МВР

ОД Плевен

 

Информационен бюлетин 21 октомври 2019 година

21 окт 2019

  
          
ПЪТНО ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
На 19 октомври 2019 година около 20:15 часа е получен сигнал за настъпило ПТП в село Божурлук, община Левски. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Установено е, че товарен автомобил „Форд Транзит", управляван от 72-годишен от град Свищов, на прав участък от пътя на улица "Никола Караников" удря движещите се в дясно по пътното платно 89-годишна и 65-годишен, местни жители. Двамата са транспортирани първоначално във ФСМП – Белене и по-късно изпратени в ЦСМП - Плевен. По време на транспортирането 89-годишната е починала. 65-годишният е настанен за наблюдение, без опасност за живота. Уведомен е дежурен прокурор при ОП - Плевен. Алкотестът на водача на товарния автомобил е отрицателен.  Той е дал кръв за медицинско изследване във ФСМП – Левски. Образувано е досъдебно производство.          
         
На 18 октомври 2019 година около 13:00 часа е получен сигнал за настъпило ПТП в град Плевен на улица „Дойран". Местопроизшествието е посетено от екип на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР – Плевен. Изяснено е, че "Рено Туинго", собственост и управляван от 84-годишен плевенчанин, движейки се в посока към централната градска част, не пропуска правилно пресичащата пътното платно на пешеходна пътека 53-годишна. Пострадалата е транспортирана в ЦСМП - Плевен, където е установено, че има фрактура на лявата подбедрица. Тя е настанена в клиниката по ортопедия и травматология, без опасност за живота. Водачът на лекия автомобил е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство алкотест "Дрегер 7510", като пробата е отрицателна. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.
          
На 18 октомври 2019 година в 16:00 часа в полицията в Кнежа е получен сигнал за пътен инцидент в града. На същата дата в 07:00 часа на кръстовище, образувано от улица "Опълченска" и улица "Васил Левски", водачът на лек автомобил "Фиат Добло" 61-годишен е блъснал 41-годишна велосипедистка. Велосипедистката е получила фрактура на коляното на левия крак. Уведомена е прокуратурата в Кнежа, по чието разпореждане е извършен оглед на местопроизшествието. По образуваното досъдебно производство работата продължава разследващ полицай.

ПОЛИЦЕЙСКИ ДОЗНАНИЯ
На 18 октомври 2019 година в 12:45 часа в град Кнежа на улица "Марин Боев" полицейски служители извършват проверка на неправилно паркиран лек автомобил "Ауди А3", ползван и управляван от 20-годишна от същия град. Установени са 16 броя станиолови топчета с неправилна форма с диаметър около 2 см., съдържащи суха тревиста маса, които при извършения наркополеви тест реагират на канабис, както и 20 броя семена, станиолова обвивка и остатъци от суха тревиста маса с мирис на канабис. Уведомен е прокурор при РП - Кнежа. Намерените наркотици и семена са иззети. Назначени са експертизи. 20-годишната е задържана за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 а, ал.3, т.1 от НК. Работа продължава  разследващ полицай.
          
БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 19 октомври 2019 година в 19.00 часа в полицията в Долни Дъбник е получен сигнал, че в село Горни Дъбник са унищожени улуците на училището и има едно счупено стъкло. Извършен е оглед от полицейски служители и експерт. Училището е оборудвано с видео наблюдение. Видеозаписите са предоставени на полицията. Установен е извършителят на деянието – 16-годишен от селото. Непълнолетният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е прокурор в РП - Плевен. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.216 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
          
На 19 октомври 2019 година в 16:10 часа в село Гиген на улица "Георги Димитров" при проверка е установено, че 28-годишен от село Кирчево, област Ловеч, управлява лек автомобил "БМВ" с изтекли немски транзитни номера. Изяснено е, че МПС не е регистрирано по надлежния ред. Нарушителят е неправоспособен. Той е задържан със заповед  за задържане за срок до 24 часа. Съставен му е акт по Закона за Движение по пътищата.  Уведомен е прокурор от РП Никопол. Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК и чл.343 в, ал.2 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
          
