МВР

ОД Пловдив

 

04 дек 2020

Как да се подготвим, ако ни се налага пътуване в зимни условия

Никога не тръгвайте без топли дрехи, изправен автомобил и пълен резервоар, съветват пътните полицаи

Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината- декември, изисква спокойствие, разумно поведение  и опит зад волана. Характерни за времето са мокри, заснежени и заледени настилки, които  крият опасност при превишена скорост, рискови изпреварвания и са неподходящи за усъвършенстване уменията на млади и неопитни водачи.  Шофьорите не трябва да сядат зад волана след употреба на алкохол - контролът на пътна полиция в това отношение е строг и безкомпромисен!   

От ОД на МВР Пловдив съветват : Планирайте своето пътуване внимателно!

Преди да тръгнете на път първо проверете прогнозата

Задължително е още преди да тръгнете на път е да проверите каква е метеорологичната прогноза и какво време ви очаква по време на пътуването. От години е практика у нас, при опасно време, метеоролозите да обявяват предупредителен код. Тази информация може да откриете на сайта на НИМХ www.weather.bg, там има специална секция "Опасни явления". Ако има обявен оранжев или червен код, най-добре е да отложите пътуването, ако не е належащо.

Подгответе автомобила си

Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за зимния период – зимни гуми, вериги, въже за теглене, лопата, топли ръкавици, светлоотразителни жилетки и др. Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система на колата си, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.

Носете си топли дрехи, обувки и заредете колата с повече гориво

Зимата е непредвидима, възможно е да тръгнете с добро време, а само час-два по-късно всичко да се промени и да попаднете във виелица със снегонавявания. Възможно е да се стигне до затваряне на пътищата и да ви се наложи да чакате с часове в колата. При такава ситуация е важно да сте подготвени с топло облекло, подходящи обувки и ръкавици. Освен това винаги зареждайте автомобила си с повече гориво отколкото ви е необходимо за пътуването.

Внимателно избирайте своя маршрут

Изборът на маршрут е много важен. През зимата избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство. Винаги следете пътната обстановка. Информация за нея може да се намери на сайта на АПИ, на дежурния им телефон 0700 13020 и онлайн приложението https://lima.api.bg/, както и на сайта на МВР www.mvr.bg.

Бъдете разумни с поведението си на пътя

През зимата вниманието на шофьорите трябва да е силно изострено. Дори и на добре почистен път, е възможно да се попадне на участък, който е сенчест. При това положение е възможно да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е трудно управляем.

Ако обстановката е усложнена и има силен вятър и навявания, шофирането трябва да става бавно и внимателно, особено когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета.

Напомняме и за явлението „черен лед“- бъдете бдителни!

На пръв поглед настилката на пътя изглежда просто влажна, но всъщност е покрита с тънка кора прозрачен лед. „Черен лед“ се образува поради разликата между температурата на въздуха и тази на асфалта. Ако температурата на асфалта е под нулата, то влажният въздух при контакт с него образува тънък и хлъзгав слой, за който няма видими индикации.

Спазвайте указанията на компетентните органи и временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на "Пътна полиция" или на пътните служби чрез телефон 112.

Ако колата ви бъде затрупана, завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност газовете да влязат в купето и да ви отровят.

При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето ви и не използвайте аварийната лента – оставете я свободна за спасителните екипи! Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни паркинги и мотели.

По време на път следете за обстановката по радиото или интернет, ако тя се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. Там се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби.

При бедствено положение следете по радиото указанията на органите за пожарна безопасност и защита на населението. Ако сте в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

Какво да направим, ако се налага да окажем първа помощ на попаднали в беда

Не се колебайте да окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Никога не разтривайте със сняг - тялото се преохлажда допълнително и кожата може да се нарани. При измръзвания се налага транспортиране на пострадалите до болничното заведение. Когато трябва да се придвижвате пеш, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарствата, които са ви предписани от лекар и топли напитки.

Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция "Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка.

Нека бъдем разумни на пътя, за да посрещнем най- светлите семейни празници ЗАЕДНО с любимите си хора!

95 000 жители на Пловдив и областта подновиха личните си документи от началото на годината до момента

95 000 лични карти, 53 000 паспорта и 50 000  свидетелства за управление на МПС, валидността на които изтича през тази и следващата година, са подменени от служителите на звената в сектор БДС към момента. През целия период на въведеното извънредно положение звената на територията на областта работеха в нормален режим, но при въведени строги противоепидемични мерки, което подпомогна този процес. С оглед улесняването на административното обслужване ОДМВР Пловдив въведе и комплекс от мерки, които  са причина над 8 000 души, чийто лични карти изтичат през 2021 година да не чакат последния момент, а да предприемат предсрочна подмяна още сега. Според последните промени в параграф 10 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. и за преодоляване на последиците, гласувани на 06.11.2020 г. , срокът на валидност на личните карти и паспортите, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина при условията на реципрочност. При желание или необходимост всеки гражданин  може да подаде заявление за нова лична карта и паспорт и преди изтичането на удължения срок. Срокът на валидност на СУМПС, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.12.2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство. 
Използването на мобилни екипи, които не откъсват работещите от местоработата им, както и възможността заявленията за подмяна на лични документи да бъдат подавани, а готовите- получавани  във всяко едно районно полицейско управление, подпомогнаха процеса на подмяна и осигуриха равномерно натоварване на 13-те звена на сектора. Припомняме, че заявления за издаване на лични документи- лична карта, паспорт и СУМПС с обикновена услуга (до 30 дни),  могат да се подават във всяко районно полицейско управление и в сектора на ул.“Волга“ 70, ако постоянния адрес е на територията на област Пловдив, независимо от това в кой район или населено място е конкретния постоянен адрес на подалия заявление за смяна. Получаването на готовите документи се извършва в звената, където заявленията са подадени. Заявления за документи за самоличност - лична карта и/или паспорт-  БЪРЗА УСЛУГА (3 работни дни) се приемат в 01, 02, 03, 04, 05 и 06 РУ Пловдив. Сектор “Български документи за самоличност” приема заявления за издаване на документи за самоличност (лична карта и/или паспорт) ОБИКНОВЕНА, БЪРЗА И ЕКСПРЕСНА УСЛУГА ( 8 работни часа).  Възможно е подаването на заявление за издаване на документи по електронен път чрез интернет на сайта Електронните административни услуги на МВР (https:\\e-uslugi.mvr.bg) за гражданите които притежават квалифициран електронен подпис.
Подробните условия за ползването на услугата са описани на сайта.

04 дек 2020

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

04 дек 2020

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за извършено убийство в гр. Пловдив

Около 16ч. на 2 декември 2020 г., на тел. 112 е получен сигнал за открити два трупа на мъже в апартамент на ул. „Киев“ в гр. Пловдив.  На място е пристигнал автопатрул на  Четвърто РУ на ОД на МВР – Пловдив, който е открил в жилището мъртви двама братя – И.Й., на 62 г. и П.Й., на 58 г. Незабавно са били предприети първоначални действия по разследването от служители на ОД на МВР – Пловдив под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив. След извършен оглед на местопроизшествието и на множество други действия по разследването, както и разпит на свидетели, изземване на биологичен материал, обтривки за наличие на барутни частици на двата трупа  и от други лица, към настоящия момент основната версия е за извършено убийство от И.Й. на по-малкия му брат П.Й. с гладкоцевна нарезна пушка и последващо самоубийство на И.Й.  При направения оглед са установени и иззети - гладкоцевната нарезна пушка, един брой пистолет и други боеприпаси. По разследването се работи активно по всички останали възможни версии, като са назначени множество експертизи – съдебно-медицинска, химическа, биологична, дактилоскопна, балистична и др.  В хода на разследването по започнатото досъдебно производство ще се изясняват мотивите за извършеното престъпление.

03 дек 2020

По „горещи следи“ пловдивски криминалисти задържаха ловък крадец

От антиквариат в Пловдив, рецидивистът откраднал старинна златна монета от 500 куруша, която продал в Костинброд

Схема за кражба на златни накити и ценни предмети, организирана от опитен рецидивист  от Берковица разкриха служители на Четвърто РУ.  В началото на миналия месец в управлението бил получен сигнал за извършена кражба на ценна монета от 500 куруша, датираща от времето на Османската империя- около 1870г,  която фигурира в Международния каталог на световните монети. Сигналът бил подаден от управителя на антикварен магазин  в центъра на  гр. Пловдив, който съобщил, че най- вероятно кражбата е станала, докато продавачът е показвал на кандидат- купувача различни ценни предмети, изложени в обекта, а подходът на крадеца бил отвличане на вниманието.  24-каратовата златна монета била с тегло 36 грама и се предлагала на стойност от  3 600 лв.  Монетата била поставена на златна халка за носене с надписи на арабски език.  Докато искал и разглеждал различни накити, крадецът успял да скрие и изнесе монетата, а няколко дни по- късно я продал в друг антикварен магазин, но на територията на гр. Костинброд.  На 1 декември в управлението било съобщено за друга кражба- този път на златен пръстен „Булгари“ с тегло над 7 грама, извършена от друга заложна къща в Пловдив. При проведените оперативно- издирвателни мероприятия по „горещи следи“ бил установен и задържан извършителя на двете кражби- 63-годишния В. Г.   и неговия 22- годишен съучастник  - и двамата от гр. Берковица. В условията на неотложност последвал обиск на бунгало в покрайнините на град Пловдив, наето от възрастния мъж, където били открити още два златни накита, откраднати от златарски магазин в друго населено място, а собствениците им разбрали за кражбата от пловдивските служители на реда.  При проведена беседа, мъжът заявил, че предлагал препитание на безработни младежи от родния му край, като условието било да притежават собствен транспорт, с който да го придвижват из страната. Крадецът покривал транспортните разходи и им плащал дневни, като обещавал „да ги въведе в занаята“.  Фокусът му попадал върху антикварни магазини и златарски ателиета с богат асортимент с цел по- трудното установяване на откраднатите вещи и ценни предмети. Откраднатото продавал веднага, но на територията на друг град, след което се връщал в наетото място за обитание. Мъжът има богато криминално минало.  Според справка в масивите на МВР името му се свързва с 26 заявителски материала – предимно кражби и два грабежа, регистрирани през последните 20 години, извършени  на територията на различни градове в страната- София, Берковица, Ловеч, Враца, Сандански, Мездра, Велико Търново, Харманли и  Казанлък, а  през март мъжът е бил освободен от затвора  във Враца след излежана присъда.  За поредицата от извършени престъпления предстои повдигане на държавно обвинение.      

03 дек 2020

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението