МВР

ОД Плевен

 

22 мар 2019

Отчет за дейността на ОДМВР – Плевен през 2018 година

 

Днес, 22 март, се проведе годишният отчет-анализ за дейността на дирекцията в присъствието на главен секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и заместник-директора на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев. Гости бяха председателят на Общински съвет Плевен – г-н Мартин Митев, кметът на община Плевен г-н Георг Спартански, административните ръководители на Районна и Окръжна прокуратура, Административен съд – Плевен, Районен и Окръжен съд – Плевен.
Оценката на професионалното ръководство на МВР за дейността на ОДМВР – Плевен през 2018 година е висока. Главен комисар Иванов открои създадената организацията по линия на битовата престъпност, както по отношение на регистрираните престъпления, така и по отношение на повишената разкриваемост. Той отбеляза добрите показатели на ОДМВР-Плевен във връзка с противодействието на телефонните измами и специализираните операции с  установени и иззети стоки без заплатен акциз.
            Кметът на община Плевен Георг Спартански акцентира върху необходимостта от законодателни промени, които да спомогнат дейността на общинската полиция да бъде по-ефективна. Отбеляза, че по този начин ще се възстанови доверието на хората в институциите, защото те са притеснявани ежедневно от дребната престъпност –нарушения на нощни тишини, конски каруци в Плевен или други пътни нарушения, които отнемат от ресурса на полицията.
Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен Ваня Савова подчерта активното сътрудничество между ОДМВР – Плевен и прокуратурата. Двете институции са като скачени съдове и неизпълнението в един от тези съдове, неизбежно повлиява на резултатите от другия. Постиженията на ОДМВР – Плевен са безспорни, коментира прокурор Савова, но преценява, че усилията трябва да се насочат към разкриване на престъпления в сферата на икономическата престъпност, подкупите, корупцията. „Ние сме призвани с нелеката си работа да защитаваме баланса на социалната справедливост в обществото“.
Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев сърдечно благодари на колегите за избора да работят в системата на МВР и да продължават да изпълняват своята мисия, въпреки всички трудности, които срещат. По думите му, когато трябва да бъде наложено върховенството на закона, няма малки и големи победи, защото всеки един случай касае човешка съдба, човешки живот.
През 2018 година в ОДМВР-Плевен са регистрирани 3 524 престъпления, при 4 455 броя за  2017 година. В структурата на криминалната престъпност на територията на Област Плевен, преобладаващи са  престъпленията против собствеността, с относителен дял от около 42% следвани от общоопасните престъпления, с относителен дял от около 31%, и  престъпленията против личността, с относителен дял  от около 5% .       
       При регистрирани престъпления против личността през 2018 година, сравнено с 2017 година е налице намаление с около 13 %. При тежките престъпления против личността, сравнено с 2017 година, намаление се отчита при убийствата с 3 броя, при трафика на хора с 9 броя и при отвличанията с 4 броя.
През 2018 година са регистрирани 1 503 престъпления против собствеността, при 1 864 броя за 2017 година или е налице намаление на регистрираните престъпления с 361 броя /около 19 %/.
През 2018 година служителите на ОДМВР-Плевен са разкрили 1857 престъпления от общо регистрирани 3524 престъпления, като е постигнат процент на разкриваемост от 52,64%,  докато през същия период на 2017 година, при регистрирани 4455 престъпления са разкрити 2326 броя или 52,21%. Допълнително са разкрити 412 престъпления, регистрирани в предходни периоди, при 382 за отчетния период на 2017 год.
През 2018 година трета колективна награда “Полицай на годината” бе присъдена на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Плевен. Високото отличие е за разкриване на извършени грабежи през периода от 2016 година до 2018 година на значителни парични суми на лица, осъществяващи инкасова дейност, за разкрити телефонни измами, както и за три организирани групи за извършване на кражби от магазини.
Регистрираните през 2018 година телефонни измами са 21 броя, при 52 броя за 2017 година. При измамите общо разкриваемостта през 2018 година е 41,18 % или с 9,93  % повече  спрямо 2017 година, от тях при телефонните измами е постигнатата разкриваемост 95,23% /от регистрираните 21 броя телефонни измами са разкрити 20 броя/, докато през 2017 година разкриваемостта на същите е била 48%. Задържани са 20 лица, извършващи престъпната дейност. В резултат на целенасочените действия от служителите на група „Противодействие на телефонните измами“ са възстановени и върнати на жертвите на телефонните измами парични средства в размер около 65 000  лева и златни накити.  
От регистрираните през 2018 година престъпления по линия „Наркоразпростренение“ са разкрити 184 броя /при 187 броя за 2017 година/, като допълнително са разкрити още 23 престъпления регистрирани в предходен период. Установени са 166 лица, употребяващи и разпространяващи наркотични вещества..
        През 2018 година на територията на областта са проведени множество специализирани операции, в хода на които са установени и иззети следните количества акцизни стоки без бандерол: 163 209 кутии цигари; 5 463 кг. тютюн; 1 497 л. алкохол; 24 056 л. гориво. Заведени са 123 преписки и са образувани 91 досъдебни производства. Съставени са  32 акта за установяване на административно нарушение по ЗАДС. Постигната е разкриваемост от 89,84%, като е отчетено увеличение на разкриваемостта с 11,27 %. По иззети количества акцизни стоки без бандерол през 2018 година ОДМВР – Плевен е на второ място в страната.
         На територията, обслужвана от ОДМВР-Плевен, през 2018 година са настъпили общо 1209  автопроизшествия, от които 193 тежки пътнотранспортни произшествия със 17 загинали и 255  ранени граждани. В сравнение с 2017 година общо настъпилите ПТП са с 241 по-малко, тежките автопроизшествията със 31 по-малко, загиналите със 6 по-малко, а ранените със 39 по-малко.
        Най-голям брой от настъпилите тежки ПТП по вид е “Сблъскване между МПС“.  На второ място се нарежда “Блъскане на пешеходец или велосипедист”, следвано от Блъскане в стълб, в дърво, в спряло МПС или в предпазна ограда“. В населените места са настъпили 124 тежки ПТП с 5 загинали и 149 ранени, а извън населените места 69 тежки ПТП с 12 загинали и 106 ранени граждани. На път І-3 „Бяла-Ботевград”, на територията обслужвана от ОДМВР-Плевен, са настъпили 24 тежки ПТП с 2 загинали и 39 ранени граждани. По месеци най-тежка е била пътно-транспортната обстановка през месец ноември, на второ място се нарежда месец септември, следван от месец декември.
        Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев пожела здраве, сили, професионални и лични успехи, смелост и упоритост в работата и занапред! Изрази убеденост, че и в бъдеще служителите от ОДМВР - Плевен ще защитават авторитета на Министерството на вътрешните работи, на обществото и законността!
                                        

