МВР

Пресцентър

 

Актуално

Обобщена информация на ГДНП за установени в днешния ден по-характерни нарушения

 

По време на проведените днес протестни действия служителите на реда са съставили общо 58 акта за установени административни нарушения. В хода на осъществените действия униформените са съставили  38 фиша по ЗДвП, 55 протокола  по чл. 64 и 65 от ЗМВР, задържали са и 11 лица по чл. 72 от ЗМВР.

По-характерни случаи:

В столицата  са задържани общо четирима души. Освен мъжът, шофирал демонстративно на пл. „Княз Александър I“, срещу когото е взето отношение по чл.325 от НК за хулиганска проява, в различни районни управления са отведени още трима непълнолетни и един пълнолетен, които били засечени да носят забранени предмети. След снемане на обяснения и предупреждение, те са освободени, като непълнолетните са предадени на родителите.

По време на протестните действия в Благоевград е установено кратковременно навлизане на пътното платно, на 9 лица са съставени протоколи по чл. 64 и 65 от ЗМВР.   

В Монтана за различни нарушения на шофьори са съставени 5 фиша и 13 акта по ЗДВП.

 Актове за установени административни нарушения са съставени на 3-ма протестиращи в Плевен, в полицейското управление е отведено едно лице съгласно чл. 72 от ЗМВР.

В рамките на организираното автошествие в Силистра за установени различни нарушения са съставени общо 5 акта , както и три протокола по чл. 64 и 65 от ЗМВР.

При извършени проверки на територията на Хасковска област са били установени 5-ма без документи за самоличност, двама от които непълнолетни. Те са били отведени в РУ-Свиленград за установяване на самоличността им и са им съставени съответните актове по ЗБДС. На водачите на три автомобила са съставени актове за нарушения по ЗДвП, след като протестиращите са паркирали автомобилите си на кръстовище, с което са затруднявали движението на транзитно преминаващи превозни средства. Установени са и други участници, извършили същото нарушение, на които също предстои съставяне на актове по  ЗДвП.

В рамките на протестните действия на територията на ОДМВР-Ямбол са съставени 28 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР, 6 акта за нарушения по ЗДвП и ЗБДС и ЗМВР, както и 26 глоби  с фиш по ЗДвП.

18 ное 2018

Гл. комисар Георги Арабаджиев: МВР не допусна груби нарушения на обществения ред

Предварително заявените протестни действия приключиха

 

На различни места протестните действия, заявени предварително,  преминаха с различен интензитет, съобщи заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев. Той поясни, че благодарение на създадената предварителна организация и осъществена координация, както и на професионализма на служителите на реда, ангажирани в охраната,  не бяха допуснати груби нарушения на обществения ред. Към настоящия момент заявените протестни действия приключиха. Задачата на полицията беше, създаване на оптимално условия на провеждането на протестите, но в същото време да не се ограничава движението на хората. Не са допуснати сериозни нарушения на обществения ред,  има протестиращи с наложени административни наказания, има четирима задържани, уточни директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски. В цялата страна на протест са излезли общи 1780 автомобила и около 3 500 протестиращи. Към момента продължават протестните действия във Велико Търново, Бургас, Каварна, които преминават спокойно. На някои пътни участъци и магистрали бяха допуснати кратковременни блокирания на пътните артерии, но след проведени преговори с протестиращите, те бяха освободени.  Най-дълго този процес продължи в района на  ГКПП- Кулата, но след предприемане на съответните полицейски действия, пътят беше освободен, обясни гл.комисар Терзийски. По думите му и към този час има протестиращи, но с много по-нисък интензитет. Той поясни, че са подсигурени достатъчно полицейски сили, които да не допуснат евентуално блокиране в района на възел „Драгичево“. Сериозен е и трафикът към София.  Директорът на СДВР ст.комисар Ивайло Иванов информира за задържания шофьор на л.а. „Голф“, който с дрифирането си по улиците е създал рискова ситуация да бъдат наранени както протестиращи, така и полицаи. Той е задържан в резултат на бързата намеса на служителите на реда.

18 ное 2018

МВР призовава протестиращите да спазват дадените от полицейските служители разпореждания

Полицейски служители в цялата страна са ангажиране в опазването на обществения ред и сигурността в страната във връзка с обявените за днес протестни действия. До този момент те преминават без сериозни нарушения на обществения ред. От началото им в днешния ден са засечени няколко нарушения. В  района на гр. Левски  са съставени четири акта по ЗДвП, задържан е и протестиращ, който е управлявал след употреба на наркотично вещество. На територията на Велинград са съставени пет акта за неизпълнение на полицейско разпореждане и неправомерно затваряне на пътен участък.

В София шофьор на л.а. „ Голф“ е отведен в Пето РУ. Той е дрифирал в района на пл. „Народно събрание“ , не се е подчинил на полицейско разпореждане и след светкавична реакция на униформените е задържан.

МВР напомня, че  законите важат за всички и призовава протестиращите задължително да спазват дадените от полицейските служители разпореждания. 

18 ное 2018