МВР

ОД Пловдив

 

07 апр 2020

ОДМВР Пловдив съветва: Използвайте възможностите за e-услуги

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ И ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ПЛОВДИВ,
във връзка с предприетите мерки за намаляване на потенциалните рискове за здравето на гражданите, Областна дирекция на МВР Пловдив ви уведомява, че в случаи на неотложност можете да заявите или получите административни услуги по електронен път на адресите:
https://е-uslugi.mvr.bg и www.egov.bg 
        Чрез портала за електронни административни услуги на МВР e-uslugi.mvr.bg можете да заявите:
       - Издаване на лични карти на български граждани с обикновена, бърза и експресна услуга
      - Издаване на паспорти на български граждани с обикновена, бърза и експресна услуга
       - Издаване на документи, удостоверяващи събития и факти, свързани с издаването и ползването на български лични документи
       - Важно е да знаете какви са условията за подаване на заявления по електронен път. Необходимо е да притежавате валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис. Задължително е да имате валиден постоянен адрес на територията на Република България. Трябва да притежавате български личен документ, издаден по заявление подадено лично до 59 месеца преди подаване на електронното. Друго изискване за ползване на услугите по електронен път е да няма промяна на името ви, ЕГН, пол, гражданство или съществени и трайни изменения в образа. 
Друга възможност за заявяване на електронни и административни услуги чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги www.egov.bg е използването на облачен или мобилен квалифициран електронен подпис, с който желаещите могат да подписват заявленията си безплатно в рамките на един месец. Информация за доставчиците на квалифицирани удостоверителни услуги, които предоставят безплатната услуга, може да откриете на адрес: https://egov.bg/wps/portal/agency/news/news-details/e-signature-news
          Припомняме, че във връзка със създалата се извънредна ситуация на заседание на Министерски съвет бе съобщено, че срокът на изтичащите лични документи се  удължава с шест месеца.

 

 

Обновена бланка на декларация за преминаване през КПП в областните градове ​

След анализ на ефективността от първите 3 дни на функциониране на контролно-пропускателните пунктове /КПП/ в областните градове и на получените запитвания и препоръки от граждани, както и с цел предотвратяване на злоупотреби, уточняваме:

Променя се формата на декларацията за пътуващите.
Новата бланка е публикувана на сайта на МВР 
www.mvr.bg и прикачена под текста по- долу.  Промяната е относно преминаване през КПП във връзка с трудова дейност. В декларацията по новия образец ОТПАДА заверката от работодателя в точка 3. Гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя или друг служебен документ /служебна карта, пропуск/, който носят в себе си. 
Попълнените декларации ще се събират от служителите на КПП с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни. Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация. Декларацията и в този случай ще остава при служителите на КПП.
Припомняме, че в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г. за въвеждането на нови противоепидемични мерки, се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост.

Декларация НОВА

24 мар 2020

Шестима задържани при специализирана полицейска операция за противодействие срещу битовата престъпност в селата Трилистник, Скутаре и Рогош

Четирима мъже и две жени са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР при проведената на 5 и 6 април специализирана полицейска операция за противодействие срещу битовата престъпност на територията на селата Трилистник, Скутаре и Рогош. Участие в акцията взеха служители на секторите "Специализирани полицейски сили" и "Пътна полиция" и състава на Районно управление Труд. Образувани са три досъдебни производства и три проверки във връзка с незаконно държане на акцизни стоки без бандерол- цигари, алкохол и нарязан тютюн, както и незаконна сеч на дърва без писмено позволително. Задържаните са на възраст от 23 г до 62 години. По време на акцията са проверени 125 лица и 119 моторни превозни средства. Съставени са 11 акта и 6 фиша по Закона за движение по пътищата, 2 акта по Закона за българските лични документи и общо 10 акта за установяване на административно нарушение по Закона за здравето- струпване на хора в парк и безцелно движение по улиците. 

06 апр 2020

След предприети незабавни действия по установяване извършителите на грабеж над възрастен мъж в с. Трилистник са задържани 32-годишен мъж и 16-годишен непълнолетен

На 5 април 2020 г., в с. Трилистник, обл. Пловдив, между 00,10 ч и 00,30 часа, е бил извършен грабеж в дома на 86-годишен мъж. Двама извършители влезли в дома на възрастния мъж, като разбили входната врата. Те му нанесли удари в лицето, след което преровили жилището и открили и отнели портфейл, в който имало 100 лева и лични документи. Двамата избягали, като взели парите и изхвърлили портмонето.  Те са подготвили и кафе машина за отнемане. След като бил подаден сигнал на тел. 112, незабавно са били предприети оперативно – издирвателни мероприятия от служители на отдел „Криминална полиция“  към ОД на МВР – Пловдив и на РУ на МВР-Труд, под ръководството на Окръжна и Районна прокуратура, гр. Пловдив.  Грабежът е бил разкрит само за няколко часа, като са установени и задържани извършителите на престъплението – Павел А., на 32 г., и Ангел М., на 16 г.,от с. Трилистник. Днес двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършения в съучастие грабеж /престъпление по чл. 198, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК, а за непълнолетния извършител и вр. чл. 63, ал.1, т.3 от НК/ и ще бъдат задържани от наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Непълнолетният А.М. е бил осъждан за извършено от него блудство през 2019 г., като настоящото му деяние е извършено в рамките на определения му от съда изпитателен срок на условното осъждане. Предвидените от закона наказания за престъплението в което двамата ще бъдат обвинени, са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния. Разследването по случая продължава, като до момента, са били извършени разпити на свидетели, оглед, претърсване и изземване. Иззети са веществени доказателства. Предстои назначаване на експертизи.
Призоваваме гражданите, ако са пострадали от престъпления, извършени от двамата обвиняеми, да се обадят и подадат сигнал в МВР или Прокуратурата.

06 апр 2020

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението