МВР

ОД Пловдив

 

23 юли 2021

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Катастрофа затруднява движението в района на 112-ти км на АМ „Тракия“, посока Бургас

Автомобилите се пренасочват по обходен маршрут от 90-ти км през Пазарджик

В рамките на специализирана полицейска операция в пловдивския участък на АМ „Тракия“, около 9 ч. тази сутрин служители на областната дирекция на МВР подали сигнал за спиране на лек автомобил „Фолксваген“, пътуващ в посока Бургас. Вместо да се подчини на полицейското разпореждане, водачът увеличил скоростта и продължил по пътя си. В района на 112-ти км „Фолксваген“-ът преминал между два успоредно движещи се автомобила и блъснал единия от тях. От удара колата е смачкана, а по първоначални данни в нея има сериозно пострадала жена, която предстои да бъде извадена с помощта на специализирана техника на пожарната. На място е задържан шофьорът на „Фолксваген“-а.

До отработване на случая е затруднено движението в участъка на катастрофата. Автомобилите се пренасочват от 90-ти км през Пазарджик, преминават през Пловдив и се връщат на магистралата.

22 юли 2021

РДПБЗН – Пловдив: Необходимо е повишено внимание и стриктно спазване на правилата по време на пожароопасния сезон


Във връзка с настъпилия пожароопасен сезон, рязкото повишаване на дневните температури и с цел предотвратяване на пожари в полски или горски масиви, от пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ обръщат специално внимание на следните факти:

През последния месец екстремно високите температури и последващото засушаване доведоха до възникването на мащабни пожари на територията на Канада, Турция и Кипър, при които са засегнати огромни горски площи, инфраструктура и бяха отнети човешки животи.

Само от началото на месеца до момента, на територията на област Пловдив са станали няколко пожара в масиви с житни култури, в резултат на които са унищожени над 700 дка посеви и частично е засегната горска територия. Статистиката показва, че възникнали в полски масиви пожари впоследствие се разпространяват и в горския фонд, като това води след себе си до големи материални щети.

През годините броят на пожарите в сухи треви, стърнища и отпадъци не само е устойчив, но и тревожно се увеличава. Въпреки забраната за палене на огън в сухи треви, отпадъци и стърнища и многобройните предупреждения от органите за Пожарна безопасност и защита на населението, продължават случаите на безконтролни запалвания  и небрежност при боравене с открит огън.

Имайки предвид горното, с цел недопускане на пожари в полски и горски масиви на територията на областта, РДПБЗН – Пловдив призовава за повишено внимание и отговорност от страна на всички физически и юридически лица, имащи отношение към жътвената кампания, както и от гражданите, посещаващи горски територии. В тази връзка акцент се поставя на следните правила за пожарна безопасност: 

  • Забранено е паленето на сухи треви, стърнища, други растителни отпадъци и горими материали, както и паленето на огън на територията на горския фонд, освен на строго определените за целта места.
  • Да не се изхвърлят неизгасени цигари и клечки кибрит в горите, стърнищата и местата със суха тревна растителност.
  • Да не се използват съоръжения/машини и инструменти, иницииращи открит пламък на места със суха тревна растителност, в горите и в близост до площи с житни култури или ожънати масиви(стърнища) .
  • Да се спазват стриктно предупредителните и забранителните знаци за пожарна безопасност в горите и полските насаждения.
  • При забелязване на пожар или запалване на сухи треви, стърнища или други горими отпадъци, незабавно да се съобщава на (тел: 112) и  да се предприемат първоначални действия за пожарогасене с подръчни противопожарни уреди, с цел локализиране на пожара в началната му фаза. При липса на такива могат да се използват – земна пръст, пясък, тупалки направени от клони, лопати, съдове с вода и други.
  • Пушенето и паленето на открит огън да се извършва на обезопасени места, отстоящи на разстояние най-малко на 50 метра от складиран фураж и на 100 метра от посевите;
  • Не се допуска паркирането на превозни средства, нощуването им и извършването на ремонтни дейности покрай пътища, които минават покрай складиран фураж, покрай посевите и през тях.
  • Не се допуска използването на огнестрелно оръжие, свещи, кибрит, факли и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражни площадки;

  При констатиране на нарушения на правилата за пожарна безопасност се прилагат административно-наказателни мерки и виновните лица се санкционират с глоби в размер от 200 до 2000 лева съгласно Закона за МВР.  

14 юли 2021

Пловдивски полицаи споделиха с деца професионалния си празник

С приятно посещение бяха зарадвани вчера служители от пловдивската дирекция по случай професионалния празник на МВР – 5 юли. Гости в сектор „Пътна полиция“ бяха деца от образователен център в областния град. На специално обособената в двора тренировъчна площадка по безопасност на движението инспектор Ботьо Гиргинов припомни на малчуганите основните правила за поведение на пътното платно. Увлечени в забавните игри,  всички бяха изненадани от присъединилите се служители от сектор „Специализирани полицейски сили“ и двама от четириногите им помощници – кучетата Хектор и Дино. Докато слушаха разказите за полицейската професия, момчетата и момичетата имаха възможност да изпробват защитното оборудване и да разгледат служебните микробуси и мотори. С послушанието и точността, с която изпълняват командите на своите водачи, Хектор и Дино изцяло спечелиха интереса на децата. На раздяла всяко от тях получи балон, брошури със съвети за безопасно лято и станалото традиционно за пловдивската полиция сърце, символизиращо грижа и внимание към себе си и околните. В края на срещата и служителите на реда имаха подарък  – по повод празничния ден възпитаниците на образователния център им поднесоха ръчно изработен сувенир.

06 юли 2021

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението