МВР

ОД Пловдив

 

17 окт 2019

Различни търговски обекти са били проверени вчера на територията на РУ-Стамболийски и РУ – Раковски

Съвместните действия са осъществени със служители от Териториална дирекция на Национална агенция по приходите и Областна дирекция по безопасност на храните

Специализирана полицейска операция за предотвратяване и пресичане на престъпления от общ характер и административни нарушения при търговия, съхранение и доставки на стоки и предлагани услуги бе проведена вчера от служители на районните управления в Стамболийски и Раковски. В екипите са участвали и представители на ТДНАП и ОДБХ. Съвместните проверки са обхванали търговски обекти в определени квартали на населените места, за които постъпва информация за нерегламентирано разпространение на стоки без български бандерол.

На територията на Община Стамболийски инспекции са извършени в 9 магазина за хранителни стоки, 4 от които в административния център, по два в Перущица и  Триводици и един в Ново село. Служителите на ТДНАП и ОДБХ са констатирали различни нарушения, за които има съставени 2 акта и 9 протокола. В районното управление е образувана преписка за престъпление по чл. 234, ал.1 от НК срещу собственичка на незаконен павилион в Кричим, от където са иззети 380 къса цигари без български бандерол.

При паралелни проверки в Раковски и селата Върбен и Стряма са установени несъответствия в касовата наличност на два хранителни магазина, трети е бил без фискално устройство и регистрация по Търговския закон, а в четвърти се предлагали за продажба безакцизни цигари. По случите е взето административно отношение от инспекторите по приходите и безопасността на храните. В рамките на акцията полицейските служители са осъществили засилен пътен контрол. Проверени са общо 38 лица и 23 МПС. По Закона за движение по пътищата са съставени 10 акта и 5 глоби с фиш. Издадени са и 3 протокола по Закона за МВР. С полицейски заповеди са задържани 36-годишен мъж за шофиране под въздействие на наркотици и 34-годишна жена за притежание на амфетамин. По случаите са образувани бързи производства.  

Служители на ГДБОП разкриха организирана престъпна група за разпространение на тютюн

При акцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, са задържани 7 лица.; иззети са около 480 кг ситно нарязан тютюн, над един тон тютюн на бали, две машини за нарязване

Служители на ГДБОП и на териториалната служба „БОП“-Пловдив, Пазарджик и Смолян, под наблюдението на Специализираната прокуратура, проведоха съвместна операция по установяването на организирана престъпна група за разпространение на нарязан тютюн в Цалапица и Пловдив.

В хода на полицейските действия, осъществени вчера и днес, до момента са извършени 18 претърсвания на недвижими имоти, автомобили и стопански сгради, както и лични обиски. Иззети са около 480 кг ситно нарязан тютюн, над един тон тютюн на бали, две машини за нарязване и много други доказателства за престъпната дейност на групата. Разпитани са свидетели. Събраните досега доказателства сочат, че групата е започнала престъпната си дейност през юни 2018 г. Най-често участници в престъпната схема изкупували необработен тютюн от производители и го доставяли в стопанска сграда край Цалапица и в къща в Пловдив. Там тютюнът бил нарязван, пакетиран и изпращан на клиенти в страната по куриерски фирми.

Задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа са общо 7 души. Предстои да се определи колко от тях ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и за колко от тях Специализираната прокуратура ще поиска от съда да бъдат задържани под стража.

16 окт 2019

ЗА ОД НА МВР

Полезна информация