МВР

ОД Пловдив

 

Ст. комисар Илков: Началникът на РУ-Раковски и двамата му подчинени са отстранени от длъжност, срещу тях са образувани дисциплинарни производства

Резултати от проведено разследване, свързано с установяване на корупционни престъпления, извършени от служители на РУ – Раковски, оповестиха окръжният прокурор Румен Попов, наблюдаващият досъдебното производство прокурор Анна Викова, директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков, заместник-директорът на Дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР комисар Павлин Коджахристов, началникът на пловдивския отдел “Вътрешна сигурност” Христо Панайотков и завеждащият Окръжен следствен отдел към ОП – Пловдив Чавдар Кирев.

10-месечното разследване е проведено във връзка с разкрития през юли 2017 година грабеж на безакцизни цигари, когато бяха задържани двама служители на пловдивската полиция Стефан Модев и Петър Атанасов. В хода на осъществените множество процесуални и следствени действия, с активното участие на екипи от следователи и служители на Вътрешна сигурност и областната дирекция на МВР, са събрани доказателства, че по аналогичен начин е имало и други два грабежа на лица, занимаващи се с незаконна търговия на цигари без бандерол. Според дадените показания от потърпевшите търговци, превозните им моторни превозни средства били спирани от мъже, които показвали служебни полицейски значки, слагали им белезници, принуждавали да лягат на земята, след което вземали контрабандната стока, пари и други вещи. В единия от случаите - през декември 2016 година, в района на парк “Лаута” в Пловдив от търговец били отнети няколко мастербокса цигари, пари и други вещи на обща стойност над 40000 лева. Месеци по-късно, през март 2017 г., мъжът бил призован да се яви на разпит в РУ – Раковски. Там служителите Валентин Гоцев и Желязко Колев, в присъствието на началника им Георги Илиев, му показали снимката на неговия микробус с обособен тайник за цигари, която получили по електронен път от Петър Модев. За да не бъде задържан за незаконната дейност, от мъжа бил поискан подкуп от 20000 лева. Посредник при получаване на сумата бил колегата им Петър Модев, а когато получил част от нея, началникът на районното управление дал по 1000 евро на подчинените си. Веднага след вземане на парите тримата унищожили уличаващия снимков материал и изготвили документи, че при проверката на търговеца не са установили данни за наличие на престъпление.

Направените пълни самопризнания от двамата полицаи от Раковски изцяло съвпадат с извършените до този момент разследвания. Спрямо тях е взета мярка за неотклонение “гаранция”. Частични самопризнания е направил и началникът на районното управление, който е задържан за срок до 72 часа и предстои днес да му бъде повдигнато обвинение.

Тримата служители на РУ-Раковски са отстранени от длъжност и срещу тях са образувани дисциплинарни производства, уточни ст. комисар Атанас Илков.  Усилията на МВР са системни в борбата срещу подобни престъпления, допълни комисар Павлин Коджахристов, който благодари на директора на ОДМВР-Пловдив за своевременно подадената информация.  

20 апр 2018

Полезна информация