МВР

ОД Плевен

 

14 сеп 2018

За трета поредна година България се включва в инициативата на TISPOL - Европейски ден без загинали на пътя

Операция EDWARD ще се проведе на 19 септември 2018 година

 

 

Операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death)  се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на територията на стария континент.

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността от 16 септември до 22 септември. Мотото на седмицата на мобилността е „Мултимодалност“ с подтема „Комбинирай! Движи се!“. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. 

Мотото на операцията за  България е  „Безопасни мобилни комбинации за живот“. Целта е повече хора да се убедят във възможностите и удобството на използването и на алтернативни варианти за придвижване.

На специалната страница, посветена на EDWARD, активен брояч на деня отчита оставащото време до старта на операцията в  00.00 часа на 19 септември: EDWARD 2018

На територията на област Плевен ще има засилен полицейски контрол. Началникът на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Плевен главен инспектор Ивайло Иванов  отправя апел към всички участници в движението по пътищата да бъдат внимателни! 

23 служители на РДПБЗН – Плевен с три пожарни и един аварийно-спасителен автомобил участваха в тренировъчно учение за действия в кризисна ситуация в Долна Митрополия

Тренировъчен сценарий с аварийно приземен самолет на летище на ВВУБ „Георги Бенковски“ показа готовността на институциите

 

 

Днес – 13 септември – самолет бе насочен за аварийно кацане на летището на ВВУБ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, за да се провери готовността на институции за действия при бедствия и аварии. Разигралият се сценарий, не беше реален, а само учебна тренировка, преминала под ръководството на кмета на общината г-жа Поля Цоновска. Иначе „историята“ на тежкия инцидент включваше след аварийното приземяване на самолета поискано съдействие с три екипа на РДПБЗН – Плевен и Военна полиция. При снишаването на самолета за кацане са нанесени сериозни повреди на далекопровод от подстанция „Мизия“, захранващ подстанция „Плевен“. В резултат на настъпилата авария в електропреносната мрежа е прекъснато електроснабдяването и водоснабдяването. В следствие на късо съединение на втория етаж на сградата на общината в Долна Митрополия е възникнал пожар, който се е разраснал. При опит за гасене на пожара има пострадал служител от администрацията, който спешно се нуждае от медицинска помощ.  
Старт на мероприятието бе даден в 9:00 часа със съвещание на членовете на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия в заседателната зала на община Долна Митрополия. Под ръководството на кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска членовете на щаба представиха в детайли задълженията си в ситуация на бедствие в региона. Представители на различни институции – РДПБЗН – Плевен, РУ на МВР – Долна Митрополия, ВиК - Плевен, ЧЕЗ Разпределение – Плевен, Български червен кръст, ФСМП – Долна Митрополия, Областно пътно – управление, ВВУБ „Георги Бенковски“ запознаха със създадената организация за незабавни действия на подчинените им организации и длъжностни лица. От РДПБЗН – В. Търново бе изискан мобилен команден пункт, с който се координираха действията на институциите и се осъществи поемането на ръководството от национален оперативен център. С щатното си въоръжение и налична техника РДПБЗН – Плевен първо се включи в погасяването на пожара в центъра на град Долна Митрополия. Всички служители и граждани бяха своевременно евакуирани от сградата и бе спасен пострадалия служител на общината. В 10:30 часа огнеборци с три пожарни автомобила се включиха в спасителната операция по гасене на самолета, аварийно кацнал на летището на ВВУБ „Георги Бенковски“. Съдействие им беше оказано от екипи на Регионална служба Военна полиция – Плевен. В развитието на примерната изходна обстановка в сценария на тренировъчното занятие бе включено и спасяване на член на екипажа на самолета. Медицински екип на военното формирование на място оказа съдействие и лекарска грижа.
В провежданото учение се включи и аварийно-спасителен автомобил, който представлява  мобилна лаборатория за измерване на опасната концентрация на вещества във въздуха и показващ  посоката на вятъра. Анализът на данни от замерванията на концентрацията на вредности дава възможност за преценка на последващите действия на институциите и показва необходимостта от евакуация на населението от района. Участващите в операцията сили и средства демонстрираха добро взаимодействие и контрол на кризисната ситуация.
Кметът на общината г-жа Цоновска оцени високо полезността на действията на институциите и отбеляза, че „подобни тренировъчни операции са задължителни с цел създаване у хората на елементарни познания за реагиране в ситуации на бедствия или аварии“.
В края на учението директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Атанасов подчерта професионалните умения на огнеборците,  както и добрата координация и съвместна работа между отделните институции.
Мероприятието е част от програмата на РДПБЗН – Плевен по повод професионалния празник на огнеборците – 14 септември. Комисар Станислав Атанасов поздрави всички служители и пожела здраве, лични и професионални успехи.

 

13 сеп 2018

Трима непълнолетни са установени като извършители на вандалска проява в бивш дом за деца в Плевен

Разследването на криминалистите на ОДМВР-Плевен стартирало на 25 август 2018  година, след като към 17.10 часа в полицията бил получен сигнал за разбито складово помещение на сградата, в което били унищожени и повредени оставените перални машини, гардероби, шкафчета, маси, столове и врати. Веднага била сформирана оперативна група, която е извършила оглед на място, последвало е уведомяване на прокуратурата и образуване на досъдебно производство.  В рамките на оперативните действия били извършени множество разпити и беседи, извършено е и обхождане на района, доведени били лица от криминалния контингент, на които е проверено алибито. В хода на последвалите оперативни действия криминалистите установили и задържали извършителите – две момчета на 17 и 16 години и момиче на 16 години, всичките от Плевен. 

В присъствието на инспектори от детска педагогическа стая били проведени беседи с  младежите, които са направили самопризнания за извършеното. Те са привлечени като обвиняеми по образуваното досъдебно производство и им е взета мярка „подписка под надзор на родител“.     

10 сеп 2018

Двама извършители на телефонна измама са задържани при съвместни действия на криминалисти от ОДМВР-Плевен и Ловеч

С постановление на наблюдаващия прокурор спрямо извършителите е взета мярка за неотклонение задържане до 72 часа

Разследването стартирало на 8 септември, след като 65-годишен плевенчанин потърсил помощ в  Първо РУ. Човекът обяснил, че е попаднал в мрежата на измамници, на които доверчиво предоставил плик с 6000 лева. Те го „атакували“ многократно по мобилния му телефон и го убедили, че в момента тече полицейска операция по залавяне на мошеници и неговата помощ ще е безценна. За целта той трябвало да остави плика с парите до контейнери за смет на кръстовище, а с лед приключване на акцията, парите ще му бъдат върнати . Едва по-късно мъжът разбрал, че е измамен.

По случая веднага било образувано досъдебно производство, а в рамките на предприетите оперативни действия, в които се включили и служители на ОДМВР-Ловеч, двамата извършители -  44-годишен от село Български извор и 24-годишен негов другоселец, попаднали в полицейския капан.   Те са задържани в рамките на 24 часа, направили са пълни самопризнания, част от сумата в размер на 2220 лева  и мобилни телефони, са предадени доброволно. С постановление на наблюдаващия прокурор спрямо мъжете е взета мярка за неотклонение задържане до  72 часа. Работата по документираното престъпление продължава под наблюдението на прокуратурата.

10 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО