.
  
На 12 октомври 2019 година в 12:31 часа в РСПБЗН-Кнежа е съобщено за пожар в стопанска постройка в град Искър на улица „Чавдарци”. Предполагаемата причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън. По първоначална информация пожар в сухи треви е запалил покривната конструкция на стопанска постройка. Сградата е необитаема. Унищожени са 4 кв.м. покривна конструкция. Пожарът е потушен от екип на РСПБЗН-Кнежа.

На 13 октомври екипи на РДПБЗН-Плевен са погасили пожари в запалени сухи треви и стърнища в землищата на град Пордим, град Долни Дъбник, село Деков, в село Радомирци на ул.„Христо Ботев”, село Муселиево, село Гиген, село Долни Луковит, в махала в град Кнежа и по пътя за конната база, село Долни Луковит.
В 18:17 часа в РСПБЗН-Плевен е съобщено за пожар в землището на село Тученица. Бързата намеса на спасителния екип е спасил 10 дка широколистна гора .
В 18:55 часа при гасенето на пожара в землището на село Искър са участвали  служители на РСПБЗН-Гулянци с два автомобила, доброволното формирование на Община Гулянци и гасаческа група от селото.

На 13 октомври 2019 година в 14:33 часа в Оперативен център на РДПБЗН-Плевен е получен сигнал през „Национален център тел: 112”, затова че в град Плевен на улица „Вардар” има пожар. Незабавно са изпратени служители на РСПБЗН-Плевен, които са потушили пламъците.  Извършен  е оглед  от  разследващ полицай, инспектор от РДПБЗН, експерт от Базова научно-техническа лаборатория и служител на „Криминална полиция” при 02РУ-Плевен.
Установено е , че пожарът на тухлена постройка е възникнал  вследствие  неправилно боравене с огън от обитателя на имота. 54 –годишен към момента на пожара е бил в къщата. Той е признал, че е запалил отпадъци в жилището. Вижда, че огънят се разгаря и е излязъл от къщата. Уведомен  е дежурен прокурор при РП-Плевен. Образувано е досъдебно производство.

На 13 октомври 2019 година в 15:32 часа служители от РСПБЗН-Никопол са погасили пожар в отпадъци в крайдунавския град на улица „Димитър Благоев”.  

 СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 

 14 октомври 2019 | 11:21