Криминалисти на Плевен задържаха 59 – годишен участник в телефонни измами

След изтичане на 24 – часовата мярка за задържане му е наложена постоянна и е приведен в Плевенския арест към затвора


 

 

Действията на служителите от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен и колегите им от Първо РУ стартирали след получена информация за две телефонни измами, извършени през ноември миналата година. Сценарият бил идентичен – непознат звъни на домашен телефон, представя се за полицейски служител и убеждава жертвите си – жени на 71 и 76 години, да съдействат на органите на реда при операция за залавяне на мошеници. Така едната хвърлила през терасата на жилището си 1 480 лева и златни накити, а другата - оставила под камбанария пред храм "Свети Николай" 3620 лева и златен накит. По случаите били образувани досъдебни производства. В хода на проведеното разследване криминалистите установили и задържали 59-годишен мъж от петричкото село Гега, който по първоначални данни е изпълнявал ролята на куриер в престъпната схема. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 210, ал. І, т. 4, вр. чл. 209, ал. І, вр. 28, ал. І, чл. 26, ал. І, вр. чл. 20, ал. ІV от НК. При разпита е признал вината си. След изтичане на 24 – часовата мярка за задържане му е наложена постоянна и е приведен в Плевенския арест към затвора.

Работата по документирането на цялостната му престъпна дейност продължава под ръководството на прокуратурата.

11 мар 2019

Кампания за безопасно шофиране организираха в Червен бряг

В образователния модул участие взеха повече от 100 ученици от 11 и 12 клас от СУ “Д-р Петър Берон“, ТГ“Васил Априлов“, ПГМЕТ“Девети май“ и ПГХТ“Юрий Гагарин“


 
Днес - 11 март 2019 година от 11.00 часа в Ритуална зала - Червен бряг се проведе образователен модул „ШОФИРАНЕ=ОТГОВОРНОСТ“, насочен срещу шофирането в нетрезво състояние и рисковете от употребата на алкохол от лица под 18 годишна възраст.
Мероприятието е организирано от Инспектор Детска педагогическа стая към РУ-Червен бряг и ръководствата на СУ “Д-р Петър Берон“, ТГ“Васил Априлов“, ПГМЕТ“Девети май“ и ПГХТ“Юрий Гагарин“ с подкрепата на Община Червен бряг.
 Проектът е финансиран от Перно Рикар за България и е официално подкрепен от МОН. Актьорите-посланици на кампанията са Александър Сано, Силвия Петкова, Калин, Венсан и Жорони от комедийната група „Нема кво“ и Ники Станоев.
 Посланието на проекта е : „Бъди отговорен – не шофирай пил“ -  необходима е промяна в съзнанието на младите хора, за да бъдат избегнати пътните инциденти и да бъде опазен така ценния техен живот и животът  на приятели им.
 Досега, проектът е реализиран в над 50 населени места, а учениците, преминали през модула, са над 5000.
В Червен бряг взеха участие повече от 100 ученици от 11 и 12 клас на посочените училища.
 За кратко време, в рамките на един учебен час, младите актьори поднесоха информацията по един нестандартен и достъпен начин, така че учениците да запомнят : „Никога не шофирай пил! Опасно е за както теб, така  и за другите!“.

11 мар 2019

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО