МВР

Пресцентър

 

Информационен бюлетин - 14 май 2020

14 май 2020

 

София. Столични полицаи задържаха  двама рецидивисти непосредствено след извършена кражба от пункт за изкупуване на вторични суровини и оказано неподчинение на униформените. На 10 май на  ул. „Резбарска“, след предварителен сговор двамата мъже увредили металната врата на имота и отмъкнали 500 кг мед и 300 кг месинг. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив, двамата са многократно осъждани. След 24-часовото им задържане в полицейския арест и предвид високата обществена опасност на деянието, мярката им за задържане е удължена до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

29 - годишен мъж е задържан от служители на  Четвърто РУ за извършени кражби в условията на опасен рецидив. На 5 май в полицията е получен сигнал от столичанин, че от двора на къщата му на бул. „Пейо К. Яворов“  е извършена кражба на велосипед. Малко по- рано същия ден млада жена заявила в районното управление, че от павилион на пл. „Велчова завера “ й е открадната дамската чанта. В резултат на предприетите оперативно –издирвателни действия е установен и задържан извършителят - криминално проявен и многократно осъждан за кражби, от София. Откраднатите чужди вещи са намерени и иззети. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 196 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“.

 

Сливен. 30-годишен мъж, извършил кражба и направил опит да се укрие, е задържан от криминалисти на РУ-Сливен. На 9 май 64-годишен  е подал жалба за извършена кражба на  моторен трион „Щил“ и други вещи от дома му в Сливен. В рамките на предприетите  незабавни оперативно-следствени действия криминалистите влезли в дирите на  извършителя - криминално проявен и осъждан за кражба и притежание на наркотици. Мъжът е задържан в хода на специализирана операция, след като е направил опит да се укрие. Отведен е в РУ-Сливен, направил е пълни самопризнания, като е върнал част от откраднатите вещи. Работата по досъдебното производство продължава под надзора на прокуратурата.

 

Плевен. На 10 май в 10 часа в полицията е съобщено за извършена кражба на лек автомобил "Ауди 80" от частен имот в село Бъркач. Незабавно на местопрестъплението са изпратени полицейски служители. При извършен обход на територията на община Долни Дъбник лекият автомобил е установен, оставен в крайпътна канавка, в непосредствена близост до път III-3005, в землището на село Петърница. Извършен е оглед. С протокол за отговорно пазене автомобилът е предаден на ползвателя. От проведените оперативни действия са установени извършителите на престъплението – 15-годишен и 16-годишен, местни жители. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.346, ал.1 от НК. Продължава работата разследващ полицай.

 

Монтана. Вчера, след сигнал, криминалисти от  областната дирекция предприели  претърсване в частен дом в село Меляне, собственост и обитаван от 70-годишен жител. В хода на процесуално-следствените действия са намерени и иззети метален предмет с форма на монета с гравиран женски образ, 2 метал детектора, предмет, наподобяващ писалка с цев и патрон в цевта, самоделно изработен пистолет, двуцевен пистолет, пистолет "Rech" калибър 8 мм, револвер, 58 патрона от различни по вид калибри, 13 метални и пластмасови кутии с различна вместимост, съдържащи сиво прахообразно вещество, наподобяващо барут. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал.6 и чл. 339 от НК.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 14 май 2020 | 13:15