ПАЛЕЖИ
На 19 октомври 2019 година в 01:32 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е получен сигнал за горящ автомобил в село Върбица на улица "П. Яворов".  Незабавно са изпратени екипи на Първо РУ- Плевен и РДПБЗН- Плевен. Установено е, че гори паркиран лек автомобил "Мазда-3".  Пламъците са потушени. Извършен е оглед. Изяснено е, че чрез неустановена запалителна течност е запалена предна лява част на МПС. Вследствие на пожара са изгорели преден ляв калник, лява гума, двигателен отсек, предна броня и преден капак. Уведомен е прокурор от РП - Плевен за престъпление по чл.330, ал.1 от НК. Образувано е досъдебно производство. От проведените незабавни оперативни действия е установен и задържан извършителят на деянието – 55-годишен от село Гривица. Той е разпитан в качеството на обвиняем, прави пълни самопризнания, като обяснява механизма на извършване на престъплението. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. За престъпление по чл.330, ал.1 от НК продължава работа разследващ полицай.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 18 октомври огнеборци от РДПРБЗН-Плевен участваха в ликвидирането на 14 произшествия.
През денонощието служители от районните служби са погасили пожари в запалени сухи треви и стърнища в землищата на град Плевен в местността „Бала баир”, в областния град в двора на ОУ „Лазар Станев”, град Славяново до свинефермата, град Червен бряг, село Реселец до ЖП спирката между Реселец и Червен бряг, село Обнова, град Летница до ЖП гарата, село Брест, село Бреница и село Горна Митрополия.

В 19:45 часа екип на РСПБЗН-Плевен е потушил пожар в отпадъци в Плевен северна индустриална зона – Бала баир.

В 12:46 часа екип на РСПБЗН-Левски е дежурил при инцидента между Международен бърз влак и лек автомобил „Тойота Рав 4” в района на село Градище ЖП прелез посока с.Варана.

На 19 октомври служители от РДПБЗН-Плевен са участвали в 19 произшествия. Потушени са пожари в сухи треви и стърнища в землищата на село Бръшляница в гробищен парк, село Търнене, град Плевен, два пожара в Червен бряг, село Глава, село Стежерово, село Изгрев, село Брест, град Кнежа, село Биволаре, на главен път Е83 в района на Долни Дъбник.
В 14:45 часа бързата реакция на огнеборци от РСПБЗН-Кнежа е спасила в село Долни Луковит стопанка постройка с 3000 бали  фураж, 20 животни и 25 пчелни кошера.

На 19 октомври 2019 година в 15:21 часа в РДПБЗН-Плевен е потърсено съдействие при пътно транспортно произшествие на главен път Е83 между „Фолксваген Пасат” и „Рено Клио”.
 
На 19 октомври 2019 година в 16:56 часа в Оперативния център на РДПБЗН-Плевен е съобщено за пожар в лекотоварен автомобил „Мерцедес Спринтерс”. Инцидентът е станал в село Лозица на улица „Борис Ганев”. Предполагаемата причина за произшествието е късо съединение в ел. инсталацията. Унищожен е двигателен отсек. Пламъците са локализирани и потушени от служители на РСПБЗН-Белене с един автомобил.

Спасители от левченската районна служба на 19 октомври влезли в кухнята на частен имот в дело Българене, за да окажат съдействие при инцидент с газова бутилка, която се е самозапалила. Унищожена е техника и са опушени стени в жилището с обща площ около 100 кв.метра. Пострадали няма.

На 19 октомври 2019 година в 21:08 часа в РДПБЗН-Плевен е съобщено за пожар в лек автомобил „Фиат Добло” в град Кнежа на улица „Марин Боев”. Предполагаемата причина за инцидента е техническа неизправност. Унищожени са двигателния отсек, преден капак, предна броня, стъкло, фарове, две автомобилни гуми. Пожарът е потушен от екип на РСПБЗН-Кнежа с един автомобил.

На 20 октомври 2019 година служители от РДПБЗН-Плевен са потушили пожари в запалени сухи треви и стърнища в землищата на село Николаево, село Брестовец, село Тотлебен, село Бръшляница, село Садовец до втори стопански двор, село Телиш в гробищен парк, село Девенци, село Реселец, село Божурица, град Искър, град Тръстеник в местността „Цонков геран”.

На 20 октомври 2019 година в 22:15 часа екип на РСПБЗН-Белене е оказал съдействие на ЦСМП за транспортиране на трудноподвижен човек в крайдунавския град на пл.„Радецки”.

На 20 октомври служители от РСПБЗН-Никопол са потушили пожар в отпадъци в село Дебово на улица „Любен Дочев”.

 

 СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 21 октомври 2019 | 10:23