МВР

ОД Плевен

 

25 фев 2020

Специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност в област Плевен

Полицейските действия са под ръководството и контрола на Окръжна прокуратура - Плевен

Днес на територията на РУ - Левски се проведе специализирана операция за противодействие на битовата престъпност, наркоразпространението и пътно-транспортния травматизъм, съгласувано и под надзора на Окръжна прокуратура – Плевен. Акцията е в изпълнение на мероприятия за повишаване ефективността при противодействие на престъпността чрез разкриване на цялостната престъпна дейност и ускоряване на разследването по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем. Проверени бяха четири адреса и бяха изградени два контролно-прокусквателни пункта. Задържани в поделения на МВР са пет лица. Проверени са 52 (петдесет и два) автомобила и 78 (седемдесет и осем) лица в тях, при което са съставени 11 (единадесет) акта за констатирани нарушения по смисъла на ЗДвП и са съставени 3 (три) акта за констатирани нарушения по смисъла на ЗБЛД. Профилактирани са 22 (двадесет и две) лица от криминалния контингент. От установените данни за извършени престъпления са образувани две досъдебни производства и едно бързо производство.
В хода на акцията е извършено претърсване в частен дом, обитаван от 32-годишен. От кухненско помещение е иззет полиетиленов плик с топче с диаметър около 3 см., съдържащо суха зелена тревиста маса. При полеви наркотест веществото реагира на марихуана. Предстоят експертизи. 32-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор в РП - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
Около 16,00 часа в град Левски на улица „Цар Симеон“ е спрян за проверка лек автомобил  „Рено Сценик“, управляван от 20-годишна от село Аспарухово. При последвалия личен обиск водачката тя доброволно предава кибритена кутия с размери 5 см/ 35 см, съдържаща бяло прахообразно вещество. По нейни данни веществото е метаамфетамин. Предстои назначаване на физико – химическа експертиза. 20-годишната е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по общия ред за извършено престъпление по чл. 354 „а“, ал.3 от НК (притежание на наркотици и управление на МПС след употреба на наркотични вещества – метаамфетамин).
В хода на специализираната операция е образувано и бързо производство за извършено престъпление по чл. 343 „б“, ал.1 от НК. Установен е водач зад волана на автомобил „Мерцедес“ след употреба на алкохол над 1,2 промила. Издаден му е талон за медицинско изследване. Съставени са и актове по Закона движение по пътищата - един за управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация от 1,14 промила и един акт за управление на МПС от неправоспособен водач.

Задържани са трима от Плевен за разпространение на порнографски материали

Полицейските действия са под ръководството и контрола на Окръжна прокуратура - Плевен

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен съвместно със служители от ГД „Борба с организираната престъпност“ са провели бързи и насочени действия по събиране на доказателства за съпричастност на трима плевенчани към извършване на компютърни престъпления и разпространение на порнографски материали. Резултатите от добрата координация по разследването бяха огласени днес на брифинг в сградата на ОДМВР – Плевен, на който присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов, заместник окръжен прокурор Николай Пачевски и ръководителят на „Борба с организираната престъпност“ главен инспектор Живко Ламбов. Всички, разпространявали в интернет пространството снимки със сексуално и еротично съдържание на млади момичета, са пълнолетни мъже, като един от тях осъждан за умишлено престъпление. Първоначално момичетата доброволно са предали снимки на трети лица, които без тяхно съгласие са осъществявали нерегламентиран достъп и са ги разпространявали в интернет профили и социални мрежи. По получена информация и след полицейско разследване като извършители са задържани трима плевенчани и се изяснява съпричастността и на други лица към деянието.  Установени и иззети са технически средства, с които е извършено престъплението, както и материалните носители с порнографско съдържание. Назначени са експертизи.  Разпространението на еротични снимки от трети лица не е безобидно, а е укоримо и наказуемо, разясни прокурор Николай Пачевски. И на тримата е повдигнато обвинение. Окръжен съд – Плевен им е наложил мярка „Задържане под стража“.
Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов разясни, че инспекторите от детска педагогическа стая при РУ в областта ще организират информационна кампания сред малолетните и непълнолетните за опасностите от разпространяване на снимки в различни сайтове и споделяне в групи. Непълнолетните губят контрол над предоставяните снимки и лични данни и информацията може недобросъвестно да бъде разпространявана в интернет пространството или в специално разработени профили. Работата по разследването на престъплението ще продължи, за да бъдат ограничени възможностите за извършване на такива деяния.
Главен инспектор Ламбов конкретизира, че служителите от ГД „Борба с организираната престъпност“ работят по изпълнението на Национална кампания за безопасен интернет. Провеждат се целенасочени мероприятия за анализ на средата и хигиената във взаимоотношенията в интернет, за да бъдат своевременно пресечени престъпления и разкриване на извършени престъпления, които засягат непълнолетните.
По случая се води досъдебно производство под наблюдението на Плевенската окръжна прокуратура.

