МВР

ОД Плевен

 

21 ное 2017

22 ноември 2017 година – Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя

От сектор „Пътна полиция“ отново напомнят: „Бъдете дисциплинирани и внимателни!“

 

За времето от 21 ноември 2017 година до 30 ноември 2017 година се провежда третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“ - етап от традиционната акция на полицията „Зима“.
22 ноември 2017 година е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.
От началото на 2017 година до 12 ноември 2017 година в област Плевен са настъпили общо 146 тежки ПТП, с жертви водачи и пътници в МПС, при които са загинали 17, а са ранени 207.
През периода 21-30 ноември 2017 година дейността на служителите от сектор „Пътна полиция“ е насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението и на водачите на ППС и спрямо пешеходците. От сектор „Пътна полиция“ отново напомнят: „Бъдете дисциплинирани и внимателни!“

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!
За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.
Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.
Препоръчително е да сте видими отдалече, като се обозначите със светлоотразителен елемент, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж.

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!
По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и едва тогава пресечете безопасно.
Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре!
Препоръчително е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава бъдете внимателни и не бързайте да пресечете платното!

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.
Помнете, че движението през заледен и заснежен учатък е заначително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.
Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази.
Препоръчително е да сте внимателни при движение по хлъзгава настилка!

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ!
Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. Площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.
Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.
Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.
Препоръчително е да сте търпеливи на спирките на масовия градски транспорт!

ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!
Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.
Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.
Препоръчително е сами да си създадете условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на шума при валеж!

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!
Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.
Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи много по-късно и няма да може да ви предпази дори да спре особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.
Препоръчително е да се пазите сами от застигащи ви автомобили, а при поява в далечината на фарове в една от двете посоки – незабавно да излезнете от платното до отминаването на автомобила!

ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!
Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.
Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
Препоръчително е да сте извън платното до отминаване на автомобила!

                   ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!
Не пестете време и средства, за да приведете осветителната система на своя автомобил в пълна изправност.
Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.
Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове.
Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!
Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои и затова трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Ако амортисьорите вече не са ефективни, трябва да бъдат подменени. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг и лопата, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

БЪДЕТЕ НАЩРЕК В “ТЪМНАТА ЗОНА”!
При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил намалете скоростта дотолкова, че да можете да спрете в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т.нар. “тъмна зона”. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.
Помнете, че е възможно именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука.
Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), не превключвайте веднага на къси светлини.
Помнете, че това ще ви постави в ситуация да се движите на къси светлини в т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, което увеличава риска от пътен инцидент.
Препоръчително е да бъдете внимателни при превключване на светлините и при попадане в тъмната зона!

ДВИЖЕТЕ СЕ С РАЗУМНА СКОРОСТ В ЗОНАТА НА ВИДИМОСТТА!
При пътуване по тъмно с автомобил бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация.
Помнете, че трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено.
Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.
Препоръчително е да изберете такава скорост, която да ви позволи да реагирате и спрете, без да загубите контрол над автомобила, в осветяваната от фаровете зона!

ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!
Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат.
Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.
Препоръчително е преди спирката да намалите плавно скоростта и максимално да увеличите страничната дистанция от заобикаляния от вас спрял автобус, тролейбус или трамвай. Бъдете в очакване на внезапно пресичане от пешеходец.

ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ  ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ  ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!
При управление на автомобила по хлъзгава настилка, покрита с отъпкан заледен сняг, при застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заобикалянето им.
Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.
Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.
Помнете, че през зимата има нещастни случаи със загинали при блъскане от автомобил деца, които са се пързаляли по наклонена улица и внезапно, при невъзможност да спрат, са излезли с шейни на улицата в края на своята “писта”.
Препоръчително е, когато шофирате, да прогнозирате внезапните действия на възрастни пешеходци и деца, а при забелязване на пързалящи се деца незабавно да намалите скоростта до степен за избягване на всякакъв риск.            

ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И АКВАПЛАНИНГИ!
Когато вали дъжд и на пътя се образуват големи локви, е налице опасност от попадане в т.нар. аквапланинг. При него гумите не успяват да отведат водата, която се намира между тях и асфалта. Пред гумите се събира вода. Когато налягането на водата надвиши това на гумите, те губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя.
Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.
Препоръчително е да предотвратите попадането в аквапланинг, като често проверявате гумите и тяхното налягане; износването им и дълбочината на протекторите и като управлявате автомобила си по-бавно и внимателно.

ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!
В късна есен  сутрин  много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения.
Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски. 
Препоръчително е да се движите предпазливо, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. намалете скоростта още преди навлизането върху мост. Вече навлезли в него, не използвайте спирачките, а намалете скоростта с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!
Когато при отрицателни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост, тъй като има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност, на сенчест участък изведнъж да навлезете  върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня. 
Помнете, че е опасно да задействате рязко спирачките и да отнемете изведнъж газта, защото може да загубите управление на автомобила.
Препоръчително е при попадане върху лед да запазите самообладание и постепенно и плавно да намалите скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.

НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО  И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ  НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ!
При първите снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват с часове в задръствания. Затрудненията се дължат основно на неподготвени за зимата автомобили, с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги против буксуване. Мнозина бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, без подготовка за усложения на метеорологичните и пътни условия. През зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.
Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби  ще ви изтегли  само до първата отбивка, за да не пречите на движението.
Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана  при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е  крайно наложително!
Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.
Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте като останалите.
Помнете, че причината за колоната  може да е катастрофа, закъсали автомобили или  регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за  разчистване на участъка. Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага за тяхното изтегляне да се отклонява почистващата техника.
При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти – така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ.
Препоръчително е да изпълнявате указанията на пътните полицаи и служителите на пътните служби и да не навлизате в участъци при ясен знак, че това не е разрешено! Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им, а и за самите вас!
ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ СЕ ОСВЕДОМЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!

   

 

 

 

 

 

20 ноември - Световен ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

 

По традиция, през третата неделя на ноември почитаме паметта на жертвите на пътнотранспортни произшествия. В храм „Св. Параскева“ в Плевен днес от 10 часа четирима православни свещеника отслужиха специална панихида за успокоение на душите на загиналите. На нея присъстваха директорът на ОДМВР - Плевен старши комисар Красимир Начев, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Ивайло Иванов, директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен комисар Станислав Атанасов, служители от секторите „Охранителна полиция“ и Пътна полиция“, както и от Първо и Второ РУ – Плевен.
„Нека в името на живота се обединим, защото безопасността на движението е споделена отговорност! Призовавам към толерантност на пътя и спазване на Закона за движение по пътищата. Защото фактите са красноречиви за всички и един миг невнимание на пътя води до присъствие на трагични церемонии. Основното е самоконтролът. Колкото и специализирани операции да организираме липсата на самоконтрол води до почерняне на живота на близки и семейства. Нека бъдем по-внимателни и толерантни едини към друг, независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека. Сигурността на движението по пътищата зависи от отговорността на всеки един участник в него“ – каза преди панихидата директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев.
„Засилен е контролът по пътищата в област Плевен, но не само санкциите решават проблема с тежките инциденти на пътя. – обясни главен инспектор Иванов - Отговорността за безопасността на пътя е на всички – и на водачите, и на пешеходците и на полицията“. Той припомни, че за периода от 1 януари до 31 октомври 2017 година в област Плевен са настъпили 190 тежки ПТП, при които са загинали 23-ма и са ранени 252-ма. Мерките, които е предприела „Пътна полиция“, работят, но регистрираните данни показват, че има още какво да се направи“.
Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого. С тези думи се обърна от олтара на храма плевенският митрополит Игнатий, отслужил литургията и призова всички да са внимателни на пътя и да се отнасят отговорно „към безценния дар на живота“.

20 ное 2017

20 ноември 2017 – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

На 20 ноември от 10 часа в православния храм „Света Параскева“ в Плевен ще бъде отслужена панихида за загиналите в катастрофи на пътя

С Резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 година през месец ноември се отбелязва Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

През 2017 година календарният ден за възпоменание е 20 ноември. Нека в този ден почетем паметта на загиналите и изкажем съболезнования на близките им. Нека в името на живота се обединим. Безопасността на движението е споделена отговорност - нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека.

За периода от 1 януари до 31 октомври 2017 година в област Плевен са настъпили 190 тежки ПТП, при които са загинали 23-ма и са ранени 252-ма.

По инициатива на областен управител на област Плевен г-н Мирослав Петров на 20 ноември от 10 часа в православния храм „Света Параскева“ в Плевен ще бъде отслужена панихида за загиналите в катастрофи на пътя. Ще присъстват ръководството на ОДМВР – Плевен, началник на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Ивайло Иванов, представители на местно самоуправление и служители от други институции в област Плевен.
Сигурността на движението по пътищата зависи от отговорността на всеки един участник в него. Съвкупността от дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила по-безопасна среда на пътното движение.

 

17 ное 2017

16 ноември – Ден без пешеходци – жертви на пътя

 

В рамките на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – етап от традиционната акция на полицията „Зима“ 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя.
За периода от 1 януари 2017 година до 12 ноември 2017 година на територията на област Плевен са регистрирани 45 ПТП с пешеходци, при които са убити шестима, а са ранени 46.
През периода 11-20 ноември 2017 година дейността на служителите от сектор „Пътна полиция“ е насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Извършва се активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание пешеходците трябва да обръщат в тъмната част на денонощието – при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци, както и при придвижване извън населените места. Полицията осъществява и контрол над пешеходците, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като отношение ще бъде взето на място.
От сектор „Пътна полиция“ отново напомнят:
БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
- Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
- Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
- Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).
- Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).
Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).
- Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).
Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1).

 

15 ное 2017

За безопасното шофиране през зимата е важна техническата изправност на автомобилите

От 15 ноември до 1 март автомобилите да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия

От сектор „Пътна полиция“ напомнят на водачите изменението в Закона за движение по пътищата в сила от 21 януари 2017 година, а именно през периода от 15 ноември до 1 март използването на гуми на автомобилите, предназначени за зимни условия - гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
За безопасното шофиране при зимни условия:
ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1).
Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).

ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ
 Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).
Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).

ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ
- Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).
- Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).
- ЗАБРАНЕНО Е движението по пътищата с гуми с шипове, а
- Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ
- Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).
Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).
- Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш:
 два бели или жълти светлоотразителя отзад;
 през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).

ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш:
 обезопасителен триъгълник;
 аптечка;
 пожарогасител и
 светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- За зимата е препоръчително в МПС да имаш:
 Антифриз;
 резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
 вериги за сняг;
 достатъчно гориво;
 зарядно за акумулатор;
 въже за теглене;
 одеало и др.

ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА
- Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

 

14 ное 2017

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО