МВР

ОД Плевен

 

Трима представители на ОДМВР – Плевен участваха в международна среща по проект «Обединени срещу корупцията»

14 сеп 2015

В румънския град Брашов се подготви ръководство за добри проктики

За периода от 7 септември до 12 септември 2015 година в град Брашов, Република Румъния се проведе поредната дейност по проект „Обединени срещу корупцията”. Проектът е финансиран от Европейската комисия чрез споразумение HOME/2012/ISEC/AG/FINEC/4000003876. Реализиран е от Полицейски инспекторат в област Олт - Румъния, в партньорство с ОДМВР – Плевен, ОДМВР – Видин, МВР на Република Латвия, Генерална дирекция „Антикорупция” – Букурещ и неправителствена организация „Transparency International Romania”.  Проектът „Обединени срещу корупцията“ е замислен така, че да развие един съвместен начин на работа в областта на превенцията на корупцията в три европейски държави – Румъния, България и Латвия.
Идеята представлява предизвикателство, тъй като в трите страни публичните институции са организирани по раздличен начин, а законодателството на всяка една от тези страни е различно. В плевенската делегация в 6-дневната среща участие взеха директорът на  ОДМВР – Плевен старши комисар Венцислав Катинов, началник отдел „Охранителна полиция“ комисар Йордан Дундаков и регионалният говорител старши инспектор Мариана Цветкова. Предварително заложената цел на международната инициатива през месец септември бе изготвяне на ръководство за добри практики. Съвместната работа продължи шест дни в град Брашов. В обсъжданията се постигна толерантност между представителите на трите страни – България, Румъния и Латвия, както и ефективност в коментарите и споделянето на професионални мнения. Бързо бе създадена добра комуникация между участниците, както и  възможности за беседване и обмяна на идеи. В ръководството бяха използвани различни типове дигитални данни – текст, графики, различни визуални обекти като снимки, илюстрации, които допълват концепцията и предлагат разнообразие, задоволяват любопитство и служат като още един канал за информация. Ръководството за добри практики ще достигне до специализираните структури за борба с престъпността – съд, прокуратура, полиция. Участието на България в проекта е голям успех, защото темата „Корупция” е актуална за българските граждани.

До сега в проекта:
На 1 октомври 2014 година се проведе първото публично събитие и представители на ОДМВР – Плевен посетиха град Слатина, област Олт за участие във встъпителна конференция. 
На международния ден за борба с корупцията - 9 декември 2014 година, служители от ОДМВР – Плевен взеха участие в семинар на тема „Corruption – causes, trends and issues”, който се откри в град Слатина, област Олт.
През месец февруари 2015 година в шест тренировъчни сесии за превенция и противодействие на корупцията бяха включени всички началници на районни полицейски управления и началници на сектори при ОДМВР – Плевен.
За периода от 20 април до 25 април 2015 година в град Брашов, Република Румъния се подготвиха флаери, брошури, плакат и ключодържатели за превантивна информационна кампания сред обществеността.
         

 23 май 2017 | 16:56