 

24 фев 2020

Специализирана операция за противодействие на битовата престъпност е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен

Петима са задържани, проверени са 26 МПС, съставени са 8 акта за административни нарушения, изготвени са два протокола по чл. 65 от ЗМВР

На територията на РУ – Пордим вчера бе проведена специализирана операция. Полицейските действия са реализирани за времето от 8 часа до 17 часа под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен. При проведени оперативно-издирвателни мероприятия за разкриване на извършена кражба от частен имот в село Одърне са задържани 46-годишен и 17-годишен, и двамата местни жители. При проверка в дома на непълнолетния са установени част от вещите, обект на престъплението - легла с пружини, врата и други вещи. Те са предадени с протокол за доброволно предаване и се съхраняват в полицията. 17-годишният е направил прави пълни самопризнания и описва механизма на извършеното деяние. На 5 февруари 2020 година жител на село Вълчитрън е сигнализирал в полицията за кражба на движими вещи - монофазен електрожен, брадва, маслен и пет стари акумулатори от гаража му. В хода на разследването са разпитани свидетели. По случая за срок до 24 часа са задържани 16-годишен местен жител и 19-годишен от Плевен. Непълнолетният е установен като извършител на престъплението. Изяснено е, че той е продал вещите в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в град Плевен. В 14:00 часа в сградата на РУ – Пордим му е извършен личен обиск. В левия джоб на спортния му екип е установен хартиен свитък с приблизителни размери 1,5 см. х 4 см, съдържащ бледожълто кристалообразно вещество. Свитъкът е предаден с протокол за доброволно предаване. Предстои назначаване на физико-химична експертиза за установяване състава на веществото. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК.
В рамките на специализираната операция за срок до 24 часа е задържан 20-годишен от село Бръшляница. Изяснява се съпричастността му към извършена кражба от частен дом в селото. Работата със задържаните, както и процесуално-следствените действия продължават.
По време на акцията са профилактирани 34 лица от селата Одърне, Вълчитрън, Мечка и Бръшляница. Проверени са 26 МПС и са съставени 8 акта за административни нарушения, изготвени са два протокола по чл. 65 от ЗМВР.

21 фев 2020

Призив

Информация за гражданите за възможността предсрочно да сменят личните си документи

Уважаеми граждани, сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Плевен Ви уведомява, че във връзка с изтичане срока на валидност на голям брой документи за самоличност през 2020 г. и 2021 г. и очаквания увеличен прием на заявления за издаване на български лични документи (БЛД), подмяната на лична карта и/или паспорт и СУМПС може да стане и преди изтичане срока им на валидност. 
           С оглед улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна.

Гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената „Български документи за самоличност“ сега, през месеците февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи. Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде значително по-натоварено. През месец февруари изтича валидността на 347 лични карти, 594 паспорта и 396 свидетелства за правоуправление на МПС на граждани с постоянен адрес на територията на областта.

 Всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР-Плевен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с обикновена услуга във всяко Районно управление на територията на ОДМВР-Плевен, както и в ОДМВР-Плевен /гр.Плевен, ул.Сан Стефано №3/. Мярката е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор за предпочитано от тях звено.

Готовите документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Плевен има готовност за осъществяване на организиран прием на заявления за издаване на български лични документи посредством мобилни групи в институции, предприятия, фирми и др.

Телефон за заявки: 064 864613.

Тези български граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https//e-uslugi.mvr.bg .

 

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на РУ, както следва:

Поделение

 

10.02.2020

11.02.2020

12.02.2020

13.02.2020

14.02.2020

Общо за седмицата обслужени граждани

ОДМВР-Плевен

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

ОДМВР-БДС

84

49

39

46

38

256

01 РУ Плевен

55

38

54

33

43

223

02 РУ Плевен

49

41

49

35

42

216

РУ Белене

7

10

3

2

9

31

РУ Гулянци

4

11

5

0

4

24

РУ Д.Митрополия

9

1

14

3

3

30

РУ Долни Дъбник

7

3

15

6

6

37

РУ Кнежа

12

6

8

4

3

33

РУ Левски

7

7

7

6

12

39

РУ Никопол

4

5

4

2

1

16

РУ Пордим

5

8

9

4

4

30

РУ Червен бряг

27

17

13

13

14

84

Общо:

270

196

220

154

179

1019

 

19 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО