МВР

ОД Плевен

 

19 сеп 2019

Превантивни мерки на ОДМВР-Плевен за сигурността през предстоящите празнични дни

 

Взети са всички необходими мерки за нормалното и безпроблемно провеждане на Националния празник Независимостта на Република България - 22 септември и свързаните с него почивни дни. Подробности за създадената организация даде днес на брифинг в сградата на ОДМВР – Плевен гл. инспектор Ивайло Иванов - началник на сектор „Пътна полиция“ ОДМВР – Плевен.
Своевременно ще бъде получавана информация за местата и характера на мероприятията, свързани с празника и с други публични прояви. Проведени са срещи с органите на местната власт за предприемането на съвместни мерки по опазване на обществения ред и сигурност при провеждане на мероприятията. Проведени са срещи с лица, извършващи частна охранителна дейност в районите, където се очаква да се състоят публичните мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропусквателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация с териториалните полицейски структури. В различни направления са планирани специализирани полицейски операции за противодействие на правонарушения. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е завишен контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти.
По време на предвидените публични прояви общественият ред ще се осигурява със силите на Охранителна полиция по места.
В Районните управления на МВР ще работят групи за бърза реакция при сигнали за произшествия и престъпления.  Криминалистите обръщат внимание на гражданите, че телефонните измамници се активизират през празнични дни. Остава препоръката към жителите на областта да не влизат в контакт с непознати лица по телефона и да не предават по никакъв повод поискани им пари. Да бъдат бдителни за съмнителни лица на места с присъствие на много хора и да помолят близки да наглеждат жилищата им, ако ще отсъстват през празничните дни.
Пътна полиция при ОДМВР-Плевен предприема мерки за осигуряването на безопасно движение по пътищата в областта за периода от 20 септември до 23 септември и охрана на обществения ред в населените места. Главен инспектор Ивайло Иванов разясни предприетите мерки за ограничаване на пътно-транспортния травматизъм. Патрулни автомобили и полицейски служители ще подпомагат движението по пътищата в цялата област, ще осъществяват контрол за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места, употреба на алкохол и упойващи вещества от водачите, използването на обезопасителни колани и системи. В тези операции ще се включат всички полицейски участъци и Районни управления на МВР при ОДМВР – Плевен.
На 20 септември от 12 до 20 часа и на 21 септември от 8 до 12 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на големите градове, както и при изходите на град Плевен – в посока град София, град Русе и град Ловеч. Същата организация е създадена и за последния почивен ден - 23 септември, за времето от 14 до 20 часа, когато се очаква обратен трафик - в посока големите градове. Ще бъдат осигурени екипи от служители, които да осъществяват засилен контрол на движението по първокласната и второкласната пътна мрежа на територията на областта. През последния работен и последния почивен ден усилията на пътните полицаи ще са насочени към подпомагане на трафика по основните направления и главния път. В почивните дни се предвижда и провеждане на специализирана полицейска операция, насочена срещу шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, ще се проверява и за правоспособността на водачите. Проверките ще се извършват по всички пътища и малките населени места.
От 20 до 23 септември по всички направление в Плевенска област ще има засилен контрол на скоростните режими. При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват всички налични технически средства в ОДМВР – Плевен за контрол на скоростните режими. Служителите на пътна полиция ще извършват проверки относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби.
От сектор „Пътна полиция“ призовават водачите на моторни превозни средства да спазват скоростните режими и правилата за безопасно движение, както и да бъдат търпеливи, ако на места се получат затруднения в придвижването.
Главен инспектор Ивайло Иванов обяви, че ОДМВР – Плевен тази година ще бъде домакин на Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2019“. Официалното откриване на събитието ще бъде на 28 септември от 10 часа на площад „Възраждане“ в областния град.

Възможни са технологични прекъсвания в достъпа до електронни услуги, предоставяни от портала на МВР

От 17.30 до 24 часа днес, 18 септември, ще бъде извършена подмяна на ключови комуникационни устройства в интернет инфраструктурата

 

От Дирекция „Комуникационни и информационни системи” информират за възможни технологични прекъсвания на достъпа до услугите, предоставяни от портала за електронни административни услуги на МВР. Причината е, че днес от 17.30 до 24.00 часа ще бъде извършена подмяна на ключови комуникационни устройства за доставка на интернет в интернет инфраструктурата на Министерството на вътрешните работи. Експертите ще положат усилия за възстановяване на пълния достъп и преди предвидените крайни срокове.
Предварително поднасяме извинения за евентуалните затруднения, които могат да възникнат в достъпа до електронни услуги, предлагани от МВР.

18 сеп 2019

Засилени проверки на училищните автобуси


 

 
От 16 до 22 септември на територията на страната се осъществяват засилени проверки на пътни превозни средства, транспортиращи ученици. Инспекциите се извършват съвместно от служителите на „Пътна полиция“ и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Целта е още в началото на новата учебна година да се обърне внимание на собствениците и водачите на автобуси, превозващи деца, че компромиси с техническата изправност на превозните средства са абсолютно недопустими. По време на проверките ще се следи и за недопускане на управление на превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.

От началото на годината до 31 август в област Плевен има влезли в сила 272 наказателни постановления на шофьори за управление на технически неизправни ППС и са наложени 203 глоби с фиш.

17 сеп 2019

Внимание! Повишена опасност от възникване на пожари в цялата област

Високите температури, настъпилото засушаване и септемврийският вятър увеличават рискът от бързото разрастване на пожари в природата. Горещото време мобилизира екипите на РДПБЗН – Плевен. На 16 септември огнеборците участваха в ликвидирането на 18 произшествия, от които 17 сигнала за запалени сухи треви в цялата област. Инцидентите са регистрирани в град Славяново над турските гробища, землищата на село Малчика, град Гулянци, село Коиловци, град Тръстеник, Долни Дъбник около път Е83, в плевенската местност Балабаир, землището между Долни и Горни Дъбник, село Бръшляница, село  Горник, в село Горник на улица „Седма”, в село Сухаче, в никополската местност Хайдушко кале, в необитаем двор в село Писарово, в град Кнежа на улица "Георги Михайлов". В следобедните часове 110 дка царевичен блок бяха спасени от огнеборци от Кнежа. Сигнал за инцидента е постъпил в 16:45 часа. На място е установено, че са запалени сухи треви по пътя за село Гостиля. Екип на РСПБЗН – Кнежа бързо е локализирал пожара и не е допуснал разрастването му.
Служителите на РДПБЗН – Плевен призовават жителите на областта да са изключително внимателни, когато палят огън на открито. Винаги да гасят пламъците и да проверяват дали не е останала жарава. Пожарите в сухи треви и нискостеблена растителност са едни от най-страшните природни бедствия за екологията в областта. Те често са неконтролируеми и са изключително опасни поради своята необятност. Те могат да са много бързи и да прескачат в горски терени и населени места. Тези пожари са много опасни, защото застрашават човешки животи и имущество.  При изсъхването на почвата определени култури се превръщат в гориво, а вятърът разпръсква пламъците и високите температури улесняват възпламеняването на големи зони. Огънят се захранва от почти всичко, когато времето е сухо. За да не се допускат сериозни инциденти и да бъде опазена селскостопанската реколта е важно да се спазват правилата за пожарна безопасност. Не оставяйте огъня без наблюдение. Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето. Разчистването на сухи треви и отпадъци трябва да става чрез извозването им на определени за това места, а не чрез изгаряне на място. Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне в земеделски земи. Забравено е паленето и опалването на стърнища.

17 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО