МВР

ОД Пловдив

 

02 дек 2021

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Затруднено е движението в пловдивския участък на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас

Причината е катастрофа в района на 133-ти км /с. Войводиново/; трафикът се подпомага от полицейски екипи

Около 15.40 ч. днес в ОДМВР – Пловдив постъпила информация за цистерна с гориво, която пътувала към София, но при неизяснени за сега обстоятелства преминала през средната разделителна мантинела в района на 133-ти км и навлязла в скоростната лента за движение в посока Бургас. По първоначални данни няма пострадали. Трафикът към черноморието се осъществява в активната и аварийна ленти и се подпомага от изпратените на място полицейски служители. Натам е насочен и противопожарен екип. Очаква се тежкотоварното превозно средство да бъде изтеглено с репатрак. Апелираме водачите на автомобили да преминават с повишено внимание и да проявят търпение и толерантност за недопускане на други  пътни произшествия.

 

02 дек 2021

Трима лекари и стоматолог са задържани за участие в схема за издаване на фалшиви „зелени сертификати“ на територията на Пловдивска област

Успешната реализация на служителите от отдел „Икономическа полиция“ към областната дирекция на МВР е осъществена под прякото ръководство на Районна прокуратура – Пловдив

Професионалните действия на разследващите от отдел „Икономическа полиция“ стартирали по сигнал от Регионалната здравна инспекция от средата на миналия месец за установени злоупотреби с ваксинации в медицински центрове в областта. За краткия срок на предварителните проверки била събрана значителна по обем информация и предоставена на Районна прокуратура – Пловдив. След преценка от страна на наблюдаващ прокурор за наличие на достатъчно данни за извършено престъпление, са образувани две досъдебни производства и е създадена организация за изясняване на самия механизъм на незаконната дейност, както и разкриване на основните участници в нея. В процеса на работата екипите от разследващи установили, че най-малко 250 души са получили фалшиви „зелени сертификати“ от временните имунизационни центрове в болница в Асеновград и в частен медицински център в Раковски. По предварителни данни схемата действала от близо два месеца - задължителните декларации за информирано съгласие били попълвани с личните данни на лицата и въвеждани в Националния ваксинационен регистър, от където били издадени съответните сертификати. При проверката са събрани данни, че получателите на въпросните сертификати не са били на територията на страната към датата на имунизацията и са заплащали суми между 200 и 400 лева на посредници, за да бъдат вписани като ваксинирани.

 При проведената вчера специализирана операция служителите от отдел „Икономическа полиция“ са задържали трима лекари и стоматолог, заподозрени като участници в престъплението. В хода на процесуално-следствените действия са иззети множество документи, сред които и над 20 000 декларации за информирано съгласие, истинността на всяка от които предстои да бъде проверена.  

На съвместен брифинг днес във връзка със случая административният ръководител на Районна прокуратура  Чавдар Грошев, заместникът му Атанас Илиев и началникът на Отдел „Икономическа полиция“ комисар Славчо Алексиев подчертаха, че изнесените данни са само малка част от  предстоящото сериозното и задълбочено разследване. Предстои по делото да бъде извършен голям  обем от следствени действия, включително разпити на множество свидетели и графологични експертизи. Те бяха единодушни, че този тип престъпление касае човешки животи и всеки участник в него следва да си понесе отговорността – както организаторите и посредниците, така и тези, които са се снабдили с фалшивите сертификати.  

30 ное 2021

Половин тон тютюнева листна маса и 50 килограма нарязан тютюн са иззети от нелегална работилница в Пловдив

Специализираната операция е проведена от криминалисти на Шесто РУ; по образуваното досъдебно производство са задържани двама мъже

Специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с производство, съхранение и продажба на стоки без български бандерол е проведена в петък от служители на Шесто РУ в Пловдив. В хода й е разкрито помещение за обработка на тютюн, оборудвано с машина за рязането му и електронен кантар. На място са задържани двама пловдивчани – 25-годишен с криминалистически регистрации и 23-годишен. При процесуално-следствените действия от работилницата и ползван от мъжете автомобил са иззети общо 500 килограма необработена тютюнева листна маса и 50 килограма готова продукция.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 т НК. Работата по документирането му продължава под наблюдение на прокуратурата.

22 ное 2021

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението