МВР

ОД Плевен

 

01 февруари 2019

Близо 70 хиляди лева са върнати на жертвите от телефонни измами, извършени в област Плевен

Брифинг на ръководството на ОДМВР – Плевен и Районна прокуратура – Плевен

 

 

Днес от 14:30 часа в сградата на ОДМВР - Плевен се проведе брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността в област Плевен. На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, административният ръководител на Районна прокуратура – Плевен Пламен Петков, заместник директорът на ОДМВР – Плевен комисар Петър Енчев и говорителят на Районна прокуратура – Плевен прокурор Добринка Матеева. От заявените в ОДМВР – Плевен през 2018 година 18 телефонни измами, всички те са разкрити. През изминалата година се отчитат отлични резултати от разследването на тези престъпления, коментира ръководителят на РП – Плевен прокурор Петков. Деянията се характеризират с висока степен на обществена опасност. Извършени са по нагъл и безочлив начин. Жертвите са самотно живеещи хора. В резултат на ежедневните усилия на сформираната група в ОДМВР – Плевен, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, са установени извършителите и са върнати  близо 70 хиляди лева от потърпевшите. Извършителите са работили по няколко деяния и след престъпленията са напускали областта, което затруднява разкриването на деянията.  Прокурор Пламен Петков благодари на полицейските служители за отличната им работа и проявен висок професионализъм и е предложил двама за награждаване. От началото на 2019 година на територията на област Плевен няма регистрирана телефонна измама.
Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев отбеляза доброто сътрудничество между МВР и прокуратурата за пресичане и разкриване на тези престъпления. Съвместните действия са предприети след упорита работа по събиране на данни и доказателства. Благодари за отличните действия във всяка минута и във всяка част то денонощието служителите на МВР са получавали съпричастност, контролираща помощ и процесуални съдействие. Телефонните измами са бич за обществото и разкриването на престъпленията е сложно. Възрастните хора по-лесно се заблуждават и манипулират. И 18 –те престъпления са разкрити. Всяко действие на наша територия среща необходимото противодействие, категоричен бе старши комисар Красимир Начев. Директорът благодари на административния ръководител на Районна прокуратура – Плевен за високата оценка.

От началото на 2019 година на територията на област Плевен са регистрирани 231 престъпления. За същия период – от началото на 2018 година до 31 януари 2018 година – регистрираните престъпления в област Плевен са били 318. През месец януари 2019 година на територията на област Плевен не са регистрирани тежки криминални престъпления. Бич за областта е битовата престъпност. В селата Мечка, Коиловци и Бръшляница, както и в град Пордим са взети всички законови мерки за ограничаване и противодействие на престъпността. И в 11-те районни управление се запазва тенденцията за снижаване на престъпността.

 

Изображения

 01 февруари 2019 | 15:48